Atunci când câinii noștri sunt bolnavi, este adesea esențial să căutăm rapid îngrijiri veterinare. Multe boli pot fi tratate ieftin și ușor dacă sunt depistate din timp. Cu toate acestea, dacă boala este lăsată să progreseze, tratamentul poate deveni mai complicat. Acest lucru înseamnă adesea că acel câine va avea nevoie de mai multe medicamente, intervenții chirurgicale și alte tratamente similare, ceea ce poate îngreuna situația atât pentru câinele dumneavoastră, cât și pentru portofelul dumneavoastră.

Acestea fiind spuse, nu este întotdeauna atât de simplu să vă duceți câinele la veterinar atunci când observați că este bolnav. Uneori, este aproape imposibil să îți dai seama când sunt bolnavi. În timp ce multe boli au simptome destul de evidente, altele se pot amesteca în comportamentele normale ale câinelui dvs. până când devin grave.

Totuși, există câteva comportamente comune în rândul câinilor bolnavi. În acest articol, vom arunca o privire asupra acestor comportamente obișnuite, astfel încât să puteți depista schimbările la câinele dumneavoastră atunci când este important.

1. Lipsa poftei de mâncare

Mulți câini nu vor mai mânca atunci când se îmbolnăvesc. Acest lucru poate deveni evident înainte de a apărea orice alte simptome. În timp ce lipsa poftei de mâncare este cea mai frecventă în cazul problemelor dentare și intestinale, aceasta poate apărea în timpul multor tipuri diferite de boli. De exemplu, câinii cu alergii alimentare pot înceta să mai mănânce la fel de mult pentru că le face stomacul să se simtă deranjat.

Dacă, dintr-o dată, câinele dumneavoastră nu mai mănâncă la fel de mult ca înainte, ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a merge la veterinar. Deși câinii își pot pierde pofta de mâncare din motive destul de benigne, faptul că nu mănâncă timp de câteva zile este, de obicei, un semn că ceva nu este în regulă.

2. Schimbare în consumul de apă

Multe boli vă pot face câinele să fie mai însetat sau îl pot face să nu mai bea deloc. Diabetul este un exemplu foarte bun în acest sens, deoarece câinii vor începe aproape întotdeauna să bea mai mult atunci când glicemia lor rămâne ridicată pentru prea mult timp. Problemele renale și ale vezicii urinare pot provoca, de asemenea, sete excesivă. Orice lucru care face ca organismul să nu poată scăpa de toxine la fel de eficient poate duce la creșterea consumului de apă; este modul în care organismul încearcă să corecteze situația.

Bineînțeles, câinii vor bea adesea mai mult dacă este cald sau dacă au devenit mai activi. Cu toate acestea, dacă câinele dumneavoastră începe brusc să bea mai mult fără un motiv evident, ar putea fi cu ușurință pentru că este bolnav.

CITEȘTE ȘI:
Sunt Golden Retrieverii buni cu copiii?

3. Ascunderea

Câinii bolnavi vor încerca adesea să scape de ceilalți. Acest lucru este instinctiv și nu are nimic de-a face cu dumneavoastră personal. În sălbăticie, un câine bolnav avea mai multe șanse să fie atacat. Prin urmare, atunci când erau bolnavi, era important pentru ei să stea departe de ochii oamenilor până când se vindecau. Mulți câini încă mai au aceste instincte și astăzi, așa că nu este neobișnuit ca ei să se ascundă atunci când se îmbolnăvesc.

Dacă câinele dvs. se ascunde brusc sub paturi și nu vrea să iasă pentru activitățile lor normale, ceva ar putea fi în neregulă.

Uneori, câinii se pot ascunde și atunci când sunt stresați. Dacă v-ați mutat recent sau v-ați schimbat rutina, acesta poate fi motivul pentru comportamentul câinelui dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă nu s-a schimbat nimic recent, ar putea fi stresat din cauza bolii lor.

4. Probleme la baie

Câinii care sunt bolnavi pot avea probleme la urinare sau defecare. Aceste probleme pot fi cauzate de o mare varietate de probleme – unele grave și altele destul de minore. Cu toate acestea, obiceiurile de toaletă ale câinelui tău vor fi rareori cauzate de altceva, așa că, dacă observi acest semn, câinele tău este probabil bolnav.

Deoarece unele afecțiuni grave pot cauza probleme la baie, ar trebui să vă adresați imediat medicului veterinar. Acest lucru este valabil mai ales dacă câinele dumneavoastră încearcă să urineze, dar nu poate, deoarece acest lucru poate fi cauzat de un blocaj care trebuie tratat imediat. Nu există prea multe lucruri pe care le puteți face aici.

Prea multă urinare poate fi, de asemenea, o problemă. De obicei, acest lucru merge chiar odată cu creșterea aportului de apă. Cu toate acestea, unii proprietari pot observa creșterea urinării înainte de a observa setea crescută. La urma urmei, majoritatea stăpânilor sunt destul de implicați în obiceiurile de toaletă ale câinelui lor, dar s-ar putea să nu observe ușoare schimbări în ceea ce privește cantitatea de apă pe care o bea câinele.

5. Lingerea excesivă

Mulți câini se vor linge pentru a se menține curați. Cu toate acestea, există o linie fină între lingerea normală și cea aparent obsesivă. Mulți oameni interpretează acest lucru ca fiind o problemă de comportament. Cu toate acestea, este mai probabil să fie cauzată de o afecțiune de bază. Alergiile alimentare cauzează adesea mâncărimi, de exemplu. Orice fel de iritație a pielii, inclusiv unii paraziți, poate provoca, de asemenea, linsul în exces.

În timp ce lingerea excesivă este aproape întotdeauna o cauză a unei probleme de bază, ea poate deveni, de asemenea, o problemă în sine. Mulți câini se vor linge până când vor lăsa răni, care de multe ori nu se vindecă din cauza faptului că animalul le linge. Acestea se pot infecta. Deși aceasta este o problemă pentru orice câine, este o problemă în special pentru câinii bolnavi care pot avea deja un sistem imunitar compromis.

CITEȘTE ȘI:
Ce este făina de pui în hrana pentru câini? Este sigură?

6. Agresivitate

Atunci când câinii sunt bolnavi, este posibil să nu dorească să fie atinși sau să se joace cu ei. Uneori, ei se pot apleca asupra unor comportamente extreme pentru a-i împiedica pe oameni să le facă potențial mai mult rău. Acest lucru poate duce la agresivitate. Dacă câinele dvs. este brusc agresiv, aparent fără niciun motiv, este posibil să fie bolnav.

Gândește-te la asta: dacă un câine este rănit la stomac și tu vii să îi faci masaj pe burtă, probabil că nu o va lua prea bine. Dacă, de asemenea, nu vrea să se miște din cauza durerii, singurul mod în care vă poate face să vă opriți este agresivitatea.

Unii câini pot țipa sau se pot văita atunci când sunt răniți. Alții devin agresivi. Fiți cu ochii pe aceste schimbări extreme de comportament, deoarece aproape întotdeauna indică o problemă de fond. Câinii pur și simplu nu' devin agresivi fără motiv.

7. Letargie

La fel ca oamenii, atunci când majoritatea câinilor se îmbolnăvesc, probabil că nu vor mai dori să se miște prea mult. Dacă câinele tău stă brusc întins și nu se comportă ca și cum s-ar simți bine, probabil că nu este așa. Dacă nu puteți observa niciun semn evident de letargie a câinelui dumneavoastră, ar trebui să vă vizitați veterinarul. Adesea, letargia bruscă și aparent aleatorie este mai îngrijorătoare decât letargia care este asociată cu alte simptome.

Există multe boli grave care vor provoca pierderi de energie fără multe sau fără alte simptome. De exemplu, insuficiența cardiacă poate determina câinele dumneavoastră să obosească mai ușor, provocând letargie. Dar este posibil să nu fie prezente alte simptome.

8. Gâfâială excesivă

Gâfâitul este o reacție normală a câinelui la durere. Mulți câini pot să nu prezinte niciun alt simptom de durere în afară de a gâfâi excesiv, aparent fără niciun motiv. Dacă câinele dvs. nu este activ și nu se află undeva la cald, gâfâitul este de obicei un semn al unei probleme.

Mulți câini gâfâie, de asemenea, atunci când sunt stresați. Cu toate acestea, stresul poate fi cauzat și de boli. Cu excepția cazului în care există un motiv evident pentru care câinele dvs. ar trebui să fie stresat, ar trebui să puneți serios la îndoială gâfâitul excesiv.

Deoarece câinele are dureri, probabil că nu va dori, de asemenea, să se miște foarte mult și poate dezvolta schimbări de comportament. Dacă câinele dumneavoastră gâfâie și nu vrea să se miște din patul său, probabil că ceva nu este în regulă. Ar trebui să vă uitați cu atenție la câinele dumneavoastră pentru a vedea dacă observați și alte simptome evidente. Durerea poate fi cauzată de lucruri foarte simple, cum ar fi o înțepătură de albină sau de boli grave, care pun viața în pericol.

CITEȘTE ȘI:
Când se opresc câinii din creștere?

9. Modificări ale ochilor

Orice fel de schimbare la nivelul ochilor poate indica probleme de sănătate pentru caninul dumneavoastră. Fie că ochii devin tulburi, „zonali” sau apoși, toate aceste modificări indică o problemă. Adesea, această problemă va implica ochiul în sine. Cu toate acestea, multe afecțiuni subiacente pot afecta ochii.

Această schimbare poate indica ceva simplu, cum ar fi o zgârietură pe ochiul câinelui dumneavoastră, sau poate indica un fel de boală oculară progresivă. În orice caz, este posibil să fie nevoie de atenția veterinarului. Chiar dacă câinele dumneavoastră are doar o zgârietură, este posibil ca medicul veterinar să dorească să folosească o cremă cu antibiotic pentru a preveni infectarea acesteia.

10. Confuzie

Dacă câinele dumneavoastră pare să se plimbe prin casă, se „blochează” în colțuri sau începe să aibă accidente, ar putea fi un semn că este confuz. Acesta este adesea un simptom al demenței canine. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, cauzată de o varietate de probleme neurologice. Câinii în stare de șoc pot acționa adesea confuz, dar de obicei prezintă și alte simptome. Confuzia este adesea confundată cu orbirea, mai ales dacă pierderea vederii este bruscă și câinele nu are timp să se adapteze la ea.

Câinii bine crescuți care încep brusc să aibă accidente în casă și nu mai respectă comenzile pot fi doar confuzi. Nu presupuneți întotdeauna că pur și simplu câinele dumneavoastră se comportă prost. S-ar putea ca pur și simplu să nu-și amintească unde trebuie să meargă la baie.

Deși confuzia nu este întotdeauna vindecabilă, poate fi adesea ajutată de un veterinar. De asemenea, poate fi cauzată de o problemă de bază care poate fi vindecată.

Concluzie

Primul pas în rezolvarea oricărei probleme de sănătate este recunoașterea semnelor și simptomelor unei probleme de bază. Majoritatea stăpânilor de câini vor observa când ceva nu este în regulă cu cățelul lor, dar este important să rămâneți în alertă. Din când în când, ar trebui să faceți o evaluare atentă a câinelui dumneavoastră – doar ca măsură de precauție. S-ar putea să observați ceva ce nu ați observat până acum. Și atunci, probabil că este timpul pentru o vizită la veterinar.