Ce știi despre broaștele țestoase? Probabil că știți că sunt lente și totuși, cumva, în faimoasa fabulă, au învins un iepure într-o cursă.

Top 11 fapte uimitoare despre broaște țestoase:

1. Țestoasele există de peste 200 de milioane de ani.

Prima broască țestoasă cunoscută care a avut o carapace dură și complet formată a trăit în urmă cu aproximativ 210 milioane de ani. Cu toate acestea, rămășițele unei broaște țestoase primitive care datează chiar mai demult au fost găsite în China în 2008. Specia s-a extins până la a include sute de specii.

2. Carapacea broaștei țestoase face parte din scheletul acesteia.

Carapacea broaștei țestoase este alcătuită din peste 60 de oase diferite care fuzionează împreună pentru a forma învelișul lor protector. Carapacea este, de asemenea, atașată de coloana sa vertebrală și nu poate fi desprinsă. Acest lucru risipește mitul conform căruia o broască țestoasă se poate târî din carapacea sa. În schimb, unele broaște țestoase se pot retrage în carapacea lor pentru a se ascunde. Altele nu pot.

3. Dieta unei broaște țestoase este flexibilă.

Ceea ce mănâncă o broască țestoasă este influențat în mare măsură de ceea ce este disponibil în locul în care trăiește. Multe vor mânca insecte și pești mici. Altele adoră să ronțăie crustacee mici. De asemenea, ele mănâncă plante acvatice. Alte broaște țestoase sunt ierbivore care mănâncă doar fructe și legume.

4. Cea mai bătrână broască țestoasă din toate timpurile se crede în prezent că are 189 de ani!

Jonathan, o broască țestoasă gigantică din Seychelles care trăiește pe Insula Sfânta Elena din Insulele Seychelles, se crede că este cea mai bătrână broască țestoasă din toate timpurile. Recent, a depășit o broască țestoasă de 188 de ani pentru acest titlu.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de o broască de companie

5. Unele broaște țestoase de mare pot înota 16.000 de kilometri într-un an.

Aceste broaște țestoase migrează între zonele lor de cuibărit și cele de hrănire până la 10.000 de mile (sau mai mult) pe an. De asemenea, ele pot înota foarte mult sub suprafață, fiind raportată o scufundare de aproape 1.000 de metri adâncime.

6. Broaștele țestoase trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

Deoarece trăiesc atât pe uscat, cât și în apă și își adaptează dieta la habitatul lor, broaștele țestoase pot fi găsite în întreaga lume. Singurul continent pe care nu locuiesc broaștele țestoase este Antarctica.

7. Broaștele țestoase de mare pot depune peste 100 de ouă în același timp.

Țestoasele de mare sunt niște ouătoare prodigioase. Femelele depun peste 100 de ouă odată și pot avea mai multe roiuri de ouă în fiecare an. Din nefericire, ele trebuie să depună atâtea ouă deoarece doar 1 din 1.000 de pui de broască țestoasă de mare va trăi până la vârsta adultă. Ele sunt o pradă ușoară pentru multe alte creaturi.

Se crede că rata mare de mortalitate este motivul pentru care multe femele țestoase de mare își vor depune ouăle în același loc, unde pot ecloza toate deodată. Grupurile mari de broaște țestoase de mare îngreunează sarcina prădătorilor de a le prinde pe toate.

8. Broaștele țestoase nu au urechi vizibile.

Deși nu au urechi vizibile, broaștele țestoase nu sunt surde. Ele au oase interne ale urechii care pot capta vibrațiile și alte sunete de frecvență joasă din jurul lor. Mai mult, ele pot face chiar infecții dureroase ale urechii în condiții sanitare precare sau dacă au deficiențe nutritive.

CITEȘTE ȘI:
Cum să determinați vârsta unei broaște țestoase

9. Unele specii de broaște țestoase pot ajunge să cântărească peste 2.000 de kilograme.

Cea mai mare specie de broască țestoasă este broasca țestoasă de mare cu piele. Acestea pot ajunge la peste 2.000 de kilograme atunci când sunt complet dezvoltate. Sunt, de asemenea, foarte lungi, ajungând de obicei la o lungime de aproximativ 2,5 metri!

10. Vremea poate avea un impact asupra sexului unei broaște țestoase.

Sexul unei broaște țestoase nu este determinat la fertilizare, așa cum se întâmplă în cazul multor animale. În schimb, temperatura determină dacă puii vor fi masculi sau femele.

Temperaturile mai scăzute, mai mici de 27 grade Celsius, produc țestoase masculine, în timp ce temperaturile de peste 31 grade Celsius vor produce femele. Dacă temperatura se situează între aceste intervale, puii pot fi de ambele sexe.

11. Jumătate din speciile de broaște țestoase de pe glob sunt amenințate sau pe cale de dispariție.

Se crede că există aproximativ 360 de specii diferite de broaște țestoase. Dintre acestea, 187 sunt în prezent amenințate sau pe cale de dispariție, iar în fiecare an se adaugă altele pe listă. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii avertizează că multe dintre ele ar putea să dispară până la sfârșitul secolului dacă nu se iau măsuri.

Broaștele țestoase sunt vulnerabile la pierderea habitatului, la poluare, la braconaj și la prădători. Braconajul ilegal pentru comerțul cu animale de companie elimină zeci de mii de broaște țestoase din natură în fiecare an.

În încheiere

Țestoasele sunt creaturi fascinante care joacă un rol important în ecosistem. Ele ajută la menținerea curățeniei apelor și mănâncă insectele enervante. Ele au supraviețuit milioane de ani și sperăm că vor mai exista încă milioane de ani. Ajută la supraviețuirea acestor animale uimitoare, menținând apele din jurul tău curate și lucrând pentru a combate schimbările climatice.