Atunci când stau în bucătărie, pregătind masa, cei care au câini sunt familiarizați cu faptul că au o umbră care le urmărește fiecare mișcare. Aceștia stau acolo cu ochii lor de cățeluș, așteptând și urmărind să le pice și lor ceva. Cei mai mulți dintre noi nu ne putem abține să nu le dăm un pic din ceea ce gătim în acel moment.

Deși câinii noștri ar putea părea că își doresc mai mult decât orice altceva ceea ce avem noi, nu înseamnă că ar trebui să primească. Sistemul nostru digestiv funcționează diferit de al lor. Noi, oamenii, ne bucurăm de multe lucruri pe care ei nu le pot digera sau care sunt toxice pentru ei.

Atunci când ai un câine și știi că există posibilitatea să împarți o parte din mâncarea ta cu el, este esențial să înțelegi ce ar trebui și ce nu ar trebui să mănânce.

În acest articol, trecem în revistă cele mai comune alimente umane pe care câinele tău nu ar trebui să le mănânce și de ce sunt periculoase pentru el.

Alimente periculoase pe care câinele tău nu ar trebui să le mănânce

Câinii sunt animale care nu au nevoie de alte alimente în afară de carne în dieta lor. Totuși, ei pot culege unele substanțe nutritive benefice din fructe și legume. Trebuie să fiți selectiv cu privire la ceea ce le dați să mănânce și să aveți grijă în mod special să vă asigurați că alimentele nu sunt periculoase.

1. Alcoolul

La sfârșitul unei zile lungi, o bere sau un pahar de vin poate fi de mare ajutor. Cu toate acestea, băuturile alcoolice și alimentele care conțin chiar și urme de alcool pot fi incredibil de dăunătoare pentru câinele dumneavoastră. Acestea pot provoca vărsături și diaree.

La fel ca la oameni, va induce depresie în sistemul nervos central și chiar va provoca dificultăți de respirație, tremurături, comă și chiar moarte. Organismul lor pur și simplu nu este menit să digere alcoolul. Dacă animalul dvs. de companie a ingerat alcool, contactați imediat medicul veterinar.

2. Avocado

Avocado ar putea fi un superaliment pentru noi, oamenii, dar de obicei nu se potrivește cu câinii. Ei nu au la fel de multe probleme cu el cum vor avea caii și păsările, dar este totuși greu de digerat pentru ei. În cantități mari, poate provoca probleme cardiovasculare.

3. Oase

Nu putem da oase la câini? Dar cum rămâne cu toate acele oase vândute de magazinele de animale din toată țara? Oare le-am dat cățeilor noștri hrană periculoasă în tot acest timp?

CITEȘTE ȘI:
12 Probleme comune de sănătate de vară și probleme de sănătate la câini

Nu, nu neapărat. Oasele care provin direct de la animale și au fost gătite sunt diferite de oasele procesate de companiile de hrană pentru animale de companie. Puteți să îi dați în continuare câinelui dvs. oase de vită (în special genunchi de vită), dar nu ar trebui să îi dați niciodată oase de pasăre, deoarece acestea se vor sparge. Nu ar trebui să le dați oase gătite, deoarece și acestea se pot sparge și pot rămâne blocate în gât.

4. Cafeină

Poate că noi trăim din cafea, dar câinii noștri nu ar trebui să o facă. Cofeina conține un compus numit metilxantină. Atunci când este ingerată de câinele dumneavoastră, aceasta poate provoca vărsături și diaree, sete excesivă, urinare, gâfâială, hiperactivitate, tremurături, convulsii și chiar moarte. Asta înseamnă că poți să-ți păstrezi cafeaua doar pentru tine.

5. Bomboane de ciocolată

Zahărul este în esență inutil și periculos în dieta câinelui tău. Ar putea exista momente în care îi puteți lăsa să încerce o bucățică mică din ceva dulce, dar chiar și un pic prea mult poate provoca reacții adverse. Zaharurile și conservanții din dulciuri pot provoca hiperactivitate și creșterea ritmului cardiac. Dacă mănâncă prea mult, aceasta poate provoca în cele din urmă diabet și o creștere în greutate nesănătoasă.

6. Ciocolată

Ciocolata se încadrează în ambele categorii de dulciuri și cafea, deoarece semințele de cacao folosite pentru a face ciocolată conțin, de asemenea, metilxantine. Ciocolata este incredibil de toxică pentru câini, iar aceștia nu ar trebui să ajungă niciodată să se răsfețe cu aceasta. Ciocolata neagră este cea mai periculoasă, deoarece conține cel mai mare procent de cacao, alături de ciocolata menajeră. Chiar și ciocolata albă, care are cel mai mic nivel de metilxantină, nu ar trebui să fie dată câinelui dumneavoastră.

7. Citrice

Poate că ați văzut videoclipurile în care cineva încearcă să-i dea câinelui o lămâie. Deși este amuzant și distractiv, nu este cea mai bună alegere pentru sănătatea cățelului tău. Citricele conțin acid citric. Aceste uleiuri esențiale provoacă iritații și chiar unele umflături în gura și gâtul câinelui dumneavoastră.

Dacă mănâncă în exces orice parte a unei plante citrice, aceasta poate provoca depresie în sistemul lor nervos central. Trebuie să mănânce porții mari de citrice pentru ca acest lucru să se întâmple, totuși. Este puțin probabil să le creeze probleme în doze mici, dincolo de o supărare a stomacului.

CITEȘTE ȘI:
Cum să cureți ochii unui câine (6 pași simpli)

8. Nuca de cocos

Nuca de cocos nu este un aliment cu care trebuie să fii exagerat de atent, spre deosebire de ciocolată sau cafea. Nuca de cocos și derivatele sale, cum ar fi uleiul de cocos, nu ar trebui să dăuneze animalului tău de companie în cantități mici. Laptele proaspăt dintr-o nucă de cocos poate provoca uneori scaune moi și diaree. Cel mai bine este să fiți precauți atunci când oferiți ceva cu nucă de cocos câinelui dumneavoastră.

9. Strugurii (inclusiv stafidele)

Strugurii și stafidele sunt destul de toxice pentru câini. Oamenii de știință încă nu și-au dat seama ce compus din interiorul strugurilor provoacă reacția. Cu toate acestea, dacă câinele tău mănâncă struguri sau stafide, poate provoca insuficiență renală chiar și în cantități mai mici.

10. Nuci de Macadamia

Ți-a fost vreodată poftă să simți gustul țărmurilor tropicale din Hawaii? O nucă de macadamia ar putea fi un deliciu gustos pentru noi, dar sunt practic otravă pentru un câine. Acestea provoacă slăbiciune la nivelul membrelor, vărsături, depresie, tremurături și chiar hipertermie. Aceste semne se vor manifesta de obicei în termen de 12 ore de la momentul în care au mâncat nuca, dar de obicei nu vor dura mai mult de 48 de ore.

11. Produse lactate

Animalele precum câinii și pisicile nu pot descompune cantități semnificative de lactoză. Ele nu au enzima lactază care să le permită să digere corect proteina. Acest lucru duce adesea la diaree și vărsături. Ar trebui să evitați să îi dați câinelui dumneavoastră brânză și lapte.

12. Nuci

Nu ar trebui să îi dai câinelui tău niciun fel de nucă. Rețineți că acest lucru nu include alunele, deoarece acestea sunt o leguminoasă și nu o nucă.

Oleaginoasele precum migdalele, nucile pecan și nucile, toate acestea pot cauza pancreatită dacă le mănâncă prea des. Acestea conțin cantități mari de grăsimi și uleiuri, ambele cauzând în mod obișnuit vărsături și diaree.

13. Ceapa și usturoiul

Acestea pot provoca iritații gastrointestinale. În timp, poate duce la deteriorarea celulelor roșii din sânge și, în cele din urmă, la anemie. Pisicile sunt și mai sensibile la efectele dăunătoare ale legumelor precum ceapa, arpagicul și usturoiul. Dacă mănâncă prea mult, câinii se pot, de asemenea, îmbolnăvi destul de tare.

14. Carne și ouă insuficient gătite

S-ar putea să credeți că, deoarece strămoșii câinelui dumneavoastră, puternicii lupi, erau capabili să atace și să mănânce aproape orice animal crud, carnea crudă nu ar trebui să fie o problemă. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, câinii au evoluat, iar multe dintre procesele care le permit să mănânce alimente crude au dispărut.

CITEȘTE ȘI:
Sfaturi de siguranță pentru câini: Cum să vă păstrați cățelul în siguranță!

Carnea crudă și ouăle crude ar putea conține bacterii precum salmonella și E. coli. Acestea pot face rapid ravagii în sistemul digestiv al câinelui dumneavoastră. Ouăle crude au, de asemenea, o enzimă numită avidină. Această enzimă scade capacitatea animalului dvs. de companie de a absorbi biotina. În cele din urmă, acest lucru duce la probleme cu pielea și blana.

15. Alimente cu conținut ridicat de sodiu

Multe dintre gustările noastre din zilele noastre sunt pline de sare. Cu toate acestea, o cantitate mare de sare nu este un lucru sănătos pentru câinele tău să o ingereze. Aceasta duce la sete și urinare excesivă, la fel ca la oameni.

O cantitate prea mare de sodiu în organismul câinelui dumneavoastră duce în cele din urmă la otrăvirea animalului dumneavoastră de companie. Simptomele includ diaree, vărsături, depresie, o temperatură corporală ridicată, tremurături și chiar moartea. Evitați să hrăniți câinii cu covrigei, chipsuri de cartofi sau popcorn sărat.

16. Xylitol

Xilitolul este un îndulcitor care poate fi fie sintetic, fie natural. Îl folosim în tot felul de produse pentru a le da un gust mai bun. Asta include produse de patiserie, bomboane, gumă de mestecat și chiar pastă de dinți. Din nefericire pentru animalele noastre de companie, acesta provoacă o eliberare nesănătoasă de insulină, ducând la insuficiență hepatică dacă ingeră prea mult. De asemenea, poate evolua spre hipoglicemie dacă este consumată în mod constant de-a lungul timpului.

Dacă câinele dumneavoastră reacționează imediat la ea în mod violent, va avea simptome ca vărsături, pierderea coordonării și letargie. Simptomele ar putea evolua și spre convulsii. Dacă observați oricare dintre acestea, duceți-l imediat la veterinar.

17. Drojdie

Produsele care conțin drojdie pot provoca cantități inconfortabile de gaze și presiune în sistemul digestiv al câinelui dumneavoastră. Poate provoca balonare, care poate fi o urgență care pune viața în pericol dacă provoacă răsucirea intestinelor. Câinele dumneavoastră nu ar trebui să ingereze niciodată aluat de pâine crud sau pâine crescută cu drojdie.