Atunci când alegeți un crescător pentru noul dvs. companion canin, trebuie să fiți cât se poate de minuțios. Practicile de creștere adecvate pun bazele temperamentului și sănătății cățelului dumneavoastră – și cu siguranță doriți să vă asigurați că faceți o investiție solidă.
Cel mai bine ar fi să vă feriți de fabricile de căței și de situațiile de creștere din curtea din spate. De asemenea, este important să înțelegeți costurile inițiale, vizitele la domiciliu și orice contracte aplicabile care vin odată cu aducerea acasă a noului dvs. animăluț. Așadar, care sunt câteva întrebări de care trebuie să țineți cont? Să vedem.
De ce este important să obțineți un cățeluș de calitate
Ar putea fi tentant să faceți economii atunci când cumpărați un cățeluș. La urma urmei, este posibil să vă atragă atenția persoanele care anunță rase pure la un preț redus. Câinii de rasă pură pot fi destul de scumpi, așa că ați putea crede că faceți o afacere – dar răspunsul nu ar putea fi mai departe de adevăr.
Costurile mici și amenajările de casă proaste pot fi un semn de creștere slabă. Dacă vi se pare că ceva nu este în regulă la cineva care vinde o serie de căței, ascultați-vă intuiția și fiți atent la indicii.
Cățeii proveniți din situații familiale proaste au adesea probleme de sănătate și temperament și ar putea avea probleme de dezvoltare. Nu numai că acest lucru este rău pentru căței, dar plata acestor tipuri de crescători încurajează aceste practici să continue.
Așadar, cumpărarea unui cățeluș poate fi costisitoare, dar merită pentru calitate. Crescătorii care au ales o anumită rasă au făcut-o din dragoste pentru rasa respectivă – și nimic mai mult. Aceștia vor face orice pentru a susține îngrijirea și calitatea puilor, a damei și a taurilor lor.
Cele 10 semnale ale unei creșteri slabe și escrocherii
Prea mulți oameni se folosesc de reproducere pentru profit, fără să țină cont de bunăstarea animalelor implicate. Alte persoane s-ar putea să nu aibă nici măcar o iesle de căței, dar vor să se folosească de emoțiile tale pentru a te înșela cu banii câștigați cu greu.
Oricât de nefericit și de manipulator ar suna, se întâmplă tot timpul. Iată câteva semnale de alarmă pe care să le căutați atunci când interacționați cu crescătorii.
1. Crescătorii ar putea fi reticenți în a vă arăta fotografii.
Dacă un crescător ține cățeii în condiții de viață proaste, nu va dori să dezvăluie acest lucru unui cumpărător. Este posibil să facă fotografii neclare sau fotografii de calitate slabă ale cățeilor. Dacă vi se pare că nu vă arată în mod intenționat o imagine clară, considerați că acesta este un semn că trebuie să căutați în altă parte.
2. Crescătorii ar putea refuza o vizită pentru a vedea cățeii.
Un crescător ar putea insista cu vehemență să vă întâlnească, în loc ca dumneavoastră să ridicați cățeii. Acest lucru ar putea fi ceva simplu – cum ar fi o preocupare legată de transmiterea COVID-19. Dar dacă vi se pare că nu au un motiv întemeiat sau nu se conformează în alte moduri, țineți cont de acest lucru.
3. Crescătorii ar putea fi insistenți cu dumneavoastră în legătură cu achiziția.
Dacă crescătorul încearcă să vă convingă să vă angajați la achiziție fără să vă răspundă la întrebări sau fără să fie prezent în timpul conversației, ar fi bine să vă îndepărtați.
4. Crescătorii ar putea solicita bani în avans.
Nu dați niciodată banii unui crescător fără să vedeți mai întâi cățelul. Aceasta este o mișcare clasică a escrocilor, care încearcă adesea să vă convingă să le trimiteți bani prin intermediul unui cont virtual.
5. Crescătorii ar putea să vă înșele să plătiți prețuri ridicol de mici pentru transportul promis.
Expedierea animalelor nu este un lucru pe care îl recomandăm. Sunt prea mulți factori care intră în joc, chiar și atunci când oamenii transportă aceste animale de companie cu grijă. Banii dvs. și siguranța cățelului sunt în pericol.
Dar unii escroci cer prețuri suspect de mici pentru animale de companie cu promisiunea de expediere – acesta este un mare semnal de alarmă. Protejați-vă finanțele.
6. Crescătorul nu are un site web legitim sau un palmares.
Dacă intrați pe site-ul web al crescătorului și acesta pare suspect, rețineți acest lucru. Țin ei pasul cu postările? Au listate informații care pot fi urmărite? Există ceva care nu pare în regulă? Dacă nu există nicio informație legitimă online, există șanse ca acesta să fie un crescător slab și ar trebui să stați departe de el.
7. Crescătorii ar putea prezenta cățeii în condiții de viață mai puțin favorabile.
Dacă vedeți un pui de căței care arată ca și cum ar trăi în noroi și mizerie – stați departe. Chiar dacă vă simțiți îngrozitor pentru aceste biete animale, cumpărarea de la acest tip de crescători nu va face decât să încurajeze și să continue această practică de creștere.
8. Crescătorii ar putea face reclamă pe site-uri nesigure
S-ar putea să vedeți escroci sau crescători săraci care postează anunțuri pe site-uri puțin reglementate, cum ar fi Olx. De obicei, aceștia au o mulțime de greșeli gramaticale în anunțuri cu informații minime. Când îi contactați, s-ar putea să fie insistenți în privința vânzărilor sau să se aștepte la angajamente financiare imediate.
9. Crescătorii ar putea refuza să arate documentele.
Dacă încercați să obțineți un câine de rasă pură, crescătorii ar putea pretinde că au o puiet pe care îl căutați. Cu toate acestea, dacă nu au niciun document care să dovedească autenticitatea rasei, feriți-vă.
10. Este posibil ca crescătorii să nu aibă informații veterinare despre părinți sau căței.
Îngrijirea veterinară adecvată în timpul etapelor de reproducere, sarcină și postnatal este absolut crucială pentru bunăstarea acestor animale. Dacă un crescător nu are informații veterinare aplicabile care să dovedească faptul că mama și cățeii au fost îngrijiți în timpul procesului, nu este o idee bună să cumpărați.
Cele 18 întrebări pe care trebuie să le pui unui crescător de câini
Așadar, dacă ați găsit o pui de căței care v-a atras atenția, este timpul să puneți întrebările dificile. Nu vă fie teamă să nu exagerați. Amintiți-vă că vă angajați față de un câine pentru întreaga sa viață și este esențial să știți la ce să vă așteptați.
Puneți crescătorului cât mai multe întrebări înainte de a decide ca unul dintre cățeii săi să vină acasă, în familia dumneavoastră.
1. Cum sunt temperamentele părinților?
S-ar putea să nu pară o întrebare care să vă vină imediat în minte, dar este adesea cea mai importantă. Din punct de vedere genetic, părinții transmit trăsăturile lor de personalitate fiecărui cățeluș. Unii ar putea primi mai mult de la mama, alții ar putea primi mai mult de la tata, iar unii căței sunt anomalii în sine.
Dar dacă părinții cățelușului tău sunt predispuși la agresivitate, supunere, prietenie sau orice alte caracteristici, este bine să știi la ce să te aștepți. O prezentare a părinților este prima privire asupra a ceea ce va fi cățelușul tău la maturitate.
De asemenea, anumite trăsături ar putea să vă iasă în evidență în detrimentul altora. De exemplu, dacă vă doriți un câine de pază protector, este esențial să aveți un părinte care s-a dovedit că își poate asuma acest rol. Sau, mai degrabă, dacă vă doriți un câine de companie leneș, un părinte care să aibă aceste trăsături face mai probabil ca și cățelul dvs. să le aibă.
De acord, nu orice ciudățenie de personalitate va trece peste. Dar este bine să vă faceți o idee despre un temperament sănătos pentru a ști că câinele dvs. va fi un adult manierat și echilibrat. De asemenea, este complet normal să solicitați întâlnirea cu părinții, așa că nu vă sfiiți să faceți această cerere.
2. Este necesar un depozit pentru cățeluș?
Crescătorii solicită depozite pentru căței din câteva motive. Motivul numărul unu este probabil pentru a se asigura că cumpărătorul este asigurat. De multe ori, atunci când ești vânzător, oamenii îți pot da târcoale, punând un milion de întrebări și te înșiră, doar pentru a te face să te duci de nas la final.
Cei mai mulți crescători vor să știe că potențialele case pentru totdeauna ale cățelușilor lor sunt foarte serioși în privința noului membru al familiei lor. Dacă depuneți un avans pentru cățelul ales, acest lucru arată simțul dumneavoastră de responsabilitate și angajamentul față de acest animal.
Un alt motiv pentru care oamenii solicită depozite pentru căței este acela de a asigura o casă înainte ca puiul să fie în vârstă să părăsească mama lor. Poate fi un pic mai dificil să găsească un cumpărător dacă așteaptă să anunțe până când sunt gata să părăsească cuibul.
Mulți crescători preferă să arate fotografii ale cățeilor, să efectueze vizite la domiciliu și să cunoască potențialii proprietari înainte de a preda puii.
În cele din urmă, oamenii pot cere depozite pentru căței ca o modalitate de a acoperi costurile veterinare și de creștere. Poate fi costisitor să crești un pui de cățeluș. Cei mai mulți crescători responsabili fac controale veterinare, primele runde de vaccinuri, precum și o rundă de dezinsecție și tratament împotriva puricilor înainte de a-și trimite cățeii.
De asemenea, aceștia trebuie să treacă cățeii de la laptele mamei la crochete uscate înainte de a-i trimite la casele lor. Pot fi multe costuri implicate, iar mulți crescători doresc să aibă acea pernă suplimentară pentru a ajuta pe parcurs.
Dacă crescătorul pe care îl alegeți necesită un depozit, trebuie să știți să luați în considerare costul în bugetul dumneavoastră.
3. Aveți contracte pentru căței?
Dacă nu sunteți familiarizat cu acest termen, contractele pentru căței sunt puse în aplicare pentru a proteja câinii de rasă pură să nu ajungă în adăposturi. Un contract pentru căței este un mic document care enumeră termenii de plasament.
Mulți crescători vă vor face să semnați acest document pentru a declara că, dacă nu sunteți în măsură să aveți grijă de animal, îl veți returna în siguranță crescătorului.
Având în vedere că atât de mulți câini sfârșesc prin a trece de la o casă la alta, aceasta este o modalitate excelentă prin care crescătorii pun în aplicare tranziții sigure către cămine pentru totdeauna cu proprietari serioși.
4. Există o garanție de sănătate?
Garanțiile de sănătate afirmă că cățelul pleacă acasă în condiții de sănătate de top. Un medic veterinar licențiat a analizat cățelul pentru a se asigura că este apt, fără boli și defecte și că a făcut prima rundă de vaccinări.
Un crescător de calitate va oferi o garanție de sănătate care să ateste că puii săi au primit îngrijiri veterinare adecvate și că au un certificat de sănătate curat.
5. Cățelușul meu vine cu o examinare veterinară prealabilă?
A ști exact ce îngrijire veterinară a primit cățelul dumneavoastră este o informație absolut critică. La urma urmei, nu ați vrea să dublați vaccinurile supraîncărcând sistemul sensibil al câinelui dumneavoastră. De asemenea, cine vrea să plătească în plus pentru ceva de care cățelul nici măcar nu are nevoie?
6. Câinii dumneavoastră de reproducție sunt ținuți ca animale de companie?
Unii crescători preferă să folosească doamnele și tații ca și câini de reproducție și de expoziție strict pentru reproducție – iar alții îi păstrează ca animale de companie de familie. S-ar putea să nu conteze pentru dvs. modul în care crescătorul dvs. alege să păstreze câinii, dar unele familii preferă ca cățelul să primească o îngrijire practică și afectuoasă înainte de a se angaja.
Trebuie să spunem că, doar pentru că unii crescători adoptă o abordare mai puțin personală a stilurilor de atașament, nu înseamnă că puii sunt de calitate inferioară. Înseamnă pur și simplu că s-ar putea să trebuiască să petreceți puțin mai mult timp pentru a-i aclimatiza în casa dumneavoastră.
7. Efectuați vizite la domiciliu?
Poate părea invaziv când te gândești la o vizită la domiciliu, dar este de fapt un bun indicator că crescătorul are cu adevărat grijă de cățeii săi. Este ușor să crești și să transmiți căței pentru profit, dar este un semn extraordinar atunci când cineva chiar arată compasiune pentru fiecare pui.
Dacă crescătorul solicită o vizită la domiciliu, este posibil să aibă o listă de criterii pe care le caută la viitoarele case. De exemplu, dacă este vorba de o rasă deosebit de energică, ar putea cere o curte îngrădită. Dacă este o rasă de talie mare, ar putea sugera să nu aibă copii sub o anumită vârstă.
De asemenea, dacă pretindeți că locuiți într-o locuință proprietate, dar locuiți într-o casă închiriată care necesită aprobarea proprietarului – acest lucru ar putea duce, în cele din urmă, la o relocare. Crescătorii nu doresc acest lucru. Ei își doresc cățeii în case care să le poată satisface nevoile fără probleme.
Vizitele la domiciliu îi oferă crescătorului liniștea de a ști că își plasează cățeii într-o casă în care vor primi dragoste pentru totdeauna.
8. Permiteți vizionarea înainte de a alege un cățeluș?
Uneori, crescătorii doresc să vă angajați cu un pui înainte de a-l întâlni. O mulțime de potențiali proprietari se simt inconfortabil, deoarece este important să vă conectați cu animalul înainte de cumpărare. Compatibilitatea este o componentă frecvent neglijată în achizițiile de animale de companie, ceea ce poate duce la relocarea pe parcurs.
Înainte de a vă alege cățelul, întrebați crescătorul dacă vă permite să vă întâlniți cu cățeii înainte de a vă decide pe care îl doriți. Uneori, există un sentiment atunci când îi întâlnești care depășește aspectul fizic. Chiar dacă nu este o problemă pentru unii oameni, dacă este important pentru dumneavoastră – verificați întotdeauna.
9. Poți să-mi spui despre sănătatea părinților?
Starea de sănătate a fiecărui părinte este o informație absolut vitală pentru cumpărători. În cazul în care există probleme genetice în linia de sânge, acest lucru ar putea implica o cheltuială suplimentară pe parcurs. În plus, dacă există boli care pun viața în pericol, acest lucru ar putea diminua timpul pe care îl aveți cu cățelul dumneavoastră.
Unii oameni nu se simt confortabil să se angajeze pentru un cățeluș cu un istoric de sănătate îndoielnic. Cu toate acestea, dacă lucrați cu un crescător de renume, părinții ar trebui să fie lipsiți de probleme genetice.
10. Cățeii sunt înregistrați la un club canin?
Dacă achiziționați un cățeluș de la un crescător de renume, fiecare părinte ar trebui să fie înregistrat la un club canin. Unii vor veni cu acte, iar alții vor veni fără pentru o gospodărie care are doar animale de companie.
Puteți întreba dacă cățelul dumneavoastră vine cu sau fără acte. Dacă doriți drepturi de reproducere, acest lucru poate implica un cost mai mare sau termeni sau condiții suplimentare. Unii crescători care dau puii doar pentru casele de animale de companie îi vor steriliza înainte de a-i trimite.
Alții ar putea să vă ceară să semnați un contract, promițând că îi veți duce la veterinar pentru această operație într-un anumit termen. Fiecare crescător ar trebui să fie clar și direct cu privire la condițiile sale încă de la început. Dar, dacă nu specifică, întrebați neapărat pentru a putea lua în considerare sarcinile dumneavoastră în calendarul stabilit.
11. Puteți vedea condițiile de viață?
Să vezi unde locuiesc cățeii este un indicator foarte important al îngrijirii generale a puiului. Dacă puii arată ca și cum s-ar bălăci în propria mizerie, nu vă apropiați, chiar dacă crescătorul are o reputație online bună.
Dacă puii par curați, la fel ca și zona lor de locuit, înseamnă că sunt îngrijiți, indiferent dacă sunt afară sau în casă. Unii crescători nu au spațiul necesar în locuințele lor pentru a crește o serie de căței.
Dar dacă au o zonă exterioară, ar trebui să existe un spațiu curat și uscat pentru adăpost. Dacă vedeți o cutie de fătare mică și cățeii par murdari, reci sau slabi, s-ar putea să nu fie o situație atât de bună pentru pui.
12. Sunt puii înțărcați complet?
Chiar și crescătorii care au fost în jurul blocului o dată sau de două ori ar putea încerca să facă economii. Unii vor încerca să plaseze cățeii înainte ca aceștia să fie suficient de mari pentru a-și părăsi mamele. Niciun cățel nu ar trebui să plece la o casă nouă înainte de a împlini opt săptămâni.
Când cățeii ajung la opt săptămâni, sunt complet înțărcați. Asta înseamnă că nu se mai bazează pe mama lor ca sursă de hrană și mănâncă strict hrană pentru căței.
Nu numai că înțărcarea completă este necesară din punct de vedere nutrițional, dar cățeii au nevoie de acest timp pentru a lega o legătură cu mama și frații lor. Aceste etape le oferă abilitățile sociale necesare, care sunt elementele de bază pentru restul vieții lor.
Cățeii nu ar trebui să meargă niciodată la case noi înainte de 8 săptămâni – din punct de vedere legal. Cu toate acestea, unii crescători doresc să păstreze cățeii chiar mai mult timp (până la 14 săptămâni) în scopul socializării.
13. Ce tip de mâncare pentru căței mănâncă?
Cățeii pot avea burtici foarte sensibile. Dacă aduceți acasă un nou cățeluș într-un mediu total diferit și îi schimbați mâncarea în același timp – ar putea face ravagii în sistemul său digestiv. Ultimul lucru pe care doriți să îl faceți este să curățați bălți de diaree în primele lor săptămâni după ce se întorc acasă.
Întrebați întotdeauna crescătorul ce fel de hrană pentru căței mănâncă. În acest fel, puteți face o tranziție lentă a cățelușului la mâncarea pe care o alegeți dumneavoastră – sau pur și simplu păstrați-i rețeta cu care sunt obișnuiți. De cele mai multe ori, cățeii vor veni cu o pungă mică de hrană, astfel încât să puteți face tranziția după cum preferați.
Puteți, de asemenea, să vă întrebați crescătorul de ce a ales acea rețetă specifică. Chiar dacă vă gândeați să schimbați, dieta lor actuală ar putea fi cea mai bună opțiune. Pentru a fi în siguranță, puteți verifica întotdeauna cu medicul veterinar dacă nu sunteți sigur de dieta pe care doriți să o selectați.
14. Puteți să-mi spuneți mai multe despre rasă?
Dacă nu sunteți familiarizat cu rasa care vă interesează – nu există nimeni mai priceput să întrebați decât însuși crescătorul. La urma urmei, ei s-au dedicat în întregime rasei, producând generații viitoare care susțin autenticitatea rasei.
Dacă sunteți cu adevărat interesat de rasă, crescătorul vă va vorbi probabil până la urechi, răspunzând la orice întrebare pe care o aveți. Îți va povesti cu plăcere despre fiecare personalitate a cățelușilor.
Fiecare rasă de câine are un set de caracteristici comune care o fac să se remarce printre celelalte. La fel ca oamenii cu care alegeți să vă asociați, câinii se vor potrivi mai bine cu anumite stiluri de viață decât cu altele.
15. Credeți că familia mea este compatibilă cu această rasă?
Stilul tău de viață este un indicator foarte puternic al compatibilității tale cu rasa. Mulți oameni se întreabă dacă un câine va fi compatibil în casa lor, dar rareori se opresc să se întrebe dacă sunteți compatibil cu el în primul rând.
Multe cazuri de relocare a animalelor de companie provin din cauza lipsei de compatibilitate cu rasa. Unii oameni vor cumpăra o rasă foarte energică, cum ar fi un Ciobănesc german sau un Spaniel de Bretania, de exemplu, fără să-și dea seama de câtă activitate au nevoie zilnic. Energia acumulată poate provoca tendințe distructive sau comportamente nervoase care sunt contraproductive.
În loc să înțeleagă nevoile fizice, mentale și materiale de care au nevoie unii câini, mulți proprietari devin frustrați sau dezamăgiți de limitările câinelui lor. Nu este vina nimănui, ci mai degrabă o problemă legată de diferențele de stil de viață.
Fie că sunteți în căutarea unui câine care să se descurce în apartamente, cu copiii, cu alți adulți, cu pisici și alte animale – sau oricare ar fi criteriile – este bine să vă asigurați că luați câinele potrivit.
16. Câți câini dețineți?
Unii crescători pot fi depășiți de situație. Dacă încearcă să se ocupe de prea mulți câini deodată, s-ar putea să se zgârcească la îngrijirea cățeilor. Nu vreți ca crescătorul să fie dezordonat, trecând cu vederea îngrijirea necesară de care au nevoie cățeii în timp ce cresc.
Întrebați crescătorul câți câini are. Dacă raportul dintre câine și îngrijitor vi se pare prea mare pentru dumneavoastră, poate doriți să căutați un alt crescător care a avut mai mult timp pentru a socializa cățeii.
17. De cât timp creșteți acești câini?
Faptul că știți cât timp a petrecut crescătorul dumneavoastră cu aceste animale spune multe despre urmași. O persoană cu dragoste și interes autentic pentru rasă va rămâne probabil cu ea ani de zile și va continua să producă exemplare uimitoare.
Acest lucru nu înseamnă că un nou crescător nu împărtășește aceeași dragoste, ci doar că s-ar putea să nu aibă aceeași traiectorie. De obicei, îți poți da seama doar din energie și din prima impresie cât de mult îi pasă cuiva sau cât de serios este în ceea ce privește creșterea.
Unii crescători adoră să vadă actualizări ale cățeilor lor după ce ajung la noile lor case. De fapt, mulți vor primi cu brațele deschise orice fotografii ale acestor căței în creștere.
Întrebați crescătorul dacă îl puteți contacta cu actualizări, întrebări sau sfaturi solicitate. De asemenea, dacă știți că crescătorul este extraordinar în ceea ce face, nu ezitați să îl recomandați altor persoane care ar putea căuta rasa pe care o aveți.
Gânduri finale
Sigur, nu toate aceste întrebări vor fi neapărat aplicabile în fiecare scenariu. Cu toate acestea, este o bună trecere în revistă a lucrurilor de care ați fi curios, dar la care poate nu v-ați gândit încă. Decizia de a cumpăra un cățeluș este o decizie uriașă care îți va schimba viața pentru anii următori.
Sprijinirea crescătorilor autentici cărora le pasă de rasă este primul pas pentru a avea un cățeluș fericit și sănătos, care să crească și să devină un companion de neuitat.