Cu urechile lor lungi, cozile lor de bumbac și țopăiala lor adorabilă, iepurii sunt încântători de văzut. Dar, deși aceste creaturi cu blană sunt drăguțe, ce altceva știm despre ei? Poate că îi vedem țopăind în sălbăticie, dar și iepurii domestici pot fi ținuți ca animale de companie. Știați că există peste 180 de rase de iepuri în întreaga lume? Consultați această listă pentru mai multe informații despre iepuri și vedeți care dintre ele vă surprinde!
36 de fapte fascinante despre iepuri:
1. Un pui de iepure se numește kit sau pisoi.
Femela iepure adultă se numește căprioară, iar iepurele adult mascul se numește cerb. Deși își pot împărți numele cu alte animale, pentru noi toți sunt iepurași!
2. În sălbăticie, iepurii trăiesc sub pământ.
Acesta este locul unde sunt cel mai în siguranță față de prădători. Ei sapă tuneluri complicate și combină aceste tuneluri cu cele ale altor iepuri. Tunelurile au atașate camere în care iepurii trăiesc și își fac cuibul. Această rețea de vizuini de iepuri se numește „warren”.
3. Iepurii își pot roti urechile la 180 de grade pentru a localiza cu exactitate locul din care provine un sunet.
Un iepure în stare de alertă va avea urechile lipite în sus, ascultând. Un iepure relaxat ar putea avea urechile puțin căzute sau chiar întoarse în lateral. Iepurii foarte speriați își vor pune urechile drept în spate și lipite de corp, încercând să se facă cât mai mici posibil.
4. Pe lângă faptul că le permit să audă și să perceapă potențialele pericole, urechile unui iepure ajută la reglarea temperaturii corpului lor.
Atunci când iepurelui îi este prea cald, vasele de sânge din urechi se vor dilata pentru a degaja căldură și a ajuta la răcirea iepurelui. Atunci când sunt prea reci, vasele de sânge se contractă, ajutând la reținerea căldurii în corp.
5. Insula Iepurașului sună ca un vis, dar există cu adevărat.
Ōkunoshima, o mică insulă japoneză, este cunoscută sub numele de Insula Iepurașilor sau Insula Iepurașilor, unde trăiesc și se înmulțesc peste 1.000 de chifle. Turiștii pot vizita iepurii. Aceștia sunt în mare parte îmblânziți pentru că sunt obișnuiți ca oamenii să îi hrănească. Este interzisă vânătoarea, rănirea sau orice alt fel de vătămare a iepurilor. Niciun alt animal nu este permis pe insulă, pentru a se asigura că iepurașii rămân în siguranță.
6. Dacă aveți un iepure de companie, este posibil să vă puteți mângâia prietenul, dar iepurilor nu le place să fie luați în brațe sau ținuți în brațe.
Ei sunt animale de pradă în mod natural și nu au multe mijloace de apărare. Poate că îți iubești animalul tău de companie blănos, dar instinctul iepurașului este de a fi în alertă maximă pentru prădători. Ridicarea lor îi poate speria și îi poate face să se simtă ca și cum ar fi capturați.
7. Este posibil ca iepurașul tău să nu fie un mângâietor, dar asta nu înseamnă că nu se bucură de compania ta.
Iepurașilor le plac interacțiunile cu stăpânii lor și se bucură de timpul de joacă și de animale de companie. Unor iepuri le place să se ghemuiască lângă tine sau să doarmă în poala ta, atâta timp cât au încredere în tine și nu se simt îngrădiți.
8. Poate credeți că sunt genul puternic și tăcut, dar iepurii au o gamă vocală largă și pot scoate sunete, inclusiv mârâituri.
Când sunt fericiți, scot un sunet asemănător cu un grohăit. De asemenea, pot să guițe, să se smiorcăie, să fredoneze, să cotcodăcească și să șuiere.
9. Dacă pare că iepurele tău toarce, într-un fel, așa este.
Iepurii își freacă dinții între ei atunci când sunt fericiți, creând un sunet asemănător cu cel al unei toarce. Când pisicile toarce, de obicei sunt fericite și mulțumite, iar același lucru este valabil și pentru iepurași.
10. Dinții iepurașilor nu se opresc niciodată din creștere.
Din acest motiv, oamenii tind să creadă că iepurii sunt rozătoare. Nu sunt, dar au nevoie de ajutor pentru a-și păstra dinții scurți. În sălbăticie, iepurii își mențin dinții scurți mestecând crengi, scoarță și butuci. În captivitate, va trebui să îi oferiți iepurelui dvs. blocuri de lemn, fân și alte jucării de mestecat. Mestecatul acestor lucruri îi ajută să își uzeze dinții. Dacă toate celelalte eșuează și dinții lor devin în continuare prea lungi, este necesară o vizită la medicul veterinar pentru tăierea dinților.
11. Bugs Bunny nu spunea adevărul.
Iepurii se pot bucura de morcovi ca o gustare, dar nu trăiesc – și nu pot trăi cu ei. Morcovii sunt legume rădăcinoase și nu fac parte din dieta naturală a iepurașului. În plus, morcovii au un conținut ridicat de zahăr și nu sunt ideali pentru a fi dați atât de des unui iepure. Ei pot provoca chiar și carii dentare. Iepurii mănâncă fân, iarbă, verdețuri și alte alimente fibroase ca dietă standard.
12. Iepurașii pot țopăi fericiți, dar pot sări și cu putere.
Un iepure își poate folosi picioarele din spate pentru a sări până la 3 metri în aer și 10 metri înainte. Acest lucru este destul de incredibil pentru un animal atât de mic care trăiește atât de aproape de pământ.
13. Iepurii pot folosi litiera.
Așadar, prietenul tău blănos poate avea mai multă libertate prin casă și nu poate sta închis într-o cușcă. De obicei, dresajul durează doar câteva săptămâni. Cu toate acestea, în loc de litieră obișnuită pentru pisici, ar trebui să se folosească litieră prietenoasă cu iepurii.
14. Iepurașii sunt creaturi sociale și aleg să trăiască în grupuri în sălbăticie.
Nu numai că își combină vizuinele și trăiesc împreună, dar se bucură și de compania oamenilor. Dacă aveți un iepure de companie, probabil că acesta și-ar dori să aibă un alt prieten iepure. Dacă acest lucru nu este posibil, asigurați-vă că petreceți cât mai mult timp cu iepurele dvs. pentru a-l împiedica să se plictisească și să se simtă singur.
15. Când iepurii sunt fericiți, ei sar și se răsucesc într-un fel de răsucire în aer.
Ei se pot roti complet în aer în timp ce sar. Acest lucru se numește binky, care este un nume adorabil pentru o mișcare adorabilă.
16. Ochii unui iepuraș se află pe părțile laterale ale capului.
Acest lucru le oferă o vedere de aproape 360 de grade a împrejurimilor lor. Un iepure nu poate vedea direct în fața sa, dar are o vedere a ceea ce se întâmplă în spatele său. Acest lucru îi ajută să vadă dacă se apropie un prădător. Deoarece iepurii sunt animale de pradă, vederea lor este unul dintre principalele lucruri care îi mențin în siguranță.
17. Iepurii sălbatici au o durată de viață de aproximativ 2 ani.
Durata lor de viață este scurtată din cauza prădătorilor, a elementelor meteorologice aspre și a bolilor. În captivitate, iepurii pot trăi până la vârsta de 10 ani sau mai mult. Accesul la hrană regulată, apă, adăpost, îngrijire veterinară, exerciții fizice și divertisment îi poate menține sănătoși pentru o perioadă lungă de timp.
18. Termenul „iepuraș” este o denumire americanizată.
A fost dat iepurilor pentru că este un nume drăguț pentru un animal drăguț.
19. Iepurii se îngrijesc la fel ca și pisicile.
Își ling labele și își curăță fața și urechile. Dacă vedeți un iepuraș făcând acest lucru, fiți pregătiți pentru o suprasolicitare de drăgălășenie. Își folosesc limba pentru a-și curăța restul blănii și, de obicei, se îngrijesc de câteva ori pe zi.
20. Atunci când iepurii pasc, ați putea crede că sunt vulnerabili.
Faptul că stau în aer liber și mănâncă, în timp ce par să nu fie atenți la nimic altceva, poate face să pară că nu sunt conștienți de împrejurimile lor. Dar înainte ca iepurii să aleagă un loc pentru a mânca, ei și-au ales deja strategia de ieșire. În cazul în care apare un pericol, iepurele va fugi spre siguranță pe calea pe care a ales-o și pe care și-a amintit-o pentru a scăpa rapid.
21. În timp ce fug, ei aleargă de obicei în zig-zag.
Poate părea că fug haotic, neștiind încotro să se îndrepte, dar acest lucru este făcut intenționat. Zig-zagul confundă prădătorul, dându-i iepurelui mai mult timp pentru a fugi.
23. Un alt lucru care îi derutează pe prădători este coada de bumbac a iepurelui.
Această mică minge de puf alb este un contrast puternic cu restul corpului lor. În timp ce se îndepărtează în fugă, această sclipire de alb distrage atenția și derutează un prădător. Coada face ca prădătorul să fie nevoit să își reorienteze constant atenția. Acest lucru, împreună cu mersul în zig-zag, îi oferă iepurelui mai mult timp pentru a scăpa.
24. Coada iepurelui se numește scut.
Un cuvânt destul de neobișnuit, nu-i așa?
25. Glandele olfactive din bărbia iepurelui sunt folosite pentru a marca teritoriul.
Dacă vedeți un iepure care își freacă bărbia de ceva, înseamnă că acel obiect este revendicat. Uneori, poate fi piciorul pantalonului sau mâna dumneavoastră!
26. Iepurii se lasă pe jos atunci când se simt mulțumiți.
Atunci când iepurașul se lasă brusc pe o parte, este timpul pentru relaxare. Cei mai mulți iepuri se lasă în jos doar atunci când se simt în siguranță. Plutirea îi face vulnerabili, așa că o vor face doar atunci când pericolul nu este nicăieri în jur.
27. Iepurii pot dormi cu ochii deschiși.
Acest lucru funcționează în beneficiul lor în două moduri. În primul rând, cu ochii deschiși, receptorii lor de lumină încă funcționează. Orice schimbare de iluminare, cum ar fi umbra unui prădător, va face ca iepurele să se trezească și să vadă instantaneu ce se întâmplă. De asemenea, un prădător care vede ochii deschiși ai iepurelui va presupune că animalul este treaz și va fi mult mai puțin probabil să încerce să atace dacă crede că iepurele îi poate vedea prezența. Iepurii pot dormi și chiar dorm cu ochii închiși, dar trebuie să se simtă confortabil pentru a face acest lucru.
28. Un iepure poate fi speriat de moarte.
Ei au deja bătăi rapide ale inimii, iar ceva care îi sperie cu adevărat îi poate face imposibil să se calmeze, astfel încât ar putea face un atac de cord.
29. Iepurii sunt afectuoși.
Ei se ling între ei și pe oameni pentru a-și arăta dragostea.
30. Probabil că nu veți câștiga niciodată un concurs de privit cu iepurașii.
Ei clipesc doar de 10 ori pe oră! Oamenii clipesc la fel de mult sau mai mult într-un minut.
31. Iepurașii sunt crepusculari.
Asta înseamnă că îi veți găsi cel mai activi în timpul orelor crepusculare, la amurg și în zori. De obicei, își petrec cea mai mare parte a orelor de zi dormind.
32. Lipsa timpului de joacă poate duce la un iepuraș plictisit și deprimat.
În sălbăticie, iepurii se pot juca între ei și o fac adesea. Îi puteți vedea cum se zbenguie și se fugăresc unii pe alții pe câmp. În captivitate, timpul de joacă este încă important pentru ei. Dacă vă gândiți să vă luați un iepure sau dacă aveți deja unul și nu aveți prea mult timp pentru a interacționa cu el, un alt prieten iepuraș este o idee bună. Iepurii sunt sociabili și le place să petreacă timpul cu alții.
33. Iepurii masculi pot fi castrați, iar femelele pot fi sterilizate.
Asta înseamnă că îi puteți ține împreună fără să vă faceți griji că veți avea mai mulți iepurași. Masculii și femelele se descurcă bine împreună și se bucură de compania celuilalt. De asemenea, sunt mult mai calmi fără a fi nevoie să se înmulțească.
34. Iepurii și porcușorii de Guineea nu se înțeleg întotdeauna.
Ei nu comunică în aceleași moduri, astfel încât semnalele lor se încurcă și sunt interpretate greșit. Acest lucru poate duce la un comportament agresiv și la animale stresate.
35. Iepurii au nevoie de spațiu adecvat pentru a face exerciții fizice.
Iepurii de companie trebuie să aibă un spațiu adecvat pentru a alerga și a țopăi. Dacă nu fac suficientă mișcare, mai ales când sunt tineri, oasele lor nu se vor dezvolta corespunzător și se pot rupe cu ușurință când iepurii sunt mai mari.
36. Iepurii tineri sunt vânduți în magazinele de animale de companie și cumpărați impulsiv.
Drăgălășenia lor este greu de rezistat. Oamenii cumpără acești iepurași mici, crezând că vor fi niște animale de companie minunate, fără să știe întotdeauna cât de multă muncă este necesară pentru a menține aceste animale sănătoase și fericite. Iepurașii sunt deseori cumpărați în preajma Paștelui ca și cadouri pentru copii. După ce noutatea dispare și iepurașii devin mai mari și devin o corvoadă, ei nu mai sunt doriți. Adesea, animalele sunt apoi lăsate libere afară, ceea ce duce la moartea lor, deoarece sunt animale domestice și nu știu cum să supraviețuiască în sălbăticie. Dacă nu sunt lăsați liberi, ajung în adăposturi. Dacă vă gândiți să adăugați un iepure sau doi în casa dumneavoastră, verificați mai întâi organizațiile locale de salvare a animalelor. Salvările există numai pentru iepuri, astfel încât puteți găsi iepurașul perfect pentru dvs. și puteți salva o viață în același timp.
Lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a vă lua un iepure
Adăugarea unui iepure în casa dvs. este incitantă. În primul rând, va trebui să decideți unde va locui. Mulți iepuri de companie se bucură să țopăie prin casă și să stea cu familia. Dacă îi veți permite iepurelui să iasă din cușcă pentru a face exerciții și pentru a se îmbogăți – și chiar ar trebui să o faceți – va trebui să faceți casa ferită de iepuri. Iepurii mestecă tot ce pot, așa că blocarea unor lucruri, cum ar fi picioarele mobilei și dulapurile, îi va împiedica să folosească casa ca pe o jucărie de mestecat. Acoperirea firelor cu protecții de plastic sau strângerea și depozitarea lor în afara drumului va menține iepurele în siguranță. Asigurați-vă întotdeauna că iepurele dvs. nu poate ajunge la cabluri, fire, prize electrice sau prize. Oferiți-i o mulțime de jucării și blocuri și bețe de lemn de mestecat, iar ei vă vor lăsa lucrurile în pace.
Năpârlirea
Iepurii își pierd părul. Pierd foarte mult la fiecare 3 luni, dar întotdeauna pierd cel puțin puțină blană. Periajul zilnic îi va ajuta să mențină scăderea pierderilor și va limita cantitatea de blană pe care iepurii o înghit atunci când se îngrijesc. Un alt fapt despre iepurași este că nu pot vomita – asta înseamnă că nu tușesc bulgări de păr. Atunci când ingerează păr, acesta trece de obicei prin sistemul lor digestiv fără probleme. Totuși, dacă ghemul de păr se blochează, nu au cum să îl elimine. Aceasta este o urgență medicală și va trebui să vă duceți iepurele la medicul veterinar imediat.
Dietă
Majoritatea iepurașilor de companie mănâncă o dietă de pelete, fân și legume cu frunze verzi. Le plac și fructele, dar trebuie să le mănânce cu moderație din cauza conținutului ridicat de zahăr. Fânul este important pentru că ajută sistemul lor digestiv. Nu uitați să adăugați o mulțime de jucării de mestecat în incinta lor pentru ca iepurele dumneavoastră să își păstreze dinții scurți și sănătoși. Apa proaspătă și curată ar trebui să fie disponibilă în permanență, iar iepurii beau foarte multă apă, probabil din cauza faptului că mestecă mult!
Concluzie
Sperăm că ați învățat câteva lucruri pe care nu le știați despre prietenii noștri iepurași. Cu dragostea și îngrijirea potrivită, un iepure poate fi un companion minunat pentru tine și familia ta. Deși au nevoie de exerciții adecvate, hrană și îngrijire veterinară, sunt animale de companie destul de ușor de îngrijit și își arată dragostea și afecțiunea în multe moduri diferite. Dacă te gândești să adaugi unul dintre aceste animale speciale în casa ta, asigură-te că te uiți mai întâi la adăposturi și salvări. Atât de mulți iepuri nedoriți așteaptă doar o casă pe care să o numească a lor.