Hrănirea după program, hrănirea liberă și hrănirea combinată sunt cele trei metode principale de hrănire a pisicilor. Hrănirea liberă înseamnă să lași hrana uscată afară în orice moment, astfel încât pisica ta să poată lua o îmbucătură ori de câte ori îi este foame. Hrănirea după program înseamnă hrănirea cu hrană umedă, uscată sau o combinație a ambelor tipuri de hrană după un program prestabilit. Hrănirea combinată înseamnă, de obicei, că lăsați mâncarea uscată în castron tot timpul și îi dați mâncare umedă după un program, de obicei o dată sau de două ori pe zi. Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje.

Dezavantajele alimentației libere

Hrănirea liberă necesită să măsurați cu atenție cantitatea de hrană uscată pe care o puneți și va trebui să urmăriți câte boluri mănâncă pisica dumneavoastră. Atunci când există mâncare la liber, este foarte ușor să supraalimentați, iar acest lucru poate face ca pisica dumneavoastră să devină supraponderală sau obeză. Acest lucru, la rândul său, duce la o probabilitate mai mare de boli precum diabetul. Familiile cu mai multe pisici pot, de asemenea, să aibă dificultăți în a-și da seama câtă mâncare mănâncă fiecare pisică.

Dezavantajele alimentației combinate

Hrănirea combinată poate avea ca beneficiu oferirea unei mai mare varietăți în dieta pisicii dumneavoastră, asigurându-vă în același timp că pisica dumneavoastră primește umiditatea care este prezentă cu adevărat doar în hrana umedă. Cu toate acestea, dacă pisica dvs. preferă foarte mult hrana umedă, este posibil să ignore hrana uscată pe care o puneți, ceea ce înseamnă că pisica dvs. suferă de o dietă săracă sau că trebuie să cedați și să reveniți la oferirea unui program de hrană umedă.

La fel ca în cazul hranei libere, hrănirea combinată poate duce, de asemenea, la supraalimentare, dacă nu monitorizați cu atenție nivelurile de hrană. Această metodă de hrănire face, de asemenea, dificil de determinat care dintre pisici mănâncă cât de mult din hrana dvs.

Hrănirea după un program

Hrănirea pisicilor după un program, sau hrănirea la mese, înseamnă să oferiți pisicii dumneavoastră hrană umedă, uscată sau o combinație de tipuri de hrană la ore stricte de masă. Acest program de hrănire înseamnă că pisicile ar putea cerși mâncare între mese și, odată ce au învățat programul, vor fi înclinate să vă anunțe înainte de orele de masă. Un program pentru pisica dumneavoastră înseamnă și un program pentru dumneavoastră, iar o abatere prea mare de la orele de masă s-ar putea dovedi nesănătoasă pentru pisica dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
De ce face pisica mea pipi pe patul meu? 7 posibile cauze

Beneficiile hrănirii cu mâncare după un program

Deși există unele dezavantaje ale programului de hrănire la masă, există și câteva avantaje:

1. Mai ușor de administrat medicamente

Tinere sau bătrâne, o mulțime de pisici trebuie să ia medicamente și suplimente. În calitate de stăpân de animal de companie, este de datoria ta să te asiguri că primesc cantitatea potrivită de medicamente și la momentul potrivit. Hrănirea liberă înseamnă că trebuie să acordați un anumit grad de încredere pisicii dumneavoastră – o specie care este cunoscută pentru faptul că este capabilă să detecteze pastilele printre guri de mâncare și să le scuipe.

Respectând un orar și hrănind după un program, vă asigurați că pisica dumneavoastră va mânca toată sau cea mai mare parte din masă dintr-o singură dată. Puteți supraveghea pentru a vă asigura că nu localizează și nu elimină tablete, prafuri și alte medicamente.

Hrănirea după un program vă permite, de asemenea, să repartizați mai bine medicamentele. Dacă puneți medicamente în hrana pisicii dumneavoastră dimineața, este posibil ca aceasta să le mănânce doar mai târziu în cursul zilei și chiar înainte de a-i oferi mai multe. Pisica dumneavoastră ar putea să nu primească niciun medicament dimineața, în timp ce seara primește dublu.

2. Poate controla aportul de hrană

În mod similar, puteți gestiona cantitatea de hrană pe care o mănâncă pisica dumneavoastră și când. Hrănirea liberă poate duce la supraalimentare, deoarece este dificil să monitorizați cantitatea exactă de hrană pe care o dați. Este foarte ușor să mai puneți o mână de crochete în castron atunci când vă grăbiți să ieșiți din casă și să uitați mai târziu de această hrănire suplimentară.

Pisicile sunt predispuse la obezitate și se pot îngrășa cu ușurință. Dimensiunea relativ mică a unei pisici înseamnă că este nevoie doar de o creștere mică a cantității de mâncare pentru a duce la creșterea în greutate.

Prin hrănirea cu două sau trei mese pe zi, este ușor să se calculeze o cantitate zilnică și apoi să se împartă aceasta în mese de dimensiuni stabilite. Mai important, este mai ușor să eliminați cu exactitate cât de mult le-ați hrănit și să vă asigurați că respectați planul.

Oferirea unei alimentații de cea mai bună calitate pentru animalul dvs. de companie este o prioritate de top, așa că de ce să nu-i oferiți o mâncare și un vas de apă pe măsură?

CITEȘTE ȘI:
9 semne că pisica ta te iubește

3. Verificați cu ușurință modificările alimentare

Dieta ne poate spune multe despre sănătatea și bunăstarea unei pisici. Dacă pisica dumneavoastră mănâncă substanțial mai mult sau mai puțin decât de obicei, ar putea fi un semn că ceva s-a schimbat. Bolile tind să determine pisicile să își piardă pofta de mâncare, mai ales dacă boala afectează sistemul digestiv al pisicii dumneavoastră. Acestea fiind spuse, anumite afecțiuni, cum ar fi demența felină, pot însemna că pisica dumneavoastră mănâncă mai mult pentru că uită că a mâncat deja.

Deoarece puteți urmări cu ușurință cantitatea pe care o dați, orele de masă fixe vă permit să evaluați mai bine apetitul pisicii dumneavoastră. Puteți vedea dacă mănâncă mai mult sau mai puțin și puteți urmări aceste niveluri de hrănire de-a lungul timpului.

4. Preveniți dominanța la ora mesei

Într-o gospodărie cu mai multe pisici, este dificil să știi exact cât mănâncă o pisică în comparație cu alta atunci când le hrănești liber.

Pisicile dvs. pot părea că împart bine mâncarea, atâta timp cât stați vă uitați la ele, dar imediat ce vă îndepărtați, una dintre pisici poate deveni dominantă în jurul bolului de mâncare. Această dominanță nu înseamnă neapărat intimidare fizică, așa că poate fi greu de detectat. O pisică poate pleca atunci când a mâncat suficient, lăsându-le pe celelalte pisici să mănânce mai mult decât le este necesar.

Un program de hrănire nu numai că vă permite să vă supravegheați mai bine pisicile, dar vă permite să le hrăniți într-un loc diferit. Țineți-vă pisicile la distanță până când termină de mâncat și puteți preveni dominanța asupra hranei.

5. Intrați într-o rutină

Un program de hrănire oferă o rutină pentru pisica dumneavoastră, ceea ce vă poate ajuta să vă dezvoltați propria rutină. Pisica dumneavoastră, de exemplu, va ști să vină acasă la timp pentru cină, ceea ce înseamnă că puteți să o băgați în casă înainte să se întunece.

Aveți grijă doar la cât de repede îi dați micul dejun. Dacă îi dați micul dejun imediat ce vă treziți, s-ar putea să constatați că pisica dvs. vă încurajează să vă treziți mai devreme pentru a o hrăni.

Cât de des ar trebui să vă hrăniți pisica?

Există beneficii pentru fiecare metodă de hrănire, dar dacă decideți că hrănirea după un program este alegerea potrivită pentru dumneavoastră, va trebui să dezvoltați un program benefic și să vă asigurați că hrăniți pisica în cantitățile potrivite.

CITEȘTE ȘI:
6 Remedii de casă pentru tratarea scabiei pisicii

În mod ideal, ar trebui să ne hrănim pisicile mai mult de o dată sau de două ori pe zi. Dacă puteți hrăni patru mese la intervale consistente, este ideal, dar și trei sunt potrivite. Dacă lucrați, hrăniți dimineața, când ajungeți acasă de la serviciu și seara, sau folosiți un alimentator automat care va desfășura mesele la un anumit moment în fiecare zi.

Alimentatoare automate

Alimentatoarele automate pot fi foarte benefice dacă nu sunteți acasă toată ziua. Așezați mâncarea în alimentator, setați ora la care doriți să fie dată mâncarea, iar aparatul va descoperi mâncarea sau o va servi la acea oră. Fie că sunteți la serviciu și nu puteți hrăni, fie că sunteți acasă, dar doriți să asigurați consecvența, alimentatorul poate prelua sarcina de hrănire a felinelor în locul dumneavoastră.

Cât de mult ar trebui să hrăniți?

Verificați pachetele de hrană pentru a determina cât de mult vă recomandă să hrăniți, dar faceți propriile cercetări. În general, o pisică va mânca între 2% și 4% din greutatea sa pe parcursul unei zile. Consultați-vă cu medicul veterinar dacă pisica dvs. suferă de boli, afecțiuni sau dacă este supra sau subponderală, pentru a vă asigura că îi dați cantitatea potrivită.

Hrănirea pisicii dumneavoastră după un program

Există mai multe metode de hrănire a unei pisici care pot fi benefice pentru feline și pentru proprietarii lor. Hrănirea liberă este populară, dar poate duce la supraalimentare, care este, de asemenea, o problemă cu hrănirea combinată.

Hrănirea programată, sau hrănirea la mese, vă permite să determinați cu exactitate câtă hrană îi dați și facilitează monitorizarea aportului, administrarea de medicamente și asigurarea unui program regulat pentru pisica dumneavoastră. Asigurați-vă că îi dați o cantitate adecvată de hrană și fiți pregătit să respectați un program riguros, deoarece pisica dumneavoastră va aștepta mâncare la aceeași oră în fiecare zi.