Dieta este baza unei bune sănătăți, indiferent dacă este vorba de oameni, hamsteri sau câini. Cerințele nutriționale reflectă adesea ceea ce un animal trebuie să obțină din hrana sa. Acestea variază de obicei în funcție de specie, cu o mică suprapunere.

Interesant este că oamenii și câinii au în comun aproximativ 84% din ADN. Asta înseamnă că o dietă canină va reflecta multe lucruri din dieta umană. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că amândoi pot mânca toate aceleași lucruri. Cu toții avem nevoie de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale, de exemplu, dar în cantități și proporții diferite. În plus, anumite alimente pot fi comestibile pentru unii, dar toxice pentru alții. Oamenii pot mânca ciocolată, dar câinii – și multe alte animale – nu pot.

Este util să începeți de la nivelul de bază de a învăța ce tipuri de alimente ar trebui să consume cățelul dvs. și ce nu ar trebui să consume.

Dieta carnivoră sau omnivoră

Dacă câinii sunt carnivori sau omnivori este un subiect de dezbatere intensă. Pentru o lungă perioadă de timp, oamenii de știință au crezut că aceștia descind din lupi. Acest lucru este pe jumătate adevărat. Lupii sunt un strămoș al câinilor, dar unul comun. Ambele specii au deviat de la un animal dispărut, urmând căi evolutive diferite.

Printre argumentele în favoarea unui omnivor se numără lungimea intestinului unui câine. Animalele care consumă vegetație au, de obicei, un tract gastrointestinal mai lung, deoarece aceste alimente necesită mai mult timp pentru a fi digerate. Sunt șanse mari să îți fi văzut cățelul mâncând iarbă ocazional. Traiul cu oamenii le-a influențat, de asemenea, fără îndoială, dieta.

Pe de altă parte, dovezile că câinele este carnivor încep cu dinții lor carnivori. Aceștia le permit carnivorelor să sfâșie carnea prăzii. De asemenea, caninii au ochii orientați în față, astfel încât își pot localiza prada. De asemenea, pot rezista perioade lungi de timp fără hrană, deoarece carnea îi va menține sătuli mai mult timp. În general, câinii par a fi carnivore care s-au adaptat la traiul cu oamenii. Ei sunt „carnivori facultativi”, ceea ce înseamnă că, deși s-au adaptat pentru a putea mânca carbohidrați din materie vegetală, au nevoie în continuare de proteine de origine animală pentru a prospera.

Macronutrienți

Macronutrienții sunt nutrienți care sunt necesari în cantități mari; ei reprezintă baza dietei unui organism. Acestea sunt nivelurile de proteine, carbohidrați și grăsimi care se regăsesc pe etichetele alimentelor pentru animale de companie pentru a vă ajuta să comparați produsele.

Micronutrienți

Micronutrienții sunt necesari în cantități foarte mici, dar au o mare importanță deoarece deficiența sau excesul lor poate duce la probleme de sănătate. Fiecare specie are cerințe specifice în ceea ce privește aceste vitamine și minerale, deoarece unele specii își pot sintetiza propriile vitamine și minerale. De exemplu, atât oamenii, cât și porcii de Guineea trebuie să obțină vitamina C din ceea ce mănâncă. Însă câinii o pot produce în corpul lor.

Animalele diferite au cerințe nutriționale diferite. Puteți folosi profilurile nutriționale ale Asociației Oficialilor Americani pentru Controlul Alimentelor (Association of American Feed Control Officials – AAFCO) ca un ghid pentru ceea ce are nevoie cățelul dumneavoastră. Nu uitați, totuși, că acestea sunt în mare parte cerințele lor minime.

CITEȘTE ȘI:
Câinii seniori: Dieta și nevoile nutriționale (Ghid 2023)

Cei 5 nutrienți esențiali de care are nevoie câinele dumneavoastră

1. Proteine

Proteinele sunt molecule complexe compuse din blocuri de construcție mai mici numite aminoacizi. Există 21 de aminoacizi cunoscuți, dintre care nouă sunt esențiali pentru oameni și 10 pentru câini. Aceștia sunt cei care trebuie obținuți prin intermediul dietei, deoarece nu pot fi sintetizați. Valoarea unei proteine pentru o anumită specie depinde de compoziția aminoacizilor și de digestibilitatea acesteia.

Proteinele furnizează elementele de bază pentru alte substanțe chimice din organism. Ele constituie baza unei game largi de substanțe, de la țesutul conjunctiv la mușchi și unghii. Proteinele nu se stochează în organism, așa că excesul este fie excretat, fie transformat în grăsime. Asta înseamnă că un organism trebuie să le consume în fiecare zi. Chiar dacă necesarul minim de aminoacizi pare mic, deficiențele pe termen lung pot avea efecte profunde asupra sănătății și longevității unui câine.

Un alt lucru de luat în considerare este stadiul de viață al animalului dumneavoastră de companie. Cățeii vor avea nevoie de mai multe proteine pentru a susține creșterea și dezvoltarea decât câinii adulți. Animalele tinere au nevoie de o cantitate mare de proteine pe kilogram de greutate corporală pe zi, deoarece trebuie să susțină creșterea și dezvoltarea organismului lor, în timp ce adulții au nevoie doar să își mențină organismul. Un conținut minim de 22% de proteine este necesar pentru cățeii în creștere, iar pentru câinii adulți este necesar un conținut de 18% de proteine.

2. Grăsimi

Grăsimea oferă o sursă vitală de energie, cu 9 calorii pe gram. Câinii – și oamenii – vor stoca cantități excesive pentru a se asigura că o rezervă gata de aprovizionare este întotdeauna disponibilă. Desigur, există argumente pro și contra acestui fapt. Cu toate acestea, grăsimea este materia primă pentru multe structuri celulare și este esențială pentru dezvoltarea și funcționarea creierului. De asemenea, le permite caninilor să stocheze vitaminele liposolubile.

Cantitatea variază în funcție de stadiul de viață. Un cățeluș are nevoie de 5,9 grame de grăsime pe kilogram de greutate corporală pentru a furniza energia necesară creșterii. Un câine adult are nevoie de 1,3 grame. Procentele sunt de 8% și, respectiv, 5%. De asemenea, câinii trebuie să primească în alimentație cantități suficiente de acizi grași omega-3. Semințele de in sunt o sursă excelentă de acești nutrienți, motiv pentru care le veți vedea adesea în listele de ingrediente.

3. Carbohidrați

Carbohidrații oferă energie într-o formă care este mai ușor de digerat decât grăsimile. Randamentul este mai mic, de 4 calorii pe gram. Carbohidrații sunt considerați surse rapide de energie, iar consumul de carbohidrați simpli poate crește nivelul de zahăr din sânge. Din nefericire, spre deosebire de ceilalți macronutrienți, nu există linii directoare AAFCO specifice pentru carbohidrați, ceea ce a dus la faptul că multe alimente pentru animale de companie au inclus o cantitate excesivă din aceștia în formulele lor. Deși carbohidrații sunt o parte vitală a dietei cățelului dumneavoastră, în mod ideal ar trebui să fie menținuți la niveluri scăzute.

CITEȘTE ȘI:
Poate un câine să mănânce mâncare pentru pisici?

4. Vitaminele

Există două clase principale de vitamine: hidrosolubile și liposolubile. Primele sunt, după cum sugerează și numele, dizolvabile în lichide. Animalele, inclusiv oamenii, nu le pot stoca în corpul lor. Prin urmare, ele trebuie să le obțină în fiecare zi. Cu toate acestea, ele vor excreta ceea ce nu pot folosi, ceea ce face ca excesul de cantități să fie o risipă. Excepție face vitamina B12, pe care animalele o obțin din carne. Câinii o pot stoca în corpul lor. Spre deosebire de oameni, câinii și pisicile nu au nevoie să consume vitamina C, deoarece o pot sintetiza. Cu toate acestea, ea este totuși foarte valoroasă ca stimulent imunitar în momentele de boală.

Vitaminele liposolubile includ A, D și E. Câinii nu au nevoie de vitamina K din alimentație, deoarece bacteriile din intestinele lor o vor sintetiza. Deoarece aceste vitamine sunt liposolubile, animalele le pot stoca în țesutul lor adipos. Asta înseamnă că o cantitate excesivă poate fi problematică, deoarece pot atinge niveluri toxice. Acest lucru este valabil în special în cazul vitaminei A. Este un alt motiv pentru care hrănirea cu prea multe bunătăți pentru rinichi, care sunt bogate în vitamina A de la animalul original care o stochează, nu este o opțiune înțeleaptă.

Interesant este că cerințele minime de vitamine sunt similare atât pentru căței, cât și pentru câinii adulți. Pentru a vă asigura că puiul dvs. primește cantități suficiente, căutați pe etichetă termenul „complet și echilibrat”. Asta înseamnă că hrana are tot ceea ce are nevoie animalul dvs. de companie în cantități adecvate.

5. Minerale

Există trei categorii de minerale în funcție de cantitatea necesară și de valoarea nutritivă a acestora. Macromineralele includ nutrienți precum calciu, fosfor, sodiu, potasiu, clorură și magneziu. Animalele de companie – și oamenii – au nevoie de cantități relativ mari în dieta lor. Oligoelementele esențiale, cum ar fi iodul și fierul, au valori minime mult mai mici; cu toate acestea, ele joacă, de asemenea, un rol crucial și sunt necesare pentru funcțiile organismului.

Este posibil să vedeți pe etichetă și alți nutrienți care nu se încadrează în niciuna dintre aceste două grupe, cum ar fi molibdenul. Cu toate acestea, ei sunt totuși prezenți în alimentele comerciale pentru câini.

Celălalt factor notabil în cazul mineralelor este raportul dintre calciu și fosfor. Motivul este reprezentat de ratele de absorbție. Dacă câinele dumneavoastră primește prea mult fosfor, acesta poate interfera cu capacitatea organismului de a absorbi și stoca calciu și invers. Raportul ideal pentru calciu și fosfor este de 1:1-2:1.

Echilibrul este, de asemenea, esențial. Cantitățile excesive de minerale pot cauza probleme grave de sănătate, în special la cățeii în creștere. Cantitatea maximă de calciu la cățeii în creștere din rasele mari trebuie să fie de 4,5 grame la fiecare 1.000 de calorii de energie pe care le pot metaboliza din hrană. Alți căței și câini adulți pot avea până la 6,5 grame de calciu pentru fiecare 1.000 de calorii de energie pe care le pot metaboliza din hrană.

CITEȘTE ȘI:
Cum să scapi de purici pe cățeii nou-născuți

Acesta este motivul pentru care dietele comerciale sunt etichetate ca fiind complete și echilibrate. Puteți fi siguri că animalul dumneavoastră de companie primește cantitățile corecte din tot ceea ce are nevoie.

Un cuvânt despre calorii

Obezitatea este o problemă serioasă pentru câini. Aceasta poate expune cățelul dumneavoastră la un risc mai mare de afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Vă sugerăm să monitorizați starea corporală a câinelui dumneavoastră și să îi ajustați dieta pentru a evita ca acesta să devină supraponderal.

Cel mai bun mod de a gestiona obezitatea animalelor de companie este prevenirea. Este infinit mai ușor să controlezi consumul câinelui tău decât să îl faci să slăbească. Monitorizarea dietei lor va da rezultate mai rapide decât creșterea activității. Cu toate acestea, o combinație a celor două este chiar mai bună.

Nu uitați că bunătățile nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10% din aportul caloric zilnic al cățelului dumneavoastră. Acestea nu vor avea aceeași valoare nutritivă ca o dietă din comerț. Ele sunt un ajutor de antrenament eficient pe care îl puteți valorifica mai bine în favoarea dvs. dacă limitați cantitatea pe care o primește animalul dvs. de companie.

Aportul caloric zilnic recomandat pentru câinele dumneavoastră variază în funcție de greutatea ideală a acestuia. Consultați calculatorul nostru util de calorii pentru animale de companie pentru a afla o aproximare a caloriilor de care are nevoie câinele dumneavoastră. Puteți folosi acest lucru împreună cu scorul condiției corporale a câinelui pentru a face un plan de nutriție sănătoasă. Vă recomandăm cu tărie să verificați fiecare schimbare pe care o faceți în dieta câinelui dvs. la medicul veterinar.

Cantitatea exactă de calorii de care un animal individual are nevoie pentru a menține o greutate sănătoasă este variabilă și influențată de mulți factori, inclusiv genetica, vârsta, rasa și nivelul de activitate. Acest instrument este menit să fie utilizat doar ca un ghid pentru indivizi sănătoși și nu înlocuiește sfatul veterinarului

Încheiere

Hrănirea câinelui dvs. cu cantități corecte dintr-o dietă de înaltă calitate, care îi oferă nutrienți în cantitățile de care are nevoie, este cel mai bun lucru pe care îl puteți face ca proprietar de animale de companie. O dietă bună va oferi o bază excelentă pentru creștere și dezvoltare, oferindu-i în același timp cățelului dumneavoastră nutriția de care are nevoie pentru a rămâne sănătos și pentru a preveni bolile. Ceea ce este esențial de reținut este că nevoile caninelor sunt atât similare, cât și diferite de cele ale oamenilor.

Hrănirea lor cu alimente pentru oameni este o pantă alunecoasă de nutriție slabă, deficiențe și potențiale reacții alergice.