Hamsterii sunt acele animale mici și adorabile pe care mulți oameni le-au avut cel puțin o dată. Sunt drăguți și plini de sfială și dulceață, ceea ce îi face să fie niște animale de companie excelente. Există o mulțime de lucruri interesante despre hamsteri de care probabil că nu ai auzit niciodată, așa că hai să intrăm în faptele amuzante și fascinante despre hamsteri pe care nu le știai până acum.
50 de fapte amuzante despre hamsteri
1. Hamsterii sunt mamifere
Hamsterii fac parte din familia Cricetidae, care este a doua cea mai mare familie de mamifere din lume. Există peste 600 de specii în această familie, printre care se numără șoareci, lemingi și șoareci de câmp.
2. Descoperiți în anii 1700
Au fost catalogați pentru prima dată de oamenii de știință în anii 1700, dar abia în anii 1930 hamsterii au început să fie folosiți ca animale de laborator. La scurt timp după aceea, au devenit animale de companie populare.
3. Toți sunt urmașii a doi hamsteri
Se crede că toți hamsterii domesticiți sunt urmașii a doi hamsteri care au fost crescuți în 1930.
4. Există mai multe specii de hamsteri
Există în jur de 25 de specii de hamsteri, inclusiv Roborovski, piticul alb de iarnă și sirian.
5. Hamsterii sirieni sunt cei mai populari
Hamsterii sirieni sunt cele mai populare specii de hamsteri ținute ca animale de companie. De asemenea, uneori sunt numiți și „hamsteri ursuleți de pluș”.
6. Hamsterii sălbatici sunt pe cale de dispariție
În habitatul lor nativ, hamsterii sirieni sunt considerați pe cale de dispariție.
7. Hamsterii cu părul lung sunt un tip de hamster sirian
Părul lor lung înseamnă că au nevoie de o toaletare de rutină pentru a preveni formarea de covorașe și colectarea de deșeuri în jurul părții din spate.
8. Coada lor este modul în care îi puteți deosebi de alte mamifere mici
Hamsterii au cozi scurte, ceea ce îi diferențiază de Gerbilul cu aspect asemănător, care are o coadă lungă, asemănătoare cu cea a șoricelului.
9. Unii hamsteri pot sări și să se cațere
Hamsterii pitici chinezi au coada mai lungă decât alte specii de hamsteri, ceea ce îi face mai agili la sărituri și cățărat și înseamnă că sunt adesea confundați cu șoarecii.
10. Rasele de hamsteri variază în funcție de înălțime
Unii hamsteri pitici ating doar 5 cm atunci când sunt adulți, în timp ce hamsterul sirian, mai mare, ajunge la aproximativ 15 cm.
11. Și în lungime
hamsterii europeni pot depăși 12 centimetri atunci când sunt adulți.
12. Unii hamsteri sunt rare pentru a fi ținuți ca animale de companie
Este extrem de rar ca hamsterii europeni să fie ținuți ca animale de companie. A devenit și mai rar atunci când au fost adăugați pe lista IUCN a animalelor aflate în pericol critic de dispariție. Aceștia ar putea dispărea până în 2050.
13. Se hrănesc mai ales cu plante
Sunt omnivori, mâncând în principal plante și cereale, dar hamsterii vor mânca și proteine animale, cum ar fi insecte și ouă.
14. Sunt activi în timpul crepusculului și al zorilor
Sunt în mod natural crepusculari, ceea ce înseamnă că sunt cel mai activi în timpul zorilor și al amurgului și dorm în mare parte din zi și din noapte.
15. Hamsterii adoră să alerge
Hamsterii sunt alergători rapizi, fiind capabili să parcurgă peste 8 km de alergare într-o singură noapte.
16. Au nasul sensibil
Folosesc glandele olfactive pentru a-și marca spațiul și pentru a se ajuta să-și găsească drumul. Unele dintre aceste glande olfactive sunt situate pe spate.
17. Pot fi crescute cu ușurință
Se înmulțesc cu ușurință în captivitate, ceea ce reprezintă o parte din motivul pentru care sunt populare ca animale de companie și animale de laborator.
18. Hamsterii pot trăi mai mult decât alte mamifere mici
În captivitate, hamsterii pot trăi 3-4 ani cu o îngrijire excelentă.
19. Nu pot vedea foarte bine
Hamsterii au o vedere foarte slabă și sunt daltoniști, așa că se bazează pe nasul lor pentru a-și găsi drumul. Totuși, au un simț al mirosului foarte bun!
20. Hamsterii se nasc orbi
Se nasc complet orbi și își dezvoltă vederea pe măsură ce îmbătrânesc.
21. De asemenea, se nasc cu dinți
Se nasc cu un set complet de dinți.
22. Hamsterilor le place să sape
În sălbăticie, hamsterii sapă vizuini mari și elaborate. Aceste vizuini pot ajunge la aproximativ 0,5 metri în adâncime și includ adesea mai multe „camere” și ramificații.
23. Hamsterii sălbatici hibernează
În sălbăticie, hamsterii vor hiberna în timpul lunilor reci.
24. Cuvântul „hamster” provine din limba germană
Cuvântul „hamster” își are originea în limba germană cu cuvântul „hamstern”, care înseamnă „tezaur”. Acest lucru se datorează faptului că hamsterii adună mâncare în obrajii și vizuinele lor.
25. Pungile din obrajii hamsterilor au un nume
Se numesc displostomi și se pot întinde pentru a permite ca obrajii unui hamster să fie de 2-3 ori mai mari decât capul său.
26. Aceste pungi au utilizări multiple
Displostomele nu sunt doar pentru mâncare. Mamele hamster își pot purta puii în displostomi în caz de pericol.
27. Hamsterii pot mușca
Deși sunt animale de companie populare, hamsterii se sperie destul de ușor și pot mușca dacă sunt speriați. Este recomandat să vorbiți cu hamsterul dumneavoastră și să vă apropiați de el încet pentru a evita să-l speriați.
28. De asemenea, aceștia fac zgomote
Dacă este speriat, este posibil să vă auziți hamsterul guițând sau țipând.
29. Hamsterii sunt inteligenți
Sunt animale inteligente care sunt capabile chiar să își învețe numele. Vorbind cu hamsterul dvs. construiește încrederea și îl învață pe hamster să formeze asociații între cuvinte și obiecte sau acțiuni.
30. Hamsterii pot rezolva puzzle-uri
În timp ce șobolanii tind să primească tot creditul, hamsterii sunt capabili să rezolve labirinturi și puzzle-uri.
31. Hamsterii au o gamă largă de emoții
Studiile au arătat că hamsterii au diferite stări de spirit care se corelează direct cu sănătatea lor și cu plăcerea de a se bucura de mediul în care trăiesc.
32. Dinții lor nu se opresc niciodată din creștere
Dinții lor nu se opresc niciodată din creștere, așa că ar trebui să aibă întotdeauna la dispoziție bețe de mestecat și jucării pentru a ajuta la menținerea dinților tăiați. Dacă dinții cresc prea mult, aceștia pot fi tăiați de către un medic veterinar.
33. Dinții lor pot crește în direcții neobișnuite
Dinții se pot rupe și pot crește în direcții neobișnuite, mai ales dacă dintele de lângă el este rupt.
34. Hamsterii pot fi dresați
Hamsterii sunt un animal de companie excelent dacă sunteți în căutarea unui animal mic care poate fi dresat la litieră. Ei sunt foarte curați și preferă să nu facă nevoile peste tot în incinta lor.
35. Hamsterii pot alerga cu spatele
ceea ce multe mamifere nu sunt capabile să facă.
36. Își folosesc ambele seturi de picioare
Își pot folosi atât picioarele din față, cât și cele din spate pentru a se prinde, folosindu-le de obicei pentru a se agăța de jucării sau de mâncare.
37. Nu le deranjează să se murdărească
Unor hamsteri le place să facă băi de praf, la fel ca chinchilele.
38. În general, hamsterii nu mănâncă în exces
Spre deosebire de majoritatea rozătoarelor, hamsterii nu sunt predispuși la supraalimentare. Ei vor ignora adesea mâncarea din incinta lor de care nu le este foame sau care nu le place.
39. Hamsterii au nevoie de îngrijire veterinară
Hamsterul dumneavoastră ar trebui să aibă vizite regulate la veterinar. O vizită veterinară anuală poate asigura sănătatea hamsterului dumneavoastră, mai ales când începe să îmbătrânească.
40. Unii hamsteri preferă să fie singuri
Hamsterii sirieni sunt animale solitare în sălbăticie, așa că nu ar trebui să fie ținuți cu colegi de cușcă în captivitate.
41. Unii hamsteri se vor lupta cu colegii de cușcă
Hamsterii sirieni trebuie să fie separați de colegii lor de culcare până la vârsta de 4-5 săptămâni pentru a preveni luptele și rănile.
42. Alți hamsteri adoră să aibă un prieten
Unele varietăți de hamsteri pitici sunt animale foarte sociabile care apreciază să trăiască cu un coleg de cușcă.
43. Fetele sunt mari
Femelele de hamster sunt, de obicei, mai mari decât masculii.
44. Puii de hamster au un nume
Puii de hamster se numesc „pui”.
45. Căsuțele pot avea dimensiuni diferite
O iesle de hamsteri este formată, de obicei, din 6 – 12 pui, deși unele ieșiri pot depăși 20 de pui.
46. Nu trebuie să atingeți niciodată un pui de hamster
Nu se recomandă manipularea puilor în primele săptămâni după naștere. Dacă atingeți puii înainte ca aceștia să aibă blană și să se plimbe singuri prin incintă, mama lor îi va ucide.
47. Mamele hamster își alăptează puii
Pentru a o menține sănătoasă și a-i da energie în timp ce alăptează, creșteți-i aportul de proteine incluzând bucăți mici de brânză, albuș de ou fiert și chiar cantități foarte mici de pui fiert slab.
48. Încercați să păstrați calmul noilor mame
Este recomandat să păstrați mediul hamsterului dvs. liniștit și calm după ce naște. O mamă hamster care se simte amenințată își poate mânca puii. În sălbăticie, acest lucru are rolul de a proteja cuibul de prădători.
49. Supraînmulțirea poate fi o problemă
Nu este recomandat să țineți hamsteri masculi și femele împreună, deoarece se pot înmulți prea mult. Înmulțirea poate avea loc înainte ca femela să-și înțărcească puii, ceea ce poate fi stresant pentru ea și poate duce la moartea puilor.
50. Nu permiteți hamsterilor masculi să se apropie de pui
Hamsterii masculi nu au instincte paterne și nu ar trebui să li se permită să se apropie de pui. El poate încerca să ucidă sau să mănânce puii sau poate ajunge să se lupte cu femela în timp ce aceasta încearcă să-și protejeze puii.
În concluzie
Ați învățat ceva nou despre hamsteri? Sunt animale fascinante care sunt adesea subestimate și despre care se crede că sunt stupide, deoarece sunt „doar” rozătoare. Cu toate acestea, sunt animale extrem de inteligente, cu interacțiuni sociale complexe și cu capacitatea de a învăța, de a rezolva și de a crea legături. Hamsterii nu vor duce lipsă de interacțiuni interesante de-a lungul anilor, iar hamsterul dvs. vă va fi alături până la 4 ani dacă îi acordați o îngrijire excelentă.