Remediile casnice nu reprezintă o alternativă la sfatul unui medic profesionist. Dacă animalul dumneavoastră de companie are o problemă gravă, vă rugăm să vă adresați imediat medicului veterinar.

Dacă cuvântul „scabie” vă face să tresăriți, nu sunteți singurii! Scabia este cunoscută și sub numele de mangă, care afectează de obicei doar câinii. Pisicile sunt predispuse la scabie, care uneori provine de la un acarian diferit care infestează de obicei câinii.

Așadar, dacă bănuiți că pisica dumneavoastră ar putea avea scabie, primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să vă adresați medicului veterinar pentru a obține un diagnostic oficial și a discuta opțiunile de tratament. Este esențial să știi dacă pisica ta are de fapt scabie sau o altă afecțiune a pielii înainte de a te gândi să o tratezi.

Dacă mania este ușoară și dacă medicul veterinar își dă acordul, există mai multe remedii casnice pentru scabie pe care le puteți face acasă.

Ce este mai exact scabia?

Scabia este o formă de mâncărime care este cauzată de acarieni. Se numește mangă notoedrică, care este cauzată de acarianul Notoedris cati, dar pisicile pot fi infectate și cu versiunea pentru câini. Aceasta este cunoscută sub numele de mangă sarcoptică, care este cauzată de acarianul Sarcoptes scabiei, iar ambii acarieni pot provoca scabie la pisici.

Acarienii sunt, în esență, arahnide minuscule care se îngroapă în straturile superioare ale pielii pisicii dumneavoastră, unde femela va depune ouă. Acest lucru provoacă mâncărimi extreme și pierderea părului.

brown tabby cat on wooden windsor chair

Simptomele scabiei

În funcție de tipul de scabie pe care îl are pisica dumneavoastră, simptomele și tratamentul pot varia, motiv pentru care este util un diagnostic de la medicul veterinar.

În general, semnele de scabie sunt:

 • Scărpinarea excesivă, mușcătură, și lingere
 • Pierderea părului
 • Piele inflamată
 • Pete solzoase pe piele
 • Cruste și răni

Scabie felină

Este vorba de mania cauzată de acarianul Notoedris cati:

 • Căderea părului pe față și pe gât
 • Căderea părului pe tot restul corpului
 • Piele mai groasă cu crustă galben-cenușie
 • Răni și infecții cauzate de zgârierea pisicii
 • Erupții cutanate
 • Zgârieturi și mușcături intense ale pielii
CITEȘTE ȘI:
De ce le este frică pisicilor de castraveți? 2 motive pentru acest comportament

Mania sarcoptică (Sarcoptes scabiei) are simptome și semne similare cu cele ale scabiei feline. Ambele afecțiuni sunt foarte contagioase și, dacă aveți alte animale în casă, va trebui să le tratați pe toate. S-ar putea chiar să găsiți acarieni pe dumneavoastră!

Așternutul pisicii dumneavoastră ar trebui probabil aruncat, iar dumneavoastră ar trebui să vă spălați propriile haine și cearceafuri în apă fierbinte cu înălbitor pentru a elimina orice acarieni.

Înainte de tratament

Înainte de a începe tratamentul pentru pisica dumneavoastră, asigurați-vă că o izolați de orice alt animal de companie din casă. Acestea trebuie să rămână separate până când scabia a fost eradicată.

Asigurați-vă că purtați mănuși în timp ce spălați așternutul și orice jucării ale pisicii dumneavoastră și chiar bolurile de mâncare. Veți dori să curățați tot ceea ce pisica dvs. a intrat în contact cu ea.

Acum că sunteți gata, cum ar trebui să tratați scabia pisicii dumneavoastră acasă?

1. Scufundare în baie cu sulf de var

Deși acesta nu este chiar un remediu de casă, puteți cumpăra o baie de sulf de var fără prescripție medicală și vă puteți trata pisica acasă. Majoritatea veterinarilor vor recomanda acest lucru pentru tratament. Majoritatea pisicilor nu vor accepta foarte bine imersiunea, așa că asigurați-vă că vorbiți cu medicul veterinar pentru sfaturi despre cum să faceți această procedură cât mai puțin stresantă pentru amândoi.

Trebuie să îmbăiați pisica înainte de imersiune cu un șampon (un șampon medicamentat ar fi cel mai bun). Apoi, scufundați pisica în sulf de var care a fost diluat cu apă. Acesta este menit să rămână pe piele și să nu fie clătit, așa că probabil veți avea nevoie de o zgardă cu con pentru ca pisica să nu-l lingă.

2. Tratamentul pentru purici

Acarienii pot fi eradicați prin tratamente împotriva puricilor, cum ar fi Revolution, care poate fi administrat pe cale orală sau aplicat pe pielea pisicii. Tratamentul topic este cel mai frecvent.

CITEȘTE ȘI:
Pisicile transpiră atunci când sunt supraîncălzite? Ce trebuie să știți!

Aplicați conținutul unui recipient mic în locul dintre omoplații pisicii dumneavoastră, unde nu poate fi atins (și, prin urmare, nu va fi lins). Acest lucru se face o dată pe lună, timp de 6 luni.

3. Acid boric

Acidul boric se găsește în mod natural în mediul nostru înconjurător și este cunoscut pentru că ucide puricii. Este un ingredient comun în produsele de curățare pentru petele de lacrimă de pe pisici și câini. Puteți găsi, de asemenea, produse naturale pentru tratamentul manei care conțin acid boric.

Cu toate acestea, se știe că acidul boric este toxic pentru pisici, așa că cel mai bine este să rămâneți la produsele care au fost făcute special pentru animalele de companie.

4. Oțetul de cidru de mere

Beneficiile oțetului de cidru de mere includ ameliorarea inflamației și ajută la uciderea acarienilor. Îl puteți folosi pe lenjeria de pat și prin casă, ceea ce poate ajuta la respingerea puricilor și acarienilor – dacă nu vă deranjează ca locuința să miroasă a oțet, desigur.

Turnați 50/50 oțet de cidru de mere și apă într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizați ușor pisica, dar evitați capul (membranele mucoase și oțetul nu merg bine împreună), frecați-o pe piele și lăsați-o să se usuce. Dacă pisica dumneavoastră are probleme renale, asigurați-vă că vorbiți cu medicul veterinar înainte de a pune în aplicare acest tratament, din cauza acidității sale ridicate.

5. Uleiuri de măsline, de cocos, de ricin și de neem

Utilizarea acestor uleiuri este o modalitate sigură și eficientă de a ucide acarienii prin sufocarea și sufocarea lor. Uleiul de cocos are avantajul de a fi antiinflamator și antimicrobian și va ajuta la prevenirea infecțiilor și la vindecarea pielii inflamate.

Există, de asemenea, multe beneficii cu uleiul de neem. Puteți freca uleiul direct pe pielea pisicii dumneavoastră.

6. Miere

Mierea este cunoscută pentru faptul că are proprietăți vindecătoare. Are capacități antifungice și antibacteriene, așa că poate ajuta în cazul inflamațiilor și infecțiilor. Ca și uleiurile, va sufoca și ea acarienii, iar tu o freci pe pielea pisicii tale.

CITEȘTE ȘI:
De ce face pisica mea pipi pe patul meu? 7 posibile cauze

Dacă puteți găsi miere de Manuka, s-a dovedit a fi destul de benefică în vindecarea rănilor, așa că ar putea fi deosebit de eficientă în tratarea manei.

Ceva la care să ne gândim

Unele dintre aceste tratamente ar putea funcționa bine în combinație cu altele, dar un singur tratament cu un singur remediu probabil că nu va fi eficient. Trebuie să scăpați complet de acarieni și să vindecați pielea, și există întotdeauna riscul unei infecții secundare care ar putea necesita și ea tratament.

Poate dura 1-2 luni pentru a eradica scabia și chiar și 4 luni până când pisicii dumneavoastră îi crește din nou părul pierdut. Nu uitați să continuați să curățați casa și așternutul pe toată durata tratamentului, astfel încât acarienii să nu se întoarcă. Nu uitați că tratamentul va depinde și de tipul de acarieni pe care îl are pisica.

În cazul câtorva dintre cele mai naturale remedii, va trebui cu siguranță să investiți într-o zgardă elisabetană sau o gogoașă gonflabilă pentru ca pisica dvs. să nu o lingă.

Concluzie

Rețineți că nu există un substitut pentru antibiotice și medicamente antiinflamatoare dacă mania pisicii dumneavoastră este severă. Dacă pisica dumneavoastră este însărcinată, alăptează sau este bolnavă în alt mod, ar trebui să o duceți direct la veterinar.

Mierea sau uleiul de nucă de cocos pe cont propriu probabil că nu vor face atât de mult, așa că medicul veterinar trebuie să îi pună pisicii tale un diagnostic. Este ușor să confunzi o alergie la purici cu râie, așa că vrei să obții tratamentul adecvat pentru pisica ta.

Manga este o afecțiune clar inconfortabilă și dureroasă, așa că faceți ceea ce trebuie pentru pisica dumneavoastră. Știi că vă va face pe amândoi să vă simțiți mai bine pe termen lung.