Probabil că asociați urletul cu alte animale, cum ar fi lupii și coioții. Acesta este modul în care comunică câinii, fie că este vorba de lătrat sau de scheunat. Bineînțeles, ei folosesc, de asemenea, postura corpului și alte mijloace pentru a te anunța pe tine sau alte animale ce se întâmplă cu ei. Este evident că animalele noastre de companie au ceva de spus. Întrebarea cu privire la ce spune urletul are mai multe motive care te-ar putea surprinde.

De ce urlă câinii

Este adesea util să ne gândim la munca unui câine pentru a înțelege de ce urletul ar putea fi benefic pentru un animal. Volumul ambiant din casa dvs. poate juca un rol în comportamentul câinelui dvs. Un alt lucru la care trebuie să vă gândiți este educația câinelui. Caninii nu sunt singurii care preiau obiceiuri proaste sau comportamente nedorite din mediul lor. Cu toate acestea, diferențele de gen și cele genetice pot explica, de asemenea, de ce unele animale de companie vocalizează mai mult decât altele.

1. Comunicarea cu alte canine

Reproducerea selectivă a avut un impact profund asupra comportamentului câinilor, inclusiv asupra urletului. Unele rase sunt mai zgomotoase decât altele pentru că face parte din ADN-ul lor. Siberian Husky și alți câini de sanie sunt exemple perfecte. Comunicarea face parte din meseria lor, așa că este logic ca aceste animale de companie să urle indiferent dacă fac parte dintr-o echipă. Este ceva natural pentru ei.

Aceste vocalizări trec și peste liniile speciilor. Lupii și câinii au un strămoș comun care datează de aproximativ 27.000 de ani. Cu toate acestea, animalul dvs. de companie folosește adesea urletul în același mod în care o fac și alte canine – pentru a-și transmite prezența. Probabil că ați experimentat acest lucru în cazul în care un cățel a început să se poarte cu un alt cățel din apropiere, urmând imediat după aceea.

CITEȘTE ȘI:
Cum să luați temperatura câinelui dumneavoastră

2. Excitare la vânătoare

Adesea, câinii folosesc urletul pentru a-și arăta entuziasmul. Poate fi vorba de o plimbare cu mașina spre parcul pentru câini sau o plimbare în jurul blocului. Veți constata adesea că un zâmbet mare însoțește adesea acest comportament. Este, de asemenea, ceva ce puteți vedea la cățeii care vânează împreună în grupuri, cum ar fi beaglele. Entuziasmul momentului este suficient pentru ca un câine să fie cuprins de o frenezie contagioasă.

3. Durere sau rănire

Scopul tuturor vocalizărilor canine este de a atrage atenția, fie că este vorba despre tine, un alt câine sau un străin. Ceea ce variază este mesajul pe care acestea îl transmit. Urletul are o urgență deosebită, pe care este greu să nu o observi. Un animal de companie care are dureri sau este rănit poate urla pentru că îl doare ceva sau pentru că are nevoie de ajutor. De asemenea, transmite un mesaj pe distanțe de până la 16 km.

4. Anxietatea de separare

Urletul poate semnala, de asemenea, tristețea sau singurătatea. Animalele de companie cu anxietate de separare vocalizează adesea odată ce companionul lor uman i-a părăsit. Este o emoție de emoție intensă. Neliniștea este un sentiment care se activează la scurt timp după naștere, atât pentru oameni, cât și pentru câini. Prin urmare, nu este o exagerare să presupunem că animalul tău de companie care urlă este foarte supărat.

5. Ceva înfricoșător

Frica este o altă emoție timpurie din repertoriul câinelui tău care îl poate face pe cățelul tău să urle. Este esențial să vă amintiți că animalul dvs. de companie are inteligența emoțională a unui copil de 2 ani și jumătate. S-ar putea să nu înțeleagă că focurile de artificii sau tunetul nu reprezintă o amenințare imediată pentru el. În schimb, câinele tău evocă aceste emoții puternice prin urlete pentru a arăta ce simte.

CITEȘTE ȘI:
De ce se holbează câinele meu la mine? 4 motive probabile

6. Chestiuni legate de teritoriu

S-ar putea să vă surprindă să aflați că urletul are o bază evolutivă adaptativă. Animale precum lupii și coioții îl folosesc pentru a-și delimita teritoriile. Vă puteți gândi la el ca la un avertisment audibil pentru ceilalți concurenți că acest spațiu este ocupat. Este o modalitate eficientă de a transmite cuvântul tare și clar pentru a evita o luptă care ar putea pune în pericol supraviețuirea oricăruia dintre ei.

7. În căutarea atenției

Câinii înțeleg rapid asociațiile. Uneori, acest lucru duce la comportamente nedorite, cum ar fi urletul. Nu-i va lua mult timp unui cățeluș să își dea seama că dacă urlă, îl veți lăsa să intre înapoi în casă sau îl veți hrăni. Acest model se numește condiționare. De fiecare dată când îi răspundeți, se întărește asocierea. Destul de curând, un animal de companie învață ce trebuie să facă pentru ca tu să faci ceea ce vrea el.

8. Răspunsul sonor

Un motiv neașteptat pentru care un animal de companie poate urla este ca răspuns la o sirenă, fie că este de la stația de pompieri sau la fluierul unui tren. Acest lucru se întâmplă nu numai la câini, ci și la coioți. Nu este clar ce motivează caninii să acționeze în acest fel. Răspunsul poate fi pur și simplu că sunetul seamănă cu vocalizele lor. Și, la fel ca un câine care enervează haita, sirena stârnește același răspuns.

Oprirea urletului

Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să vă duceți câinele la veterinar pentru a exclude orice motiv fizic pentru comportamentul animalului dumneavoastră. Ar trebui să observați dacă există un declanșator evident, cum ar fi faptul că a fost lăsat singur. Acest lucru poate ajuta la indicarea unei soluții pentru a corecta urletul cățelului dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
De ce câinele meu miroase atât de rău chiar și după o baie?

Unele animale de companie vor căuta atenție chiar dacă aceasta este negativă. Acesta este adesea cazul cu urletul. De asemenea, se poate întoarce la unul dintre motivele noastre anterioare. Este posibil ca proprietarul să-și fi învățat animalul de companie să o folosească pentru a obține ceva. Soluția este de a înlocui obiceiul prost cu ceva mai adecvat. De exemplu, dându-i unui cățel o recompensă atunci când este liniștit va forma o asociere pozitivă.

Cealaltă față a monedei implică modificarea comportamentului dumneavoastră. Este imperativ să nu recompensați un animal de companie care se comportă greșit. Nu uitați că folosim acest cuvânt în sens larg. De fiecare dată când întărești urletul cu ceva pozitiv, îl faci cu atât mai dificil de stăpânit. Oamenii de știință numesc această secvență de evenimente Principiul Premack. Esențial este să rupeți lanțul și să îl înlocuiți cu altceva.

Este posibil să fie nevoie de mai multe încercări pentru a ține lucrurile sub control. Întărirea comportamentelor pozitive poate face ca alte sarcini de dresaj să fie mai ușoare. Amintiți-vă că răsfățurile sunt un motivator pozitiv – dacă nu depășesc 10% din aportul caloric zilnic al cățelului dumneavoastră.

Gânduri finale

Este esențial să înțelegeți că câinii doresc să comunice cu stăpânii lor. Vocalizarea este unul dintre cele mai bune moduri în care o pot face. Din nefericire, unele animale de companie forțează limitele cu un comportament nepotrivit, cum ar fi urletul. Realizarea a ceea ce se află în spatele motivației cățelului tău poate oferi indicii valoroase pentru a-l controla. Totul începe cu explorarea comportamentului câinelui dumneavoastră și a răspunsului dumneavoastră la acesta.