Cu toții dorim să fim cei mai buni crescători de peștișori aurii și cu toții ținem foarte mult la peștișorii noștri aurii și la asigurarea unei vieți cât mai fericite și mai sănătoase pentru ei. În timp ce există oameni care aleg cu adevărat să rămână în mod voit ignoranți în ceea ce privește creșterea corectă a peștilor aurii, majorității oamenilor le pasă cu adevărat și fac involuntar greșeli care sunt extrem de frecvente în rândul crescătorilor de peștișori aurii noi și neexperimentați.

Dacă aveți de-a face cu un pește bolnav sau încercați să remediați o greșeală pe care ați făcut-o, poate fi ușor să vă panicați, dar nu este nevoie! Sunteți aici pentru informații și educație, arătând că, în mod evident, doriți să faceți ceea ce este mai bine pentru peștișorul dumneavoastră auriu.

9 greșeli comune în creșterea peștilor aurii:

1. Nu ciclați acvariul

Aceasta este cu ușurință cea mai frecventă greșeală pe care o fac oamenii când vine vorba de creșterea peștilor aurii sau a oricărui alt pește. Majoritatea oamenilor sunt obișnuiți cu simplitatea de a merge la magazin, de a cumpăra un bol sau un acvariu și niște pești și de a lua totul acasă pentru a începe. Ceea ce ne-a învățat știința este că acest lucru nu permite o ciclizare adecvată a acvariului.

Un ciclu de acvariu este procesul de stabilire a coloniilor de bacterii benefice în acvariu. Aceste colonii trăiesc în filtru, în substrat și în multe alte suprafețe din acvariu pe care curge apa. Bacteriile benefice consumă amoniac și nitriți, care sunt produse reziduale provenite de la pești și de la materia organică în descompunere, și le transformă în nitrați. Nitratul este produsul final al ciclului azotului și este principalul motiv pentru care efectuăm schimburi de apă într-un acvariu (mai multe despre asta mai târziu). Plantele vor contribui și ele la reducerea nivelului de nitrați din acvariu, folosindu-i ca îngrășământ pentru creștere.

Este posibil să efectuați un ciclu cu pești în acvariu, ceea ce înseamnă că aveți deja peștii în acvariu în momentul în care îl ciclați. Totuși, acest lucru este departe de a fi ideal. Partea principală a efectuării unui ciclu de acvariu este de a permite ca nivelul de amoniac să devină astfel încât bacteriile benefice să aibă ce consuma pentru energie, creștere și reproducere.

Amoniacul și nitriții pot fi amândoi dăunători pentru pești, temporar sau permanent, iar nivelul ideal de amoniac și nitriți pentru un acvariu în care trăiesc pești este zero. După cum vă puteți imagina, acest lucru îngreunează efectuarea în siguranță a unui ciclu de introducere a peștilor. Există produse disponibile care sunt bacterii benefice, care pot ajuta la demararea ciclului acvariului. Totuși, aceste produse nu sunt un înlocuitor adecvat pentru efectuarea unui ciclu de acvariu.

Ciclarea acvariului dvs. cu sau fără pești poate dura de la câteva zile până la câteva luni, în funcție de mai mulți factori. Este un proces care necesită răbdare și diligență, mai ales dacă în acvariu trăiesc pești.

2. Nu vă documentați cu privire la nevoile peștilor aurii

Dacă ai avut pești când erai copil, probabil că ai avut experiența de a sta pe culoarele magazinului de animale de companie, de a alege un decor drăguț pentru acvariu, de a lua niște mâncare pentru pești și un încălzitor și de a merge acasă pentru a-ți instala noul peștișor auriu. Ceea ce mulți oameni nu realizează sunt nevoile specifice ale peștilor aurii.

Cea mai frecventă greșeală pe care o fac oamenii este să țină peștișorii aurii în acvarii sau boluri încălzite. Peștii aurii sunt pești de apă rece, ceea ce înseamnă că, dacă locuința lor se află într-un mediu cu climă controlată, cum ar fi sufrageria dvs. care are aer condiționat și încălzire, atunci probabil că nu vor avea nevoie de un încălzitor. Păstrarea peștișorului tău auriu în apă caldă nu este recomandată. S-ar putea să vă dați seama mult prea târziu de impactul negativ pe care îl are asupra peștișorului dvs. auriu.

Păstrarea peștilor aurii în medii cu apă caldă le poate reduce speranța de viață, uneori cu ani sau chiar zeci de ani. Asigurarea unei temperaturi adecvate a acvariului pentru peștișorul tău auriu este un factor important pentru a te asigura că acesta va trăi mult timp.

CITEȘTE ȘI:
Carașii aurii dorm? Tot ce trebuie să știți!

Alte lucruri de care poate nu vă dați seama sunt că unii peștișori aurii nu se descurcă bine cu decorul care are margini ascuțite sau zimțate. Aceste zone aspre pot agăța și rupe aripioarele delicate ale peștișorilor, deschizând căi de infecție și stres.

Substratul pe care îl alegeți pentru peștișorul auriu este un alt aspect care trebuie luat în considerare la început. Cei mai mulți oameni iau pur și simplu o pungă de pietriș și o varsă în acvariu, dar se știe că peștișorii aurii se pot răni în acesta. Acest lucru poate necesita intervenția umană pentru a fi scos și poate duce chiar la rănirea sau moartea peștelui dumneavoastră. Substratul fin, cum ar fi nisipul, sau substratul mai mare, cum ar fi pietricelele mari sau pietrele de râu, sunt adesea mai sigure pentru peștii aurii, deoarece prezintă un risc mult mai mic de a se bloca. Unii oameni preferă chiar să nu aibă niciun substrat pentru peștii lor aurii.

3. Alegerea unor parteneri de acvariu nepotriviți

Când vine vorba de alegerea peștilor, mulți oameni folosesc metoda „mergi la magazin, alege un pește”. Ceea ce se sfârșește prin a se întâmpla este că oamenii aleg peștii pe baza aspectului și nu iau în considerare nevoile specifice ale fiecărei specii. Astfel, dacă mergeți la magazin și alegeți peștișori aurii și pești tropicali de apă dulce, cum ar fi peștii-înger, atunci una dintre specii va trăi în parametri de apă mai puțin ideali, deoarece peștii aurii preferă apa rece, în timp ce peștii-înger preferă apa caldă.

Unii oameni își iau pești betta și peștișori aurii, fără să realizeze stresul și pericolul în care acest lucru îi pune pe ambii pești, ceea ce duce adesea la agresiune și moarte. O altă greșeală frecventă în cazul peștilor aurii este alegerea unor parteneri de acvariu de dimensiuni mici. Există o oarecare încrucișare între preferințele de mediu ale peștilor aurii și ale guppy, dar peștii aurii vor mânca aproape orice le intră în gură. Acest lucru include peștișorii de guppy și chiar guppy adulți.

Unii oameni susțin că peștișorii aurii nu pot fi ținuți într-un acvariu cu alți pești din cauza cât de murdari sunt. Acest lucru nu este adevărat, din fericire. Există parteneri de acvariu adecvați pentru peștișorul auriu, inclusiv melci mari, precum melcii misterioși, și alți pești de apă rece, precum loachii dojo. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă atunci când alegeți parteneri de acvariu pentru peștișorii aurii. Alegerea unor parteneri de acvariu nepotriviți se va sfârși probabil cu tristețe pentru dumneavoastră și cu stres pentru peștii care supraviețuiesc.

4. Supradimensionarea acvariului

Aceasta este una dificilă, deoarece ni s-a spus atât de mult timp că există „reguli” legate de dimensiunea acvariului în care ar trebui să fie ținut un peștișor auriu. Sincer, nu există reguli stricte și rapide, dar există considerente legate de mărime. Peștii aurii produc hormoni care sunt eliberați în apă și care împiedică creșterea, motiv pentru care mulți oameni cred că peștii aurii nu vor crește mai mult decât mediul lor. Acest lucru este oarecum adevărat, dar nu este complet adevărat.

Dacă mergeți la magazin și cumpărați opt peștișori aurii de 5 cm pentru acvariul dvs. de 40 de litri, ați supraaglomerat acvariul, chiar dacă toți sunt încă mici. Ei vor crește și, chiar și cu întârzieri de creștere, pot ajunge să se simtă inconfortabil sau să simtă nevoia de a concura pentru resurse. Un acvariu adecvat este complet realizabil într-un mod sigur și sănătos. Doar că necesită mai multă planificare și mai multă dedicare pentru întreținerea de rutină a acvariului pentru a menține calitatea și sănătatea apei. Asigurați-vă că peștișorul auriu și ceilalți rezidenți ai acvariului dvs. au spațiu pentru a se simți în siguranță și confortabil și că toți pot avea acces egal la resurse, cum ar fi hrana.

CITEȘTE ȘI:
Carașii aurii dorm? Tot ce trebuie să știți!

5. Filtrarea insuficientă a acvariului

Peștii aurii sunt producători extrem de mari de deșeuri! Un singur peștișor auriu adult va produce mai multe deșeuri decât 10 ember tetras. Există o greșeală pe care mulți oameni o fac atunci când aleg filtrarea acvariului și este ușor de înțeles de ce.

Dacă aveți un acvariu de 200 de litri și vedeți un filtru care este evaluat pentru un acvariu de 180 de litri, s-ar putea să vă gândiți că e „destul de aproape”. Când vine vorba de peștișori aurii, cu siguranță nu aveți dreptate. Dacă aveți unul sau doi peștișori aurii într-un acvariu, atunci acvariul dvs. ar trebui să aibă un filtru care este potrivit pentru dimensiunea acvariului. Dacă aveți un acvariu supraaglomerat, atunci aveți nevoie de un filtru care este potrivit pentru un acvariu mai mare decât cel pe care îl aveți.

În cazul peștilor aurii, este de asemenea recomandabil să aveți un filtru puternic, cum ar fi un filtru HOB sau un filtru cu canistră, împreună cu un filtru care oferă mai mult spațiu pentru bacteriile benefice, cum ar fi un filtru cu burete. Este aproape sigur că nu vă veți suprafiltra acvariul, dar îl puteți subfiltra cu ușurință! O filtrare adecvată elimină deșeurile vizibile și microscopice, precum și colonizarea bacteriilor benefice și aerisirea apei din acvariu. Serios, când vine vorba de subfiltrarea acvariului, pur și simplu nu o faceți. Veți regreta!

6. Alimentație necorespunzătoare

La fel ca toate animalele, peștișorii aurii au nevoie de o dietă echilibrată, sănătoasă din punct de vedere nutrițional. Cea mai bună bază pentru dieta peștișorului auriu este hrana comercială pentru peștișori aurii, deoarece acestea sunt concepute pentru a le satisface nevoile de micronutrienți. Ceea ce nu fac aceste alimente este să ofere varietate sau echilibru. De asemenea, ele oferă minimul necesar de nutriție, dar nu oferă neapărat sațietate. În sălbăticie, peștișorii aurii și verii lor, crapul prusac, pasc toată ziua plante acvatice și animale mici pe care le întâlnesc, cum ar fi creveții de apă dulce. După cum vă puteți imagina, peletele de hrană pentru pești de două ori pe zi nu vă satură peștișorul auriu în același mod în care ar face-o pășunatul.

În mod ideal, baza alimentară a peștișorului dvs. auriu ar trebui să fie pelete. Fulgii sunt o alternativă decentă, dar tind să conțină mai multe materiale de umplutură și mai puțini nutrienți decât peletele. Alte opțiuni de hrană pe care să le includeți în mod curent în dieta peștișorului dumneavoastră auriu sunt alimentele sub formă de gel, alimentele liofilizate, alimentele congelate și alimentele vii. În mod ideal, peștișorul tău auriu ar trebui să aibă întotdeauna acces la legume și fructe proaspete. Cele mai bune opțiuni sunt legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata verde, spanacul, rucola și ierburile aromatice, dar pot mânca și lucruri precum dovlecei, dovleac, castraveți, broccoli, varză de Bruxelles, banane, căpșuni și mere. În mod ideal, alimentele bogate în zahăr, cum ar fi fructele, și cele bogate în proteine, cum ar fi viermișorii, ar trebui să fie date cu moderație și doar ca răsfăț, pentru a preveni problemele digestive și ale vezicii urinare.

7. Întreținerea necorespunzătoare a acvariului

Odată ce acvariul este ciclat și peștișorul auriu este instalat, s-ar putea să credeți că este în regulă să faceți schimbări de apă la fiecare două luni sau chiar de câteva ori pe an. Vă amintiți de ciclul azotului? Nitrații se vor acumula în acvariu, iar mediile de filtrare normale nu îi vor elimina. Un acvariu normal, ciclat, va avea nitrați, până la 20 ppm fiind în general considerat sigur, dar unele persoane consideră că până la 40 ppm este sigur.

Dacă nu efectuați schimbări de apă și nu aveți o sută de plante în acvariu, atunci nitrații dvs. probabil că nu vor pleca nicăieri. Acest lucru înseamnă că vor continua să se acumuleze, în detrimentul locuitorilor din acvariu. Schimbările de apă de rutină vor ajuta la eliminarea acestor nitrați în exces.

O altă problemă cu excesul de nitrați din acvariu? Algele! Algele sunt un tip de plantă, așa că vor absorbi nitrații din apă pentru a se dezvolta. Într-un acvariu bine echilibrat, plantele dvs. absorb cea mai mare parte a nitraților, iar schimbările de apă se ocupă de restul. Totuși, dacă nu eliminați excesul de nitrați, atunci algele se pot planta în acvariu consumând nitrații pe care plantele dvs. nu îi folosesc.

CITEȘTE ȘI:
Carașii aurii dorm? Tot ce trebuie să știți!

Algele nu sunt doar inestetice, de asemenea. Ele pot crește până la un punct în care încep să concureze alte plante, sufocându-le prin consumarea tuturor nutrienților.

8. Tratament vs. prevenire:

Vreți să știți un secret nu foarte secret? Cauza numărul unu de îmbolnăvire la peștii aurii este calitatea slabă a apei!

De multe ori, oamenii fac greșeala de a-și vedea peștișorii aurii prezentând simptome de boală și de a le administra medicamente. Cu toate acestea, tratarea bolii nu va fi de niciun folos dacă parametrii apei sunt anormali și calitatea apei este slabă. De fapt, nu faceți decât să adăugați un factor de stres într-un mediu deja stresant. Unii peștișori aurii bolnavi nici măcar nu supraviețuiesc tratamentului cu medicamente, așa că expunerea lor la acest stres suplimentar în timpul unei perioade de boală care poate fi tratată cu o simplă schimbare a apei sau cu un tratament al apei poate face mai mult rău decât bine.

De asemenea, este extrem de important să rețineți că există bacterii rezistente la medicamente. Dacă începeți să vă îndopați peștișorul auriu cu antibiotice de care nu are nevoie sau dacă nu finalizați un tratament după ce l-ați început, creșteți riscul de rezistență la antibiotice. Infecțiile rezistente la antibiotice sunt extrem de dificil de tratat și chiar dacă peștele dumneavoastră moare, s-ar putea să vă luptați să scoateți bacteriile din acvariu. Cel mai bun tratament al bolii la peștișorul tău auriu nu este deloc tratamentul, ci prevenirea.

Îngrijirea corectă a acvariului, efectuarea de schimbări de rutină a apei, tratarea apei și monitorizarea parametrilor sunt mai bune decât orice medicament.

9. Schimbarea mediilor de filtrare

Dacă citiți instrucțiunile care însoțesc filtrul, veți vedea probabil că producătorul recomandă înlocuirea mediilor de filtrare sau a cartușelor la fiecare câteva săptămâni. Deținătorii de peștișori aurii se vor ține de obicei de acest lucru, alterând involuntar ciclul acvariului de fiecare dată. Nu uitați că bacteriile benefice trăiesc în filtrul acvariului și în mediile de filtrare. Acest lucru înseamnă că, de fiecare dată când înlocuiți cartușul filtrului, eliminați o mare parte din bacteriile benefice.

Sincer, mediile de filtrare ar trebui să fie rareori înlocuite. Atunci când faceți schimbări de apă, este o bună practică să îl clătiți în apă murdară din rezervor pentru a elimina „gunoaiele” fără a ucide bacteriile benefice. Dacă clătiți mediul filtrant în chiuveta din bucătărie, sub apă fierbinte, veți ucide bacteriile benefice.

Cei mai experimentați crescători de peștișori aurii vă recomandă să înlocuiți cartușele de filtrare cu bureți de filtrare de lungă durată și cu inele sau bile ceramice pe care le puteți clăti din când în când fără a le înlocui. Acest lucru vă va ajuta să obțineți cel mai bun raport calitate-preț și vă va asigura că nu vă distrugeți ciclul la fiecare câteva săptămâni.

În concluzie

Este extrem de ușor să faci greșeli în calitate de crescător de peștișori aurii. Creșterea corectă implică o mulțime de cunoștințe și practică, ceea ce poate dura ceva timp. Nu vă învinovățiți dacă vă dați seama că ați făcut o greșeală. Învățați lecția, remediați problema și mergeți mai departe. Acesta nu este doar cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru propria sănătate mentală și emoțională, ci este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru peștișorii aurii și pentru comunitatea de crescători de peștișori aurii din jurul dumneavoastră.