Alergiile alimentare reprezintă una dintre cele mai frecvente boli cronice la câini. Unele rase sunt mai predispuse la alergii alimentare decât altele, dar orice câine poate fi afectat. Atunci când un câine are alergii alimentare, sistemul său imunitar reacționează la proteinele din hrană ca la un invadator străin, producând anticorpi și un răspuns imunitar la un aliment tolerat în mod normal.

Alergiile alimentare ale câinilor funcționează puțin diferit față de alergiile alimentare la oameni, ceea ce poate provoca o oarecare confuzie. De exemplu, de obicei, câinii dezvoltă alergii alimentare doar după ce au fost expuși la o anumită marcă sau formulă de hrană pentru o anumită perioadă de timp. Ei nu se nasc cu alergii alimentare ca oamenii. Chiar dacă câinele dvs. a mâncat aceeași hrană timp de ani de zile, poate dezvolta o alergie la aceasta – și este mai probabil să o facă datorită expunerii îndelungate.

În acest articol, vom arunca o privire asupra a tot ceea ce trebuie să știți despre alergiile alimentare. Din fericire, aceste probleme sunt destul de ușor de tratat fără medicamente.

Simptomele alergiilor alimentare la câini

Cel mai frecvent simptom al alergiilor alimentare la câini este reprezentat de problemele de piele. Mâncărimea este comună. Cu toate acestea, mâncărimea poate evolua în ceva mai rău, pe măsură ce câinele se scarpină tot mai mult. În cele din urmă, vor apărea răni și zgârieturi. Dacă câinele continuă să se scarpine, acestea nu se vor vindeca niciodată, permițând infecțiilor secundare să se instaleze. În timp ce alergiile alimentare nu sunt de obicei frecvente, acestea pot provoca disconfort grav și alte probleme din acest motiv.

Câinii pot avea, de asemenea, probleme digestive, manifestate de obicei prin diaree. De asemenea, pot apărea și vărsături. Cu toate acestea, acest lucru este rar.

Pot apărea și alte modificări subtile. De exemplu, un câine poate deveni hiperactiv sau poate părea obosit. Unii câini pierd în greutate – deoarece mănâncă mai puțin din cauza disconfortului.

CITEȘTE ȘI:
Câinilor le plac băile? De ce o iau razna după o baie?

Ce ingrediente sunt mai susceptibile de a provoca alergii?

Proteinele sunt de departe cea mai frecventă cauză a alergiilor alimentare. Dintre toate proteinele, câinii sunt cel mai probabil să fie alergici la cele mai comune ingrediente găsite în hrana pentru câini, cum ar fi puiul, carnea de vită și glutenul. Acest lucru se datorează probabil faptului că pur și simplu câinii consumă mai multe din aceste lucruri – nu pentru că ceva la ele le face mai susceptibile de a provoca alergii. Cu cât un câine mănâncă mai mult ceva, cu atât este mai probabil să dezvolte o alergie la acel lucru. Prin urmare, ar fi logic ca cei mai comuni alergeni să fie, de asemenea, cele mai comune ingrediente din hrana pentru animale de companie.

Nu ar trebui să evitați neapărat aceste ingrediente dacă câinele dvs. nu este alergic la ele. Din nou, nu există ceva la ele care să facă câinii mai predispuși să fie alergici la ele – pur și simplu sunt cele mai consumate.

Cum sunt diagnosticate alergiile alimentare?

Este foarte dificil de diagnosticat alergiile alimentare. Nu există un test pe care medicul veterinar să îl poată efectua pentru a determina la ce este alergic câinele dumneavoastră. În schimb, trebuie să se folosească de metoda eliminării. Aceste încercări sunt destul de directe și simple. O adevărată dietă de eliminare implică alegerea unor noi alimente care nu conțin nimic din ceea ce câinele dumneavoastră mânca anterior. Cu toate acestea, acest lucru poate fi extrem de dificil. Există atât de multe opțiuni pe piață, iar multe companii folosesc ingrediente similare.

Din acest motiv, unii medici veterinari pot recomanda pur și simplu schimbarea proteinelor pe care le mănâncă câinele dumneavoastră. Dacă câinele dumneavoastră are în prezent o hrană care include în principal pui, treceți la una care conține carne de vită. Cel mai probabil, câinele este alergic la oricare ar fi principala proteină din hrana pe care o consumă în prezent. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna cauza alergiei alimentare. Câinii pot fi alergici la orice din hrana lor, din punct de vedere tehnic. Dietele de eliminare pot dura destul de mult timp pentru a fi descoperite.

CITEȘTE ȘI:
10 semne care îți arată că câinele tău este bolnav

Din fericire, odată ce știți la ce este alergic câinele dumneavoastră, nu este dificil să evitați acest ingredient.

Uneori, pot fi disponibile teste de sânge specifice pentru a vă ajuta câinele. Cu toate acestea, de obicei, acest lucru este folosit doar atunci când dieta de eliminare a eșuat.

Cum se tratează alergiile alimentare?

Singurul mod de a trata alergiile alimentare este de a evita ceea ce este alergic pentru animalul dumneavoastră de companie. Alegeți o nouă dietă care să nu conțină proteina la care reacționează animalul dumneavoastră de companie. Acest lucru ar trebui să oprească reacția. Există multe mâncăruri comerciale disponibile care au un conținut limitat de ingrediente, care sunt uneori mai bune pentru câinii cu multe alergii. Dacă câinele dumneavoastră este alergic doar la un singur lucru, nu ar trebui să fie prea dificil să evitați acel singur ingredient.

Câinii care dezvoltă o dată o alergie au mai multe șanse să devină alergici la altceva. Din acest motiv, ar trebui să variați dieta animalului dvs. de companie cât de bine puteți. Dacă câinele dvs. este alergic la pui, puteți să le variați între dietele cu miel, carne de vită și pește. Această variație va preveni viitoarele alergii și este recomandată pentru toți câinii.

Pot fi vindecate alergiile alimentare?

Nu. Câinele va fi alergic la alergenii lor pentru tot restul vieții. Din fericire, majoritatea animalelor de companie au nevoie doar de o dietă hipoalergenică. Pentru majoritatea câinilor, evitarea este destul de ușoară. Desigur, pentru câinii care sunt alergici la multe lucruri, poate fi mai dificil să se evite complet alergenii.

CITEȘTE ȘI:
De ce se holbează câinele meu la mine? 4 motive probabile

Câinii cu reacții severe pot avea nevoie de medicamente. Cu toate acestea, acest lucru nu vindecă reacția alergică – doar face ca reacția să fie mai puțin severă. Deoarece alergiile alimentare tind să fie progresive, reacția câinelui dvs. se înrăutățește de obicei dacă continuați să îl hrăniți cu alergenii lor.

Poate un câine să devină brusc alergic la mâncarea sa?

Da. De fapt, așa se dezvoltă majoritatea alergiilor alimentare la câini. Un câine mănâncă aceeași mâncare ani de zile. În cele din urmă, supraexpunerea setează sistemul imunitar și permite suficient timp pentru ca anticorpii să se acumuleze. Câinele va prezenta probabil simptome minore la început, dar este posibil ca acestea să nu fie observabile. Adesea, proprietarii de animale de companie nu își dau seama că câinele lor se confruntă cu alergii alimentare până când observă mâncărimi severe, răni și, uneori, chiar infecții.

Dacă observați o iritație a pielii care nu este în mod evident cauzată de altceva, este posibil să fie vorba de hrana câinelui dumneavoastră. Deoarece alergiile alimentare ale câinilor nu se comportă ca alergiile alimentare umane, nu contează dacă câinele dvs. mănâncă aceeași mâncare de ani de zile. De fapt, acesta ar putea fi motivul pentru care câinele dumneavoastră a dezvoltat reacția alergică în primul rând.