Dacă aveți un câine, aproape sigur ați auzit la un moment dat despre antrenamentul de obediență pentru câini. Acest tip de dresaj este o idee bună pe care orice câine trebuie să o urmeze. Îl va face un câine mai calm și mai încrezător, precum și mult mai ușor de manevrat și controlat pentru stăpânii lor. Câinii care trec prin cursuri de dresaj de obediență sunt, în general, mai bine crescuți și mai puțin supărători decât cei care nu trec prin ele.

În acest articol, vom analiza în profunzime antrenamentul de obediență pentru câini. Ce este și cum se deosebește de alte tipuri de dresaj? Vom răspunde la aceste întrebări, împreună cu discutarea costurilor de formare, diferitele rute pe care le puteți lua, cât timp ar trebui să vă așteptați să cheltuiți pentru formare și multe altele.

Ce este antrenamentul de obediență?

Dresajul de obediență constă în antrenarea câinelui dvs. pentru a asculta comenzile de bază care sunt necesare pentru a păstra un control adecvat al câinelui. Acest lucru face câinele mai sigur pentru lume și lumea mai sigură pentru câine.

Conform liniilor directoare ale American Kennel Club, există cel puțin cinci comenzi de bază pe care toți câinii ar trebui să le cunoască și la care ar trebui să răspundă, care sunt:

  • Șezi
  • Stai
  • Jos
  • Vino
  • La picior

Aceste comenzi constituie un antrenament de bază în materie de ascultare, deși antrenamentul în materie de ascultare poate merge mult mai departe de elementele de bază. Dresajul de obediență constă în a vă învăța câinele cum să se comporte în situații și medii sociale.

Câinele dvs. ar trebui să fie capabil să răspundă la comenzile dvs. indiferent unde se află sau ce se întâmplă în jurul său. Cei mai bine dresați câini pot chiar să stea culcați pe o stradă aglomerată și să își privească stăpânul plecând, fără să se miște până când nu văd semnalul. Unii câini sunt dresați să meargă direct între picioarele stăpânului lor atunci când se află pe o stradă aglomerată și înconjurată de oameni.

Ce deosebește dresajul de obediență de alte tipuri de dresaj?

Dresajul de obediență este considerat a fi unul dintre cele mai importante tipuri de dresaj, deoarece îi învață pe câini elementele fundamentale de ascultare a comenzilor. De asemenea, vă învață câinele cum să fie dresat. Ambele fac posibilă învățarea de către câinele dumneavoastră a unor lucruri mult mai avansate în viitor, dar fără aceste elemente de bază ale dresajului de obediență, câinele dumneavoastră nu va putea trece la alte tipuri de sarcini și dresaje dificile.

În plus, dresajul de obediență este un dresaj care ar putea salva viața câinelui dumneavoastră. Nu știi niciodată când câinele tău care răspunde la comanda ta la un moment dat ar putea însemna diferența dintre viață și moarte.

De asemenea, luați în considerare modul în care dresajul de obediență construiește legătura dintre un câine tânăr și un nou stăpân. Câinii ar trebui să înceapă dresajul de obediență la vârsta fragedă de 8 săptămâni, ceea ce face ca acesta să fie ocazia perfectă pentru ca un nou stăpân și câinele său să înceapă să formeze acea legătură strânsă, pe viață.

CITEȘTE ȘI:
Pot câinii să miroasă frica? (Ce ne spune știința)

Diferite moduri de a face antrenamentul de obediență

Odată ce sunteți gata să începeți antrenamentul de obediență, aveți mai multe opțiuni în ceea ce privește modul în care doriți să procedați. Cea mai ieftină modalitate de a vă antrena câinele la ascultare este să o faceți acasă, folosind o abordare DIY. Ușor mai scump, dar probabil un pic mai bun în general este un cadru de antrenament în grup. Puteți să vă duceți câinele la cursuri regulate de dresaj de obediență, unde vă veți antrena împreună cu alți câini și oameni.

Există, de asemenea, unele modalități mai costisitoare de a avea un dresor privat care să se ocupe de acest proces. Un dresor privat vă va antrena câinele fără toată agitația unei clase pline de oameni și câini. Sau, puteți opta pentru o tabără de antrenament în canisa sau o școală de obediență pentru câini, unde vă lăsați câinele pentru o săptămână, iar dresorii efectuează antrenamentul de obediență fără contribuția dumneavoastră.

Într-adevăr, decizia între aceste metode se reduce la două întrebări: cât de mult efort vreți să depuneți și ce nivel de ajutor profesional doriți pe parcurs?

Cât costă antrenamentul de obediență?

Costul antrenamentului de obediență pentru câini depinde foarte mult de tipul de antrenament pentru care optați. Dacă vă decideți să vă dresați câinele pe cont propriu, fără niciun ajutor profesional, atunci ați putea face acest lucru gratuit. Alternativ, ați putea achiziționa un program care vă va oferi câteva linii directoare pe care să le urmați atunci când navigați în apele dresajului de câini pentru prima dată.

Lucrurile încep să devină mult mai costisitoare atunci când vă decideți să vă duceți câinele undeva pentru dresaj. Clasele sunt mult mai ieftine decât sesiunile private de dresaj, dar tot pot pune o adâncitură considerabilă în portofelul dumneavoastră. La limita inferioară, cursurile încep în jur de 30 de euro pe sesiune, deși pot ajunge la 80 de euro pentru fiecare curs. Costul mediu este de aproximativ 50 de euro pe clasă, iar fiecare clasă durează de obicei o oră.

Dacă doriți să angajați un antrenor privat, așteptați-vă să cheltuiți destul de mult. Prețurile încep de la aproximativ 80 de euro pe oră, deși acesta este un preț mai mic. Costul mediu al unui dresor privat este de 120 de euro pe oră, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul costului mediu orar al participării la un curs de obediență cu câinele dumneavoastră.

Pentru cei care doresc să își lase câinele așa cum este și să îl ia o săptămână mai târziu cu un comportament vizibil mai bun, o tabără de antrenament în canisa sau o școală de dresaj canin ar putea fi cea mai bună alegere, deși este și cea mai scumpă de departe. Acestea sunt programe inclusive în care vă lăsați câinele pentru o perioadă de timp stabilită și ei se ocupă de restul. Vă puteți aștepta să cheltuiți între 200 și 600 de euro în fiecare săptămână în care câinele dvs. se află la școala de dresaj pentru câini sau între 500 și 1200 de euro în fiecare săptămână în care participă la tabăra de antrenament la canisa de antrenament.

CITEȘTE ȘI:
Cum să cureți o mușcătură de câine (7 pași simpli)

Cât durează antrenamentul de obediență?

Timpul pe care trebuie să îl petreceți la antrenamentul de obediență depinde de mai mulți factori. Cât de des efectuați sesiuni de antrenament și cât durează acestea? Dacă vă antrenați 5 zile pe săptămână, câinele dumneavoastră va fi dresat mult mai repede decât dacă vă antrenați doar 2 zile în fiecare săptămână.

De asemenea, nivelul de experiență al dresorului va influența cât timp durează dresajul. Un dresor mai experimentat ar putea fi capabil să dreseze un câine în mai puține ședințe decât un dresor neexperimentat.

Dacă vă antrenați singur, ar putea dura 4 săptămâni sau 4 luni pentru a vă dresa câinele. Luându-l la cursuri de dresaj de obediență, v-ați putea aștepta să petreceți undeva între 6 și 10 săptămâni în dresaj, în funcție de câte cursuri urmați în fiecare săptămână. Cu un dresor privat, va depinde de dresor, de metodele sale și de cât de bine răspunde câinele dumneavoastră.

Programe profesionale de dresaj de obediență

Dacă sunteți în căutarea unui program profesional de dresaj de obediență sau a unui dresor privat pentru câinele dumneavoastră, atunci aveți multe resurse pentru a vă ajuta. Una dintre cele mai bune este căutarea de cluburi de dresaj de obediență din cadrul American Kennel Club (AKC). Această hartă interactivă vă permite să deschideți o listă a centrelor de dresaj de obediență aprobate de AKC din apropierea dumneavoastră, dând un simplu clic pe statul dumneavoastră. Toate centrele de dresaj de pe această listă sunt demne de încredere conform AKC, ceea ce înseamnă că este greu să greșești dacă îți duci câinele la orice centru de pe această listă.

Programe de dresaj de obediență DIY

Pentru cei care doresc să ia în propriile mâini dresajul câinelui lor, dresajul de obediență DIY ar putea fi cea mai bună cale de urmat. Deși nu veți avea parte de îndrumarea profesională pe care o veți obține prin alte metode de dresaj, veți reuși să construiți o legătură puternică cu câinele dumneavoastră și vă puteți antrena chiar și în confortul casei dumneavoastră.

Atunci când vă decideți să vă dresați câinele pe cont propriu, veți dori totuși să găsiți un fel de program pe care să îl urmați. Pentru aceasta, puteți încerca să căutați pe YouTube, deoarece mulți experți au scos tone de videoclipuri care detaliază metodele și tehnicile lor de dresaj. Găsește pe cineva în care ai încredere și urmează metodele lor pentru a te ajuta să îți dresezi cu succes câinele în comenzile de ascultare.

CITEȘTE ȘI:
Pot câinii să mănânce morcovi? Ce trebuie să știi!

Chei pentru o dresură de succes a câinelui de obediență

Indiferent de calea pe care o urmați, antrenându-vă câinele pe cont propriu sau angajând ajutor profesionist, două chei sunt esențiale pentru succes.

1. Consecvență

Fără consecvență, câinele dvs. nu va beneficia niciodată de antrenamentul de obediență atât de mult pe cât ar putea. Va trebui să vă asigurați că întăriți în mod constant aceleași reguli în același mod, astfel încât câinele dvs. să nu fie confuz. Dacă îl lăsați uneori pe canapea și alteori nu, nu va înțelege ce doriți. În mod similar, dacă îi permiți câinelui tău să sară pe tine doar în anumite haine, nu va ști când poate și când nu poate sări.

Împreună cu asta, va trebui să fiți consecvent cu comenzile. Alegeți o singură comandă pentru fiecare acțiune și folosiți întotdeauna aceeași comandă atunci când încercați să vă convingeți câinele să efectueze acea acțiune. Dacă schimbați comenzile, nu veți face decât să vă derutați câinele, în timp ce acesta ar putea încerca cu adevărat să vă ofere ceea ce doriți.

2. Recompense

Câinii nu înțeleg în mod natural ce vrem de la ei. Pentru ca ei să înțeleagă ceea ce le cerem, au nevoie de un fel de semn, care de obicei vine sub forma unei recompense. Recompensele îi permit câinelui tău să știe că ceea ce a făcut a fost corect. Odată ce câinele dvs. asociază o recompensă cu o acțiune, îl puteți face să repete acea acțiune în așteptarea primirii unei recompense.

Bineînțeles, recompensele nu trebuie să fie întotdeauna materiale. Premiile și jucăriile sunt recompense excelente, dar puteți, de asemenea, să oferiți pur și simplu multă dragoste și laude atunci când câinele dumneavoastră face ceva corect. Acest lucru îl face pe câinele dumneavoastră să se simtă minunat și îi semnalează în continuare că ceea ce a făcut este ceea ce ați dorit.

Concluzie

Fiecare câine și stăpân va beneficia de pe urma antrenamentului de obediență. Nu numai că întărește legătura dintre stăpân și câine, dar face și câinele mult mai ușor de ținut sub control, ceea ce poate îmbunătăți foarte mult siguranța în multe situații. Câinii ascultători ascultă bine și pot fi de încredere în orice situație, ceea ce îi face mult mai siguri pentru ei înșiși, precum și pentru oamenii din jurul lor.