Se pare că, practic peste noapte, câinii au trecut de la a fi doar animale de companie (sau, eventual, câini de pază) la a avea tot felul de slujbe. În timp ce câinii de vedere pentru nevăzători există de mult timp, poate ați observat că, oriunde mergeți, există un câine de muncă îmbrăcat într-o vestă care îndeplinește un fel de funcție.

Este acel câine un câine de serviciu sau un câine de terapie? Este un animal de suport emoțional? Sunt toate acestea același lucru și, dacă nu, care sunt diferențele dintre ele?

Trecem în revistă exact ce face fiecare tip de câine în acest ghid.

Câinii de serviciu

Un câine de serviciu este un animal care a fost dresat pentru a ajuta o persoană cu dizabilități să îndeplinească sarcini care altfel ar fi dificile sau imposibile pentru ea.

Câinii de vedere sunt cel mai cunoscut exemplu de câine de serviciu, dar acești căței pot fi dresați să alerteze stăpânii surzi la sunete importante, să recunoască semnele unei crize înainte ca aceasta să înceapă sau chiar să le reamintească oamenilor lor să ia medicamente importante.

Câinii de serviciu sunt foarte bine antrenați, iar majoritatea sunt achiziționați de la crescători profesioniști care antrenează câinii timp de luni de zile înainte de a le permite să facă pereche cu un om.

Deși orice rasă de câine poate fi dresată ca animal de serviciu, cele mai frecvente sunt labradorii, Golden Retriever și ciobăneștii germani. Cu toate acestea, rasa este mai puțin importantă decât dacă câinele are dimensiunea potrivită pentru sarcina respectivă, motiv pentru care rase precum Marele Danez pot fi folosite pentru a ajuta la împingerea scaunelor cu rotile sau pudelii de jucărie pot fi dresați să stea în poala stăpânului și să detecteze scăderea nivelului de zahăr din sânge.

„Câine de serviciu” poate fi însă un termen larg și poate cuprinde atât animalele de sprijin emoțional, cât și câinii de terapie. Aceștia doi din urmă nu necesită, de obicei, același nivel de pregătire ca și câinii de serviciu cu drepturi depline.

Câinii de terapie

Un câine de terapie este un tip de animal de serviciu, deși acesta oferă doar confort și sprijin, mai degrabă decât să îndeplinească un fel de funcție fizică esențială. Pentru a deveni un câine de terapie nu este nevoie de nici pe departe de atât de multă pregătire ca pentru un animal de serviciu, iar mulți câini de terapie sunt doar animale de companie care sunt deosebit de prietenoase și de sprijinitoare.

Ideea din spatele unui câine de terapie este că mângâierea sau prezența animalelor este bună pentru sănătatea mintală, deoarece reduce nivelul de stres și anxietate, scade tensiunea arterială și poate chiar reduce durerea fizică. Prin urmare, câinii de terapie sunt adesea folosiți în situații stresante, cum ar fi ședințele dificile de psihiatrie, după dezastre și în situații de ospiciu.

Totuși, nu trebuie să existe ceva „greșit” pentru ca oamenii să beneficieze de compania unui câine de terapie. Mulți câini de terapie sunt duși în școli și în căminele de bătrâni, unde simpla lor prezență ajută la înveselirea zilelor oamenilor de acolo.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp trăiește un Husky? (Date și fapte privind durata medie de viață)

Terapia asistată de animale a fost oferită pacienților cu cancer, celor care suferă de demență, veteranilor cu PTSD și altora. În cele mai multe cazuri, câinele de terapie aparține unui proprietar sau unei organizații din exterior, mai degrabă decât persoanei tratate. De asemenea, câinii de terapie lucrează adesea cu grupuri de persoane, în timp ce un câine de serviciu este dedicat în permanență unei singure persoane.

Câinii nu sunt singurele specii folosite ca animale de terapie; pisicile, caii, iepurii și chiar porcușorii de Guineea pot fi, de asemenea, folosiți cu rezultate bune. Terapia asistată de animale este o modalitate ieftină și eficientă de a reduce suferința psihică, singurele preocupări reale fiind problemele de igienă sau posibilitatea ca un animal de terapie neantrenat să reacționeze prost într-o situație stresantă.

Câini de sprijin emoțional

Animalele de sprijin emoțional sunt similare cu câinii de terapie, cu excepția faptului că tind să trăiască cu normă întreagă cu persoana care are nevoie de ele. Un animal de suport emoțional poate fi considerat un tip de câine de serviciu, dar de obicei nu beneficiază de aceeași pregătire pe care o primesc ceilalți câini.

Nu există cerințe reale implicate în a deveni un câine de sprijin emoțional. Tot ceea ce este necesar este ca câinele să fie capabil să ofere confort și sprijin stăpânului său. Adesea, un câine de sprijin emoțional este un animal de companie cu care proprietarul formează o legătură deosebit de strânsă și nu se oferă niciun fel de pregătire specială.

Acestea fiind spuse, unii câini de serviciu (numiți „câini de serviciu psihiatric”) oferă sprijin emoțional, dar sprijinul pe care îl oferă este mult mai structurat. Un animal de serviciu poate observa semnele unui atac de anxietate și se poate grăbi să își consoleze stăpânul, sau poate ajuta o persoană suprastimulată din spectrul autist să se calmeze rapid și în siguranță.

Totuși, majoritatea câinilor sunt empatici în mod natural, așa că, instinctiv, câinele dumneavoastră ar putea veni să vă îmbrățișeze dacă vă observă plângând sau dând alte semne de supărare. Totuși, acest lucru nu îi face să fie dresați și nici nu îi califică drept animale de serviciu.

Nimic din toate acestea nu este spus pentru a diminua rolul important pe care un câine de sprijin emoțional îl poate avea în viața stăpânului său, desigur. Mulți oameni, cum ar fi cei cu depresie sau cei care suferă de efectele sindromului de stres post-traumatic posttraumatic, ar descoperi că viața lor de zi cu zi ar fi mult mai dificilă fără prietenii lor blănoși alături de ei.

Ce drepturi legale are fiecare câine?

Deocamdată, câinii de serviciu sunt singurii care beneficiază de protecție juridică în temeiul Legii privind americanii cu dizabilități (ADA). Conform acestei legi, un câine de serviciu are voie să își însoțească stăpânul oriunde merge, inclusiv în locuri care altfel nu ar permite accesul câinilor. Aceasta include avioane, restaurante, cinematografe etc.

CITEȘTE ȘI:
Ciclul de călduri al câinelui: Tot ce trebuie să știți!

Singurele cerințe pentru un câine de serviciu sunt ca acesta să fie legat, în lesă sau sub control în alt mod și să fie bine educat și educat în casă. Contrar credinței populare, câinii de serviciu nu trebuie să poarte veste speciale sau să își anunțe în vreun fel dresajul.

Câinii de sprijin emoțional și câinii de terapie nu au aceleași drepturi legale și pot fi excluși din anumite locuri, la discreția unității.

Acestea fiind spuse, există limitări în ceea ce privește ceea ce poate cere o afacere atunci când intrați cu câinele dumneavoastră. În conformitate cu ADA, acestea pot pune doar două întrebări: dacă este nevoie de câine din cauza unei dizabilități și ce sarcini a fost antrenat să îndeplinească câinele. Nu pot întreba despre natura dizabilității și nici nu pot cere să vadă vreo documentație despre antrenamentul sau certificarea animalului.

Totuși, o parte din calitatea de animal de serviciu constă în a fi calm și sub control în orice situație. Dacă încercați să vă prezentați animalul de companie ca fiind un câine de serviciu, dar acesta latră, face pipi pe lucruri sau se comportă necorespunzător, unitatea are dreptul să vă ceară să vă controlați câinele sau să părăsiți incinta.

Este important să înțelegem că câinii de serviciu au un rol esențial și adesea salvator în viața stăpânilor lor și doar recent au fost acceptați pe scară largă. Dacă încercați să vă jucați cu sistemul, pretinzând că animalul dvs. este un animal de serviciu când nu este așa, faceți un deserviciu persoanelor cu handicap din întreaga lume.

Vor discrimina companiile împotriva câinelui meu de sprijin emoțional sau de terapie?

Evident, acest lucru va varia în funcție de afacere, dar lumea devine din ce în ce mai prietenoasă cu câinii și multe locuri vor primi cu bucurie cățeii prietenoși și bine crescuți.

Având în vedere restricțiile cu privire la ceea ce poate cere o afacere, majoritatea locurilor vor fi prudente atunci când vor întreba despre câinele dumneavoastră. Mai degrabă ar prefera să lase un câine de sprijin emoțional să treacă neobservat decât să riște un proces în temeiul ADA.

Acestea fiind spuse, nu sunt obligați să vă găzduiască câinele decât dacă este un animal de serviciu. Multe legi au fost ajustate pentru a elimina protecția pentru orice animal în afară de câinii de serviciu, astfel încât majoritatea întreprinderilor sunt protejate dacă decid să vă dea afară pe dumneavoastră și pe câinele dumneavoastră de sprijin emoțional.

În cea mai mare parte, însă, singurul motiv pentru care o afacere va face acest lucru este dacă câinele dumneavoastră se comportă urât. Dacă cățelul tău stă acolo, este liniștit și politicos, cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să te întrebe dacă este un animal de serviciu.

Depinde de tine dacă vrei să fii sincer sau nu. În cazul în care câinele dumneavoastră este bine crescut și oferă cu adevărat un serviciu valoros – cum ar fi, de exemplu, dacă aveți un risc ridicat de atac de panică fără el – unele persoane ar spune că sunteți în drept să îl revendicați ca fiind un animal de serviciu. Cu toate acestea, dacă vă place doar ideea ca Fido să poată mânca în cel mai frumos loc din oraș, trebuie să vă reconsiderați această idee.

CITEȘTE ȘI:
De ce latră câinele meu la perete? 4 motive principale

Poate fi câinele meu un câine de serviciu, câine de terapie sau câine de sprijin emoțional?

Răspunsul scurt este da, orice câine se poate califica pentru aceste roluri. Cu toate acestea, ștacheta de intrare variază foarte mult între câinii de serviciu și câinii de sprijin emoțional sau câinii de terapie și se estimează că până la 70% din toți câinii nu au ceea ce este necesar pentru a fi un animal de serviciu.

Un câine de serviciu trebuie să fie incredibil de bine dresat. Cel puțin, trebuie să fie domesticit și socializat suficient de bine încât să nu fie reactiv în preajma oamenilor, a altor animale și a situațiilor noi. Puteți face acest dresaj singur, dar majoritatea oamenilor primesc câini de serviciu de la centre de dresaj speciale.

Aceste facilități oferă adesea certificate care atestă că câinele este un câine de serviciu dresat, dar o astfel de certificare nu este necesară în conformitate cu ADA, iar o certificare nu este considerată o dovadă că câinele este un animal de serviciu.

Pe de altă parte, câinii de terapie și de sprijin emoțional trebuie doar să fie prietenoși (și, de preferință, să fie educați în casă). Nu este implicată nicio pregătire specială, deoarece descrierea postului este doar de a fi drăguț și drăgălaș. De asemenea, nu este nevoie de nicio certificare specială, așa că tot ce trebuie să faceți este să decideți că câinele dvs. este necesar din punct de vedere emoțional și puteți avea un câine de sprijin emoțional sau de terapie.

Toți câinii oferă un serviciu valoros, dar nu toți câinii sunt câini de serviciu

Câinii sunt animale incredibile și pot fi învățați să facă tot felul de lucruri. În timp ce majoritatea proprietarilor ar spune că viața lor ar fi incompletă fără câinele lor, cei care au animale de serviciu o spun la un cu totul alt nivel.

În timp ce câinii de serviciu sunt superstarurile foarte bine antrenate din lumea câinilor, câinii de sprijin emoțional și câinii de terapie oferă servicii extrem de valoroase de sine stătătoare. De fapt, nu facem decât să zgâriem suprafața beneficiilor pe care le poate oferi un cățel calm și fericit.

Indiferent dacă aveți nevoie de un câine de serviciu, de un câine de terapie sau de un câine de sprijin emoțional, un lucru este adevărat: cățelul dvs. va fi mai mult decât fericit să vă ajute.