În general, câinii reacționează diferit atunci când se află în preajma bebelușilor. Cei mai mulți devin mai protectori, mai jucăuși, mai docili sau de-a dreptul îndrăgostiți atunci când sunt prezentați unui bebeluș. Unii câini chiar dezvoltă o legătură profundă cu copilul și par să îl trateze cu o grijă specială, ca și cum le-ar înțelege fragilitatea. Dar știu cu adevărat câinii ce sunt bebelușii?
Aceasta este o întrebare la care este destul de dificil de răspuns. De fapt, experții sunt de acord cu faptul că câinii par să înțeleagă că există o diferență între oamenii adulți și bebeluși sau copii mici, la fel cum înțeleg diferența dintre un animal adult și un pui. Mirosul lor deosebit și aspectul inofensiv sunt probabil principalele motive care îi fac pe câini să se comporte diferit față de bebeluși.
Majoritatea câinilor manifestă un mare interes față de bebeluși
Câinii par să manifeste un interes deosebit față de bebeluși, deși natura exactă a acestei relații pare încă un mister pentru știință. Într-adevăr, unele studii au analizat modul în care câinii percep oamenii, dar lipsesc dovezile privind modul în care câinii percep bebelușii. De fapt, majoritatea cercetărilor arată că a crește alături de un companion canin are mai multe beneficii pentru sănătatea copiilor mici. Cu toate acestea, este foarte dificil de demonstrat dacă câinii înțeleg ce sunt bebelușii.

Observarea limbajului corporal al câinelui dumneavoastră în preajma unui bebeluș
Cu toate acestea, acordând atenție limbajului corporal al celui mai bun prieten al nostru cu patru picioare, putem observa semnele de interes al câinelui față de un bebeluș. De exemplu, câinele dumneavoastră poate da din coadă în prezența bebelușului, poate acoperi fața micuțului cu sărutări umede sau poate ciuli urechile atunci când un copil plânge.
Alți câini pot fi, dimpotrivă, mai puțin toleranți în prezența bebelușilor. Aceștia pot mârâi, își pot apleca urechile, își pot arăta dinții și pot fi agitați și nerăbdători. Depinde foarte mult de socializarea lor: un câine care a fost adesea în contact cu copii mici în timpul educației sale va avea tendința de a fi mai tolerant.
Dar oricare ar fi motivul pentru care câinii sunt interesați de bebeluși, este responsabilitatea stăpânului să păstreze copilul în siguranță, fără a presupune niciodată că câinele lor nu va mușca niciodată un copil.
De aceea, este esențial să monitorizați întotdeauna îndeaproape toate interacțiunile.
Cum să profiți de o relație bună între câini și bebeluși
Un copil mic nu înțelege neapărat că a avea un câine înseamnă să ai grijă de el. Pentru el, un animal este un partener de joacă. Dar el poate dobândi simțul responsabilității având grijă de noul său prieten. Evident, părinții vor trebui să se implice, dând un exemplu și încredințându-i copilului anumite sarcini, cum ar fi hrănirea câinelui, perierea blănii, plimbări scurte etc. Prezența câinelui poate, de asemenea, să îl calmeze pe copil și să îl ajute să își dezvolte personalitatea.
Într-adevăr, un copil va trebui să:
- Învețe să fie mai calm pentru a nu transmite animalului nervozitatea sa.
- Aibă răbdare cu prietenul său cu patru picioare.
- Să nu fie niciodată violent față de câinele său.
Prietenia dintre un copil mic și câinele său poate avea mai multe consecințe pozitive. Într-adevăr, tânărul cățel poate învăța multe lucruri și datorită tânărului om. Instinctul său de protecție se va dezvolta în timp și va învăța să reacționeze diferit în funcție de situație. De exemplu, el va fi jucăuș și afectuos în prezența copilului, dar va fi mai puțin conciliant în fața unui străin.

Importanța stabilirii unor limite clare
Câinii și oamenii ocupă locuri diferite în ierarhia casei, chiar dacă sunt cei mai buni prieteni din lume. Părinții vor fi, în mod evident, liderii în casă. Urmează copilul și în final câinele. Animalul nu trebuie să se simtă niciodată superior sau, mai rău, să considere copilul ca pe o jucărie. El trebuie să fie docil și ascultător față de stăpânii săi, dar are și el dreptul la intimitatea sa.
Astfel, trebuie stabilite reguli stricte:
- Dacă câinele se întoarce în spațiul său personal (cușcă, pat sau pernă), înseamnă că nu vrea să fie deranjat. Prin urmare, copilul dumneavoastră nu trebuie să insiste să continue să se joace cu câinele și trebuie să îi respecte dorința de a fi singur.
- Câinele nu ar trebui să mănânce direct din farfuria copilului și nici să încerce să îi fure jucăriile sau mâncarea.
- O relație puternică este construită pe respect reciproc. Iar prin educația insuflată fiecăruia (copil și câine) se dobândește acest respect. Acest lucru necesită răbdare multă, care va fi însă minunat răsplătită.
Gânduri finale
Legătura specială care pare să unească câinii și bebelușii este fascinantă. Deși experții pot demonstra acum că a avea un câine are beneficii pentru sănătatea copiilor mici, natura exactă a relației dintre aceștia și companionii lor canini este încă un mister. Cu toate acestea, este esențial să urmărim întotdeauna cu atenție interacțiunile dintre un câine și un copil mic și să învățăm respectul pentru ambele părți.