Ați cumpărat în sfârșit niște găini de primăvară, iar așteptarea de a primi primul lot de ouă proaspete este aproape prea mult pentru a fi suportat. Nu vă învinovățim că sunteți un pic nerăbdător! Ouăle proaspete de la găinile crescute în casă au cea mai decadentă aromă și sunt cu adevărat superioare ouălor de la magazinul alimentar.

Dacă nu încetezi să te întrebi când vor face ouă găinile tale, te vei bucura să știi că există câteva semne la care trebuie să fii atentă, astfel încât să știi mai bine când vor sosi. Fiecare găină este diferită și, chiar dacă ești entuziasmată, nu este posibil să le grăbești. Aveți răbdare și bucurați-vă să vă urmăriți puii cum se maturizează, astfel încât să existe o apreciere și mai profundă pentru ei atunci când se va întâmpla în sfârșit acea dimineață magică.

La ce vârstă depun ouăle găinile?

Uneori pare o eternitate, dar majoritatea găinilor tinere femele încep să depună ouă în jurul vârstei de 6 luni. Bineînțeles, unele se maturizează mai repede și încep în jurul a patru luni, în timp ce altele nu se grăbesc și încep abia după ce au 8 luni. Nu este nimic în neregulă cu niciunul dintre aceste termene. Sunt șanse ca toate să înceapă să depună ouă mai devreme decât mai târziu, iar tu vei avea atât de multe ouă încât nu vei ști ce să faci cu toate.

Unele rase fac ouă mai repede decât altele?

Vârsta unei găini nu este singurul factor care ar putea afecta cât de repede încep găinile tale să depună ouă. Unele rase de găini depun ouă mai repede decât altele și fiecare rasă are propriul program de dezvoltare a ouălor. Cele care au fost crescute exclusiv pentru producția de ouă încep adesea la vârsta de patru luni. Alte rase, cum ar fi Wyandottes sau Orpingtons, au nevoie de ceva mai mult timp.

Când fac găinile ouă?

Găinile tinere depun de obicei ouă cândva în primul an de viață. Totuși, dacă nu ați luat puii până la sfârșitul verii, acest lucru ar putea întârzia producția de ouă, iar acestea nu vor începe până la începutul primăverii.

CITEȘTE ȘI:
Pot fi dihorii agresivi? Cum să te descurci cu un dihor agresiv

Lumina redusă a zilei din timpul iernii le spune de obicei găinilor mature că este timpul să ia o pauză de la depunerea ouălor, astfel încât să își poată conserva energia și nutrienții în timpul vremii aspre. Cu toate acestea, găinile tinere ar putea continua să depună ouă pe tot parcursul sezonului de iarnă pentru prima lor. După aceea, probabil că vor urma exemplul și vor sări peste munca grea în iarna următoare.

Pregătirea pentru depunerea ouălor

Întotdeauna este mai bine să fii pregătit și să le oferi găinilor un mediu confortabil în care să depună ouăle decât să le pui să le depună pe jos. Dacă bănuiți că găinile dvs. ar putea depune ouă în curând, începeți prin a le curăța cutiile de cuiburi și asigurați-vă că există o mulțime de paie în care să își facă cuibul. Păstrați cutiile departe de podeaua cotețului și într-un loc întunecat. Cu cât se simt mai relaxați și mai calmi, cu atât mai ușor le va fi să înceapă procesul. Țineți pasul cu aceste sarcini și nu lăsați cutiile sau cotețul să se murdărească prea tare. Fetele dvs. merită un loc sigur și curat, deoarece fac o mulțime de muncă grea pentru dvs.

5 semne de la o găină care este pe cale să facă ouă

Există semne de avertizare că găinile tale vor începe în sfârșit procesul de depunere a ouălor? Iată câteva moduri de a vă spune că găina dvs. ar putea fi gata să vă ofere o rezervă sănătoasă de ouă:

1. Creastă și gușă mărite

Creasta este partea roșie și cărnoasă a găinii care se află în vârful capului, în timp ce gușa atârnă sub cioc. Aceste părți ale păsării cresc din ce în ce mai mari și mai roșii pe măsură ce îmbătrânesc. Dacă se întâmplă la o vârstă fragedă, ar putea indica faptul că puiul dumneavoastră este un cocoș. Femelele tinere își dezvoltă încet creasta și ciocul și se schimbă de la roz deschis la roșu vibrant pe măsură ce hormonii lor se schimbă. Dacă aceste părți ale puiului sunt umflate și roșii, înseamnă că este aproape timpul pentru spectacol.

CITEȘTE ȘI:
Pot rațele să mănânce portocale? Sfaturi pentru dietă și sănătate

2. Puii tăi încep să exploreze cutiile de cuibărit

Puii tineri nu manifestă un interes prea mare față de cutiile de cuiburi. Abia după ce se maturizează încep să testeze diferite cutii, să se așeze în ele și, în general, să stea mai mult prin zona respectivă.

Unor găini le place să își depună ouăle pe podeaua cotețului sau să le ascundă în peticele de iarbă din curte. Pentru a le încuraja să depună direct în cutiile lor de cuiburi, puneți ouă false în interiorul fiecărui cuib. Multe găini preferă să depună ouăle lângă altele. Ouăle false din lemn și chiar și mingile de golf sunt niște proptele excelente.

3. Găinile devin mai zgomotoase

Oamenii se gândesc la un cocoș care cântă ca la o neplăcere, dar este evident că nu au auzit cântecele unei găini. Găinile au tendința de a cotcodăci ore în șir înainte de a depune un ou, așa că, dacă începe să se simtă un pic mai multă gălăgie acasă, sunt șanse mari să aveți câteva găini care se pregătesc să depună ouă.

4. Găinile mănâncă mai mult

Corpul nostru trece prin numeroase schimbări, atât în interior cât și în exterior, atunci când suntem însărcinate. Găinile nu sunt atât de diferite de noi. Creșterea și depunerea oricărui lucru necesită multă energie, iar asta te face să ai poftă de mâncare.

Găinile aflate la maturitate trec printr-o transformare majoră, iar găinile ouătoare au nevoi nutriționale foarte diferite de cele ale păsărilor tinere care primesc hrană de început. Furajele pentru găini ouătoare au lăsat proteine și au adăugat calciu pentru a ajuta la formarea cojii de ouă. Treceți încet găinile tinere la această hrană după ce ajung la vârsta de 18 săptămâni sau când ajung primele ouă.

O altă modalitate de a contribui la asigurarea unui plus de nutriție pentru găinile dumneavoastră este adăugarea de coji de stridii sau de ouă zdrobite în hrana lor.

5. Își asumă poziția

Unul dintre cei mai mari indicatori că găinile tale sunt pe cale să depună ouă este dacă încep să aibă un comportament de ghemuire. Dacă întinzi încet mâna pentru a-ți atinge găina, s-ar putea ca ea să se oprească și să se ghemuiască cu aripile pe lângă ea. Dacă face acest lucru, ea semnalizează că este pregătită să fie montată de un cocoș pentru a fertiliza oul. Majoritatea oamenilor nu au un cocoș prin preajmă, așa că dați-i o bătaie bună pe spate și își va continua drumul.

CITEȘTE ȘI:
Pot papagalii să mănânce ouă? Ce trebuie să știți!

Ce trebuie să faceți atunci când sosesc primele ouă

Îți amintești cum te-ai simțit când ai ieșit să găsești primul tău ou? Sau încă mai aștepți să vină acel moment magic? La un moment dat, vei ajunge să trăiești emoția de a găsi primul ou în coteț. Nu fiți prea dezamăgit dacă ouăle sunt mai mici. Găinile tinere au ouă mai mici decât găinile care sunt pe deplin mature. Nu va mai dura prea mult până când veți avea un coș plin de ouă frumoase și colorate pe care le-ați procurat direct din curtea dumneavoastră.

Mulțumiri pentru găinile dumneavoastră

Depunerea ouălor este o muncă obositoare și găinile dvs. merită să li se mulțumească pentru asta. A le oferi câteva bunătăți gustoase și nutritive este una dintre cele mai bune modalități de a le arăta că sunt apreciate. Nu uitați că nu toate alimentele pentru oameni sunt sigure pentru consumul găinilor, iar dieta lor ar trebui să fie compusă din mai puțin de 10% din bunătăți.

Concluzie

Știm că este emoționant să cumperi pui tineri și să aștepți sosirea primului ou. Chiar dacă vă doriți ca acest lucru să se întâmple rapid, nu vă puteți grăbi păsările. Ele știu când este timpul să depună ouăle și vă vor semnala când ceva este pe cale să se întâmple. Chiar dacă nu dau semne majore, continuați să le verificați în fiecare zi cutiile și încurajați-le în orice mod puteți.