Golden Retriever se numără printre cele mai populare rase de câini din lume. Ei se află întotdeauna în fruntea listei atunci când orice referință credibilă discută despre favoriții familiei. Goldens sunt perfecți pentru familii, terapie, serviciu și expoziție.

Dar când vine vorba de nivelul de activitate, acești căței sunt destul de activi. Ei tind să se calmeze după un timp, dar anii de cățeluș ar putea fi o mică provocare. Bineînțeles, fiecare Golden va avea o personalitate individuală, așa că nu există o mărime unică pentru toți. În general, până la vârsta de 2 ani, Goldie-ul tău ar trebui să se liniștească, dar există o mulțime de factori care intră în această predicție.

Iată la ce să vă așteptați când vine vorba de nivelarea acestei rase și cum puteți îmbunătăți procesul.

La ce să vă așteptați când sunt mici

Golden Retrieverii sunt căței foarte energici, dar au dispoziții incredibile care lucrează în favoarea ta. Chiar dacă s-ar putea să aibă o mulțime de energie de descărcat, ei au, de asemenea, o afecțiune puternică pentru oamenii lor. Dorința lor de a mulțumi va ajuta în timpul dresajului la crearea unui câine manierat și ascultător.

Evident, răbdarea este elementul cheie în această perioadă, deoarece dresarea unui cățeluș poate fi destul de solicitantă – mai ales dacă sunteți un proprietar începător sau nu aveți experiență în dresaj. Din fericire, goldens sunt foarte inteligenți și intuitivi din punct de vedere emoțional, chiar dacă aceste trăsături pot varia de la un câine la altul.

Este greu de reținut faptul că Goldens sunt, din punct de vedere tehnic, căței până când ajung la aproximativ 2 ani, așa că nu vă lăsați păcăliți de mărimea lor. Ar putea părea mult timp, dar înainte să vă dați seama, anii de adolescență angoasați vor fi în spatele vostru și nu veți fi mai rău de atât.

CITEȘTE ȘI:
Este posibil să dobândești imunitate la alergiile la câini?

Dresajul unui Golden Retriever tânăr

S-ar putea să vi se pară că unii Goldens sunt mai dificili de dresat decât alții – țineți cont de faptul că fiecare câine învață la locul lui. Golden Retrieverii tineri pot fi mai ușor de dresat decât unele alte rase, deoarece pot învăța sarcini specifice de serviciu și de terapie.

Chiar dacă ar putea fi greu să le păstrezi concentrarea la început, Golden Retrieverii învață bine cu răbdare, consecvență și rutină. Deoarece sunt atât de sensibili și plăcuți în mod natural, se descurcă cel mai bine cu tactici de dresaj cu întărire pozitivă.

Angajarea unui dresor profesionist

Ați putea angaja un dresor profesionist dacă nu vă simțiți încrezător în abilitățile dumneavoastră de dresaj sau doriți să vă concentrați în mod specializat pe un domeniu de expertiză. Dresorii pot lucra direct cu câinele dvs. pe baza temperamentului acestuia pentru a elabora tehnici care funcționează.

Din cauza capacității scurte de atenție a unui cățeluș, nu ar trebui să planificați un dresaj profesionist până când cățelul dvs. nu împlinește șase luni sau mai mult – iar acest număr poate crește în funcție de nivelul său de energie sau de concentrare.

Un lucru de reținut: atunci când angajați un dresor profesionist, acesta reprezintă doar jumătate din sarcină. Trebuie să fiți dispus să țineți pasul cu comenzile pentru a pune în aplicare tot ceea ce a învățat cățelul dvs. atunci când vine acasă.

Importanța exercițiilor fizice

La fel ca multe rase, Golden Retrieverii au nevoie să își expulzeze toată energia așa cum vine. Închiderea unui cățeluș într-o ladă sau într-o cușcă timp de ore întregi pe zi poate provoca o acumulare, ceea ce duce la comportamente distructive și la agitație.

CITEȘTE ȘI:
De ce se cocoață câinii de sex feminin? Cele 6 motive comune

Cățelușii au nevoie de multă varietate pentru a fi ocupați, cum ar fi jucării, plimbări, alergări, jocuri de recuperare și joacă cu familia. Ca regulă generală, cățeii tineri au nevoie de două intervale de exerciții fizice pe zi cu durata de 5 minute. Pentru fiecare lună în care îmbătrânesc, adăugați 5 minute la timpul de exerciții.

De exemplu, un cățeluș de 3 luni ar avea nevoie de 15 minute de exerciții pe zi, de două ori pe zi.

La ce să vă așteptați după al doilea an

După al doilea an, nu numai că nivelul de activitate începe să scadă, ci și că au învățat cam toate frâiele. Ar trebui să vă apropiați în scurt timp de a avea un băiat sau o fată cuminte și bine crescută.

Nu este ceva care se întâmplă peste noapte, așa că s-ar putea să observați o scădere foarte treptată a energiei. Desigur, există excepții, iar unii câini s-ar putea să nu se calmeze așa cum vă doriți. Dar majoritatea se vor transforma din cățeluși jucăuși și turbulenți în adulți manierați și bine dispuși.

Deoarece fiecare câine este unic, este imposibil să se stabilească un termen exact pentru momentul în care câinele dvs. se va liniști complet.

S-ar putea să mai aveți încă unele provocări – cum ar fi limitarea obiceiurilor de mestecat, sărituri sau lătrat. Dar comportamentele se pot stabiliza în timp cu o atenție constantă.

Sterilizarea/castrarea afectează nivelul de energie?

Ați observat vreodată cum au tendința de a lua câteva kilograme în plus după ce un animal este reparat? Nu este doar imaginația ta. Acesta este un fenomen care se întâmplă din cauza câtorva factori.

CITEȘTE ȘI:
Pot câinii să simtă când cineva este pe cale să moară?

În primul rând, procesul reduce hormonii care determină energia ridicată. Odată ce câinele tău nu mai are dorința de a căuta un partener, chimia corpului lor se schimbă – și la fel și acțiunile lor. Femelele ar putea fi afectate în mod semnificativ, deoarece nu mai trec prin fluctuațiile hormonale ale căldurii.

Concluzie

S-ar putea părea că aștepți o veșnicie ca golden-ul tău să se îmblânzească puțin, dar nu uita că anii de cățeluș sunt doar o picătură pe radar. Zilele vor zbura, iar în curând vei povesti despre toate năzbâtiile în care s-a băgat cățelul tău când era mic.

Uneori, dresarea unui câine de unul singur poate fi destul de dificilă. Nu uitați că, dacă nu puteți face față lipsei de maniere a cățelului dumneavoastră, acesta poate beneficia oricând de un dresaj profesional.