Oricine a avut vreodată un pisoi știe că sunt niște mingi de blană adorabile și pufoase. De asemenea, știu că mulți pisoi trec printr-o fază sălbatică. Îți zgârie mobila, se urcă pe perdele, îți atacă membrele și lista poate continua. Această etapă din viața pisoiului tău pare să se prelungească la nesfârșit, iar tu vrei doar să știi: când se va termina?!
Adevărul este că fiecare pisică se maturizează într-un ritm diferit (la fel ca și oamenii), iar unii pisoi se vor calma mai repede pe măsură ce îmbătrânesc decât alți pisoi. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre perioadele de creștere ale pisoiului tău și câteva sfaturi pentru a te ajuta să redirecționezi comportamentul de joc agresiv pentru a-ți salva sănătatea mintală.
Perioadele de creștere ale pisoiului dumneavoastră
0-3 luni: Pisicuțele sunt mici, cântărind de obicei între 2 și 4 kilograme. Ei încep să își exploreze mediul înconjurător, iar socializarea adecvată cu oamenii va fi vitală pentru pisicile jucăușe pe măsură ce îmbătrânesc.
3-6 luni: Aceasta se numește perioada de clasament în viața pisoiului dumneavoastră. Acestea sunt influențate puternic de speciile din jurul lor, inclusiv de oameni, și încep să ierarhizeze membrii dominanți și cei supuși din casa lor. Este posibil să înceapă să pară mai agresivi în jocul lor și să atace tot ceea ce îi înconjoară într-un sentiment greșit de joacă.
Între 6 și 18 luni: Acest interval de timp reprezintă perioada de adolescență a pisoiului dumneavoastră. Vor crește rapid în această perioadă, iar pisoiul tău pufos se va transforma rapid într-o pisică matură. Este posibil să manifeste un anumit comportament dominant, poate provocându-vă autoritatea în gospodărie (oricine are adolescenți poate fi familiarizat cu acest scenariu).
Mulți pisoi încep să se calmeze între 6 și 12 luni, dar pentru alți pisoi, poate dura până la 18-24 de luni pentru a începe să dea semne că se maturizează și devin o pisică adultă.
De ce pisoiul meu se joacă agresiv?
Dacă pisica dvs. are mai puțin de 2 ani, este posibil să observați că se joacă dur. Tot ce vrei să faci este să îți mângâi pisoiul pufos, dar drăgălașul de puf vrea doar să te zgârie și să te atace. Pe măsură ce pisicuțele îmbătrânesc, instinctele lor intră în acțiune și vor să investigheze, să exploreze și să se angajeze în comportamente de prădător pentru a-și exersa abilitățile de care ar avea nevoie pentru a supraviețui în sălbăticie. În acest stadiu, va fi foarte important să vă învățați pisoiul să se joace, să se năpustească și să muște doar jucăriile lor și că oamenii sunt off-limits pentru jocul agresiv.
Cum îmi învăț pisoiul să aibă un comportament acceptabil?
Atunci când pisoiul dumneavoastră începe să manifeste un comportament agresiv, cum ar fi să vă zgârie, redirecționați-l către o jucărie acceptabilă. Puteți face acest lucru aruncând o minge pentru pisoi pentru ca pisoiul dvs. să își descarce energia sau îl puteți tachina cu o jucărie de pluș moale pentru a-l face să sară pe jucărie și să o atace în locul dvs. Când pisoiul dumneavoastră se angajează cu jucăria, dezangajați-vă pentru ca pisoiul să nu se ducă din nou după mâinile sau picioarele dumneavoastră în locul jucăriei. Continuați să redirecționați pisoiul către jucăriile sale de fiecare dată când încearcă să vă zgârie pe dumneavoastră sau mobila. Fiți perseverent, iar pisoiul dvs. va învăța rapid care sunt obiectele pentru joacă și care sunt cele care nu trebuie să fie bruscate.
De asemenea, puteți stabili momente de joacă cu pisoiul dumneavoastră pentru a face din timpul de joacă un obicei, iar pisoiul dumneavoastră va ști că nu este nevoie să vă zgârie sau să vă zgârie pentru a vă face să vă jucați. Dacă întărirea pozitivă nu funcționează cu pisoiul dvs. și comportamentele se înrăutățesc, cereți medicului veterinar o recomandare pentru un specialist în comportament care să vă ajute să vă dați seama ce anume îl determină pe pisoiul dvs. să continue să se comporte așa.
Alte sfaturi și trucuri
1. Sterilizarea/castrarea
Un pisoi sterilizat sau castrat se va comporta probabil mai puțin agresiv și nu va avea un comportament de stropire (urinând în casă pentru a marca teritoriul). Sterilizarea pisicii masculine va opri producția de testosteron, care provoacă un comportament agresiv. În cazul femelelor, sterilizarea elimină riscul de cancer la femele, cum ar fi cel ovarian, mamar și uterin. Majoritatea pisicuțelor se calmează odată ce sunt sterilizate/castrate, deoarece nu mai simt nevoia de a se împerechea.
2. Luați un alt pisoi
Da, sună ca o idee nebunească atunci când ai de-a face cu un pisoi agresiv, dar ascultă-ne. Pisicuțelor le place să se joace, iar faptul de a avea un alt prieten pisoi înseamnă că vor avea pe cineva cu același nivel de energie pentru a se distra reciproc. Vor înceta să te mai atace și se vor epuiza jucând în schimb toate jocurile lor nebunești de pisoi unul cu celălalt.
3. Joacă-te, joacă-te, joacă-te, joacă-te!
Joacă-te des cu pisoiul tău și folosește întărirea pozitivă pentru a încuraja comportamentul bun. Pisicuțele pot părea că sunt Iepurașul Energizer, dar tind să se epuizeze rapid și au nevoie de un pui de somn după aproximativ 10 minute de joacă. Dacă aveți nevoie de ajutor cu timpul de joacă din cauza altor angajamente, încercați o jucărie interactivă pentru pisici, cum ar fi un șoricel motorizat sau un labirint pentru pisici. Pisica dvs. se va distra să descopere noua jucărie și vă va oferi puțin timp pentru dvs. fără să vă faceți griji că veți fi atacat.
Concluzie
Uneori, să ai un pisoi este o muncă grea, mai ales când îți amintește de un adolescent zgârietor și mârâitor care vrea să te atace. Vestea bună este că nu durează o veșnicie (deși se poate simți ca atare). Întărirea pozitivă și redirecționarea comportamentului vor ajuta la înăbușirea multor comportamente din fașă. Pentru mulți pisoi, sterilizarea/castrarea îi va calma chiar acum, iar tu vei ocoli anii adolescenței cu doar câteva fire de păr gri. Ai putea, de asemenea, să îi găsești pisoiului tău un prieten cu care să se joace, deși nu putem garanta că nu îți va da mai multe fire de păr gri. Sperăm că ți-am oferit câteva opțiuni pe care le poți folosi pentru a-ți calma pisoiul și a-ți salva sănătatea mintală.