Dacă a trebuit vreodată să ai grijă de cățeluși nou-născuți, știi cât de murdari pot fi. Din fericire, în general, cățeii-mamă se pricep de minune să își păstreze puii curați și îi vor îngriji lingându-i în timp ce îi alăptează. Cu toate acestea, odată ce cățeii încep să se cațere și să experimenteze mâncarea solidă și lipicioasă, păstrarea curățeniei devine o sarcină imposibilă pentru mămica câine și s-ar putea să fie nevoie să intervii și să o ajuți. Începând cu vârsta de aproximativ 8 săptămâni, veți putea să îmbăiați singuri cățeii.

Continuă să citești dacă ai câțiva căței murdari care au nevoie de curățenie. Vom discuta despre motivul pentru care cățeii ar trebui să fie îmbăiați doar începând cu 8 săptămâni, despre cum să-i cureți înainte de această vârstă, despre cât de des ar trebui să îmbăiezi cățeii și despre cum să-i îmbăiezi.

De ce nu ar trebui să îi faci baie cățelului tău înainte de 8 săptămâni

Cu excepția cazului în care câinele dvs. a avut un pui de cățel sau ați salvat un cățeluș, ar trebui să puteți face baie imediat noului dvs. cățeluș. Cățeii disponibili pentru adopție au de obicei în jur de 8 săptămâni – când sunt complet înțărcați de la mamele lor și mănâncă hrană solidă.

Cu toate acestea, dacă ați salvat un cățeluș tânăr sau dacă îl creșteți de la naștere, îi puteți face prima baie în jurul vârstei de 8 săptămâni. Înainte de această vârstă, o simplă baie poate conține riscuri care nu merită asumate.

În primele câteva săptămâni, un cățeluș nu își poate menține propria temperatură și are nevoie de căldura mamei și a colegilor săi de pat pentru a se încălzi. Înainte de 8 săptămâni, blana lor de cățeluș este încă în curs de dezvoltare, iar ei au probleme în a-și regla temperatura corpului. Abia între 4 și 6 luni încep să piardă blana de cățeluș și își dezvoltă blana de adult, care este mai groasă și mai rigidă și care îi menține mai bine căldura sau răcoarea.

Cățeii scăldați prea devreme pot avea dificultăți în a se încălzi după aceea și prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi. Inhalarea de apă și nivelurile ridicate de stres sunt alte riscuri care vin odată cu îmbăierea cățelușului înainte ca micile lor corpuri să fie suficient de puternice pentru a face față unui astfel de eveniment.

Atunci când cățelul dvs. este la o vârstă potrivită pentru o baie, faceți-i una. Cu cât începeți mai devreme să-i îmbăiați, cu atât mai repede se va obișnui cu această activitate. Câinii care nu sunt scăldați când sunt căței tind să fie mai speriați de momentul băii atunci când au cu adevărat nevoie de ea.

CITEȘTE ȘI:
Sunt Golden Retrieverii hipoalergenici?

Cum să-ți cureți cățelul înainte de 8 săptămâni?

Există circumstanțe în care o baie este absolut necesară – rostogolirea în rahat sau noroi, ca să numim doar câteva. Cu toate acestea, chiar și aceste situații nu justifică o baie în apă pentru cățeii foarte tineri. În schimb, folosiți o lavetă caldă sau șervețele umede pentru cățeluși pentru a șterge zonele murdare ale cățelului dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să treceți de câteva ori peste acele zone înainte ca acestea să fie din nou sigure pentru îmbrățișări.

Cât de des îmi pot îmbăia cățelul?

Cât de des ar trebui să vă îmbăiați cățelul depinde de rasa acestuia. Ar trebui să îmbăiați un cățeluș doar o dată la 2 sau 3 luni. Câinii se îngrijesc singuri, dar au nevoie și de îngrijire și ajutor suplimentar din partea stăpânilor lor. Câinii cu blană lungă necesită băi frecvente, în timp ce câinii cu blană mai scurtă au nevoie de mai puține băi. Cu toate acestea, ei trebuie să fie îngrijiți și întreținuți indiferent de lungimea blănii lor.

Frecvența cu care vă îmbăiați câinele poate depinde și de stilul de viață și de starea de sănătate a acestuia. Dacă câinele dvs. preferă să trăiască în interior, cu o alergare ocazională afară, va avea nevoie de mai puține băi decât câinii care merg la vânătoare sau care trăiesc în ferme noroioase. O baie este întotdeauna necesară dacă blana câinelui dvs. o cere. De asemenea, câinele dumneavoastră ar putea avea nevoie de băi mai des dacă are o problemă de piele, iar medicul veterinar i-a prescris un șampon medicamentat pe care să îl folosească, împreună cu frecvența cu care trebuie să îl folosească.

Este important să fiți conștienți de riscurile pe care le implică îmbăierea excesivă a câinilor dumneavoastră. Oricât de distractiv ar fi să vă legați de câinele dumneavoastră în timpul băii, ei nu au nevoie de ea și nu ar trebui să o facă zilnic, așa cum fac oamenii. Dacă vă spălați cățelul în exces, îi puteți afecta pielea și blana prin îndepărtarea uleiurilor lor naturale. Lipsa uleiurilor naturale va duce la uscăciunea, sensibilitatea și mâncărimea pielii, alături de o blană ternă.

Ce nu trebuie să faceți

Produsele pentru câini nu sunt o înșelătorie. Acestea au fost special formulate pentru pielea cățelului sau a câinelui, care este diferită de cea a oamenilor. Atunci când vă spălați sau vă îngrijiți cățelul sau câinele, există câteva zone în care nu ar trebui să vă asumați niciun risc. Iată câteva lucruri pe care nu trebuie să le faceți:

  • Nu folosiți niciodată produse pentru oameni, cum ar fi șampoanele și balsamurile pe căței și câini.
  • Nu folosiți niciodată produse umane, cum ar fi șampoane și balsamuri pe căței și câini. Nu le tăiați unghiile decât dacă vi s-a arătat cum să faceți acest lucru.
  • Nu le tăiați unghiile decât dacă vi s-a arătat cum să faceți acest lucru. Nu le radeți părul decât dacă vi s-a arătat cum să faceți acest lucru.
  • Nu le radeți părul decât dacă vi s-a arătat cum să faceți asta. Nu puneți niciodată deodorant sau parfum uman pe câinele dumneavoastră, deoarece ar putea duce la probleme respiratorii.
  • Nu puneți niciodată deodorant sau parfum uman pe câinele dumneavoastră, deoarece ar putea duce la probleme respiratorii. Nu vă spălați cățelul/câinele afară într-o zi friguroasă, deoarece îi va scădea temperatura corpului.
  • Nu vă spălați cățelul/câinele afară într-o zi rece, deoarece le va scădea temperatura corpului. Nu vă lăsați cățelul/cățelul să ingereze șamponul sau balsamul, deoarece i s-ar putea îmbolnăvi. Evitați ca acesta să le intre și în ochi.
  • Nu vă lăsați cățelul să ingereze șamponul sau balsamul, deoarece i-ar putea îmbolnăvi. Evitați ca acesta să le intre și în ochi. Nu vă lăsați niciodată cățelul nesupravegheat în baie.
CITEȘTE ȘI:
Reproducerea câinilor de la tată la fiică: Riscuri, etică, consecințe și întrebări frecvente

Dacă doriți să îi tăiați unghiile cățelului dumneavoastră, să îi tăiați blana și să îi exprimați sacii anali, duceți-l la un îngrijitor care este instruit să îndeplinească aceste sarcini.

Cum să îmbăiezi un cățeluș (12 pași)

Există mai mulți pași care trebuie parcurși pentru a scălda un cățeluș și, dacă doriți ca procesul să fie cât mai lin, cel mai bine este să vă pregătiți înainte ca puiul dumneavoastră să înceapă să se zbată să iasă din baie.

  • Pasul 1: Începeți prin a aduce tot ce aveți nevoie în zona în care veți îmbăia cățelul. Dacă este în cadă, atunci puneți totul pe o masă lângă ea. Veți avea nevoie de șampon pentru căței, tampoane de vată, o lavetă și prosoape.
  • Pasul 2: Turnați apă caldă în cadă, umplând-o cam până la înălțimea genunchilor.
  • Pasul 3: Luați cățelul și periați-i blana, îndepărtând toate nodurile și resturile.
  • Pasul 4: Puneți bilele de vată în urechile cățelului dumneavoastră pentru a preveni ca apa să rămână blocată în ele, ceea ce ar putea duce la o infecție a urechii.
  • Pasul 5: Puneți cățelul în apă. Mângâiați-l și vorbiți-i calm, deoarece acest lucru îl va liniști și îi va scădea anxietatea.
  • Pasul 6: Folosiți un ulcior pentru a lua și turna ușor apa caldă peste cățelușul dvs. până când acesta este complet ud. De asemenea, puteți folosi un pulverizator de mână, dacă cada dvs. are unul. Asigură-te doar că menții presiunea la un nivel scăzut, deoarece zgomotul și forța ar putea să îți sperie cățelul.
  • Pasul 7: Luați șamponul, turnați-l în mâini și faceți spumă împreună, masându-l în blana cățelului dumneavoastră. Faceți acest lucru pe tot corpul lor, cu excepția feței.
  • Pasul 8: Clătiți cățelul de mai multe ori până când sunteți sigur că nu a mai rămas șampon în blana lui – și apoi clătiți-l pentru ultima oară. Mai degrabă clătiți prea mult decât prea puțin, deoarece produsul rămas în haina lor ar putea provoca reacții ale pielii, o senzație de vâscozitate și un aspect murdar.
  • Pasul 9: Îndepărtați-le murdăria de pe față folosind o lavetă caldă.
  • Pasul 10: Scoateți bețișoarele de bumbac din urechile lor și scoateți-le din cadă.
  • Pasul 11: Lăsați cățelul să se scuture de apă și apoi înfășurați-l în prosopul lor, uscându-l cât mai mult posibil. Transformați acest lucru într-o activitate distractivă, jucându-vă cu cățelul dvs. în timp ce îl uscați.
  • Pasul 12: Dacă cățelul tău nu este speriat de uscătorul de păr, folosește-l pe el la o setare joasă. Cățelul tău trebuie să fie complet uscat înainte de a-i da drumul afară într-o zi răcoroasă.
CITEȘTE ȘI:
Cum să introduci o pisică unui câine (8 sfaturi)

Dacă prima baie a cățelului tău nu a decurs așa cum ai plănuit și a fost un pic de coșmar, fii liniștit că devine mai ușor cu cât o faci mai des, deoarece cățelul tău se va familiariza cu ea. Oferiți-i cățelușului dvs. dulciuri și laude atunci când se comportă bine și distrageți-i pe cățeii agitați cu o jucărie plutitoare în baie în timp ce îi spălați.

Gânduri finale

Băiatul cățelușului este o modalitate excelentă de a crea o legătură cu el în timp ce îndepărtați murdăria, noroiul sau rahatul. Cu toate acestea, cățeii ar trebui să fie scăldați doar după ce au în jur de 8 săptămâni, deoarece corpul lor se străduiește să își regleze temperatura înainte de această vârstă. Pentru a curăța un cățeluș înainte de vârsta de 8 săptămâni, folosiți o lavetă caldă sau șervețele pentru căței. Dacă nu sunt foarte murdari, lăsați-o pe mama lor să îi îngrijească.