Unul dintre cele mai fericite momente din viață este aducerea acasă a unui câine, indiferent de vârstă și rasă. Cățeii sunt, de obicei, cea mai populară alegere pentru familiile care caută un animal de companie, entuziasmate să își vadă noul cățel cum crește și cum se leagă de toată lumea. Dar lucrurile pot deveni rapid haotice atunci când cățelul de rasă mixtă pe care familia ta l-a adoptat nu se oprește din creștere. Când ar trebui să te aștepți ca cățelul tău să se oprească din creștere? Haideți să aruncăm o privire la creșterea cățelușilor și cum să estimăm când câinele dvs. se va opri din creștere:

Când se opresc în general câinii din creștere?

Deși există o mulțime de factori diferiți care influențează rata de creștere, majoritatea câinilor termină în general de crescut în jurul vârstei de doi ani. Cățeii și câinii adulți tineri trec prin mai multe schimbări de creștere, din momentul în care se nasc până în jurul vârstei de 24 de luni. La început, cățeii în creștere și câinii adulți tineri au nevoie de diete bogate în nutrienți pentru a le susține corpul aflat în continuă schimbare. Aceștia pot trece la hrana pentru câini cu formulă pentru adulți odată ce sunt complet maturi.

Creșterea și mărimea câinelui: Diferite rase cresc mai repede?

Cu toate că există un calendar general de creștere pentru câini, mărimea câinelui va determina, de asemenea, cât de repede va crește. Marele Danez crește mai încet decât Chihuahua, de exemplu, așa că este important să luați în considerare lucruri precum rasa și categoria de greutate. Chiar dacă majoritatea câinilor termină de crescut până la vârsta de 2 ani, unele rase ajung la maturitate mai repede decât altele.

CITEȘTE ȘI:
Pot câinii să mănânce citrice? Ce trebuie să știi!

Având un câine de rasă pură, va fi considerabil mai ușor să ghiciți rata de creștere eventuală a câinelui dumneavoastră, dar câinii de rasă mixtă sunt o cu totul altă problemă. Cu toate acestea, odată ce cățelul tău ajunge în jurul vârstei de 5-6 luni, poți începe să-ți faci o idee mai bună. De exemplu, un cățeluș în vârstă de 2 luni care cântărește în jur de 15-16 kilograme va fi cel mai probabil un câine de talie mare sau uriașă.

1. Rata de creștere a câinilor de talie foarte mică – de jucărie (mai puțin de 7 kg)

black and tan yorkshire terrier puppy on ground during daytime

Cea mai mică dintre grupele de greutate, rasele de câini de jucărie și câinii din această grupă de greutate cresc cel mai repede. Câinii de jucărie cântăresc de obicei în jur de 2-5 uncii la naștere, ceea ce reprezintă aceeași greutate ca jumătate de avocado. Până la vârsta de 6-8 luni, majoritatea câinilor de talie foarte mică se vor opri din creștere și vor fi complet maturi la un an. Cu cât câinele este mai mic, cu atât mai repede ajunge la vârsta adultă.

2. Rata de creștere a câinilor de talie mică (mai puțin de 11 kg)

white puppy on green grass field during daytime

Câinii de talie mică, cum ar fi pudelii miniaturali și beagle, nu cresc la fel de repede ca și câinii de talie foarte mică, dar totuși se maturizează mai repede decât câinii mai mari. La naștere, rasele mici au în jur de 170 – 350 de grame. Câinii de talie mică se pot maturiza mai repede de 7-12 luni, dar câinilor mai apropiați de categoria medie le poate lua până la 12-16 luni pentru a ajunge la vârsta adultă.

CITEȘTE ȘI:
Poate un câine de talie mică să rămână gravidă cu un câine de talie mare? Ce trebuie să știți

3. Rata de creștere a câinilor de talie medie (mai puțin de 22 kg)

shallow focus photo of short-coated white, brown, and black dog

Mulți câini se încadrează în categoria de talie medie, care poate varia un pic mai mult privind rata de creștere. Câinele de talie medie cântărește în jur de 350 – 450 de grame la naștere, crescând într-un ritm mai lent decât câinii mici. Aceștia tind să ajungă la vârsta adultă și să se oprească din creștere în jurul vârstei de 16-18 luni, deși unii câini de talie medie mai mari au nevoie de până la 2 ani pentru a se maturiza complet.

4. Rata de creștere a câinilor de talie medie-grea (mai puțin de 34 kg)

white and brown long coat large dog

Nici medii, nici mari, multe rase populare se încadrează în această categorie de greutate. Câinii de talie medie și mare au, de obicei, în jur de 400 – 450 de grame la naștere, deși unele rase mai mari pot avea și până la 900 de grame. Câinilor din această categorie de greutate le ia de obicei 18-20 de luni pentru a se maturiza, iar câinilor mai mari le ia 24 de luni pentru a ajunge la vârsta adultă.

5. Rata de creștere a câinilor de talie mare (mai puțin de 45 kg)

medium short-coated white dog lying on green grass field

Câinii de talie mare au a doua cea mai lentă rată de creștere, deși multe rase populare precum Labradorii se încadrează în această categorie de greutate. Câinii de talie mare cântăresc, de obicei, între 400 – 450 de grame la naștere. Până când ajung la 6 luni, vor fi mai grei decât un câine de talie medie la maturitate deplină. Câinilor de talie mare le ia în jur de 18-20 de luni pentru a se maturiza, rasele gigantice având nevoie de mai mult timp.

CITEȘTE ȘI:
8 motive pentru care câinii urlă (și cum să îi oprești)

6. Rata de creștere a câinilor de talie uriașă (peste 45 kg)

men's brown weimaraner dog on gray asphalt road

Celei mai mari dintre rasele de câini, cunoscută și sub numele de Gigant, îi ia cel mai mult timp pentru a se opri din creștere și a ajunge la maturitate deplină. Câinii de talie uriașă au de obicei 400 – 700 grame la naștere, deși rasele aflate în partea superioară a intervalului de greutate pot cântări mai mult. În mod normal, acestor canini masivi le ia cel mai mult timp pentru a ajunge la maturitate, de obicei în jur de 20-24 de luni sau chiar mai mult.

Concluzie

Cățeii sunt în continuă creștere, dar există unii câini care cresc într-un ritm mult mai lent decât alții. Există multe motive pentru care un cățeluș poate continua să crească, mai ales dacă este o rasă de talie mare sau uriașă. Deși este posibil să nu știi exact când cățelul tău va ajunge la maturitate deplină, există câteva modalități de a ghici. Pentru cățeii care sunt de rasă pură, va fi mai ușor de știut. În ceea ce privește cățeii care provin dintr-un adăpost, va fi mult mai greu de estimat. Din fericire, o vizită la veterinar vă poate ajuta să vă faceți o idee despre rata de creștere a câinelui dumneavoastră.