Nu este un secret că iepurii cresc repede. În sălbăticie, iepurii procreează și cresc rapid pentru a nu dispărea din cauza prădătorilor. Iepurii nu își pierd această înclinație doar pentru că trăiesc în captivitate. Iepurii domestici cresc la fel de repede ca și cei care trăiesc în sălbăticie și au tendința de a se opri din creștere aproximativ în același timp.

Totuși, nu există un răspuns specific pentru momentul în care un iepure se va opri din creștere, deoarece pot intra în joc mai mulți factori, cum ar fi rasa iepurelui. Variază în funcție de rasă, dar, în medie, aceștia încetează să mai crească în jurul vârstei de 7 luni. Haideți să explorăm calendarul de creștere a iepurilor, când unele dintre cele mai comune rase se opresc din creștere și ce factori pot afecta creșterea unui iepure, indiferent de rasa acestuia.

Calendarul mediu de creștere

Iepurii cresc rapid din momentul în care se nasc. Până la vârsta de 2 luni, necesarul lor de proteine și grăsimi crește pentru ca organismul lor să poată ține pasul cu creșterea pe care trebuie să o facă. Probabil că iepurele dvs. va crește și se va îngrășa suficient de repede pentru a observa creșterea săptămânal sau lunar. Cu toate acestea, durata de timp în care cresc, momentul în care se opresc din creștere și cât de mari vor ajunge până la maturitate depinde în mod predominant de rasă și de genetică. Chiar și iepurii din aceeași rasă pot crește în ritmuri diferite și pot ajunge la dimensiuni diferite din cauza geneticii. Acestea fiind spuse, există un anumit consens în ceea ce privește momentul în care o rasă ar trebui să se oprească din creștere și aproximativ cât de mare va fi rasa odată ajunsă la maturitate.

Când încetează să mai crească rasele comune de iepuri

Fiecare rasă de iepuri este unică în ceea ce privește rata de creștere, vârsta la care devin complet maturi și dimensiunea medie la maturitate. Mai multe rase diferite sunt crescute în mod obișnuit pentru piața animalelor de companie, așa că fiecare dintre ele ar trebui explorată pentru a înțelege la ce vă puteți aștepta ca proprietar de iepuri în funcție de rasa specifică pe care o aveți.

CITEȘTE ȘI:
33 de lucruri fascinante și amuzante despre iepuri pe care nu le știați

Iepurele Rex

Există atât iepuri Rex standard, cât și iepuri Rex miniaturali. Ambele dimensiuni au părul dens și moale și urechi lungi care tind să rămână în poziție verticală. Dimensiunea standard se oprește din creștere la aproximativ 9 luni și are de obicei între 7 și 10 kilograme atunci când este complet matur. Iepurii Rex miniaturali cresc de obicei până la 3 sau 4 kilograme până la vârsta de 7 luni.

Iepurele olandez

Această rasă de iepuri este de talie mică și, de obicei, nu cântărește mai mult de 5 sau 6 kilograme la vârsta adultă. În general, se opresc din creștere până la vârsta de 7 luni. Iepurele olandez se distinge prin blana lor, care constă într-o jumătate din față albă și o jumătate din spate mai închisă la culoare.

Iepurele pitic olandez

Fiind o rasă pitică, acesta este unul dintre cei mai mici iepuri cunoscuți ca existând în prezent. Urechile lor mici și dispoziția lor socială îi fac să fie populari printre proprietarii de animale de companie. Cântăresc doar între 1 și 3 kilograme după ce se opresc din creștere, ceea ce se întâmplă de obicei în jurul vârstei de 5 luni.

Iepurele Holland Lop

Acest tip de iepure are urechi lungi și flexibile și un corp compact, ceea ce le conferă un aspect adorabil care îi face să pară bebeluși chiar și la vârsta adultă. De obicei, aceștia sunt complet dezvoltați până la vârsta de 7 luni și nu cântăresc mai mult de 3 până la 4 kilograme.

Iepurele din Noua Zeelandă

Originar din California, iepurele neozeelandez vine în cinci culori distincte și cu ochi roz, care provin dintr-o mutație genetică. Acești iepuri pot cântări până la 12 kilograme ca adulți și, de obicei, încetează să mai crească la vârsta de 10 luni.

CITEȘTE ȘI:
Cât de des trebuie să curăț cușca hamsterilor mei?

Angora englezesc

Cu o blană lungă și groasă, Angora Engleză are tendința de a părea mai mare decât este în realitate. Deoarece părul lor lânos continuă să crească pe tot parcursul vieții, această rasă de iepuri poate părea că continuă să se mărească chiar și după ce au ajuns la maturitate, care este de obicei la aproximativ 8 luni. Chiar dacă arată ca și cum ar cântări 20 de kilograme din cauza părului lor, nu ar trebui să cântărească mai mult de 8 kilograme la vârsta adultă.

Arlechinul

Această rasă de iepuri are o blană unică despre care unii spun că seamănă cu cea a unei pisici cu carapace de broască țestoasă. Ajung la maturitate în jurul vârstei de 9 luni și pot cântări între 7 și 10 kilograme până în acel moment.

Lop francez

Acești iepuri își primesc numele de la urechile lor, care se lasă în jos pe părțile laterale ale feței. Dezvoltat pentru prima dată în anii 1800, aceasta este una dintre cele mai populare rase din lume. Ajung la maturitate în jurul vârstei de 10 luni și pot cântări până la 15 kilograme când totul este spus și făcut.

Gigant Flamand

După cum sugerează și numele lor, iepurele Gigant Flamand este cel mai mare (și unul dintre cele mai vechi) tip de iepure care trăiește în prezent pe plan domestic. Acești iepuri mari cântăresc 22 de kilograme atunci când termină de crescut, ceea ce se întâmplă în mod normal în jurul vârstei de 18 luni.

Factori care pot afecta creșterea unui iepure

Există câțiva factori de care trebuie să țineți cont și care pot afecta rata de creștere a unui iepure, indiferent de rasa acestuia. În primul rând, genetica este un aspect important. Dacă o mutație genetică sau un defect genetic a apărut la o rudă a unui iepure, chiar dacă a avut loc cu generații în urmă, ar putea face ca iepurele să crească mai încet sau mai repede.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp poate sta un porcușor de Guineea fără hrană și apă?

Un alt factor de luat în considerare este consumul de hrană. Dacă un iepure nu mănâncă suficient sau nu are acces la tipurile de hrană potrivite, probabil că nu va crește atât de repede sau de mare pe cât ar trebui. Iepurii trebuie să aibă acces la fânul de lucernă ca hrană de bază, deoarece acesta este plin de proteine, grăsimi, micronutrienți și fibre necesare pentru o creștere rapidă. Vizitele regulate la medicul veterinar vor ajuta să vă asigurați că iepurele dvs. este pe drumul cel bun din punct de vedere nutrițional și al creșterii.

De asemenea, dimensiunea și starea habitatului pot juca un rol în ceea ce privește rapiditatea cu care crește iepurele dumneavoastră și cât de mare devine atunci când devine matur. Dacă habitatul lor este prea mic, nu pot crește la potențialul lor maxim. Dacă habitatul nu oferă toate caracteristicile pe care ar trebui să le ofere, cum ar fi așternutul și jucăriile, iepurele dumneavoastră nu va avea sănătatea mentală și stimularea fizică necesare pentru o creștere sănătoasă. Prin urmare, este important să vă asigurați că vă consultați cu un crescător, un magazin de animale de companie sau un medic veterinar pentru a stabili cât de mare ar trebui să fie habitatul iepurelui dumneavoastră și ce ar trebui să fie inclus în el.

Gânduri finale

Deși avem o idee bună despre cât timp îi ia unui iepure să crească și când ar trebui să se oprească din creștere în funcție de rasa lor, nu există o regulă strictă de urmat aici. Unii iepuri vor crește mai încet sau mai repede decât alții, dar acest lucru nu înseamnă că există o problemă de sănătate de care să ne îngrijorăm. Totuși, dacă aveți vreodată îndoieli, consultați medicul veterinar.