Dacă aveți o pisică căreia îi place să petreacă mult timp în aer liber, probabil că ați văzut-o peste tot în oraș. Dacă aveți o pisicuță cu o sete severă de vagabondaj, s-ar putea să vă întrebați cât de departe de casă va merge pisica dumneavoastră. Răspunsul este destul de surprinzător, așa că, dacă doriți să aflați mai multe despre obiceiurile de călătorie ale pisicii dumneavoastră, continuați să citiți.

Cei 3 factori care influențează călătoriile pisicii

1. Sexul / genul

Unul dintre cei mai importanți factori care influențează cât de departe călătorește pisica ta de casă este sexul acesteia. Pisicile masculi tind să se aventureze mai departe de casă decât pisicile femele, și nu este neobișnuit să le vedeți la o distanță de până la 500 metri, iar multe pisici se vor aventura probabil chiar mai departe. Pe de altă parte, pisicile femele tind să stea mai aproape de casă și este rar să le vezi mai departe de aproximativ 250 metri.

În mod similar, teritoriul pisicii masculine este de obicei mai mare decât cel al femelei. Masculii tind să protejeze și să vegheze asupra unui teritoriu destul de mare de 60 ha, în timp ce femelele se preocupă de obicei de doar 10 ha. În mod ideal, acest teritoriu ar trebui să fie rotund, dar rareori este așa și va fi puternic influențat de alți factori, cum ar fi găsirea hranei și a partenerilor de împerechere. De exemplu, teritoriul lor se va întinde mai mult de-a lungul unui râu, unde rozătoarele mici sunt adesea abundente. De asemenea, este posibil să prefere să evite zonele larg deschise, cum ar fi o parcare asfaltată.

CITEȘTE ȘI:
Pisicile pot fi dresate ca și câinii? Ce trebuie să știți!

2. Hrană

Un alt lucru care va avea un mare impact asupra distanței la care călătorește o pisică este disponibilitatea hranei. Așa cum am menționat mai devreme, unele zone, cum ar fi râurile și pârâurile, pot găzdui multe animale mici, cum ar fi rozătoarele și cârtițele. Șerpii, păsările și chiar și unii pești pot fi o pradă ușoară pentru pisici, iar numărul lor abundent înseamnă că pisica nu va trebui să meargă atât de departe pentru a-și găsi următoarea masă. Dacă sunteți proprietarul unei pisici, știți că le place să se relaxeze și, probabil, vor găsi un postament confortabil pe care să tragă un pui de somn după o masă sățioasă, în loc să rătăcească departe de casă. Cu toate acestea, dacă pisica locuiește într-un oraș sau într-o altă zonă în care hrana poate fi rară, este posibil ca pisica să fie nevoită să călătorească mai departe de casă pentru a obține nutriția de care are nevoie.

3. Împerecherea

Unul dintre cele mai mari motive pentru care pisicile masculi călătoresc mai mult decât femelele este faptul că adesea trebuie să călătorească o distanță destul de mare pentru a găsi un partener, în timp ce femela rămâne pe loc și așteaptă ca masculii să vină la ea. În multe cazuri, masculii se vor lupta pentru dreptul de a se împerechea, iar cel care pierde poate fi nevoit să călătorească și mai mult. Căutarea unui partener este probabil motivul pentru care unele pisici pot acoperi mai mult de 150 de acri.

Cât de departe merg pisicile?

Majoritatea pisicilor sănătoase pot merge o jumătate de kilometru sau mai mult pe zi, în funcție de nevoia lor de a face acest lucru. Cu toate acestea, unele pisici pot parcurge distanțe uimitoare, iar o pisică pe nume Sugar a călătorit peste 320 de kilometri pentru a se întoarce în orașul ei natal din Florida. Oamenii de știință au fost uimiți de capacitatea ei de a parcurge o asemenea distanță. De asemenea, li s-a părut uimitor că a fost capabilă să navigheze până acasă.

CITEȘTE ȘI:
Pisicile transpiră atunci când sunt supraîncălzite? Ce trebuie să știți!

Ar trebui să îmi las pisica afară?

Majoritatea experților recomandă să vă țineți pisica în interior, dacă este posibil, deoarece acestea pot provoca o cantitate semnificativă de daune mediului. Pisicile ucid pentru hrană, dar vor ucide și pentru distracție, și ucid aproape orice mișcă – chiar dacă nu au intenția de a mânca.

Rezumat

Majoritatea pisicilor călătoresc între ⅛ și ¼ de milă pe zi, în funcție de faptul că este mascul sau femelă. Pisicile pot călători mult mai mult atunci când sunt în căutarea unui partener sau a hranei, iar unele pisici au călătorit sute de kilometri pentru a se întoarce acasă. Vă recomandăm să vă țineți pisica în casă, dar dacă trebuie să iasă afară, asigurați-vă că are microcip și toate vaccinurile pentru a minimiza riscul.