După ce rățușca ta pufoasă se transformă în sfârșit într-o rață și depune primul ou, prima întrebare care îți poate veni în minte este cât de des vei vedea ouăle venind.

Dar trebuie să înțelegeți că producția de ouă a unei rațe variază enorm în funcție de genetică (rasă și incubator) și de management.1 Acest lucru înseamnă că dumneavoastră contribuiți semnificativ la furnizarea de ouă ale păsării dumneavoastră, din momentul în care o cumpărați și până la cât de bine o îngrijiți.

Continuați să citiți pentru a înțelege la ce să vă așteptați cu privire la producția de ouă de rață și cum să îmbunătățiți aprovizionarea cu ouă.

Cât de des depun ouăle rațele?

Rațele încep să producă ouă la 4-7 luni sau la 16-28 de săptămâni, când sunt mature și suficient de mari pentru a depune ouă. Cu toate acestea, unele rase mai mici, cum ar fi bantams, pot depune ouă mai devreme, în jurul vârstei de 4 luni, în timp ce rasele de rațe mai grele, cum ar fi Muscovies, încep mult mai târziu, când au aproximativ 6 luni.

Rațele sălbatice încep să ouă în timpul primăverii, care este de obicei începutul sezonului de reproducere. Cu toate acestea, rațele domestice, cum ar fi rațele sălbatice, depun în funcție de sezon și adesea încep să producă ouă în primăvară, indiferent de vârsta lor.

Păsările de apă care cuibăresc produc un ou la fiecare 24 până la 48 de ore, rațele și gâștele depunând un ou pe zi, în timp ce lebedele produc un ou la fiecare 2 zile. Cu toate acestea, frecvența cu care o rață depune ouă depinde de specie. În general, rațele pot produce un număr de ouă (un set complet de ouă pe care le depune o singură femelă) care variază între 3 și 12 ouă, depuse la un interval de 1 până la 2 zile.

Mai mult de unul pe zi?

Toată lumea știe că rațele depun un ou pe zi, dar proprietarii de rațe pot obține din când în când încă un ou în aceeași zi. Este surprinzător, dar da, rațele depun ocazional două ouă într-o zi. Deși este rar, se întâmplă și este perfect normal, fiind frecvent mai ales la rațele „debutante”, ale căror hormoni nu sunt încă în ordine.

De obicei, este vorba doar de un lucru unic. Cu toate acestea, aceste ouă în plus nu durează mult timp, deoarece hormonii raței se vor echilibra într-o bună zi, iar ea va începe să depună cantitatea tipică: un ou pe zi.

Totuși, nu vă bucurați de oul în plus, deoarece acestea sunt adesea cu coajă moale, deoarece rațele noi rareori au suficiente resurse pentru a face două coji. Dar dacă sunt ouă de bună calitate, ați putea deține o „rață minune”, așa că bucurați-vă de ele atât timp cât vor continua să vină.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp fac găinile ouă? Ce trebuie să știți!

La ce oră din zi depun ouăle rațele?

Aceste păsări depun în general ouăle dimineața devreme, în jurul răsăritului soarelui. Este posibil ca ele să fi depus deja ouăle în momentul în care le dați drumul din cotețul lor. O rață poate, de asemenea, să depună ocazional după-amiaza sau chiar seara.

Este posibil ca rața dvs. să nu producă un ou la o anumită oră în fiecare zi, așa că ar fi bine să o țineți înăuntru până când termină de ouat, dacă doriți ca ea să facă acest lucru în cotețul său. Cu toate acestea, dacă îi dați drumul mai devreme, va depune ouă oriunde în curte.

Din păcate, însă, rațele își pot ține ouăle înăuntru până când găsesc un anumit loc din care să producă ouăle.

Când se opresc rațele din ouat?

Producția de ouă este, de obicei, mai mare atunci când grupul de rațe este mai mic. Cu toate acestea, producția scade rapid atunci când creșteți rațe în scop comercial, deoarece rațele dezvoltă ușor nervozitate.

Nu ar trebui să adăpostiți rațele de reproducție împreună în grupuri mai mari de 250 de păsări dacă doriți o producție de ouă și o performanță generală mai mare.

În general, rațele produc ouă mai performante decât alte rase de păsări de curte, cum ar fi găinile, cu o durată medie între 7-9 ani. Cu toate acestea, vârsta exactă la care încetează să mai ouă variază în funcție de specie și de cât de mult le-ați forțat să ouă.

Găinile tind să încetinească până în al doilea sau al treilea an, dar rațele pot depune bine până la 8 ani sau mai mult.

Este adevărat doar că rațele care produc multe ouă pe an nu vor mai oua timp de mai mulți ani ca cele care produc mai puține ouă pe an. Motivul este că rațele se nasc cu o anumită cantitate din toate ouăle pe care le vor depune pe parcursul vieții lor.

De asemenea, cu cât îți forțezi mai mult pasărea să ouă, mai ales dacă folosești lumini artificiale pentru a prelungi sezonul de ouat, cu atât mai mult va depune anual, dar cu atât mai repede se va opri definitiv. Asta nu înseamnă că poți face o rață să producă mai multe ouă; dacă o forțezi mai mult, o faci să își golească mai repede rezervele.

Cel mai intrigant lucru despre aceste păsări este că o rață domestică poate trăi până la 10 ani sau mai mult și se poate opri din ouat doar câțiva ani înainte de a ceda la bătrânețe. Acest lucru se datorează faptului că producția lor de ouă tinde să scadă în timpul bătrâneții.

O rață produce mai multe ouă în primul an decât în oricare alt an, pentru ca apoi să încetinească treptat. Partea bună este că vă puteți aștepta la o producție bună de ouă timp de 3 până la 5 ani, iar ele încetează să mai depună ouă doar la vârsta de 7 până la 9 ani.

CITEȘTE ȘI:
Când încep rațele să depună ouă? Tot ce trebuie să știți

Cum sunt ouăle de rață?

Ouăle de rață sunt de obicei mai mari decât cele de găină, aproape de două ori mai mari decât oul de găină jumbo standard. Aceste ouă variază în mărime și vin în tot felul de culori, în funcție de rasă.

O rață poate depune ouă de culoare albă, maro, verde deschis și nuanțe de gri, cum ar fi cenușiu, până la aproape negru.

Cojile lor sunt, de asemenea, considerabil mai groase decât cele ale ouălor de găină și pot fi dificil de spart. Cu toate acestea, pasionații de rațe și fermierii sunt de acord că această coajă groasă le conferă ouălor o durată de conservare mai mare decât ouăle de găină.

Ceea ce diferențiază ouăle de rață de cele de găină este faptul că albușul de rață tinde să fie aproape transparent, lipsindu-i puțin din nuanța gălbuie pe care o au ouăle de găină. Cu toate acestea, gălbenușurile lor sunt atât de apreciate de bucătari, deoarece sunt mult mai mari decât gălbenușurile de ouă de găină.

În plus, bucătarii de patiserie privesc cu respect ouăle de rață datorită conținutului mai mare de grăsimi, deoarece conțin mai mult colesterol și calorii decât ouăle de găină. Pe lângă asta, aceste ouă au un profil nutrițional similar cu cel al ouălor de găină.

Sunt ouăle de rață sigure pentru consum?

Ouăle de rață sunt în general sigure pentru consum, deși unele persoane pot fi alergice la ele. Din acest motiv, cel mai bine ar fi să încercați să mâncați ouă de rață înainte de a investi în propriile găini ouătoare.

De ce creșterea rațelor pentru ouă este o idee bună

Ouăle de găină sunt minunate și ușor de găsit în magazinele alimentare, dar ouăle de rață produc ouă mai pufoase, care au o aromă mult mai intensă. Verificați și alte motive pentru care ar trebui să dețineți rațe și să le creșteți pentru ouă.

Mai multe ouă

Este posibil să doriți să creșteți rațe pentru ouă din cauza cantității de ouă de care vă puteți bucura în timpul lunilor de iarnă. Rațele tind să fie mai bune ouătoare pe tot parcursul anului, producând mai multe ouă pe timp de iarnă decât alte rase de păsări de curte disponibile în mod obișnuit, atâta timp cât asigurați în coteț o iluminare suficientă.

Durată de depozitare mai lungă

Oul de rață are un termen de valabilitate mai lung decât cel de găină, datorită membranei și cojii mai dense care îl adăpostește. Această grosime face, de asemenea, ca ouăle de rață să fie mult mai puțin predispuse la spargerea accidentală, ceea ce poate fi un avantaj dacă copiii mici vă ajută să colectați ouăle.

CITEȘTE ȘI:
Câte ouă fac curcanii? Câte supraviețuiesc? (fapte și întrebări frecvente)

Mai hrănitoare

Ouăle de rață sunt, de asemenea, foarte hrănitoare, conținând mai multe vitamine, proteine, fier și acizi grași omega-3, și au un gust mult mai „bogat și mai ovoidal” decât ouăle de găină.

Perfect pentru gătit

Ouăle de rață au un conținut mai mic de apă și sunt mai grase, ceea ce le face o alegere superioară pentru gătit și pentru prepararea produselor de patiserie.

Primii 6 factori care afectează producția de ouă

1. Calitatea hranei pentru animale

Aceste păsări frumoase nu și-ar dori nimic mai mult decât să mănânce larve de țânțari, căpușe și mormoloci. De asemenea, puteți să le oferiți rațelor care depun ouă hrană proaspătă, fără mucegai și fără daune cauzate de insecte, cu niveluri nutritive bine echilibrate.

2. Hidratare adecvată

Rațele par să tolereze apa murdară, dar dacă le oferiți astfel de apă nu favorizează producția optimă de ouă.

3. Iluminare suficientă

Creșterea lungimii zilei unei păsări mature din punct de vedere sexual o aduce la producția de ouă, în timp ce scăderea lungimii zilei le face să încetinească sau să înceteze să mai depună ouă.

Așadar, suplimentați lumina naturală a cotețului cu iluminare artificială dimineața și seara, astfel încât pasărea să beneficieze de aproximativ 15 ore de lumină pe zi, dacă doriți să îi creșteți producția de ouă.

4. Lipsa de stres

Aceste păsări iubesc rutina, așa că asigurați-vă că îi dați drumul raței din coteț la aceeași oră în fiecare zi, că o hrăniți la aceeași oră și că aceeași persoană colectează ouăle în fiecare zi. Lucrul sub aceeași rutină îmbunătățește productivitatea ouălor unei rațe.

5. Limitați numărul de masculi

Nu permiteți accesul unui număr prea mare de masculi la rața ouătoare, deoarece masculii pot deveni competitivi, favorizând agresivitatea, rănile și stresul. Prin urmare, cel mai bine ar fi să mențineți raportul dintre masculi și femele la un drake la fiecare cinci-șase rațe.

6. Reduceți plictiseala

Rațele sunt creaturi sociale mai mult decât găinile. Singurătatea și plictiseala pot genera frustrare și depresie și pot forța rața să oprească sau să reducă numărul de ouă pe care le depune de obicei.

Încercați să vă împerecheați rața sau cel puțin păstrați câte trei rațe pentru a asigura o socializare adecvată.

Gânduri finale

Dacă rața dvs. a început să depună ouă, asigurați-vă că are acces la suficiente furaje, suplimente și odihnă suficientă, deoarece perioada de depunere a ouălor poate fi stresantă pentru ea. De asemenea, permiteți-i accesul la partenerul ei, deoarece poate depinde foarte mult de el pentru a o proteja pe ea și locul de trândăvie.