Curățarea așternutului hamsterului dumneavoastră va fi unul dintre cele mai importante aspecte pentru a vă menține micuțul sau micuța sănătoasă. S-ar putea să nu pară mare lucru, dar așternutul murdar împute casa și provoacă, de asemenea, probleme de sănătate semnificative pentru hamsterul tău.

Dacă sunteți proaspăt stăpân de hamsteri, s-ar putea să vă întrebați cât de des ar trebui să schimbați așternutul din cușcă. Haideți să vorbim despre cum să păstrați spațiul de locuit al hamsterului dvs. ordonat – în plus, aflați cum o cușcă curată îmbunătățește calitatea generală a vieții.

Schimbați zilnic așternutul murdar

Nu va dura mult timp pentru a afla că hamsterii își fac nevoile și urinează mult. Mai ales când sunt tineri, sistemul lor digestiv funcționează incredibil de repede. Dacă aveți unul sau mai mulți hamsteri în cușcă, lucrurile se pot murdări destul de repede.

Îndepărtarea oricăror lucruri murdare poate ajuta la păstrarea așternutului un pic mai mult timp. În plus, hamsterul dvs. nu se va plimba în propriile deșeuri.

Schimbați complet așternutul o dată pe săptămână

La fiecare șapte zile, ar trebui să schimbați complet așternutul hamsterului. Ați putea schimba acest lucru la două ori pe săptămână dacă aveți mai mulți hamsteri. Cușca va deveni mult mai murdară, ceea ce necesită o curățare mai frecventă.

white rodent on cage

Cum se schimbă așternutul pentru hamsteri

În funcție de configurația cuștii tale, schimbarea așternutului ar putea fi puțin diferită. Unele cuști au o tavă extensibilă, unde pur și simplu îndepărtezi partea glisantă și o arunci. Alte tăvi necesită să dezasamblați partea superioară pentru a arunca jumătatea inferioară.

Indiferent de modul în care este configurată cușca, veți avea nevoie de următoarele consumabile:

 • Mănuși de unică folosință
 • Pungă de unică folosință
 • Așternut nou
 • Șervețele de hârtie
 • Un loc sigur unde să vă puneți hamsterul
 • Un detergent pentru rozătoare (opțional)

În continuare, puteți începe procesul de curățare.

Așezați hamsterul într-o incintă temporară sigură. Puneți-vă mănușile. Îndepărtați tava de așternut sau accesați zona de așternut. Aruncați așternutul murdar în punga de unică folosință. Ștergeți cușca cu șervețele de hârtie umede (cu sau fără detergent pentru rozătoare). Uscați complet cușca cu un prosop de hârtie. Aruncați prosoapele de hârtie. Reasamblați cușca. Puneți la loc fiecare jucărie și gustare așa cum le-a avut hamsterul dumneavoastră. Așezați-l pe micuțul dvs. înapoi în cușca proaspăt curățată.

CITEȘTE ȘI:
Pot hamsterii să mănânce morcovi? Ce trebuie să știți!

Produse de curățare sigure pentru rozătoare

Uneori, cușca hamsterului dvs. va necesita o curățare de rutină în profunzime.

Unele opțiuni prietenoase cu rozătoarele sunt:

 • Șervețele umede pentru copii
 • Oțet de mere diluat cu apă
 • Săpun lichid de vase bio

Nu folosiți niciodată substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi:

 • Înălbitor
 • Dezinfectant

Cel mai bun așternut pentru hamsteri

Ca orice alt produs pentru animale de companie, anumite tipuri de așternut sunt mai bune decât altele.

Cele mai bune așternuturi pentru hamsterii dvs. includ:

 • Hârtie reciclată – hârtia reciclată este ecologică, superabsorbantă și mai puțin murdară decât alte așternuturi.
 • Rumeguș de plop – poate ați auzit că unele tipuri de rumeguș de lemn nu sunt bune pentru rozătoare, dar rumegușul de plop nu se află pe această listă. Acești rumeguș oferă rezultate excepționale, mascând mirosurile de urină și fecale fără ingrediente dăunătoare.
 • Peleți de hârtie – așternutul din peleți de hârtie este ultra-absorbant și complet natural.
 • Hârtie igienică / prosoape de hârtie – hârtia igienică și prosoapele de hârtie sunt alegeri ieftine, mai ales dacă nu mai aveți la îndemână așternutul lor obișnuit. Cu toate acestea, un dezavantaj major al acestei metode este că nu au calități de absorbție a mirosurilor.

Beneficiile așternutului pentru hamsteri de culoare albă

Folosirea așternuturilor albe vă ajută să depistați zonele murdare. Elimină răscolirea așternutului pentru a vedea unde și-au făcut nevoile. Puteți curăța cu ușurință cușca în fiecare zi și, de asemenea, puteți înțelege mai bine care sunt locurile lor preferate pentru a-și face nevoile.

brown mouse on brown wooden table

Așternut periculos pentru hamsteri

Există unele așternuturi pentru rozătoare vândute pe piață care sunt de fapt foarte periculoase pentru micuțul tău.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de un pui de veveriță

Stați departe de:

 • Rumegușul de Pin – așternutul de pin este foarte fin și poate dăuna plămânilor hamsterului tău.
 • Rumegușul de Cedru – ca și pinul, cedrul poate irita căile respiratorii, deoarece conține fenoli.

Cum îi poate face rău hamsterului dumneavoastră așternutul murdar

Dacă nu curățați suficient de des cușca hamsterului dumneavoastră, aceasta poate duce la anumite probleme de sănătate care ar putea fi dăunătoare pentru hamsterul dumneavoastră. Aceste boli pot fi dificil de tratat.

O mare problemă cu hamsterii este că, uneori, aceștia nu prezintă simptome ale unei boli decât atunci când aceasta este destul de avansată. Acest fenomen se datorează unui răspuns de pradă observat la multe rozătoare. De multe ori, nu veți sesiza semnele până când uneori este prea târziu.

Bolile comune legate de așternutul murdar includ:

Coada umedă – de obicei din cauza stresului (cum ar fi traiul într-un mediu murdar), coada umedă poate să provină de la o anumită bacterie. Această boală este incredibil de contagioasă și trebuie tratată imediat, mai ales dacă hamsterul tău trăiește cu alții.

Afecțiuni ale căilor respiratorii superioare – hamsterii sunt incredibil de sensibili la umiditate. Ei se îmbolnăvesc foarte ușor de boli ale căilor respiratorii superioare. Păstrarea mediului lor complet uscat elimină această probabilitate.

Simptomele de îmbolnăvire la hamsteri

Dacă hamsterul dumneavoastră prezintă următoarele simptome, înseamnă ca este bolnav:

 • Letargie
 • Strănut
 • Tuse
 • Respirație șuierătoare
 • Diaree
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Blana uscată, lipsită de strălucire
 • Umezeală a cozii

Dacă observați oricare dintre aceste simptome, trebuie să vă duceți imediat hamsterul la medicul veterinar. Multe boli sunt tratabile dacă le depistați la timp.

Manipularea hamsterului dvs.

În general, hamsterii nu sunt purtători de boli. Cu toate acestea, uneori pot avea bacterii precum E. coli și salmonella în fecalele lor. Dacă cușca hamsterului dvs. este murdară, manipularea lor ar putea cauza contaminarea încrucișată. Ambele bacterii vă pot îmbolnăvi foarte tare dacă ajung în organism.

Întotdeauna asigurați-vă că vă spălați bine pe mâini după ce vă manipulați hamsterul și orice așternut al acestuia.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp poate sta un porcușor de Guineea fără hrană și apă?
black rodent

Puteți să vă dresați hamsterul să facă pipi?

S-ar putea să vă surprindă să știți că puteți să vă dresați hamsterii la „oliță”. La fel ca multe rozătoare, aceștia gravitează de obicei spre un colț al cuștii lor pentru a-și face nevoile.

Puteți pune mici tăvițe de unică folosință cu rol de litieră în fiecare colț al cuștii. Odată ce hamsterul dumneavoastră începe să favorizeze una dintre laturi, puteți îndepărta fiecare tăviță, pe rând, până când nu mai are decât una singură.

Dresajul la oliță ar putea funcționa cel mai bine cât timp hamsterul dvs. este încă foarte tânăr, dar puteți încerca la orice vârstă.

Hamsterii își mănâncă propriul rahat?

Există două tipuri de rahat de hamster. Unul are o textură dură, asemănătoare unei pelete, pe care o secretă de obicei în timpul zilei.

Cu toate acestea, rahatul de noapte este puțin diferit. De obicei este mai moale și mai ușor – iar când îl mănâncă, se numește coprofagie. Acest tip de rahat oferă nutrienți adecvați de care hamsterul dumneavoastră are nevoie pentru a se dezvolta.

Hamsterii și așternutul: Gânduri finale

Păstrarea unui mediu de viață sigur și curat este unul dintre cele mai importante aspecte ale sănătății hamsterului dumneavoastră. Stabiliți un program astfel încât să vă puteți aminti când este timpul să faceți curățenie.

Rețineți că cel mai bine este să goliți zilnic litiera murdară a hamsterului dumneavoastră. Ar fi de ajutor dacă ați schimba, de asemenea, așternutul în întregime o dată pe săptămână pentru a evita mirosurile și îmbolnăvirile. Amintiți-vă întotdeauna să vă spălați pe mâini înainte și după ce vă atingeți hamsterul.

Etichete

,