Majoritatea oamenilor cunosc ciorile drept păsări mari, negre și zgomotoase care ar trebui să fie speriate de sperietori de ciori. Alții le asociază cu una dintre trăsăturile lor mai neplăcute, scormonirea după alte animale moarte. Iar unii dintre noi poate își amintesc că au auzit că ciorile sunt cele mai inteligente păsări. Dar este acest lucru adevărat?

Așadar, cât de inteligente sunt ciorile? Ei bine, oamenii de știință au efectuat numeroase cercetări privind puterea creierului ciorilor și cred că acestea sunt la fel de inteligente ca un copil de 7 ani. Continuați să citiți pentru a afla cum au ajuns la această concluzie, precum și alte fapte uimitoare de inteligență pe care ciorile sunt cunoscute!

Ciorile sunt la fel de inteligente ca și copiii (de 7 ani)

Pentru a stabili că ciorile sunt la fel de inteligente ca și copiii de 7 ani, cercetătorii au comparat capacitatea de raționament a ciorilor cu diferite grupe de vârstă ale copiilor. Aceștia au testat capacitatea ciorilor de a înțelege cauza și efectul, în special lăsând să cadă obiecte grele în recipiente pline cu apă pentru a ridica nivelul apei și a aduce o recompensă alimentară la îndemână.

Corbii au trebuit să aleagă obiecte care aveau greutatea potrivită și să își dea seama că utilizarea corectă a acestor instrumente va duce la obținerea recompensei. Nu numai că ciorile au descifrat rapid cum să găsească greutăți solide și greutăți goale, dar au și început să aleagă recipiente care aveau un nivel mai ridicat al apei, ceea ce le permitea să depună un efort minim pentru a-și obține recompensa alimentară.

Atunci când li s-a cerut să îndeplinească sarcini similare în cadrul unui studiu comparabil, copiii mai mici de 7 ani au avut probleme în a lega punctele, așa cum au făcut ciorile. Ei nu au reușit să folosească în mod constant obiectele cu greutatea corectă, la fel ca ciorile. De asemenea, ei nu au fost la fel de strategici în alegerea recipientelor pe care să se concentreze.

CITEȘTE ȘI:
Ce mănâncă papagalii în sălbăticie și ca animale de companie?

Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani au reușit să îndeplinească cu succes această sarcină, dar numai după mai multe încercări.

Un studiu care a folosit camere activate prin mișcare pentru a studia comportamentul ciorilor sălbatici a reușit să documenteze ciorile folosind unelte improvizate.

Ciorile au fost observate folosind crengi și tulpini de frunze pentru a scoate larve de insecte din găurile și vizuinile din trunchiurile de copaci în putrefacție și apoi mâncându-le. Cercetările anterioare fuseseră efectuate numai pe ciori captive, însă această dovadă video a arătat păsări sălbatice într-un cadru natural, care își dau seama cum să folosească unelte.

Un alt studiu, realizat pe o cioară captivă, a arătat că pasărea era capabilă să îndoaie în mod constant un fir drept într-un cârlig pentru a-l folosi ca unealtă.

Experimentul a fost inspirat de faptul că oamenii de știință efectuaseră anterior un experiment în care cioara trebuia să aleagă între un fir drept și unul cu cârlig pentru a-l folosi ca unealtă. În timpul unui experiment, sârma cu cârlig a fost pierdută, iar pasărea a făcut singură, la întâmplare, un cârlig din sârma dreaptă.

Aceste studii i-au făcut pe cercetători să creadă că ciorile sunt la fel de bune la folosirea uneltelor ca primatele non-umane, precum gorilele și cimpanzeii.

Ciorile pot manifesta abilități superioare de gândire

Cercetările efectuate de oamenii de știință de la Universitatea din Iowa au demonstrat că ciorile pot gândi la un nivel considerat anterior posibil doar de către oameni și primate non-umane. Acești cercetători au stabilit că ciorile înțeleg cum să compare obiecte pe baza asemănărilor și diferențelor, un concept-cheie în rezolvarea problemelor.

Pentru a realiza experimentul, cercetătorii au antrenat mai întâi ciorile să potrivească două cartonașe cu aceeași formă unică ilustrată. Apoi, au arătat ciorilor o carte pe care erau ilustrate două forme diferite, de exemplu, un pătrat și o cruce.

CITEȘTE ȘI:
Pot găinile să mănânce morcovi? Ce trebuie să știți

Corbii trebuiau să aleagă dacă să potrivească cardul cu unul cu aceleași două forme – un pătrat și un pătrat – sau cu unul cu două forme diferite, precum un pătrat și un cerc. Dacă alegeau corect, păsările erau recompensate.

Fără niciun antrenament anterior, ciorile au fost capabile să înțeleagă și să potrivească corect cărțile corespunzătoare. Cercetătorii urmau să fie impresionați dacă reușeau să învețe păsările să gândească astfel. Cu toate acestea, faptul că ciorile au fost capabile să facă singure saltul logic a fost și mai surprinzător.

Ciorile au autocontrol (și bun gust)

Un alt studiu a demonstrat că ciorile sunt capabile să practice autocontrolul. În acest cadru de cercetare, ciorile au fost rugate să aștepte să mănânce o gustare pentru a o schimba cu un alt aliment pe care îl considerau mai delicios. În mod repetat, ciorile au fost capabile să își controleze impulsul de a mânca, deoarece știau că vor primi ceva mai bun dacă o fac.

Interesant este faptul că ciorile nu au arătat niciun interes în a aștepta dacă ar fi primit doar o cantitate mai mare din produsul alimentar inițial. Se pare că o masă rafinată merită așteptarea!

Ciorile recunosc fețele

O echipă de oameni de știință din Washington a reușit să determine că ciorile pot recunoaște și reține fețe individuale.

Pentru a-și efectua cercetarea, oamenii de știință au purtat măști unice pe față în timp ce prindeau, marcau și apoi eliberau mai multe ciori sălbatice. La scurt timp după eliberare, păsările capturate anterior au fost capabile să recunoască și să înceapă să certe o persoană care se plimba prin apropiere, purtând aceeași mască ca și răpitorii lor.

CITEȘTE ȘI:
De ce nu pot zbura găinile? Iată ce spune știința

Ciorile se avertizează reciproc în legătură cu pericolul

Același studiu cu măștile a arătat, de asemenea, că ciorile nu numai că pot comunica cunoștințe altor ciorile din zonă, dar transmit, de asemenea, cunoștințe specifice urmașilor lor. Cercetătorii din Washington au continuat să se întoarcă la locurile de capturare, purtând aceleași măști, timp de 5 ani pe durata studiului.

În fiecare an, din ce în ce mai multe ciori au manifestat comportamente de alarmă și de mustrare atunci când au văzut măștile, nu doar păsările capturate inițial. De aici, cercetătorii au aflat că păsările transmiteau cunoștințele despre frica de măști puilor lor care nu le văzuseră niciodată.

Ei au constatat, de asemenea, că și ciorile aflate într-o vecinătate din ce în ce mai largă față de locurile originale au reacționat la măști, sugerând că vestea se răspândește în rândul comunității ciorilor.

Rezumat

Oamenii sunt întotdeauna interesați de inteligența animalelor, ceea ce poate explica de ce au fost realizate atât de multe studii pe această temă, nu doar pe ciori! Deși suntem obișnuiți să considerăm că maimuțele și câinii sunt inteligenți, probabil că ciorile nu ar fi pe lista scurtă dacă ni s-ar cere să numim cele mai inteligente animale. Cu toate acestea, știința a demonstrat că ele nu numai că fac parte din această listă, dar sunt și destul de aproape de top! Acum că ați citit acest articol, data viitoare când veți vedea o cioară în aer liber, veți ști că aveți în față una dintre cele mai inteligente creaturi non-umane de pe pământ.