Inteligența este un cuvânt greu de înțeles, deoarece are atât de multe fațete. Putem spune că un fizician este inteligent datorită cunoștințelor pe care le posedă. Cu toate acestea, putem spune același lucru și despre un mecanic auto care își poate da seama ce este în neregulă cu o mașină doar ascultându-i motorul. Lucrurile se complică atunci când supunem animalele la un test similar. La urma urmei, inteligența nu este doar o calitate umană. Ea poate descrie și papagalii.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să stabilim ștacheta pentru ceea ce înțelegem prin inteligență. Oamenii de știință folosesc trei criterii pentru a face evaluări logice:

Celălalt concept care trebuie înțeles este că nu există o singură cale spre inteligență. Doar pentru că un câine nu poate conduce o mașină nu înseamnă că este prost. Animalele învață, evoluează și se adaptează pentru a face ceea ce trebuie să facă în viață pentru a supraviețui. Să ne gândim la ceea ce trebuie să știe un papagal. Acesta trebuie să-și satisfacă nevoile de bază de hrană, apă și adăpost. Faptul că există peste 350 de specii ne spune că și-au dat seama de aceste lucruri.

Rezistența la test

Știința oferă mai multe exemple care arată că papagalii sunt într-adevăr inteligenți. Proprietarii de păsări v-ar spune probabil același lucru. Există un motiv pentru care există uși cu încuietoare pe cuști. Multe specii pot imita vorbirea, ceea ce oferă o dovadă suplimentară a abilităților lor cognitive. Potrivit Guinness World Records, un Budgerigar pe nume Puck avea un vocabular de 1728 de cuvinte.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ții găinile la căldură iarna (10 sfaturi)

Psihologul cognitiv Irene Pepperberg și colegii săi oferă dovezi și mai surprinzătoare ale inteligenței papagalilor cu un gri african, Griffin. Echipa ei a folosit un test cu patru cupe în care o recompensă era ascunsă sub una dintre ele pentru a explora capacitatea de învățare și raționament a păsării. Rezultatele lor au arătat că Griffin s-a descurcat mai bine la această sarcină chiar și decât copiii de 5 ani și maimuțele!

Pepperberg a demonstrat, de asemenea, abilități și mai remarcabile în cazul griului ei african, Alex, acum decedat. Acest papagal putea să numere, să numească culorile și chiar să distingă între diferite trăsături, cum ar fi mai mic vs. mai mare. Suma acestor abilități constituie un argument puternic în favoarea inteligenței papagalilor. Următoarele întrebări pe care trebuie să le punem sunt aceste abilități produse de laborator și cum joacă un rol structura creierului aviar?

Inteligența în sălbăticie

Supraviețuirea nu este ușoară, mai ales dacă nu te afli în vârful lanțului trofic. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care speciile de papagali formează stoluri. Mai mulți ochi în căutarea a ceva de mâncare – și a prădătorilor. De asemenea, satisface și cel de-al treilea criteriu în măsurarea inteligenței. Există și alte exemple care oferă dovezi convingătoare. Alăturați-vă nouă într-o călătorie în Jos, în Australia, pentru un exemplu sălbatic uimitor.

Uneori, obținerea unei mese nu este frumoasă. Un animal disperat trebuie să recurgă la furtul din tomberoane de gunoi. Întrebați orice proprietar de casă care a avut de-a face cu ratonii răpitori. Bineînțeles, ajută dacă ai degete opozabile. Cu toate acestea, funcționează și o pauză mare, adică dacă ești un cacatua cu creastă de sulf (Cacatua galerita).

CITEȘTE ȘI:
Pot papagalii să mănânce alune? Ce trebuie să știți!

Abilitățile de rezolvare a problemelor vin la îndemână dacă ți-e foame și vrei să cauți ceva de mâncare în gunoi. Sute de rapoarte ale martorilor oculari atestă abilitatea cacatuașului de a deschide tomberoanele de gunoi închise. Și mai impresionant este că și alte păsări au observat acest comportament și au încasat și ele prada! Este demn de remarcat faptul că cacaducii au folosit tehnici diferite, în funcție de locul în care se aflau.

Creierul aviar

Oamenii și păsările nu au aceeași relație evolutivă strânsă pe care o avem cu câinii și pisicile. Ultimul nostru strămoș comun a trăit în urmă cu 600 de milioane de ani, spre deosebire de cei 94 de milioane de ani cu celelalte animale de companie ale noastre. Cu toate acestea, cercetările sugerează că papagalii sunt la egalitate cu primatele în ceea ce privește inteligența. Aceste descoperiri închid cartea cu răspunsul. Următorul lucru care trebuie luat în considerare este de ce este adevărat.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că creierul papagalului are o structură similară cu cea a primatelor. Părțile implicate între cele două grupuri sunt diferite. Cu toate acestea, rezultatul este același – capacitate cognitivă și abilități de rezolvare a problemelor mai mari. Anatomiile distincte nu sunt neapărat o întoarcere la strămoșii noștri comuni cu păsările. În schimb, ele indică o altă soluție.

Structurile creierelor de păsări și de primate sunt un exemplu de evoluție convergentă. Aceasta este situația în care două organisme diferite evoluează soluții similare la probleme similare. Exemplul clasic este aripa. Păsările, liliecii și insectele au toate aripi, dar nu le-au obținut din strămoși comuni. Inteligența a devenit o trăsătură crucială pe mai multe căi evolutive. Am ajuns în același loc pe o cale diferită.

CITEȘTE ȘI:
Pot papagalii să mănânce portocale? Ce trebuie să știți

Timpul a oferit papagalilor instrumentele și abilitățile de supraviețuire. Ei au creiere relativ mari, pline de celule nervoase în zonele care susțin inteligența. Păsările sunt sociale și rezolvă problemele în mod cooperativ. Toate aceste lucruri au echipat papagalii pentru a fi inteligenți în a fi papagali.

Gânduri finale

Papagalii sunt animale remarcabile atunci când afli cât de inteligente sunt cu adevărat. Ei excelează la rezolvarea problemelor și pot învăța prin observare. Structura lor socială le oferă, de asemenea, un avantaj, deoarece favorizează cooperarea. Data viitoare când cineva vă spune că sunteți un creier de pasăre, poate doriți să îi mulțumiți. Sunteți într-o companie bună cu acest grup de Einsteini aviari.