Peste două treimi dintre gospodăriile din SUA consideră că cel puțin un animal de companie face parte din familie. În timp ce câinii sunt preferații covârșitori, iepurii reprezintă, de asemenea, o parte însemnată a populației de animale de companie. Asociația americană a produselor pentru animale de companie estimează că numărul acestora este de 3-7 milioane de iepurași de companie, fără a-i lua în calcul pe cei folosiți pentru hrană.

Acest lucru este demn de menționat deoarece dieta pentru un iepure de mâncare și unul ținut ca animal de companie va fi diferită. Acest ghid se va ocupa exclusiv de acesta din urmă.

Ce mănâncă iepurii?

Biologia și fiziologia unui iepure, indiferent de specie, îi echipează pentru a digera iarba și fânul. Acesta oferă o bază nutritivă ideală, împreună cu fibrele necesare pentru a le menține sănătos tractul gastrointestinal. Iepurii au nevoie de până la 20% de fibre și 45% de carbohidrați în dieta lor zilnică. Aceste alimente fac o treabă excelentă în satisfacerea acestor nevoi.

Iepurii pot mânca și alte verdețuri, deși în cantități limitate. Aceste animale au un sistem digestiv sensibil și pot reacționa negativ la schimbări bruște în dieta lor. Ar trebui să vă păstrați animalul de companie cu fân până la maturitate, la aproximativ 6 luni. Apoi, puteți introduce alte alimente pentru a le oferi o nutriție suplimentară. Vă sugerăm cantități mici și doar pe rând, pentru a determina dacă acestea sunt în acord cu iepurașul dumneavoastră.

Alimentele pe care le puteți încerca includ:

 • Salată
 • Țelină
 • Varză
 • Conopidă
 • Lucernă

De asemenea, puteți oferi iepurașului dumneavoastră ceea ce noi considerăm a fi alimente de răsfăț (din cauza cantității mai mari de zahăr), dar numai ocazional. Elementele de luat în considerare includ:

 • Piersici
 • Pepeni
 • Ardei
 • Morcovi
 • Afine

Din nou, este imperativă monitorizarea atentă a reacției sale la noile alimente. Motivul este că suferința gastrointestinală poate provoca deshidratare, care poate pune viața în pericol.

CITEȘTE ȘI:
Cât de inteligenți sunt papagalii? Iată ce spune știința

Cu ce să nu vă hrăniți iepurele de companie

Chiar dacă oamenii și iepurii au un strămoș comun, asta nu înseamnă că pot mânca aceleași lucruri ca și noi. Realitatea este că multe alimente care ne plac nouă sunt toxice pentru iepurași. Unele, cum ar fi ciocolata, sunt evidente, deoarece nici alte animale, cum ar fi câinii și pisicile, nu le pot tolera. Altele s-ar putea să vă surprindă!

Lucrurile pe care nu ar trebui să le dați iepurașului dvs. includ:

 • Cartofi dulci
 • Fasole crudă
 • Frunze de rubarbă
 • Părțile verzi ale cartofilor
 • Garoafe
 • Semințe de măr

Nu ar trebui să dați niciunui animal de companie semințe sau sâmburi de cireșe, piersici sau caise. Acestea conțin substanțe chimice precursoare pe care organismul animalului – inclusiv al dumneavoastră – le-ar putea transforma în cianură.

Cât de des trebuie să vă hrăniți iepurele

Deoarece animalul dvs. de companie este un erbivor, iepurele dvs. poate digera relativ repede alimentele cu frunze. Îi puteți da o cantitate nelimitată de fân. Cu toate acestea, ar trebui să limitați dietele comerciale de hrană pentru iepuri la cantități mici în fiecare zi. Deși acestea sunt bogate din punct de vedere nutrițional, ele pot duce la creșterea în greutate, deoarece sunt, de asemenea, bogate în calorii. Obezitatea este o problemă în cazul animalelor ținute în spații închise, cu exerciții fizice limitate.

Deși iepurii nu sunt rozătoare, dinții lor, adică incisivii, continuă să crească pe tot parcursul vieții. O dietă cu iarbă și fân ajută la menținerea lor sub control mai bine decât peleții. Cealaltă preocupare este legată de consumul de lichide. Alimentele proaspete conțin o mare cantitate de apă, iar peleții nu. Acestea au valoare nutritivă atâta timp cât sunt suplimente la o dietă bazată pe fân.

CITEȘTE ȘI:
Aricii sunt nocturni? Și pot vedea în întuneric?

Sunt vitaminele recomandate pentru iepuri?

Ca și în cazul oamenilor, o dietă sănătoasă va furniza tot ceea ce are nevoie iepurele de companie, fără a fi nevoie să o completați cu nutrienți suplimentari. Ați putea lua în considerare cultivarea de produse proaspete pentru iepurele dumneavoastră. Aceasta vă poate economisi bani pe consumabile, având în vedere că numai hrana reprezintă până la o treime din cheltuielile anuale pentru a deține un iepure. Veți ști exact cum a fost cultivată, așa că puteți fi siguri că îi dați animalului dvs. de companie ceva sigur de mâncat.

De ce este apa esențială pentru dieta iepurașului?

În timp ce fânul proaspăt conține o cantitate mare de apă, alimentele uscate nu conțin. Acest lucru face imperios necesar să aveți la dispoziție o cantitate mare de apă proaspătă pentru iepurele dumneavoastră. Este deosebit de vitală având în vedere cantitatea de fibre pe care o consumă animalul dvs. de companie. O cantitate mare de apă se va asigura că sistemul lor digestiv funcționează corect și reduce riscurile de constipație sau blocaje.

Cele mai bune dulciuri sănătoase pentru iepuri

Fructele și alte alimente sunt cele mai bune tratamente sănătoase pentru iepurele tău. Acestea vor oferi nutrienți suplimentari pentru a se asigura că primesc întreaga listă de vitamine și minerale de care au nevoie.

Îi puteți oferi iepurașului dvs. dulciuri comerciale care sunt dense în nutrienți pentru a le crește valoarea în dieta animalului dvs. de companie. Cu toate acestea, ar trebui să le limitați la nu mai mult de 10% din aportul caloric zilnic total al iepurelui dumneavoastră.

Ce trebuie să faceți dacă iepurașul dumneavoastră nu mănâncă

Oferirea ocazională de dulciuri pentru animalul dumneavoastră de companie este o modalitate excelentă de a-i măsura apetitul. Dacă animalul dvs. de companie se comportă letargic, puteți încerca să-i oferiți una dintre preferatele lor. Una dintre cele mai frecvente cauze ale dezinteresului față de hrană este creșterea excesivă a dinților, de unde și necesitatea unei diete pe bază de fân. Dacă iepurele dvs. nu se simte bine din altă cauză, este posibil să nu vrea să mănânce.

CITEȘTE ȘI:
Pot rațele să mănânce porumb? Sfaturi pentru dietă și sănătate

O cauză mai gravă este staza gastrointestinală (GI). Aceasta apare în urma unei diete dezechilibrate, cu prea puțin fân și prea mulți carbohidrați. Digestia se oprește pe măsură ce așa-numitele bacterii rele se acumulează în sistemul GI. Este o afecțiune care poate pune viața în pericol și care necesită îngrijire veterinară. Cursul tipic de tratament include lichide pentru rehidratarea animalului și hrană suplimentară.

Medicul veterinar poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru ca iepurele să se simtă mai confortabil și pentru a avea grijă de orice afecțiune de bază. Hrănirea animalului dvs. de companie cu dieta recomandată va contribui în mare măsură la prevenirea unei recidive.

Concluzie

Iepurii sunt animale de companie încântătoare care pot aduce bucurie în orice casă. Sunt creaturi sociale care se leagă cu ușurință de stăpânii lor. Cu toate acestea, ei vin cu responsabilitatea de a le oferi o dietă sănătoasă și un spațiu de locuit confortabil. Ceea ce hrăniți iepurașul dumneavoastră este esențial. O dietă pe bază de fân este cea mai bună modalitate de a vă asigura că iepurașul dumneavoastră primește ceea ce are nevoie pentru o sănătate generală bună. Să aveți parte de mulți ani fericiți alături de animalul dumneavoastră de companie!