Entuziasmul de a avea un cățeluș nou-născut în casa ta este imens și ultimul lucru pe care ți l-ai dori ar fi să îi aduci probleme inutile cățelușului tău nou-născut.

În primele câteva săptămâni, cățeii se află în etapa de socializare timpurie, învățând să fie câini. O socializare adecvată îi oferă cățelușului dumneavoastră startul ideal pentru a fi un animal de companie sănătos din punct de vedere social. Separarea lor de mama și de colegii lor de naștere poate duce la multe probleme. Prin urmare, cățeii ar trebui să rămână cu mama lor timp de 8-10 săptămâni.

Perioada tipică de alăptare

Cățeii trebuie să rămână cu mama lor până la vârsta de 8-10 săptămâni. Permițându-le cățeilor să fie mama lor în această perioadă se asigură că rămân sănătoși atât fizic, cât și emoțional. Împreună cu mamele lor, puii dumneavoastră ar trebui să rămână și cu frații lor.

Timpul de joacă cu colegii lor de iesle le permite să învețe socializarea. Prin urmare, ar trebui să așteptați minimum 8 săptămâni înainte de a separa un cățeluș de mama sa.

Îngrijirea cățeilor nou-născuți

La fel ca bebelușii umani, cățeii nou-născuți necesită îngrijire și atenție continuă. Există mai multe lucruri la care trebuie să vă gândiți pentru a crește un cățeluș sănătos și bine adaptat.

Colostrul

Cățeii nou-născuți trebuie să primească primul lapte sau colostru în termen de 12 ore de la naștere. Colostrul conține anticorpi dominanți care le oferă cățeilor imunitate pasivă pentru primele câteva săptămâni de viață. Atunci când cățeii nu reușesc să ingereze acest lapte excepțional, pot fi predispuși la boli și infecții.

Căței orfani

Dacă puii dvs. nu pot fi alăptați timp de cel puțin 4 săptămâni, va trebui să interveniți ca mamă surogat. Va trebui să hrăniți puii cu un înlocuitor de lapte de înaltă calitate până când vor trece la hrana solidă. Asigurați-vă că burticile lor sunt rotunde și pline după fiecare masă.

În plus, acordați o atenție deosebită greutății și apetitului fiecărui pui. Dacă observați un cățeluș care nu vrea să mănânce sau care nu ia în greutate, asigurați-vă că consultați un veterinar cât mai curând posibil.

CITEȘTE ȘI:
17 întrebări importante pe care să le pui unui crescător de câini (Ghid 2023)

Înțărcarea cățeilor

Procesul de înțărcare ar trebui să înceapă atunci când cățeii dvs. au între 3 și 4 săptămâni. Acesta este momentul în care dinții cățeilor încep să scoată din dinți.

Amestecați hrana nutritivă uscată sau conservată cu lapte până când se obține o pastă subțire și moale. În fiecare zi, creșteți cantitatea de terci pe care o consumă cățeii. Cu toate acestea, ei se vor hrăni mai puțin singuri, deoarece burțile lor vor fi deja pline.

În cea de-a patra săptămână, creșteți treptat raportul dintre lichid și solid. Până la sfârșitul celei de-a patra săptămâni, cățeii ar trebui să mănânce hrană semisolidă și să fie pregătiți pentru a fi înțărcați complet. Între a patra și a șaptea săptămână, ar trebui să fie apți să ia hrană comercială obișnuită pentru căței.

Când să începeți să le dați cățeilor hrană solidă

Cățelușii dumneavoastră au nevoie de laptele mamei pentru a le furniza anticorpi care îi protejează împotriva bolilor. Cățeii continuă să alăpteze până la vârsta de 8 săptămâni, deși pot trece la hrana solidă la vârsta de 4 săptămâni. Tranziția trebuie să fie treptată pentru a evita tulburările de stomac.

Cățeilor le vor începe să le iasă dinții la vârsta de 3-4 săptămâni și vor fi pregătiți să practice alimentația solidă. Ridicați fiecare cățeluș și puneți-i în gură o cantitate mică de hrană. Acesta va începe să mestece pe măsură ce începe să experimenteze acest nou gust. Nu va dura mult timp până când se vor adapta la gustul alimentelor solide. Odată ce cățeilor le place gustul și încep să mestece, puneți mâncarea într-un bazin puțin adânc. Aveți grijă să scăpați de orice mâncare neconsumată.

Sau, altfel, puteți introduce terciul așezându-l pe o suprafață solidă și lăsând cățeii să meargă pe el. Aceștia vor linge rapid mâncarea de pe lăbuțele lor. Cu toate acestea, s-ar putea ca acest lucru să nu funcționeze pentru toți cățeii, mai ales dacă unul este împins de ceilalți.

CITEȘTE ȘI:
Câinilor le plac bebelușii? Știu ei ce sunt bebelușii?

Crochete

Introduceți crochete sau hrană uscată în timpul celei de-a opta săptămâni de vârstă. Căutați o crochetă pentru animale de companie care este foarte hrănitoare și bogată în calciu, proteine și calorii. Totuși, evitați hrana uscată care conține carne sau subproduse din porumb, cum ar fi rinichii, capul sau picioarele.

Amestecați crochetele uscate cu înlocuitor de lapte și apă caldă și mixați amestecul până la consistența fulgilor de ovăz.

Hrănirea

Hrăniți cățeii de trei până la patru ori pe zi. Începeți treptat să reduceți la minimum cantitatea de înlocuitor de lapte și de apă pentru a evita și a reduce o tulburare de stomac. Până când puii dvs. au 8 săptămâni, sunt pregătiți să consume crochete uscate pentru căței.

Considerații

Unii căței sunt bătăuși, în timp ce alții nu sunt. Dacă aveți un cățeluș care îi dă la o parte pe ceilalți, hrăniți-l separat de ceilalți căței.

Pe măsură ce puii mănâncă mai multă hrană solidă, vor suge mai puțin din laptele mamei lor. În acest moment, îi puteți introduce în apă. Dar asigurați-vă că fierbeți apa și că o lăsați să se răcească. Aduceți puțină apă cu ceașca din mână și lăsați fiecare cățeluș să bea din palma dumneavoastră. Apoi, puteți pune apa într-un lighean puțin adânc și le puteți permite cățeilor să bea de acolo.

Efectele separării prea devreme a cățeilor nou-născuți de mama lor

Cățeii nou-născuți au nevoie de mama lor pentru a fi alăptați și pentru a-i învăța comportamente sociale esențiale. Fără îngrijirea mamei lor, înainte de a fi pe deplin pregătiți pentru înțărcare, aceste mici creaturi pot dezvolta deficiențe nutriționale, se pot îmbolnăvi sau chiar pot avea probleme comportamentale mai târziu în viață. Țineți atât mama, cât și cățeii împreună până când aceștia ajung la vârsta de cel puțin 12 săptămâni pentru a preveni astfel de probleme.

Îngrijire esențială

O cățea mamă oferă îngrijire esențială pentru puii ei. În prima zi de la naștere, ea produce lapte special pentru cățeii ei, care furnizează anticorpi pentru a-i proteja pe căței împotriva bolilor. Fără acești anticorpi, cățeii dumneavoastră sunt expuși riscului de infecție și boală.

CITEȘTE ȘI:
Mops Pugs sunt animale de companie bune? Ce trebuie să știți!

În primele 2-3 săptămâni, cățelușul dumneavoastră nu poate vedea, auzi sau se poate mișca fără ajutorul mamei sale. În plus, mama îi ajută să le țină de cald. Dacă separați îngrijirea ei prea curând, puii dumneavoastră pot deveni hipoglicemici, hipotermici sau deshidratați.

Socializarea timpurie

Cățeii învață comportamente sociale vitale de la mama lor câine. Mama lor îi învață lecții de comportament, inclusiv semnul de dominanță la câini, inhibarea mușcăturii și importanța supunerii față de câini mai superiori. În plus, ea disciplinează orice joc violent și mușcături cu puii și îi îngrijește cu blândețe pe căței pentru a-i învăța că atingerea este o interacțiune socială acceptabilă.

Dacă nu există astfel de lecții, puii dumneavoastră vor crește fără să interacționeze cu alți câini și oameni chiar și la vârsta adultă.

Gânduri finale

Există opinii diferite în ceea ce privește vârsta potrivită pentru a separa un pui de mama sa. În calitate de proprietar de animale de companie, probabil că veți dori să vă separați cățeii nou-născuți cât mai curând posibil. Cu toate acestea, este vital să nu-i separați prea devreme.

Cățeii învață lecții extraordinare în primele săptămâni de la mama și frații lor. Ei învață să fie sociabili și se dezvoltă emoțional în această perioadă. Caracterele pe care le dezvoltă în primele 8 săptămâni rămân cu ei pe tot parcursul vieții.

Deși le puteți oferi toată afecțiunea și îngrijirea, există unele lucruri pe care le pot învăța doar de la familia lor.