Există un mit popular conform căruia găinile fac ouă doar doi ani. Acest mit provine din faptul că fermele comerciale de ouă își păstrează găinile ouătoare doar doi ani. Cu toate acestea, acest lucru nu se datorează faptului că găinile nu mai depun ouă. Găinile nu se opresc niciodată din a face ouă. Pur și simplu depun mai puține ouă pe măsură ce îmbătrânesc. Pentru o fermă comercială de ouă, această reducere a producției de ouă este critică pentru afacerea lor, dar pentru un crescător de găini amator sau un mic fermier, unul sau două ouă în plus pe săptămână nu reprezintă de obicei o problemă uriașă.

Cronologia productivității de depunere a ouălor la găini

Majoritatea găinilor ouătoare vor depune primul ou în jurul vârstei de 18 săptămâni. După ce au depus primul ou, vor începe să depună ouă aproape zilnic. O găină ouătoare bine hrănită ar trebui să producă în jur de 250 de ouă pe an în tinerețe.

În fiecare an, găinile dvs. ar trebui să depună mai puține ouă decât în anii precedenți. Această reducere va continua până când vor ajunge la vârsta de aproximativ șase-șapte ani, când vor intra la „pensie” și vor înceta să mai depună ouă în cea mai mare parte. O găină ouătoare mai în vârstă poate să mai depună ocazional câte un ou chiar și până la pensie, dar nu va mai avea același sentiment de consecvență pe care îl avea în tinerețe.

Cele 3 semne care arată că găina ta a încetat să mai ouă

Dacă turma dvs. nu este de aceeași vârstă, poate fi greu să vă dați seama care găini depun ouă și care nu. Există mai multe semne revelatoare că găina ta a încetat să mai ouă, pe care fermierii le pot folosi pentru a determina ce găini au început să ajungă la vârsta pensionării.

CITEȘTE ȘI:
Pot hamsterii să mănânce morcovi? Ce trebuie să știți!

1. Pieptenele și ciocănelele ei s-au decolorat

O găină sănătoasă, care depune ouă, va avea un pigment adânc în pieptene și în carouri. Dacă pieptenele și ghemotoacele au început să pară terne și incolore, acesta ar putea fi un semn că nu mai depune ouă.

2. Picioarele ei sunt foarte pigmentate

Picioarele unei găini ouătoare sănătoase sunt de obicei mai puțin pigmentate și pot părea albite, mai ales la găinile care depun ouă maro. Dacă picioarele ei par neobișnuit de colorate, acest lucru ar putea însemna că nu mai depune ouă.

3. Penele ei au un aspect luxuriant

Deși poate părea contraintuitiv, o găină sănătoasă care depune ouă ar putea avea unele pene rupte sau terne. Corpul ei nu mai investește atât de multă energie și resurse în menținerea blănii; ea are ouă de depus! Dacă blana găinii dvs. este neobișnuit de pufoasă și netedă, acesta ar putea fi un semn că nu mai depune ouă.

De ce a încetat găina mea să mai depună ouă?

Există mai multe motive pentru care găinile dumneavoastră ar putea să nu mai depună ouă. Dacă sunteți sigur că găinile dvs. se află în intervalul de vârstă adecvat pentru depunerea ouălor, dar nu găsiți ouă, este timpul să vă gândiți de ce.

Găinile dumneavoastră sunt prea tinere sau prea bătrâne

Dacă v-ați adus recent găinile acasă, există posibilitatea să fi fost indusă în eroare, crezând că sunt mai tinere sau mai bătrâne decât sunt în realitate. O vizită la un medic veterinar pentru animale vă poate ajuta să determinați vârsta reală a efectivului dumneavoastră.

Este iarnă

Unele rase ouătoare depun ouă pe tot parcursul anului, dar nu toate o fac. Cele mai multe găini vor înceta să mai depună ouă între solstițiul de iarnă și echinocțiul de primăvară. Dacă locuiți într-o zonă în care durata zilei nu se schimbă prea mult, găinile dvs. pot depune ouă mai des sau nu se pot opri deloc.

CITEȘTE ȘI:
Pot fi dihorii agresivi? Cum să te descurci cu un dihor agresiv

Muiere (pierderea penelor)

În timpul verii și toamnei, găinile tale își vor face schimbul de pene, ceea ce înseamnă că își vor pierde penele și le vor crește altele noi. Ele nu vor depune ouă în timpul procesului de muiere. Așadar, dacă în prezent sunt în perioada de mută sau au făcut-o recent, este posibil să nu depună ouă din această cauză.

Se simte întinată

Termenul de „cloșcă” la găini înseamnă că ea vrea să fertilizeze și să clocească ouăle, apoi să crească puii. Ea nu va dori să vă predea ouăle pentru că vrea să le clocească și poate deveni defensivă, incluzând ouăle care nu sunt ale ei.

Găinile fricoase pot mânca doar o dată pe zi, părăsind cuibul doar pentru a mânca și a bea. Ordinea obișnuită de ierarhizare a găinilor dvs. nu se va aplica și multe găini, chiar și cele dominante, se vor supune găinilor care se simt clocite.

Nici găina dvs. nu va ști că ouăle ei nu sunt fertile. Chiar dacă nu există un cocoș în turma dumneavoastră, ea nu va înțelege de ce ouăle ei nu eclozează. Dacă ouăle sunt fertile, este esențial să o separați de restul turmei pentru confortul și siguranța ei.

Sunt stresate

Dacă găinile dvs. sunt stresate, este posibil să nu depună ouă. De asemenea, pot depune ouă deformate atunci când sunt stresate. Aceste ouă sunt cunoscute sub numele de „ouă verificate de organism”, Ele apar atunci când organismul încearcă să repare deteriorarea cojii de ou când oul se află încă în glanda cojii.

Au o dietă necorespunzătoare

O dietă care este lipsită de calciu ar putea face ca găinile dumneavoastră să nu depună ouă. Asigură-te că mănâncă suficientă mâncare și că aceasta le oferă o nutriție adecvată.

CITEȘTE ȘI:
Pot porcușorii de Guineea să mănânce ciuperci? Ce trebuie să știți

Sunt bolnave

Găinile pot, de asemenea, să nu mai depună ouă dacă sunt bolnave. O perioadă prelungită în care nu depun ouă sau depun ouă deformate poate fi primul indicator al unei boli sau al unui parazit. Dacă găina dvs. nu a mai depus ouă de ceva timp, un control la un medic veterinar pentru animale poate ajuta la clarificarea oricăror preocupări și poate face ca găina să depună din nou ouă în mod corespunzător.

Ele depun ouă, doar că nu le puteți găsi

Există, de asemenea, posibilitatea ca găinile dvs. să depună ouă în afara cuibului sau să-și mănânce ouăle. Uitați-vă în alte locuri frecventate de găinile dumneavoastră pentru a vedea dacă depun ouă în afara cuibului și căutați semne de ouă sparte pentru a vedea dacă au mâncat ouăle de foame.

În plus, căutați semne de intruziune în cotețul găinilor dumneavoastră. Diverși prădători mici, precum veverițele și șobolanii, vor fura și mânca ouăle găinilor pentru a se hrăni. Dacă nu găsiți ouăle, dar nu este nimic în neregulă cu găinile dumneavoastră, este posibil ca cineva să ajungă la ele înaintea dumneavoastră.

Gânduri finale

Există mai multe motive pentru care găinile dumneavoastră ar putea să nu depună ouă. Deși cele mai multe dintre ele sunt benigne, este esențial să vă asigurați că găinile dvs. sunt sănătoase. Consultați un medic veterinar dacă găinile dumneavoastră au încetat brusc să mai depună ouă. Un medic veterinar cu experiență în domeniul creșterii animalelor va putea determina dacă găinile dvs. au nevoie de timp sau de puțină dragoste și îngrijire suplimentară pentru a redeveni ouătoare în mod corespunzător.