Dacă sunteți nou în creșterea bovinelor, este normal să aveți multe întrebări, în special despre sarcină și fătare, deoarece este o perioadă în care animalele dvs. prezintă un potențial risc pentru sănătate. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim este cât timp sunt gestante vacile. Răspunsul scurt este că vacile sunt gestante aproximativ nouă luni, la fel ca și oamenii. Dar continuați să citiți în timp ce analizăm mai îndeaproape termenul de gestație al unei vaci, astfel încât să vă puteți înțelege mai bine turma.

Cât timp este o vacă gestantă?

Perioada medie de timp în care o vacă este gestantă poate varia ușor, dar de obicei este în jur de 9 până la 9½ luni (38-44 săptămâni). Oricare ar fi termenul de gestație pentru o anumită vacă, vă puteți aștepta ca acesta să fie același de fiecare dată când aceasta rămâne gestantă, astfel încât majoritatea fermierilor vor scrie informațiile într-un jurnal pentru a ține evidența fiecărui animal.

Determinarea timpului de gestație

Majoritatea fermierilor vor folosi inseminarea artificială pentru a ajuta la determinarea termenului de gestație pentru fiecare vacă. Acest proces funcționează bine, dar nu este 100% eficient, așa că, pentru a se asigura că fiecare vacă rămâne gestantă, mulți fermieri vor sigila vacile într-un peen cu un „taur de curățare”. Vacile și taurul rămân împreună timp de aproximativ două luni pentru a dubla șansele de succes. Fermierii pot spune în continuare care proces a funcționat și pot ghici data nașterii, deoarece vacile inseminate artificial vor fi mai avansate.

Etapele sarcinii

Primele trei luni

Din păcate, cele mai multe avorturi spontane se produc în prima lună, urmată îndeaproape de a doua. Odată ajuns în luna a treia, fătul este de mărimea unui șoarece sau a unei căpșuni mari. O nutriție de mai bună calitate poate contribui la asigurarea că fătul este în cea mai bună stare. De asemenea, vacile vor avea nevoie de protecție împotriva umezelii vântului și a vremii aspre.

Între trei și cinci luni

Fermierii pot simți, de obicei, că vaca este gestantă, deși fătul este prea în față pentru a fi simțit. De asemenea, taurul nu va arăta niciun interes față de vaca gestantă.

Între cinci și șapte luni

Între cinci și șapte luni, fermierii încep de obicei să adauge nutrienți suplimentari în alimentație pentru a îmbunătăți calitatea laptelui pe care vaca va începe să-l producă. Fermierii pot folosi o tehnică numită „bumping abdominal” pentru a simți dacă există făt. După aproximativ șase luni, fermierul poate folosi un stetoscop pentru a asculta bătăile inimii fătului.

Între șapte și nouă luni

Între șapte și nouă luni, fătul de vacă experimentează cea mai mare parte a creșterii sale și va trece de la mărimea unei pisici la 50 până la 100 de kilograme. De obicei, fermierii încetează mulsul vacii în această perioadă pentru a-i da timp să se pregătească pentru naștere și să hrănească vițelul.

Cum voi ști când vaca mea este în travaliu?

  • Vaca va deveni mai agitată și se va ridica și se va așeza frecvent.
  • Vaca poate deveni mai antisocială decât de obicei, îndepărtându-se de ceilalți din turmă.
  • De obicei, vaca va avea un apetit scăzut.
  • Urechile vacii vor fi pline de lapte, iar aceasta își va ridica coada.

Rezumat

Vacile sunt de obicei însărcinate timp de aproximativ nouă luni, la fel ca și oamenii. Vițelul nou-născut este destul de mare, în funcție de sex, și poate cântări până la 45 de kilograme. Fătul cunoaște cea mai mare parte a creșterii sale în ultimul trimestru, iar vaca va da de obicei semne de agitație și își va ridica coada atunci când este gata să nască.