Ați auzit vreodată expresia „se înmulțesc ca iepurii”, dar nu erați sigur de unde provine? Spre deosebire de majoritatea animalelor, iepurii nu au momente specifice când sunt în călduri, așa că pot concepe în orice moment pe parcursul vieții lor mature din punct de vedere sexual. Acesta este motivul pentru care au tendința de a avea atât de mulți pui!

Majoritatea iepurilor, domestici și sălbatici, au o perioadă de gestație de aproximativ 31 de zile. Acest articol include toate informațiile pertinente despre sarcina iepurilor, inclusiv cât de repede pot rămâne gravide iepurii și cum ar trebui să te ocupi dacă iepurașul tău de companie este însărcinat.

La ce vârstă se împerechează iepurii?

O iepuroaică atinge de obicei maturitatea sexuală înainte de a împlini 6 luni. Rasele mici se pot împerechea cu masculi încă de la 4-6 luni, iar rasele mari așteaptă uneori până la vârsta de 9-12 luni.

Deoarece iepurii se află la baza lanțului trofic, ei se înmulțesc cât mai mult posibil și au pui mari pentru a-și perpetua specia. Poate fi o provocare să recunoști și să identifici semnele de sarcină la o iepuroaica. Semnele că iepurașul dvs. ar putea fi gata să se împerecheze includ neliniște, nervozitate și frecarea bărbiei pe echipamentul de hrană și apă.

Dacă credeți că iepuroaica dvs. este pregătită să se împerecheze și plănuiți ca ea să aibă pui, duceți-o în cușca masculului pentru ca aceștia să se poată împerechea. Acest lucru se va întâmpla aproape imediat după ce ea se află în coteț, iar apoi o puteți întoarce în siguranță în cotețul ei.

CITEȘTE ȘI:
Când se opresc iepurii din creștere? Rata medie și mărimea medie

Este gestantă iepuroaica dumneavoastră?

Uneori, masculii vor continua să se împerecheze cu femelele chiar și după ce acestea au conceput, așa că nu o puneți înapoi cu masculul. În schimb, cel mai bine este să confirmați sarcina cu un medic veterinar.

Cât timp sunt iepurii însărcinați?

Gestația începe din momentul conceperii și până la momentul nașterii. Întregul proces este rapid și durează aproximativ 31 de zile. În acest timp, s-ar putea să nu știți că un iepure este însărcinat, deoarece rareori se comportă anormal. Câteva iepuroaice devin mai agresive în timpul perioadei de gestație și s-ar putea să observați o ușoară creștere a apetitului, dar nu vor exista multe alte semne la care să fiți atenți.

Ce trebuie să faceți dacă un iepure este însărcinat

Așadar, ați confirmat că iepurașul dvs. este gestantă, iar acum nu sunteți sigur de următorii pași. Femelele gestante încep să facă cuiburi la aproximativ 27 de zile de la împerechere. Ea își va scoate probabil o parte din blană pentru a căptuși cuibul. Puneți o cutie de cuib în coteț cu ea, astfel încât să aibă un loc sigur pentru a-și naște puii.

Acum că este aproape de a naște, s-ar putea să consume mai puțină hrană și să devină agitată. Încercați să nu o deranjați până când nu se liniștește. Dacă are puii, nu-i verificați până în ziua următoare nașterii. În acest moment, dacă unele dintre ele nu au supraviețuit, scoateți-le din cuib și lăsați-le pe celelalte în pace.

Puii de iepuri pot include de la unul până la 14 pui. Numărul mediu este, de obicei, în jur de șase. Aceștia se nasc orbi și surzi, dar încep să își dezvolte aceste simțuri după aproximativ 10 zile de viață.

CITEȘTE ȘI:
Pot iepurii să mănânce varză? Ce trebuie să știți!

După naștere

Kindling este nașterea unui pui de iepuri. Întregul proces ar putea dura doar 10 minute, iar odată ce aceștia s-au născut, iepuroaica se distanțează de ei. Acesta este un instinct folosit în sălbăticie pentru a-i proteja de prădători.

Țineți cerbul departe de puii de iepure pentru a le oferi o șansă mai bună de supraviețuire. Țineți-l și pe el departe de mamă, altfel ar putea încerca să se împerecheze din nou cu ea. Ea își va hrăni puii atunci când se simte confortabil și se bucură de timpul petrecut singură cu ei.

De obicei, iepuroaica își hrănește puii de două ori pe zi: o dată dimineața și o dată seara. Puii sunt înțărcați complet după 4 până la 6 săptămâni. Continuați să țineți femela separată de masculi în această perioadă pentru ca ea să nu rămână din nou însărcinată imediat după naștere.

Sarcini false

Uneori, iepurii femele au sarcini false. Ele prezintă semne de comportament tipic iepurilor gestante, cum ar fi construirea cuibului, dar singura modalitate de a confirma că este gestantă este să o duceți la veterinar. Dacă doriți să evitați o sarcină, luați în considerare posibilitatea de a vă castra iepurii.

Gânduri finale

Întregul proces de gestație este rapid la iepuri. De la împerechere până la fătare, durează doar puțin peste o lună pentru ca acest lucru să se întâmple. Nu vă oferă mult timp pentru a vă pregăti, dar lucrați cât mai repede posibil și oferiți iepuroaicei dumneavoastră tot ce are nevoie pentru a se simți confortabil pe tot parcursul procesului.