Este lucrul la care niciun proprietar de pisică nu vrea să se gândească: Într-o zi, pisica ta va muri.

Dar cât timp mai ai la dispoziție cu micul tău prieten blănos? Înțelegi că nu există garanții, dar, în medie, cât va trăi pisica ta? Care este cel mai bun scenariu?

Vom răspunde la toate aceste întrebări și la multe altele mai jos.

Care este durata medie de viață a pisicii?

Înainte de a putea răspunde la această întrebare, trebuie să ne punem altă întrebare: Pisica își va trăi viața în interiorul unei locuințe sau în aer liber?

Acest simplu fapt va avea un efect major asupra duratei de viață a pisicii. Pisicile de exterior nu trăiesc nici pe departe la fel de mult ca cele de interior – de fapt, trăiesc în medie la jumătate. Pisicile de interior trăiesc adesea până la vârsta de aproximativ 14 ani, în timp ce cele care își petrec timpul afară trăiesc doar între 2 și 5 ani.

Există pur și simplu prea multe lucruri în lumea din afara ușii dvs. care vă pot ucide pisica, de la mașini și prădători până la a mânca ceva ce nu ar trebui. Dacă vrei ca pisica ta să trăiască cât mai mult posibil, atunci nu ar trebui să o lași niciodată să iasă afară.

Asta nu înseamnă că fiecare pisică de interior va trăi 14 ani, desigur. Durata de viață a pisicii tale va depinde de rasa lor, de cât de bine sunt îngrijite și de istoricul lor genetic.

De asemenea, este posibil să aveți o pisică bătrână și rezistentă care a stat afară și a trăit până la vârsta de 20 de ani. Nu există garanții în acest sens, dar există probabilități la mijloc și este probabil ca pisica dumneavoastră de interior să trăiască mult mai mult decât surorile ei de afară.

Care este durata maximă de viață a pisicii?

Este rar să găsești o pisică care să trăiască peste 20 de ani. Acest lucru este asemănător cu un om care trăiește până la 100 de ani – cu siguranță se întâmplă, dar nu vă bazați pe asta.

Acestea fiind spuse, au existat pisici care au trecut cu mult peste pragul de 20 de ani. Din câte știm, cea mai bătrână pisică care a trăit vreodată a fost o pisică de rasă mixtă pe nume Crème Puff, care a murit la 38 de ani, ceea ce ar fi ca și cum un om ar trăi până la 170 de ani sau cam așa ceva.

CITEȘTE ȘI:
Pisici masculine vs pisici femele: Diferențele cheie (motani vs pisici)

Care era secretul lui Crème Puff? Proprietarul ei, Jake Perry, a spus că a hrănit-o cu hrană uscată suplimentată cu șuncă de curcan, broccoli, cafea (cu frișcă) și, ocazional, cu o picătură de vin roșu. Nu veți găsi mulți experți în pisici care să recomande o astfel de dietă, dar, din nou, nu veți găsi nici multe pisici care să trăiască până la vârsta de 38 de ani.

Nu ar trebui să vă bazați pe faptul că pisica dumneavoastră va trăi atât de mult, desigur, dar aceasta reprezintă limita maximă a ceea ce știm că poate face o pisică.

Ce rase trăiesc cel mai mult și cel mai puțin?

În mod surprinzător, nu există prea multe date de încredere în acest sens. Diferite surse vă vor da răspunsuri diferite, dar rasele care sunt citate în mod obișnuit ca trăind cel mai mult timp includ Siameza, Burmeza, Balineza și American Shorthair.

Trebuie remarcat, totuși, că rasele mixte trăiesc adesea mai mult decât omologii lor de rasă pură. Nu am fi surprinși dacă un amestec din oricare dintre rasele de mai sus le-ar supraviețui tuturor.

De cealaltă parte a spectrului, nu există un răspuns definitiv nici la întrebarea „pisicile cu cea mai scurtă durată de viață”. De obicei, însă, pisicile Manx, Singapura și Munchkin au toate o viață destul de scurtă, deoarece rareori trăiesc după 14 ani.

Aceste durate de viață presupun că pisica este ținută în casă și este bine îngrijită. Dacă vă lăsați pisica să hoinărească afară sau dacă o hrăniți cu mâncare nesănătoasă și nu îi oferiți niciodată posibilitatea de a face exerciții fizice, speranța lor de viață va scădea vertiginos.

Cât de lung este un an pentru o pisică în comparație cu un an pentru un om?

Regula generală este că un an uman este egal cu 5 ani de pisică. Dacă sunteți în dificultate, acest lucru vă va oferi o aproximare destul de bună a vârstei pe care ar avea-o pisica dumneavoastră dacă ar fi o persoană.

CITEȘTE ȘI:
Pisica face pipi în afara cutiei de nisip? 11 motive și cum să o oprești

Cu siguranță nu este un indicator perfect, totuși. Pisicile se maturizează mult mai repede decât oamenii, iar o pisică ar ajunge la vârsta adultă undeva în jurul vârstei de 18 luni. Prin urmare, 6 luni pentru un pisoi ar putea fi echivalentul a 10 ani pentru o persoană.

Pe măsură ce pisica se maturizează, însă, diferența încetinește dramatic. După ce pisica împlinește 2 ani, fiecare an devine echivalent cu aproximativ 4 ani umani pentru restul vieții pisicii.

Ce se consideră bătrânețe pentru pisici?

Depinde de persoana pe care o întrebați și variază de la o rasă la alta. Dacă aveți una dintre rasele cu viață scurtă, cum ar fi un Manx, pisica poate fi considerată bătrână încă de la 7 sau 8 ani. Pe de altă parte, o rasă precum Balinese poate să nu devină bătrână până la 14 sau 15 ani.

Majoritatea oamenilor consideră că pisicile sunt „bătrâne” odată ce împlinesc 11 ani. Cu toate acestea, numărul nu este la fel de important ca și comportamentul pisicii, iar o regulă mai bună ar fi aceea că pisica devine bătrână odată ce începe să se miște din ce în ce mai încet.

Atâta timp cât pisica ta este activă și alertă, nu ar trebui să o consideri bătrână și slăbită. Acestea fiind spuse, vă recomandăm în continuare să vă duceți pisica la un control după ce împlinește 11 ani și, de asemenea, ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a o trece la o hrană pentru pisici senioare în acea perioadă.

Majoritatea pisicilor mor de bătrânețe?

În primul rând, „a muri de bătrânețe” nu este un lucru, cel puțin în ceea ce privește veterinarii. O pisică care moare la o vârstă înaintată va fi murit din cauza a ceva, iar acel ceva nu va fi întoarcerea paginilor unui calendar. A muri de bătrânețe înseamnă, de obicei, că a murit din cauza unei afecțiuni naturale, cum ar fi o boală de inimă sau cancer, când era extrem de bătrână.

Chiar și cu această clarificare, este greu de răspuns la această întrebare. Depinde de nivelul de îngrijire a pisicii.

CITEȘTE ȘI:
6 Remedii de casă pentru tratarea scabiei pisicii

Dacă pisica dvs. își petrece cea mai mare parte a timpului afară, atunci nu, nu va muri de bătrânețe. Din păcate, pisicile de exterior mor adesea în mod violent, de obicei fiind lovite de mașini sau omorâte de prădători.

Pisicile de interior au perspective mult mai bune. Majoritatea pisicilor de interior mor de ceva precum boli de rinichi, boli de inimă sau cancer, iar acestea se întâmplă de obicei spre ultimele etape ale vieții lor.

Cum mă pot asigura că pisica mea trăiește cât mai mult timp posibil?

Vă recomandăm să vă țineți pisica în interior. Numai acest lucru le va dubla speranța de viață.

În afară de asta, dieta este, de obicei, cel mai important aspect. Hrăniți pisica cu o hrană sănătoasă, bine echilibrată și fiți stricți în ceea ce privește controlul porțiilor. Pisicile obeze suferă o creștere de aproape trei ori mai mare a mortalității în comparație cu omologii lor mai slabi.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că au parte de multă mișcare și stimulare. Acest lucru nu numai că va ajuta să le mențină slabe, dar le va face să lucreze și creierul, asigurându-se că rămân agile până la vârsta a treia.

De asemenea, duceți-vă pisica la controale regulate, mai ales după ce trece pragul important de 11 ani. Controalele semestriale vor permite medicului veterinar să le monitorizeze starea de sănătate și să depisteze din timp orice problemă.

Cât timp va trăi pisica dumneavoastră?

Deși nu vă putem promite cât va trăi pisica dumneavoastră, vestea bună este că aveți o putere semnificativă atunci când vine vorba de determinarea duratei de viață a pisicii dumneavoastră. Dacă vă țineți pisica în casă, o hrăniți bine și îi oferiți posibilitatea să facă exerciții fizice, nu există niciun motiv pentru care pisica dumneavoastră să nu poată trăi 14 ani sau mai mult.