Huskies au fost crescuți inițial pentru a trage sănii și, deși sunt încă folosiți ca câini de muncă energici și eficienți, au devenit și o rasă populară de câini de companie. Sunt câini rezistenți care preferă climatele reci și au nevoie de multă mișcare și de timp în aer liber pentru a se dezvolta. Din cauza nivelului lor ridicat de energie, au nevoie, de asemenea, de o dietă de bună calitate și monitorizată.

Care este durata medie de viață a unui Husky?

Fiind o rasă de talie medie spre mare, aceștia se bucură de o durată de viață mai lungă decât rasele mari, dar acest lucru depinde de factori precum dieta, exercițiile fizice și chiar genetica. Durata de viață tipică a rasei este între 12 și 15 ani, deși se crede că unii trăiesc până la 18 ani sau mai mult. Un Husky tipic care trăiește în condiții bune și cu o dietă rezonabilă va trăi, de obicei, până la 13 sau 14 ani.

De ce trăiesc unii Husky mai mult decât alții

La fel ca toate speciile de animale, există mulți factori care pot determina longevitatea Husky-ului. Proprietarii au puțin control asupra unora dintre acești factori: nu puteți face nimic în privința geneticii, în afară de a vă asigura că puiul pe care îl alegeți provine de la un crescător de renume, care a efectuat controalele de sănătate corespunzătoare asupra câinilor părinți. Pe de altă parte, puteți să îi oferiți cățelului dumneavoastră condiții bune de viață, o dietă adecvată și controale veterinare regulate.

Iată mai jos câțiva dintre cei mai importanți factori care vor determina cât de mult va trăi câinele tău.

1. Alimentația

O nutriție bună este vitală pentru sănătatea Husky-ului dumneavoastră. Această rasă are nevoie de o dietă bogată în proteine, care să aibă un nivel moderat de grăsimi și să fie săracă în carbohidrați. Dacă alegeți o hrană din comerț, cumpărați una care să conțină 30% sau mai multe proteine, 20% grăsimi și 30% carbohidrați.

Câinii sunt omnivori, ceea ce înseamnă că hrana lor poate fi compusă din ingrediente pe bază de carne și de plante, dar beneficiază de o sursă de proteine animale de înaltă calitate ca unul dintre ingredientele principale ale hranei lor.

Deși Huskies nu sunt de obicei predispuși să se îngrașe foarte mult, dacă îi dați prea multe calorii și nu le oferiți suficientă mișcare, al vostru poate deveni supraponderal și are șanse mai mari de a dezvolta afecțiuni asociate, cum ar fi diabetul, precum și afecțiuni respiratorii și cardiace. O altă afecțiune asociată cu câinii supraponderali este displazia de șold, care este incomodă și scurtează speranța de viață a câinelui. Cântărește-ți câinele în mod regulat, hrănește-l în funcție de mărimea și greutatea țintă și ia măsuri pentru a reduce consumul de hrană dacă Husky-ul tău se îngrașă prea mult.

CITEȘTE ȘI:
Când se opresc câinii din creștere?

2. Mediu și condiții

Husky sunt predispuși la rătăcire și se bucură să petreacă cât mai mult timp în aer liber. Pe lângă pericolele potențiale, cum ar fi traficul, acest lucru poate duce la contactul câinilor cu diverse pericole de mediu. Plantele toxice și otrăvitoare pot provoca boli atunci când sunt ingerate, în timp ce contactul regulat cu unele substanțe chimice poate avea, de asemenea, un efect profund asupra duratei de viață a câinelui dumneavoastră. Unor câini le place să bea apă din bălți și din alte surse de apă potențial neigienice, așa că fiți cu ochii în patru atunci când ieșiți la plimbare și asigurați-vă că câinele dvs. este supravegheat atunci când se află în aer liber și este în pericol.

3. Scopul

Câinii care sunt crescuți pentru expoziții și expoziții tind să aibă o durată de viață mai scurtă. Ei sunt crescuți cu alții din aceeași rasă, ceea ce poate prolifera condițiile genetice. Cei care sunt ținuți ca și câini de muncă cu o haită familială pot avea, de asemenea, o șansă mai mare de a dezvolta afecțiuni genetice.

Atunci când sunt crescuți ca animale de companie, Huskies sunt de obicei supuși aceluiași program intens de reproducere, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să fie purtători de defecte genetice, dar trebuie să verificați dacă câinii părinți au fost examinați pentru probleme oculare și displazie de șold.

Un certificat de sănătate curat pentru părinți nu garantează un cățeluș sănătos, dar reduce riscul de boli moștenite.

4. Cazare

Deși Husky preferă să petreacă timpul în aer liber, trebuie să i se ofere o casă caldă și uscată în care să poată dormi. Expunerea prelungită la frig și umezeală, chiar și pentru această rasă, poate scurta durata de viață. Prea mult timp petrecut în condiții de căldură este deosebit de dăunător pentru rasa siberiană. Țineți Husky-ul în casă în timpul condițiilor de căldură extremă și evitați expunerea prelungită la lumina puternică a soarelui.

5. Sexul și sterilizarea

Masculii și femelele trăiesc aproximativ același timp, deși femela se bucură de o viață puțin mai lungă. Cu toate acestea, cea mai mare diferență de vârstă în funcție de sex este determinată de faptul dacă câinele este sterilizat sau nu. Masculii sunt deosebit de expuși riscului de a dezvolta cancer testicular, iar sterilizarea este singura metodă eficientă de prevenire a bolii. Sterilizarea câinilor masculi poate adăuga până la doi ani la durata medie de viață a unei rase.

6. Genele

Genele joacă un rol important în determinarea cât de mult va trăi un animal. Displazia de șold și atrofia retinei sunt afecțiuni genetice comune la Husky. Deși nu puteți face nimic pentru a preveni afecțiunile genetice la un anumit câine, anumiți pași pot ajuta la reducerea probabilității de a cumpăra un cățeluș care va dezvolta una. Deoarece acestea sunt afecțiuni ereditare, câinii părinți pot fi testați pentru a vedea dacă sunt purtători ai genelor relevante.

CITEȘTE ȘI:
Cum să introduci o pisică unui câine (8 sfaturi)

Deși nu sunt obligatorii, verificările și certificatele suplimentare de verificare a stării de sănătate pot îmbunătăți și mai mult probabilitatea ca puii să fie sănătoși și fără afecțiuni.

7. Asistență medicală

Adoptarea unei abordări proactive a sănătății canine vă permite să evitați unele dintre cele mai frecvente afecțiuni și să îmbunătățiți probabilitatea de a avea un Husky sănătos. Participați la vizite regulate la veterinar, încheiați o asigurare pentru a acoperi costurile neprevăzute și includeți controalele dentare ca parte a regimului de sănătate al câinelui dumneavoastră. Igiena dentară precară este extrem de frecventă la câini, în special pe măsură ce îmbătrânesc, și poate cauza o serie de probleme.

Cele 6 stadii de viață ale unui Huskie

Mai jos sunt prezentate cele 7 etape principale de viață ale acestei frumoase rase. Cu toate acestea, acesta este doar un ghid și unii câini se maturizează mai repede sau mai încet decât alții, așa că sunt de așteptat unele diferențe de dezvoltare.

1. Neonatală

Stadiul neonatal are loc imediat după naștere și durează aproximativ două săptămâni. Născut orb, cățelul se bazează pe mama sa pentru orice și va face foarte puține lucruri în afară de a dormi și a mânca. Acesta nu va fi încă conștient de mediul înconjurător.

2. Socializarea

Odată ce ochii cățelușului sunt deschiși, la aproximativ două săptămâni, acesta va fi încă dependent de mama, dar va începe să observe și împrejurimile. De la trei săptămâni încolo, tânărul Husky va interacționa cu colegii săi de iesle și va face cunoștință cu oamenii. Aceasta este o etapă importantă în viața câinelui, din punct de vedere al socializării.

3. Cățelușul tânăr

Odată ce puiul tânăr ajunge la vârsta de trei luni, acesta va începe să facă niște pași timizi, de explorare, pentru a-și extinde lumea. Mama și colegii de patrupedă vor începe să îl învețe pe cățelușul tânăr ce este considerat un comportament acceptabil și ce nu este. Pe măsură ce puiul îmbătrânește, va începe să forțeze limitele și va trebui să fie ținut în frâu, deși acest lucru nu ar trebui să însemne niciodată mustrări fizice.

4. Cățelușul adolescent

La 6 luni, un cățeluș va începe probabil să se maturizeze din punct de vedere sexual. Husky-ul ar putea începe să se plimbe pentru a căuta potențiali parteneri, declanșând dorința de rătăcire care poate fi proeminentă la această rasă. Cățelușul de 6 luni încă învață, deși la această vârstă ar trebui să înțeleagă mult mai bine comportamentul acceptabil și inacceptabil.

CITEȘTE ȘI:
Remedii casnice pentru a scăpa de mirosurile de urină de câine

5. Adultul

Husky-ul poate atinge maturitatea fizică deplină între 10 și 18 luni și este considerat, de obicei, adult începând cu vârsta de 12 luni. Ar trebui să înceteze să mai crească la fel de repede, deși poate să se mai umple puțin și să își dezvolte mușchii dacă este un câine de muncă sau dacă ia parte la o activitate fizică intensă. Aceasta este o vârstă bună pentru a începe cursurile de agilitate sau de săniuș, deoarece va ajuta la oboseala Husky-ului și va oferi stimularea mentală și fizică de care câinele și familia sa vor beneficia.

6. Senior

Husky sunt câini foarte energici, dar, ca toate rasele, încep să încetinească pe măsură ce îmbătrânesc. La aproximativ 7 sau 8 ani, câinele va începe să pară un pic mai bătrân și va obosi mai repede. La această vârstă, este o idee bună să se treacă la o dietă pentru seniori și să se înceapă să se reducă cantitatea de exerciții fizice intense oferite.

Cum să vă dați seama de vârsta Huskie-ului dvs.

Cel mai simplu mod de a determina aproximativ vârsta oricărei rase de câini, inclusiv a Husky-ului, este verificarea dinților acestuia.

Cățeii își păstrează dinții originali de cățeluș, care sunt mici, dar foarte ascuțiți, până la vârsta de aproximativ 5 săptămâni. La această vârstă, ei pot avea o combinație de câțiva dinți de cățeluș rămasi și o mână de dinți de adult. Până la două luni, ar trebui să aibă o gură plină de dinți de adult nedeteriorați, iar până la 12-18 luni, dinții din partea din spate a gurii vor avea semne de uzură și deteriorare. De obicei, formarea tartrului și a plăcii bacteriene indică faptul că un câine are cel puțin 5 sau 6 ani, în timp ce câinii seniori de 10 ani sau mai mult vor avea dinți rupți, deteriorați sau lipsă.

Concluzie

Huskies sunt câini activi, energici și plini de viață. Ei sunt încă folosiți ca și câini de muncă, dar au câștigat în popularitate ca și câini de companie. Au o speranță medie de viață între 12 și 15 ani, influențată de mulți factori, inclusiv genetica, starea generală de sănătate și condițiile de viață. Dacă doriți să încercați să asigurați o viață cât mai lungă pentru Husky-ul dumneavoastră, sterilizați-l, oferiți-i multă mișcare, asigurați-i o dietă bună și participați la controale veterinare regulate.