Broaștele țestoase sunt animale adaptabile care trăiesc atât în apă, cât și pe uscat. Aceste reptile există de milioane de ani și se adaptează bine la orice mediu. În timp ce unele trăiesc în oceane, altele se dezvoltă în râurile și fluviile cu apă dulce.
De asemenea, puteți găsi broaște țestoase care trăiesc în deșert, în mare sau chiar în zone înghețate. În astfel de condiții extreme, ele hibernează pentru a rezista iernilor reci. Locul în care trăiesc aceste animale și modul în care se înmulțesc depind de specia din care fac parte.
Care este durata medie de viață a unei broaște țestoase?
Unele broaște țestoase, inclusiv țestoasa Aldabra, țestoasa din Galapagos și țestoasele din Seychelles, trăiesc adesea mai mult de un secol. Speciile mici, cum ar fi broaștele cu urechi roșii, au o durată de viață în sălbăticie de 20-30 de ani, deși unele exemplare pot trăi până la 50 de ani sau mai mult. Țestoasele domestice, cărora li se oferă hrană nelimitată, protecție împotriva prădătorilor și îngrijire veterinară, trăiesc adesea mai mult decât suratele lor sălbatice.
De ce trăiesc unele broaște țestoase mai mult decât altele?
Deși broaștele țestoase sunt una dintre cele mai longevive creaturi din regnul animal, durata de viață a unei broaște țestoase de companie va depinde de atenția și îngrijirea pe care le primesc.
Fără suficientă îngrijire și nutriție sau dacă sunt puse într-un mediu stresant, țestoasele pot muri mai repede. Iată câțiva dintre factorii care pot determina cât de mult trăiește broasca ta țestoasă.
1. Nutriția
Broaștele țestoase sunt ierbivore, așa că cel mai bun mod de a vă ajuta broasca țestoasă să trăiască o viață lungă este să vă asigurați că o hrăniți cu plante. Se știe că unele specii mănâncă și insecte, dar cel mai sigur mod de a hrăni o broască țestoasă este cu legume. Fructele pot fi folosite ca răsfăț, dar trebuie date cu moderație pentru a evita obezitatea.
Broasca țestoasă are nevoie de un aport constant de calciu pentru a-și menține carapacea sănătoasă. Folosiți suplimente pentru a compensa orice deficiență de calciu din hrana lor. Supraalimentarea are un impact negativ asupra sănătății broaștelor țestoase, așa că fiți atenți la cantitatea de hrană pe care o dați.
2. Mediu și condiții
Broaștele țestoase sunt exoderme, deci nu își pot regla temperatura corpului. Rata lor metabolică este dependentă de temperatura mediului extern.
Deoarece broaștele țestoase nu pot rezista la temperaturi mai scăzute, ele hibernează iarna. Somnul adânc le ajută să își conserve energia și să supraviețuiască până la primăvară, când hrana este ușor de găsit.
Broaștele țestoase de companie nu hibernează atunci când se află într-un mediu cu temperatura reglată. Păstrați-le acvariul sau incinta caldă cu un încălzitor de apă și folosiți un regulator de temperatură pentru a menține temperatura între 24 și 28 de grade Celsius.
Broaștele țestoase au nevoie de lumina soarelui pentru a elibera vitamina D, care le menține carapacea sănătoasă. Dacă terariul sau acvariul dvs. este în interior, utilizați o sursă de lumină artificială pentru a furniza UVA și UVB.
Tapetați laturile terariului cu noroi și pietre pentru a imita habitatul său natural. Țestoasa dvs. se va bucura să sape și să se ascundă în noroi și să se lase pradă intuiției sale. În plus, puteți căptuși acvariul cu plante netoxice cu care animalul se poate hrăni.
3. Dimensiunea incintei
Broaștele țestoase de companie au nevoie de o incintă relativ elaborată. Ele au nevoie de expunere regulată la lumina ultravioletă, astfel încât becurile concepute pentru reptile care produc lumină UVA și UVB sunt necesare pentru acvariile pentru broaște țestoase. În lipsa unei lumini ample, pot apărea boli metabolice ale oaselor.
Țestoasele sunt murdare, așa că au nevoie de o unitate de filtrare bună pentru a ajuta la menținerea calității apei, la fel ca și curățarea de rutină. Au nevoie de apă suficient de adâncă pentru a permite înotul și de un loc unde să iasă din apă și să se scalde. În plus, asigurați-vă că ați menținut o temperatură adecvată a apei și a mediului ambiant.
4. Mărimea
În general, cu cât un animal este mai mare, cu atât poate trăi mai mult. În cazul broaștelor țestoase, acest lucru este, fără îndoială, adevărat. Cele mai longevive broaște țestoase tind să fie de talie mare. Asta înseamnă că este puțin probabil ca broasca dvs. de companie mică să trăiască secole întregi.
Cu toate acestea, această dimensiune provine, de asemenea, din siguranța relativă a unei vieți izolate, a unui mediu bun și a unei alimentații ample care încurajează creșterea. O rasă uriașă ținută într-un acvariu teribil, murdar și plin de bacterii nu va crește la fel de mare sau nu va trăi la fel de mult ca una ținută într-un acvariu proaspăt și mare.
5. Sexul
La majoritatea speciilor de broaște țestoase, femelele trăiesc mai mult decât masculii, deoarece masculii au tendința de a fi agresivi. Agresivitatea la masculi se datorează în principal competiției pentru un partener. La multe specii, lupta pentru un partener duce la răniri și la niveluri ridicate de stres.
6. Genele
Acțiunea unei singure gene poate avea un impact semnificativ asupra duratei de viață a unei broaște țestoase. Acest lucru poate părea greu de crezut, deoarece atât de multe lucruri intră în determinarea duratei de viață, inclusiv mai mulți factori legați de stilul de viață și unele condiții de sănătate. Cu toate acestea, efectele semnificative asupra duratei de viață sunt observate atunci când sunt detectate gene specifice din secvența genetică a unei broaște țestoase.
7. Istoricul de reproducere
Toate broaștele țestoase își depun ouăle pe apă sau pe uscat și niciuna nu își îngrijește puii. Cu toate acestea, în mijlocul acestei aparente uniformități, există diverse ecologii, comportamente și fiziologii de reproducere. Cât timp trăiește broasca țestoasă depinde de rasa părintească și de modul în care a fost reprodusă
8. Îngrijirea sănătății
Îngrijirea și atenția pe care le acordați broaștei țestoase de companie vor juca un rol semnificativ în ceea ce privește durata de viață a acesteia. Broaștele țestoase trebuie ținute într-un mediu curat, igienic și manipulate cu grijă.
Atunci când o broască țestoasă este bolnavă, este posibil să nu prezinte simptome până când boala progresează mai mult. Așadar, monitorizați-le în permanență starea de sănătate îndeaproape și, dacă observați ceva anormal, duceți-le la un veterinar calificat pentru tratament. Un tratament prompt vă va ajuta să le îngrijiți să se refacă.
Broaștele țestoase nu sunt animale sociabile, așa că aveți grijă cu cine își împart spațiul de locuit. Păstrarea mai multor broaște țestoase într-un acvariu poate duce uneori la lupte. De asemenea, acestea pot contracta infecții de la colegii lor de acvariu.
Cum să vă dați seama de vârsta broaștei țestoase
Cunoașterea datei de naștere a unei broaște țestoase este una dintre cele mai precise modalități de a-i determina vârsta, deoarece puteți număra cu ușurință anii și lunile de la naștere. Din păcate, acesta este și singurul mod de a fi cu adevărat sigur de vârsta oricărei broaște țestoase. Este singura metodă fiabilă, deoarece toate celelalte metode sunt doar presupuneri.
Cu toate acestea, dacă aveți deja o broască țestoasă și nu ați asistat la nașterea ei, această metodă nu vă va fi de mare ajutor. Din fericire, există câteva modalități prin care puteți face presupuneri în cunoștință de cauză cu privire la vârsta broaștei dumneavoastră țestoase.
Măsurați-vă broasca țestoasă pentru a-i ghici vârsta
Nici măcar experții nu pot spune cu exactitate vârsta unei broaște țestoase atunci când nu știu cu siguranță când s-a născut. Cu toate acestea, atunci când luați măsurile broaștei dvs. țestoase, puteți folosi standardele speciilor pentru a face o estimare avizată a vârstei broaștei dvs. țestoase.
Începeți prin a-i măsura lungimea carapacei. Aceasta vă va da lungimea din fața carapacei până în spatele cozii. Odată ce cunoașteți lungimea carapacei broaștei dvs. țestoase, veți avea nevoie să o comparați cu un tabel de mărimi pentru acea specie specifică de broască țestoasă.
Asigurați-vă că găsiți o tabelă de mărimi care se potrivește cu specia de broască țestoasă. Diferitele specii pot atinge dimensiuni semnificativ diferite, astfel încât veți obține rezultate extrem de inexacte atunci când comparați lungimea broaștei dvs. țestoase cu o diagramă de mărime pentru diferite specii.
Cereți părerea unui expert
Dacă ați încercat să vă măsurați broasca țestoasă, dar tot nu sunteți sigur că ați obținut o vârstă precisă satisfăcătoare, ar putea fi momentul să căutați o persoană mai experimentată în materie. Puteți căuta un veterinar specializat în amfibieni și reptile și care are multă experiență în acest domeniu. Un astfel de profesionist ar putea fi în măsură să vă ofere mai multe informații despre vârsta broaștei dvs. țestoase decât puteți aduna pe cont propriu.
Cele 3 stadii de viață ale unei broaște țestoase
Indiferent de diferențele lor de bază, ciclul de viață al unei broaște țestoase are un model similar cu cel al speciilor de reptile. Fiecare specie trece prin ciclul de viață de bază al unei reptile. Ciclul de viață al unei broaște țestoase începe atunci când femela depune ouăle pe apă sau pe uscat.
Iată care sunt cele trei etape principale ale vieții:
Etapa de cuibărit
În timpul sezonului de cuibărit, majoritatea femelelor adulte de broască țestoasă vin în apa caldă pentru a-și depune ouăle. Deși unele broaște țestoase marine își depun ouăle sub apă sau pe paturi de mușchi, majoritatea femelelor de broască țestoasă sapă găuri în noroi sau nisip și își depun ouăle în cuiburi formate din 1-100 de ouă. Ele îngroapă apoi ouăle pentru a aștepta eclozarea.
Spre deosebire de broasca țestoasă asiatică de mari dimensiuni, mamele țestoase nu rămân lângă ouăle lor pentru a le proteja. Coaja de ou este elastică, dar rezistentă și necesită ca puiul să folosească dintele oului pentru a sparge coaja de ou atunci când este gata să iasă la suprafață, de multe ori în 2 sau 3 luni.
După fiecare perioadă de cuibărit, femela țestoasă adultă se întoarce în zona de hrănire pentru a-și reîmprospăta energia pentru următorul sezon de cuibărit. Acest lucru durează aproximativ un an și, în unele cazuri, mai mulți ani.
Stadiul de eclozare
La unele specii de broaște țestoase, temperatura determină sexul puiului eclozat. La temperaturi mai crescute, masculii ies din ouăle eclozate, în timp ce la temperaturi mai scăzute ies femelele. Puii eclozați folosesc un dinte de ou pentru a sparge coaja de ou și apoi se îndreaptă imediat spre apă.
Broaștele țestoase de mare își petrec primii ani în ocean, iar majoritatea sunt omnivore în această fază, mâncând materii animale și plante. Țestoasele care trăiesc în principal pe uscat sapă de obicei găuri în sol cu picioarele lor solide și aspre pentru a se menține răcoroase. În plus, ele rămân în interiorul carapacei lor pentru a-și proteja corpul de uscare și pentru a se feri de prădători.
Această etapă din viața lor poate dura aproximativ zece ani și este cunoscută, de obicei, sub numele de anii pierduți. Acest lucru se datorează faptului că această fază din viața broaștelor țestoase este relativ complicată pentru supraviețuire, iar locul unde se află acestea poate rămâne necunoscut.
Vârsta adultă
La aproximativ 20-50 de ani după eclozare, țestoasele devin mature din punct de vedere sexual și ating vârsta adultă în funcție de specia lor. Țestoasele adulte pot trăi fie pe apă, fie pe uscat.
Ele pot rămâne sub apă pentru perioade lungi de timp, dar trebuie să iasă frecvent pentru a lua aer, deoarece au plămâni în loc de branhii. Când vine timpul pentru împerechere, masculul se împerechează de obicei cu femela frecându-se de ea.
Alte specii de broaște țestoase pot ciuguli ouăle femelei sau își pot ciocni carapacele cu ea. Unele femele țestoase își vor purta ouăle fertilizate timp de un an sau mai mult și le vor depune puțin câte puțin de-a lungul timpului. Niciunul dintre părinți nu este implicat în creșterea puii eclozați.
O broască țestoasă adultă poate crește până la 15 centimetri în lungime pe an și poate ajunge până la aproximativ 680 de kilograme. Adultul matur se hrănește adesea cu alge marine, iarbă de mare și alge. În plus, se poate hrăni cu creaturi mici, cum ar fi creveți, meduze, crabi, bureți de mare și melci.
Concluzie
Dacă sunteți în căutarea unui animal de companie care poate trăi veacuri întregi, o broască țestoasă ar putea fi perfectă pentru dumneavoastră. Adaptarea lor naturală și metabolismul lent le ajută să trăiască zeci de ani.
Broaștele țestoase de companie, cum ar fi broasca țestoasă cu urechi roșii, care este cea mai comună specie, trăiesc între 30 și 40 de ani, dar unele specii de broaște țestoase de companie pot trăi chiar mai mult, până la 100 de ani sau mai mult
Cu toate acestea, durata de viață a unei broaște țestoase va depinde de cât de bine o îngrijiți. Trebuie să îi oferiți broaștei dvs. țestoase apă curată, o alimentație bună și condiții de viață fără stres. Cu o îngrijire adecvată, broasca țestoasă va crește, va prospera și vă va oferi un companion pentru mult mai mult timp decât orice alt animal de companie.