Curcanii sunt păsări mari și maiestuoase, originare din America de Nord, dar care se găsesc în întreaga lume. Aceste păsări pot fi găsite în sălbăticie, dar în zilele noastre sunt domesticite. Curcanii se reproduc prin depunerea de ouă care eclozează după o anumită perioadă.

De obicei, o femelă de curcan va depune un cuib de ouă în fiecare ciclu de producție. Dar, mărimea cuibului depinde de rasa de curcan. Unele rase, cum ar fi curcanul sălbatic, pot depune un cuib de 10 până la 14 ouă, în timp ce curcanul ocelat poate depune între 8 și 15 ouă.

În acest articol, veți afla mai multe despre curcani, ouăle lor și puii de curcan.

Câte ouă depun curcanii într-un an?

Mulți oameni cresc curcani ca păsări domestice. Aceste creaturi maiestuoase sunt o priveliște deosebită și pot fi animale de companie fantastice. O femelă de curcan poate depune 100 de ouă într-un an.

În momentul în care o femelă de curcan este suficient de mare pentru a depune ouă, ea începe să pregătească un cuib. Curcanilor le place să depună ouăle pe pământ, într-un cuib făcut cu drag, cu paie și iarbă uscată. Când femela termină de depus ouăle, devine clocitoare și se așează pe ele.

Dacă nu este niciun mascul prin preajmă pentru a fertiliza ouăle, le poți culege pentru micul dejun. Sincer, aceste ouă sunt hrănitoare și sigure pentru a fi consumate de oameni.

Câte ouă de curcan supraviețuiesc?

La fel ca multe alte păsări, rata de supraviețuire a ouălor de curcan variază. Curcanii din sălbăticie sunt mai mult expuși prădătorilor care vor să le jefuiască cuiburile. Prădătorii precum șerpii, sconcșii, vulpile, nevăstuicile, ratonii și coioții adoră ouăle. Aceste animale nu s-ar gândi de două ori înainte de a curăța cu biciul un cuib de curcan atunci când dau peste unul plin de ouă.

În sălbăticie, doar aproximativ 10% până la 40% din ouăle de curcan vor supraviețui. Nu uitați, curcanii preferă să își facă cuiburile pe sol. Nu este ușor să protejezi un cuib într-un astfel de cadru, atunci când sunt atât de mulți prădători în jur.

Cu toate acestea, curcanii domestici o duc mai bine, deoarece cuiburile lor sunt sigure. De cele mai multe ori, aceștia își depun ouăle în incinte sigure și pot cloci până la 17 ouă la un cuib de 18 ouă.

Cât de des depun ouăle curcanii?

Curcanii au nevoie de timp pentru a depune un cuib de ouă înainte de a le putea incuba. O femelă de curcan va depune 1 ou pe zi. Aceasta înseamnă că va avea nevoie de 14 zile sau 2 săptămâni pentru a termina depunerea ouălor. Abia atunci curca va deveni clocitoare și se va așeza pe ouăle ei.

CITEȘTE ȘI:
Pot rațele să mănânce orez? Sfaturi pentru dietă și sănătate

Ouăle de curcan sunt mari, dar femela de curcan este suficient de mare pentru a-și incuba complet cuibul. În acest moment, ea va sta departe de restul turmei și se va izola. Rutina ei, odată ce devine clocitoare, este să se așeze pe ouă.

Din când în când, femela curcan se ridică pentru a-și întinde picioarele, a excreta, a mânca și a bea înainte de a-și relua poziția. Abia după ce ouăle eclozează se va ridica din cuib pentru a începe să se deplaseze frecvent. Curcanii vor să rămână lângă cuib atunci când mănâncă, mai ales în sălbăticie.

În cazul oricărui semn de pericol, femela de curcan va scoate o mulțime de zgomote puternice. Toate acestea au rolul de a speria prădătorul și de a-și păstra ouăle în siguranță. De asemenea, ea nu vrea să se îndepărteze prea mult pentru că ouăle se pot răci, ceea ce este rău pentru o incubație corespunzătoare.

Curcanii fac ouă fără un mascul?

La fel ca majoritatea păsărilor, o curcă femelă matură (5 sau 6 luni) va depune un ou în fiecare zi. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă există sau nu un curcan mascul în preajmă.

Principalul scop al unui curcan mascul este fertilizarea. Fără ca un mascul să fertilizeze oul, acesta nu se va transforma într-un pui atunci când femela curcană îl incubează. Prin urmare, puteți obține ouă de curcan pe care să le mâncați chiar dacă nu doriți să aveți un mascul în preajmă.

Curcanii masculi tind să fie o pacoste, motiv pentru care unii oameni preferă să crească doar femele. Din cauza mărimii lor, au tendința de a avea un temperament rău și pot chiar să vă atace.

Poate un curcan să depună două ouă într-o zi?

Curcanii depun ouă mari. O femelă de curcan poate avea nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a face un ou. Așadar, nu există nicio șansă ca ea să depună mai mult de un ou într-o zi. Acest lucru este cel mai evident la curcanii domestici care au un mediu mult mai bun.

În sălbăticie, lucrurile stau mult mai diferit. O femelă de curcan sălbatic poate depune doar 3 ouă pe săptămână. Aceasta înseamnă că îi va lua mult mai mult timp pentru a termina de depus un cuib de ouă. Ea nu poate depune un ou pe zi și să fie sănătoasă, în timp ce trebuie să caute hrană.

În ce luni depun ouăle curcanii?

Curcanii sunt originari din America de Nord, unde anotimpurile includ luni lungi de iarnă. Acesta este motivul pentru care femelele de curcan așteaptă până în primăvară pentru a începe să depună ouăle. În această perioadă, zilele devin mai lungi, iar vremea este mai favorabilă.

CITEȘTE ȘI:
33 de lucruri fascinante și amuzante despre iepuri pe care nu le știați

Veți observa că femela de curcan va depune ouă de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie. În această perioadă, activitățile de împerechere sunt intense, iar masculii de curcani fac demonstrații și lupte splendide. Odată ce o femelă de curcan își termină de ouat puii, va incuba ouăle timp de 28 de zile înainte de a primi puii.

Ce rasă de curcani depune cele mai multe ouă?

Există multe rase de curcani pe care le puteți întâlni. Fiecare rasă depune un anumit număr de ouă. Dintre acestea, Bourbon Red iese în evidență ca fiind cea care depune cele mai multe ouă. Femela din această rasă poate depune între 90 și 120 de ouă pe an.

Se știe că Bourbon Red domesticită are o rată de producție mult mai mare, de 160 până la 180 de ouă. La acestea se adaugă curcanii Beltsville White, care depun între 150 și 180 de ouă într-un an. Alte rase, precum Bronze și Royal Palm, depun între 100 și 155 de ouă într-un an.

Cunoașterea ratei de depunere a ouălor este crucială dacă doriți să păstrați păsările pentru ouă sau pui.

Câți pui au curcile?

Dintr-un cuib de ouă, o femelă de curcan va incuba și va cloci pui după 28 de zile. Nu este ușor de prezis câte ouă vor ecloza. Dar, merită să subliniem că mediul și experiența contează.

Femelele tinere de curcan care stau la primul lor cuib ar putea avea o rată de incubație mai mică decât cele mai în vârstă. Curcanii mai în vârstă au mult mai multă experiență. Ca să nu mai vorbim de faptul că ele știu unde să amplaseze cel mai bun cuib pentru a păstra ouăle în siguranță.

Un alt factor este mediul înconjurător. În sălbăticie, lucrurile sunt destul de imprevizibile. O femelă poate abandona mai devreme un cuib din cauza unui pericol iminent în zonă. Aceasta înseamnă că niciun ou nu va ecloza din acel cuib.

Cât timp stau puii de curcan cu mama lor?

Curcanii se maturizează în jurul vârstei de 5-6 luni, moment în care femelele încep să depună ouă. Femela își va crește puii de la vârsta de o zi până la 4 sau 5 luni. În acest moment, sunt suficient de mari pentru a se descurca singuri. Odată ce aceștia pleacă de lângă ea, ea poate relua depunerea unui alt puiet în martie și aprilie.

CITEȘTE ȘI:
Pot papagalii să mănânce portocale? Ce trebuie să știți

Durata de viață a curcanilor (Cei 3 factori)

Fiecare animal moare la un moment dat. Același lucru este valabil și pentru curcani. Cu toate acestea, merită să subliniem faptul că curcanii sălbatici și cei domestici variază în ceea ce privește speranța de viață. Curcanii sălbatici ajung să trăiască doar între 4 și 5 ani, în timp ce omologii lor domestici pot trăi până la 10 ani.

Există atât de mulți factori care contribuie la speranța de viață mai mică a unui curcan sălbatic. Printre aceștia se numără:

1. Prădătorii

În sălbăticie, supraviețuiește cel mai adaptat. Curcanii au foarte mulți prădători naturali care nu ar ezita să ucidă chiar și un curcan mascul matur. Printre aceștia se numără pisicile leneșe, vulpile, șerpii, coioții, șoimii, corbii, vulturii și mulți alții.

Acești prădători mănâncă orice, de la oul de curcan până la o pasăre adultă. Femelele care cuibăresc sunt mai vulnerabile, deoarece sunt la sol și s-ar putea să nu aibă timp să scape de un atac. Același lucru este valabil și atunci când are pui mici care nu pot zbura sau nu se pot lupta cu prădătorii mai mici, cum ar fi ratonii.

2. Pierderea habitatului

Conflictele om-animal există de secole. Pe măsură ce populația umană crește, numărul de curcani sălbatici scade. Pierderea habitatului pentru a crea așezări lasă pasărea sălbatică fără un loc pe care să-l numească acasă.

3. Vânătoarea

Vânătoarea de curcani are loc de la începutul primăverii, când începe sezonul de împerechere. Păsările sunt mai expuse vânătorilor în această perioadă. Deși trebuie să respecte legile de vânătoare, nu este ilegal să vânezi curcani sălbatici.

Concluzie

Există diferite rase de curcani. Cu toate acestea, toate acestea depun un singur cuib de ouă într-un an. Numărul de ouă dintr-un cuib depinde de rasa respectivă. O femelă de curcan matură poate depune între 8 și 15 ouă într-un singur cuib.

În prezent, există curcani sălbatici și domesticiți. Cei sălbatici tind să aibă nevoie de mai mult timp pentru a depune ouă decât curcanii domestici, care depun un ou pe zi. Perioada de incubație durează 28 de zile, după care ouăle eclozează în pui care rămân cu mama lor timp de aproximativ 4-5 luni.