Șerpii devin din ce în ce mai populari ca animale de companie, iar unele rase, cum ar fi pitonul minge și șarpele de porumb, sunt disponibile într-o mare varietate de culori și modele, ceea ce le face și mai dorite. Cea mai frecventă întrebare din partea persoanelor care doresc să cumpere un șarpe este: ce mănâncă? Depinde de ce tip de șarpe este, dar majoritatea vor mânca în principal proteine animale, deoarece toți sunt carnivori.

Dacă vă gândiți să achiziționați un șarpe pentru casa dumneavoastră, continuați să citiți în timp ce analizăm câteva dintre cele mai populare tipuri pentru a vedea ce mănâncă în sălbăticie și în captivitate, astfel încât să puteți vedea dacă puteți suporta dieta lor.

Ce mănâncă șerpii mici?

Dieta naturală

Șerpii mai mici, cum ar fi șarpele cu gât inelat, șarpele de jartieră și șarpele verde de California, se hrănesc de obicei cu insecte, dar vor mânca și salamandre, șopârle, broaște, viermi și alți șerpi mai mici. Mulți dintre acești șerpi mai mici nu sunt periculoși pentru oameni, dar trebuie să fiți întotdeauna precauți în preajma oricărui șarpe, mai ales dacă nu aveți experiență, deoarece unele mușcături pot provoca răni grave, chiar dacă nu sunt veninoase.

Dieta în captivitate

Veți hrăni șerpii mai mici în principal cu o dietă de greieri, râme și viermi de făină. Deoarece aceste insecte nu au oase, este posibil să trebuiască să oferiți șarpelui dvs. în captivitate un supliment de calciu, iar dacă nu folosiți iluminare UVB, veți avea nevoie și de un supliment de vitamina D3. Din fericire, acești doi nutrienți sunt adesea ambalați împreună. Veți pudra insectele cu suplimentul cu puțin timp înainte de a le da animalului dumneavoastră de companie. Insectele cu care vă hrăniți șarpele vor trebui să fie încărcate intestinal, ceea ce înseamnă că trebuie hrănite cu materie vegetală nutritivă cu cel puțin 24 de ore înainte de a le da animalului dumneavoastră de companie. Cumpărați întotdeauna insectele în loc să le găsiți prin casă, deoarece insectele sălbatice pot conține paraziți care ar putea cauza o problemă de sănătate pentru animalul dumneavoastră de companie.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de un șarpe

Ce mănâncă șerpii de talie medie?

Dieta naturală

Șerpii de mărime medie, cum ar fi unicornul verde, șarpele de lapte hondurian și șarpele de porumb, sunt un pic prea mari pentru greieri și viermi, dar tot îi vor mânca dacă nu găsesc altceva. Ei preferă prada mai mare, cum ar fi șoarecii, broaștele, șopârlele și păsările. Unii șerpi vor mânca chiar și ouă dacă le găsesc. Mulți dintre acești șerpi sunt otrăvitori și pot provoca probleme grave de sănătate la oameni, așa că asigurați-vă că aveți multă experiență înainte de a vă apropia de acești șerpi în sălbăticie.

Dieta în captivitate

Șarpele dumneavoastră de mărime medie aflat în captivitate va mânca în principal șoareci. Majoritatea experților recomandă hrănirea cu șoareci congelați și decongelați crescuți în captivitate pentru cele mai bune rezultate. Șoarecii sălbatici prinși pe proprietatea dvs. vă pot excita șarpele și îi pot pune în mișcare instinctele de vânătoare, dar pot, de asemenea, transfera paraziți și bacterii animalului dvs. de companie, ceea ce poate cauza probleme de sănătate. Deoarece șarpele dvs. mănâncă șoarecii întregi, inclusiv blana și oasele, nu va fi nevoie să pudrați hrana cu un praf de calciu.

Ce mănâncă șerpii mari?

Dieta naturală

Șerpii mari precum anaconda verde, pitonul birmanez și boa constrictor mănâncă în primul rând pești, păsări, reptile, șerpi mai mici, veverițe, iepuri și chiar vânat mai mare, cum ar fi cerbii. Din fericire pentru oameni, cei mai mulți dintre acești șerpi mari se mișcă încet și nu sunt veninoși, așa că sunt animale de companie fantastice.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de un șarpe

Dieta în captivitate

Șerpii mari din captivitate vor mânca în principal șobolani. Șobolanii sunt o hrană de dimensiuni bune pe care șarpele o poate digera cu ușurință și conțin toate substanțele nutritive de care șarpele dumneavoastră are nevoie pentru a rămâne sănătos. Nu este nevoie să prăfuiți această hrană și, la fel ca șoarecii, puteți cumpăra șobolani congelați, astfel încât să fie ușor de găsit și de depozitat. În plus, există un risc mult mai mic de a transmite accidental bacterii sau paraziți șarpelui dumneavoastră dacă alegeți șobolani crescuți în captivitate.

Rezumat

În sălbăticie, șerpii sunt hrănitori oportuniști care vor mânca aproape orice le încape în cap. De fapt, șerpii au abilitatea uimitoare de a-și deschide gura la 150 de grade pentru a introduce hrană mai mare decât corpul lor. Șerpii mai mici se vor lipi în principal de insecte și viermi, dar pe măsură ce specia se mărește, se mărește și hrana pe care o consumă. Unii dintre șerpii mai mari pot consuma animale mari, cum ar fi căprioarele, dar ei se lipesc în principal de prada mai mică, cum ar fi iepurii, veverițele și șobolanii. Vă recomandăm să folosiți pentru șarpele dumneavoastră doar insecte, șoareci și șobolani achiziționați din comerț și crescuți în captivitate pentru a promova o sănătate optimă.

Sperăm că v-ați bucurat de lectura acestui ghid și că v-a ajutat să vă răspundeți la întrebări. Dacă v-am ajutat să îmbunătățiți dieta șerpilor dumneavoastră, vă rugăm să distribuiți acest ghid despre ce mănâncă șerpii în sălbăticie și ca animale de companie pe Facebook și Twitter.