Un stomac deranjat nu este distractiv pentru nimeni, dar este și mai rău pentru părinții de pisici care trebuie să se ocupe de voma sau diareea pe care pisica lor a lăsat-o în urmă. Din nefericire, medicii veterinari nu recomandă remedii casnice și pe bază de plante pentru un stomac deranjat. A-i da pisicii tale remedii de casă poate agrava semnificativ problema.

Dar există ceva ce poți face dacă pisica ta are stomacul deranjat? Haideți să analizăm câteva dintre simptomele stomacului deranjat la pisici și să vedem ce puteți face în acest sens.

Este vorba de vărsături sau regurgitare?

În timp ce vărsăturile și regurgitarea pot părea sinonime pentru unii oameni, există o diferență medicală marcantă la care este important să te gândești atunci când îți dai seama ce se întâmplă cu pisica ta.

Vărsăturile reprezintă expulzarea cu forța a intestinului subțire și a conținutului stomacal. Regurgitarea este expulzarea conținutului esofagului. Pe scurt, atunci când o pisică regurgitează mâncare, aceasta nu ajunge niciodată în stomac, ci este regurgitată din esofag. Atunci când o pisică vomită, mâncarea și alte conținuturi rămân în stomac pentru o perioadă de timp.

Regurgitarea apare, de obicei, la scurt timp după ce a mâncat și este adesea cauzată de o supraalimentare sau de o masă prea rapidă. De asemenea, poate fi cauzată de refluxul de acid. Vărsăturile sunt în general cauzate de greață, boală sau infestare parazitară în stomac și intestine.

Ce îi pot da pisicii mele pentru a ușura vărsăturile?

Nu există multe soluții rezonabile fără prescripție medicală pentru vărsăturile pisicii. În plus, deoarece pisicile nu pot digera corect materia vegetală, remediile pe bază de plante ar irita și mai mult tractul digestiv. Nu ar trebui să îi dați nimic pisicii dumneavoastră dacă vomită. Aveți mult mai multe șanse să îi deteriorați stomacul și intestinele pisicii dumneavoastră cu medicamente pe bază de plante și fără prescripție medicală decât să îi ușurați vărsăturile.

CITEȘTE ȘI:
6 Remedii de casă pentru tratarea scabiei pisicii

Când vărsăturile reprezintă o urgență

Vărsăturile pot fi atât de severe încât să devină o urgență medicală. Cel mai simplu mod de a-ți da seama dacă pisica ta trebuie dusă la un veterinar de urgență este să te uiți la conținutul vomei. Culoarea și conținutul vomei pisicii dvs. vă pot spune multe despre cauze. În plus, dacă pisica dvs. vomită de două ori pe zi, ar trebui să faceți o programare la un medic veterinar pentru pisica dvs.

De asemenea, pisica dvs. poate prezenta o lipsă de apetit, diaree, constipație, strănut sau sete crescută. Sunați-vă medicul veterinar dacă pisica dumneavoastră se confruntă cu oricare dintre aceste simptome, deoarece acest lucru ar putea însemna ceva grav.

Culorile vomei și ce înseamnă acestea

Bila/galbenă

Voma bilă sau galbenă (culoarea bilei) se va produce atunci când pisica dumneavoastră vomită pe stomacul gol. Acest lucru se poate întâmpla dacă pisicile sunt subnutrite (mai puțin de două ori pe o perioadă de 24 de ore) sau dacă au dezvoltat anorexie.

Spumă albă

Spuma albă va fi observată în voma unei pisici dacă mucoasa stomacului său a fost iritată.

Apă/lichide clare

Dacă pisica dvs. vomită lichid limpede, probabil că expulzează conținutul lichid din stomac. De exemplu, acest lucru se poate întâmpla dacă pisica dumneavoastră bea prea multă apă.

Alimente

Dacă există o cantitate mare de mâncare în voma pisicii dumneavoastră, acesta este un semn bun că a mâncat prea repede sau prea mult și a regurgitat mâncarea din stomac.

Lichid maro

Un lichid maro este sânge digerat care poate indica faptul că pisica dumneavoastră are un obiect străin depus în tractul intestinal sau bulgări de păr blocați în tractul intestinal. Aceste obstrucții pot face ca sângele să se verse în tractul intestinal și să fie digerat împreună cu mâncarea.

Lichid verde

Lichidul verde indică faptul că mâncarea care este scoasă în timpul vărsăturilor provine din intestine, unde mâncarea se amestecă cu bila pentru a-i da o culoare verzuie.

CITEȘTE ȘI:
Cum să determinați sexul unei pisici

Ce provoacă vărsăturile?

 • Pancreatită
 • Boală de rinichi
 • Boală hepatică
 • Diabet zaharat
 • Peritonită infecțioasă felină
 • Cancer
 • Boli neurologice
 • Indiscreție alimentară
 • Corpi străini
 • Paraziți
 • Hipersensibilitate alimentară
 • Boală inflamatorie intestinală
 • Constipație
 • Ulcerație
 • Ingestia de toxine

Ce se întâmplă cu diareea?

Diareea este un alt simptom comun al stomacului deranjat. Cu toate acestea, apele de rezolvare a unui caz de diaree pot fi tulburi. Unele pisici cu diaree răspund bine la o dietă săracă în fibre, în timp ce altele răspund mai bine la o dietă bogată în fibre. La fel ca și în cazul vărsăturilor, nu doriți să le dați pisicilor dvs. remedii pe bază de plante, deoarece este mai probabil ca acestea să agraveze stomacul deranjat al pisicii dvs. decât să îl ajute.

Deoarece pisicile nu pot digera materia vegetală, veți dori să evitați să le dați orice remediu pe bază de plante. În timp ce unele persoane recomandă iaurtul simplu, medicii veterinari nu recomandă să îi dați pisicii dumneavoastră niciun produs lactat, deoarece majoritatea pisicilor sunt intolerante la lactoză.

Dacă pisica dumneavoastră are diaree, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să încurajați consumul de umiditate și de electroliți pentru a înlocui rezervele organismului. Diareea provoacă pierderi rapide de lichide și electroliți în organism, ceea ce poate avea efecte grave asupra sănătății pe termen lung dacă nu se remediază.

Nu-i refuzați hrana pisicii dumneavoastră, deoarece acest lucru poate face ca organismul să nu reușească să se vindece singur și să împiedice revenirea la echilibru a tractului digestiv.

Medicamente antidiareice

În general, medicii veterinari nu recomandă medicamentele antidiareice la pisici fără supraveghere veterinară. Acest lucru se datorează faptului că părinții pisicilor nu sunt educați și nu au instrumentele necesare pentru a doza în siguranță medicamentele pentru pisici, iar furnizarea de medicamente de uz uman pisicii dumneavoastră poate fi periculoasă.

CITEȘTE ȘI:
Remedii de casă pentru a scăpa de purici la pisici

Cu toate acestea, în situații deosebit de grave, asigurați-vă totuși că verificați ingredientele. Multe dintre fostele mărci de medicamente cu caolin-pectină, cum ar fi Kaopectate, sunt acum fabricate cu alte ingrediente care nu sunt sigure pentru pisici.

Probiotice

Probioticele sunt adesea utile pentru pisicile care au diaree. Probioticele pot atât să amelioreze cazurile acute de diaree, cât și să prevină cazurile viitoare de diaree prin întărirea florei intestinale. Cu toate acestea, calitatea suplimentelor probiotice poate fi dificil de determinat. Discutați cu medicul veterinar pentru a vă asigura că îi dați pisicii dumneavoastră un supliment de înaltă calitate.

Când este diareea o urgență?

Dacă pisica dvs. prezintă îmbunătățiri mici sau deloc pe parcursul a două sau trei zile, duceți-o imediat la medicul veterinar. Este posibil să aibă nevoie de opțiuni de tratament mai agresive, care sunt de obicei reținute la pisicile cu simptome ușoare.

Diareea nu este o boală, ci un simptom al unei boli. În tratarea pisicii dvs. pentru diaree, medicul veterinar va dori să facă un control complet și să se asigure că pisica dvs. nu are nicio boală de bază care să îi provoace o supărare a stomacului.

Gânduri finale

Există o mulțime de lucruri care pot provoca stomacul deranjat la pisici. Unele dintre aceste afecțiuni sunt foarte grave și necesită asistență medicală imediată. Cu toate acestea, multe dintre ele se vor rezolva de la sine. Dacă sunteți îngrijorat că pisica dumneavoastră ar putea fi bolnavă, apelați la medicul veterinar. Acesta vă va putea spune dacă pisica dumneavoastră trebuie să fie consultată imediat sau dacă așteptarea unei programări va fi mai eficientă.