Înțepăturile de insecte sunt relativ frecvente la pisici. Pisicilor le place să se joace, iar insectele sunt adesea o pradă tentantă. Dacă pisica dumneavoastră este jucăușă și curioasă, s-ar putea să își apropie prea mult laba de o albină sau de o viespe și să se înțepe. În majoritatea cazurilor, pisicile se vor vindeca singure în urma unei înțepături de albină și vor avea nevoie doar de un prim ajutor minor. Cu toate acestea, unele pisici au reacții alergice care le pun viața în pericol atunci când sunt înțepate. Monitorizați pisica dumneavoastră pentru a detecta semne de reacții alergice și luați în considerare posibilitatea de a contacta un veterinar.

Să trecem la modul exact în care să ne ocupăm de o astfel de situație.

Tipuri de înțepături de insecte

Atât albinele, cât și viespile înțeapă frecvent pisicile. Ele pot arăta asemănător, dar înțepăturile lor sunt foarte diferite. Viespile au ace drepte care nu se desprind atunci când înțeapă. Acest lucru înseamnă că o viespe poate înțepa din nou și din nou.

Pe de altă parte, acul unei albine se desprinde în timpul înțepăturii. Fiecare albină poate înțepa doar o singură dată, dar acul va rămâne în pielea pisicii dumneavoastră. Acesta ar putea continua să pompeze venin timp de câteva minute, așa că îndepărtarea rapidă a acului va reduce durerea și umflarea.

Semnele înțepăturii de albine

Pisicile încearcă adesea să ascundă durerea și este posibil să nu fie evident că a avut loc o înțepătură de albină. Înțepăturile de albine sunt mai frecvente la pisicile mai tinere și la pisicile cu acces la exterior, dar se pot întâmpla înăuntru sau afară și la pisicile mai în vârstă sau mai tinere, ocazional.

CITEȘTE ȘI:
5 beneficii ale hrănirii pisicii tale după un program

Pisicile sunt de obicei înțepate în jurul feței și al labei. Acestea ar putea șchiopăta sau se pot scărpina la înțepătură. Căutați o umflătură mică și inflamată în locul unde a avut loc înțepătura.

Primul ajutor în cazul înțepăturii de albine

De îndată ce vă dați seama că pisica dumneavoastră a fost înțepată, îndepărtați-o din zonă și găsiți un loc sigur pentru a o evalua și trata. Deși este puțin probabil ca o singură înțepătură să provoace o reacție severă, este posibil ca alte albine sau viespi să fie în apropiere. Cele mai grave reacții la mușcătura de insecte provin din faptul că a fost înțepată de mai multe ori.

Dacă pisica dumneavoastră este înțepată de o albină, este important să îndepărtați rapid acul. Răzuiți înțepătura folosind marginea unui permis de conducere sau a unei cărți de credit. Nu ciupiți înțepătura cu o pensetă – aceasta poate strivi sacul cu venin , agravând înțepătura.

După îndepărtarea înțepăturii, evaluați rănile pisicii dumneavoastră. Căutați în blana pisicii dumneavoastră pentru a vă asigura că nu există alte înțepături de insecte. Monitorizați simptomele pisicii dumneavoastră pentru a urmări o reacție alergică mai severă. Majoritatea înțepăturilor de insecte nu necesită îngrijiri veterinare. Luați în considerare vizitarea imediată a unui medic veterinar dacă pisica dumneavoastră a fost înțepată de mai multe ori sau dacă înțepătura de insectă a avut loc în interiorul gurii. Probabil că merită un apel la medicul veterinar, indiferent unde sau de câte ori a fost înțepată pisica dumneavoastră.

Dacă pisica dumneavoastră se confruntă doar cu o umflătură minoră, o compresă rece va ajuta la reducerea simptomelor. Legumele congelate, o pungă de gheață sau un prosop rece aplicat pe locul respectiv vor ajuta la reducerea umflăturii și la calmarea durerii.

CITEȘTE ȘI:
5 Remedii de casă pentru constipația pisicii

Difenidramina/Benadryl poate reduce umflarea și minimiza reacțiile alergice la pisici, dar trebuie să fiți întotdeauna precaut atunci când îi dați pisicii dumneavoastră medicamente fără prescripție medicală. Multe medicamente pentru durere sunt toxice pentru pisici. De asemenea, dozajul variază de la o pisică la alta. Se recomandă să îi dați pisicii dumneavoastră 1 mg de Benadryl pe kilogram de greutate a pisicii în cazul mușcăturilor de insecte. Dacă aveți îndoieli cu privire la administrarea de medicamente fără prescripție medicală pisicii dumneavoastră, contactați medicul veterinar pentru sfaturi specifice sau renunțați la medicament.

Chiar dacă înțepătura pare minoră la început, monitorizați-vă pisica pentru semne de reacții severe. Dacă apar simptome ale unei reacții alergice severe, contactați imediat un medic veterinar.

Reacții severe la o înțepătură

De cele mai multe ori, înțepăturile de albine au ca rezultat doar o umflătură și un disconfort minor pentru pisica dumneavoastră. În cazuri rare, o înțepătură poate duce la o reacție extremă numită șoc anafilactic .

În cazul în care pisica dumneavoastră prezintă simptome de șoc anafilactic, contactați imediat medicul veterinar și aduceți pisica pentru tratament. Orice semn de șoc anafilactic trebuie luat în serios. Șocul anafilactic este adesea fatal dacă nu este tratat prompt.

Prevenirea viitoarelor înțepături de insecte

Este puțin probabil ca înțepăturile de albine să fie grave pentru pisici, dar există, de asemenea, măsuri pe care le puteți lua pentru a le face mai puțin probabile în viitor. Dacă îi permiteți pisicii dvs. să iasă afară, căutați să vedeți dacă sunt stupi în jurul casei dvs. Dacă vă vedeți pisica jucându-se cu un gândac, verificați dacă acesta nu este dăunător. Dacă pisica dvs. încearcă să se joace cu o albină sau o viespe, scoateți-o imediat din situația posibil periculoasă.

CITEȘTE ȘI:
Cum să cureți urechile pisicii tale

Insecticidele și repelenții chimici pentru insecte pot reduce activitatea insectelor din zona dvs., dar ar trebui să fie folosiți cu precauție sau deloc. Insecticidele sunt adesea toxice pentru pisici și pot provoca simptome severe. Luați în considerare utilizarea altor metode de combatere a insectelor, în special în zonele la care pisica dvs. poate avea acces.

Gânduri finale

Deși unele înțepături de insecte pot fi grave, majoritatea pisicilor se vor vindeca rapid în urma unei înțepături de albine. Administrarea primului ajutor de bază poate ajuta pisica dumneavoastră să se simtă mai confortabil după ce a fost înțepată. Nu intrați în panică după o înțepătură de albină, dar tratați serios înțepătura. Cunoașterea semnelor unei reacții grave poate salva viața pisicii dumneavoastră.