Dacă vă ocupați de reproducerea câinilor, ciclul de călduri al câinelui este de o importanță capitală pentru activitatea dumneavoastră. Fără a-l înțelege, este aproape imposibil să fertilizezi o femelă și să ai un pui de succes. Chiar dacă nu creșteți câini, înțelegerea ciclului de călduri al câinelui este importantă pentru a evita sarcinile nedorite și pentru a înțelege comportamentul câinelui dumneavoastră.

Acest articol vă va ajuta să înțelegeți tot ce trebuie să știți despre ciclurile de căldură ale câinilor. Veți putea să vă planificați în funcție de ciclul câinelui dumneavoastră.

Când începe ciclul de călduri al unei femele?

Rase diferite intră în călduri la momente diferite. Unele rase se maturizează mai repede decât altele și vor intra mai repede în ciclul lor de călduri. Rasele mai mici își încep de obicei ciclul mai devreme decât câinii mai mari, deoarece câinilor mai mari trebuie să le ia mai mult timp să crească. De obicei, câinii își vor începe ciclurile de călduri în jurul vârstei de șase săptămâni.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că ar trebui să înceapă să se reproducă în acest moment. Cei mai mulți câini nu sunt complet dezvoltați în acest moment. Rămânerea gravidă le poate opri creșterea și poate duce la o creștere nesănătoasă a puilor.

Cât de des intră câinii în călduri?

Majoritatea câinilor vor intra în călduri cel puțin de două ori pe an. Acest lucru poate varia în funcție de rasă și de starea de sănătate a femelei. Dacă o femelă nu este sănătoasă, este posibil să nu intre în călduri. Câinii mai mari pot avea mai multe luni între ciclurile de călduri, în timp ce câinii mai mici au, de obicei, spații mai mici. Rasele mici pot intra în călduri de trei ori pe an, în timp ce câinii foarte mari pot intra în călduri doar o dată pe an.

CITEȘTE ȘI:
Câine de serviciu vs. câine de terapie vs. câine de sprijin emoțional: Principalele diferențe

Este normal ca ciclurile să fie oarecum neregulate, în special în cazul femelelor tinere și mai în vârstă. Nu există o perioadă specifică a anului pentru majoritatea raselor. Cu toate acestea, anumite rase intră în călduri, în special primăvara.

Care sunt semnele de călduri?

Determinarea faptului dacă canina dumneavoastră este sau nu în călduri variază în dificultate. De obicei, primul semn este umflarea din jurul organelor genitale. Cu toate acestea, de multe ori acest lucru nu este adesea sesizabil. Primul semn pe care majoritatea proprietarilor de animale de companie îl observă este o scurgere neobișnuită. Această scurgere este adesea sângeroasă, deși nu este întotdeauna cazul. Uneori, secreția nu devine evidentă decât la câteva zile după ce câinele este în călduri. Cu alte cuvinte, este posibil să nu apară decât după ce câinele este fertil. Acest lucru poate fi o problemă dacă încercați să preveniți sarcina.

Este posibil ca unii câini să nu aibă deloc multe secreții. Depinde mai ales de câine. Această scurgere poate fi diferită în funcție de locul în care câinele se află în ciclul său.

De asemenea, câinele poate urina mai frecvent, deoarece încearcă să își răspândească mirosul în jur. De asemenea, este posibil să marcheze în interiorul casei. Acest lucru este normal și instinctual, nu neapărat un semn de dresaj deficitar. De obicei, comportamentul se va opri după ce câinele iese din călduri. Urina conține feromoni, care îi vor anunța pe masculi că femelele sunt fertile. În acest moment, masculii pot mirosi femela de la o distanță mare.

Cât timp rămâne câinele în călduri?

În mod obișnuit, câinele va rămâne în călduri timp de 1½ până la 2 săptămâni. Acest lucru va varia de la individ la individ. De asemenea, este posibil să nu fie regulat. Unii câini pot avea un ciclu foarte scurt și apoi unul foarte lung. Împerecherea nu afectează durata ciclului.

CITEȘTE ȘI:
17 alimente pentru oameni care pot fi consumate de câini în siguranță

Când poate rămâne femela gestantă?

De obicei, femela ovulează ori de câte ori secreția lor devine subțire. Acesta este cel mai bun moment în care femela se poate împerechea, deoarece are cele mai mari șanse de succes. Cu toate acestea, spermatozoizii pot supraviețui în uterul femelei timp de până la o săptămână. Acest lucru înseamnă că, din punct de vedere tehnic, acestea pot rămâne însărcinate în orice moment al ciclului lor.

Femela nu trebuie să rămână legată de mascul pentru a rămâne însărcinată. Prin urmare, despărțirea câinilor nu face altceva decât să provoace eventual răni.

Ar trebui ca o femelă să aibă un ciclu de călduri sau să aibă un pui de cățel înainte de a fi sterilizată?

Există unele dovezi că așteptarea până când câinele este complet matur pentru a-l steriliza ajută la prevenirea unor probleme de sănătate. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că sterilizarea câinelui afectează nivelul hormonilor, ceea ce poate avea un efect asupra creșterii lor. Cu toate acestea, ar trebui să fiți foarte atenți pentru ca respectiva cățea să nu rămână însărcinată în timpul acestor cicluri de călduri. A rămâne însărcinată poate fi, de asemenea, mai rău pentru sănătatea lor, mai ales dacă sunt prea tinere.

Nu există niciun beneficiu ca o cățea să aibă o pereche de căței înainte de a fi sterilizată. Aceasta nu are un efect puternic asupra personalității lor și poate avea, de fapt, un efect negativ asupra sănătății lor. Din acest motiv, nu vă recomandăm să lăsați femela să aibă un pui, cu excepția cazului în care sunteți crescător de câini. Reproducerea presupune mult mai multe lucruri decât simpla punere împreună a doi câini.