Câinii și pisicile sunt grozave, dar uneori îți dorești ceva mai neobișnuit în ceea ce privește un animal de companie – uneori, ai nevoie de o broască de companie.

Broaștele sunt incredibil de drăguțe în felul lor și tind să fie mult mai ușor de îngrijit decât animalele de companie mai tradiționale. Cu toate acestea, înainte de a aduce una acasă, ar trebui să te informezi cu privire la ceea ce, mai exact, este necesar pentru a crește cu succes unul dintre acești amfibieni. Acest ghid vă va ajuta să faceți exact acest lucru.

Informații despre broaște

În primul rând, nu este atât de simplu ca și cum ai cumpăra o broască. Există o tonă de specii diferite de broaște, iar fiecare are nevoi și cerințe diferite, așa că va trebui să vă documentați înainte de a scoate cardul de credit.

Diferite broaște pot necesita medii complet diferite, așa că luați tot ceea ce se află pe această listă ca fiind mai degrabă un ghid decât o regulă strictă. Cumpărați câteva cărți, întrebați crescătorii pricepuți – faceți tot ce trebuie să faceți pentru a vă pregăti corespunzător pentru a deține prima dumneavoastră broască.

Durata de viață a broaștei dvs. va depinde de o serie de factori, inclusiv de specia lor și de capacitatea dvs. de a o îngriji corespunzător. În medie, însă, vă puteți aștepta să vă dedicați între 3 și 10 ani acestui animal de companie, deși nu este neobișnuit ca aceste animale să trăiască mult mai mult.

Dimensiunile lor variază foarte mult, de asemenea, variind de la 1,5 la 5 inci. Mărimea totală nu este atât de importantă, atâta timp cât știți cât de mari vor fi odată ce vor crește complet, deoarece acest lucru vă va permite să cumpărați un acvariu de o dimensiune potrivită.

Sunt broaștele animale de companie bune?

Aceasta este o întrebare la care este dificil de răspuns. Cel mai bun răspuns pe care îl putem da este da, dar nu sunt pentru toată lumea.

Vestea bună este că, dacă ești atras de ideea de a avea o broască drept animal de companie, atunci probabil că faci parte din grupul celor care s-ar bucura de așa ceva. Cu toate acestea, dacă ai idei mai „tradiționale” despre cum ar trebui să se comporte un animal de companie – dacă te aștepți la îmbrățișare, afecțiune și orice fel de considerație pentru existența ta – atunci deținerea unei broaște te va lăsa probabil dezamăgit.

Majoritatea speciilor de broaște sunt nocturne, așa că așteptați-vă ca acestea să fie mai active după ce soarele apune. Acest lucru înseamnă că ar trebui să vă documentați dacă specia pe care ați pus ochii tinde să fie vocală, altfel noul dumneavoastră animal de companie v-ar putea ține treaz noaptea.

În general, totuși, broaștele sunt animale de companie care necesită puțină întreținere, cel puțin în comparație cu pisicile și câinii. Nu ocupă mult spațiu, necesită puțină îngrijire zilnică și pot fi puțin costisitoare (deși nu este întotdeauna cazul). Dacă asta vă sună ca un animal de companie bun, atunci o broască poate fi exact ceea ce a comandat medicul veterinar.

De unde pot obține o broască de companie?

Acest lucru va depinde în mare parte de tipul de broască pe care îl doriți.

Dacă vă doriți orice broască, majoritatea magazinelor de animale de companie le vând și sunt relativ ieftine. Totuși, opțiunile dvs. ar putea fi limitate și este posibil să primiți o broască generică.

Există câteva specii care sunt foarte rare și care tind să fie apreciate de colecționari (broaște de lux, dacă vreți). Acestea vor fi, în mod natural, mult mai scumpe decât orice amfibian pe care l-ai găsi la magazinul local de animale de companie și, aproape sigur, va trebui să treci printr-un crescător specializat pentru a găsi una.

Capturarea broaștelor sălbatice este, în general, descurajată, deoarece sunt animale surprinzător de periculoase (multe dintre ele sunt purtătoare de salmonella, iar în unele zone, puteți întâlni broaște săgeți otrăvitoare letale).

CITEȘTE ȘI:
Cât trăiesc broaștele țestoase? Date privind durata medie de viață

Există, de asemenea, grupuri de salvare care sunt specializate în animale de companie exotice, cum ar fi reptilele și amfibienii. S-ar putea să puteți găsi o broască de calitate superioară la preț redus, dacă a trebuit să fie predată de către proprietarul ei. Oricum ar fi, puteți salva viața unei broaște fără a contribui la plasarea altora în captivitate forțată.

Cât costă să ai o broască de companie?

Acest lucru va depinde aproape în întregime de tipul de broască pe care ajungeți să o cumpărați și de cât de elegant este decorul pe care i-l oferiți.

Este posibil să cumpărați o broască, un terariu și toate accesoriile de care aveți absolută nevoie pentru mai puțin de 100 de dolari. Aceasta va fi o instalație destul de simplă cu o specie comună, cu siguranță, dar acest exemplu este doar pentru a dovedi că este posibil să dețineți o broască la prețuri mici.

Pe de altă parte, dacă doriți o specie mai exotică și intenționați să o răsfățați cu o carcasă de înaltă calitate, vă va costa cu câteva sute de dolari mai mult, putând ajunge la câteva mii de dolari.

Aproape toate cheltuielile dvs. majore vor veni la început, deoarece costurile recurente ale deținerii de broaște sunt destul de mici. Ele se hrănesc în principal cu insecte, care tind să fie ieftine și, în funcție de specie, s-ar putea să nu mănânce oricum prea multe dintre acestea.

De ce fel de casă are nevoie broscuța mea de companie?

Habitat

Acest lucru depinde de tipul de broască pe care îl dețineți. Există trei tipuri de bază de habitate pe care le veți întâlni: arboricol, terestru și acvatic.

Speciile care trăiesc în copaci vor avea nevoie de o incintă arboricolă. Aceste acvarii sunt mult mai înalte decât late, permițându-vă să puneți în interior liane, ramuri și alte decorațiuni pe care broasca dvs. să se cațere. De asemenea, se descurcă mai bine în terarii decât în acvarii (tot ce înseamnă că doriți un acvariu cu aerisiri în partea de jos).

Broaștele sau broaștele mai mari sau broaștele sau orice specie care nu sare atât de sus ar putea prefera o cușcă terestră. Acestea arată ca niște acvarii de bază și sunt mai late decât înalte. Puteți folosi un terariu sau un acvariu pentru broaștele terestre, dar asigurați-vă că puneți un capac în partea de sus pentru ca acestea să nu sară imediat afară.

Speciile acvatice trăiesc în apă. Veți avea nevoie de un acvariu adevărat pentru acestea, deoarece vor fi pline de apă. Mărimea acvariului va depinde de câte broaște și ce specii păstrați, dar orice cantitate mai mică de 10 galoane este probabil inacceptabilă.

Substrat

Substratul adecvat va varia în funcție de specie. Cele mai comune tipuri sunt solul, fibra de cocos, nisipul, fibra de cocos și mușchiul. Citiți informații despre speciile pe care intenționați să le achiziționați și aflați ce formă de substrat se potrivește cel mai bine cu mediul lor preferat.

Indiferent de tipul pe care îl achiziționați, optați pentru un substrat neparticular. Acest lucru va reduce riscul de impactare, adică atunci când broasca dvs. consumă accidental substrat pe care nu îl poate digera, ceea ce face ca acesta să se acumuleze în tractul digestiv. Impactarea ucide adesea broaștele, așa că este un lucru care trebuie evitat dacă este posibil.

De asemenea, va trebui să decideți dacă doriți să aveți plante vii în acvariul broaștei dumneavoastră. Dacă da, va trebui să găsiți ceva potrivit pentru creșterea vegetației. De asemenea, va trebui să găsiți o modalitate de a vă asigura că apa se scurge de pe fundul acvariului, împiedicând substratul să se îmbibă prea tare.

Căldură și lumini

Majoritatea broaștelor au nevoie ca acvariul lor să fie la o anumită temperatură, așa că va trebui probabil să instalați o placă de încălzire sau o lampă de încălzit pentru a le menține acvariul la această temperatură. Unele specii necesită și iluminare UV-B, așa că, dacă adoptați una dintre acestea, veți avea nevoie de o lampă specială.

CITEȘTE ȘI:
11 fapte fascinante și amuzante despre broaște țestoase

Multe broaște au nevoie, de asemenea, de multă umiditate. Ați putea să o pulverizați singur, dar acest lucru necesită timp și este enervant. În schimb, ați putea să investiți într-un sistem de ceață automatizat sau într-un pulverizator.

În ceea ce privește lumina, este posibil să nu aveți nevoie de ea dacă acvariul este aproape de o sursă de lumină naturală. Ideea aici este de a da broaștei tale o idee despre ciclurile de zi și de noapte; dacă nu vor avea acces la soare, vei avea nevoie de o lampă cu o setare de zi și de noapte.

Cu ce ar trebui să îmi hrănesc broscuța de companie?

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac proprietarii amatori de broaște este să le hrănească doar cu greieri. În timp ce greierii sunt o gustare potrivită pentru broaște, ei nu au suficientă nutriție pentru ca animalul dvs. de companie să trăiască. Majoritatea broaștelor mănâncă o mare varietate de insecte în sălbăticie, așa că veți dori să imitați această varietate pe cât de mult puteți.

Cu toate acestea, veți avea probabil dificultăți în a-i oferi broaștei dvs. ceva nou tot timpul. În acest caz, se vor folosi suplimente de vitamine (în special calciu). Acestea vin sub formă de pulbere, iar tu pur și simplu presari vitaminele pe insecte înainte de a le da broaștelor tale.

În plus față de greieri, ați putea dori să oferiți broaștei dvs. muște de fructe, viermi, gândaci de Dubai și chiar mamifere mai mari, cum ar fi șoarecii, dacă aveți o broască suficient de mare. În cele din urmă, veți dori să vă cercetați broasca aleasă pentru a afla ce le place să mănânce.

Broaștele tinere trebuie hrănite în fiecare zi, în timp ce adulții complet maturi se pot descurca cu mai multe mese pe săptămână. Aveți grijă la mărimea porțiilor, deoarece broaștele vor continua să mănânce până când se vor îmbolnăvi grav. Limitați mesele broaștei dumneavoastră la cinci sau șase insecte, cu excepția cazului în care observați că se chinuie să facă față acestei cantități.

Toate broaștele au nevoie de multă apă, dar este absolut vital să vă asigurați că apa pe care o folosiți nu conține clor și alte toxine. Problema este că broaștele au o piele semipermeabilă, așa că vor absorbi tot ceea ce se află în apă, iar multe dintre aceste substanțe chimice sunt letale pentru ele. Probabil că va trebui să cumpărați agenți speciali de condiționare a apei pentru ca apa de la robinet să fie potrivită pentru animalul dvs. de companie.

Cum am grijă de broasca mea de companie?

Manipularea

În general, nu este recomandat să vă atingeți broaștele cu pielea goală. Pielea dvs. poate fi plină de substanțe chimice precum săpun, parfumuri, loțiuni și altele asemenea, iar deoarece broaștele au o piele semipermeabilă, se pot îmbolnăvi grav dacă ingerează aceste substanțe. Mai mult, unele broaște sunt purtătoare de salmonella sau secretă toxine, așa că dacă nu le atingeți vă protejați și pe dumneavoastră.

Dacă insistați să țineți broasca cu mâinile goale, spălați-le mai întâi (și asigurați-vă că le clătiți bine pentru a îndepărta toate reziduurile de săpun). Nu vă obosiți însă să le uscați, deoarece mâinile trebuie să fie umede ori de câte ori mânuiți o broască.

Cel mai bine este să folosiți mănuși de vinil de unică folosință, fără pudră, ori de câte ori trebuie să vă ridicați animalul de companie. Acest lucru protejează toate părțile implicate și vă păstrează mâinile curate.

Există un mod corect de a ridica și de a ține o broască. Puneți degetul mare pe spatele ei, chiar sub cap, și folosiți-vă celelalte degete pentru a o ridica ușor. Cât timp este în mână, greutatea ei ar trebui să fie susținută de degete, în timp ce degetul mare o împiedică ușor să scape.

CITEȘTE ȘI:
Cum să determinați vârsta unei broaște țestoase

Orice ați face, nu strângeți prea tare.

O alternativă la folosirea mâinilor este să cumpărați o plasă de pescuit sau o lingură de plastic. Oricare dintre acestea este o modalitate excelentă de a vă pune broasca într-un acvariu secundar în timp ce îi curățați habitatul principal.

Exercițiu

Nu trebuie să cumpărați o lesă pentru a vă plimba broscuța la plimbare sau ceva de genul acesta, dar este esențial ca animalul dvs. de companie să aibă suficient spațiu în acvariu pentru a se mișca. Ele se vor descurca singure cu nevoile lor de exerciții, dar numai dacă au spațiu pentru a face acest lucru.

De asemenea, este util să aveți o mulțime de decorațiuni pe care broasca dvs. să se cațere.

Îngrijirea

Broaștele nu au prea multe nevoi de îngrijire (nici măcar nu vă obosiți să încercați să le periați, deoarece probabil că se va termina prost pentru amândoi). Multe specii își vor pierde pielea din când în când; nu trebuie să faceți nimic în acest sens, în afară de a îndepărta pielea moartă odată ce au terminat.

Curățarea habitatului

Ar trebui să curățați orice mizerie pe măsură ce apare, dar broaștele sunt în general creaturi curate. Cu toate acestea, faptul că trăiesc în medii umede, umede, poate provoca apariția mucegaiului în timp, așa că este esențial să le faceți o curățenie temeinică a habitatului lor cel puțin o dată pe lună.

Nu folosiți detergenți de uz casnic sau alte substanțe chimice dure pentru a curăța habitatul. Puteți achiziționa formule de curățare speciale pentru broaște sau puteți folosi doar apă caldă și unsoare de cot.

Începeți prin a vă lua broasca și a o transfera în incinta lor temporară. Apoi, îndepărtați toate decorațiunile și clătiți-le cu apă caldă (folosiți apă la temperatura camerei pentru plantele vii). Ștergeți-le cu un prosop și puneți-le deoparte.

Puteți îndepărta orice feluri de mâncare și le puteți clăti, de asemenea, cu apă caldă. Substratul trebuie îndepărtat și înlocuit. Dacă tot sunteți aici, examinați buștenii, butucii și altele asemenea pentru a vedea dacă prezintă semne de putrefacție. Aceste decorațiuni trebuie înlocuite la fiecare câțiva ani din acest motiv.

După ce totul este scos din acvariu, clătiți-l cu apă caldă și apoi folosiți un prosop pentru a șterge totul. Asigurați-vă că îndepărtați orice murdărie lipită; dacă este necesar, lăsați-o să se înmoaie în apa caldă timp de câteva minute pentru a fi mai ușor de dezlipit.

Când ați terminat cu acest pas, readuceți totul în acvariu (puneți broasca la urmă). Va trebui să pulverizați bine lucrurile, deoarece procesul de curățare tinde să usuce mediul.

Cum știu dacă broasca mea de companie este bolnavă?

Chiar dacă sunteți cel mai dedicat și conștiincios proprietar de broaște din lume, animalul dvs. de companie se poate îmbolnăvi ocazional. Din nefericire, puțini veterinari sunt specializați în amfibieni, așa că, dacă nu puteți remedia singur problema, prognosticul broaștei dumneavoastră ar putea fi sumbru.

De obicei, cauza îmbolnăvirii lor se află în condițiile de viață. S-ar putea să aveți acvariul setat la o temperatură greșită, să le fi dat apă plină de substanțe chimice sau să fi neglijat curățarea regulată a acvariului. Dacă problema este evidentă, remedierea ei este un prim pas bun pentru a vă readuce broasca pe autostrada spre sănătate.

Dincolo de asta, iată câteva probleme de sănătate comune pe care ar trebui să le urmăriți:

Concluzie

Dacă vă doriți un animal de companie neconvențional, ușor (și satisfăcător) de îngrijit, luați în considerare adăugarea unei broaște în menajeria dumneavoastră. Acești amfibieni adorabili sunt interesanți și plini de personalitate și necesită mult mai puțină întreținere decât un animal de companie mai tradițional.

Cel mai bun dintre toate, nu veți avea niciodată probleme cu muște, molii sau țânțari dacă aveți o broască de pază în casă!