Pisicile sunt uimitoare. Sunt drăguțe și curioase; sunt neastâmpărate și hiperactive. Sunt un izvor nesecat de distracție. Serios, cine nu iubește pisicile?

Totuși, dacă nu ați mai avut niciodată un pisoi înainte, s-ar putea să vă dați seama că nu sunteți sigur cum să aveți grijă de el, dincolo de hrănirea și îmbrățișarea lui. Oricât de distractive ar fi, pisicile pot fi destul de solicitante și există câteva lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a lua decizia de a adopta una.

Am pregătit un ghid pas cu pas despre cum să ai grijă de un nou pisoi, astfel încât să știi exact în ce te bagi înainte de a-ți aduce acasă mingea pufoasă de bucurie. De la nevoile nutriționale, la socializare, la sănătatea pisicii și multe altele, vei găsi tot ce ai nevoie mai jos!

Ghid pas cu pas: Cum să ai grijă de un pisoi nou

Pregătiri

Sunt câteva lucruri pe care va trebui să le faci înainte de a merge să adopți o pisică.

Gândiți-vă serios dacă un pisoi este potrivit pentru dumneavoastră și pentru stilul dumneavoastră de viață. Pisicile tind să trăiască între 10-15 ani în zilele noastre, ceea ce le face să fie un angajament mare. Dacă nu aveți mult timp și resurse de dedicat unui nou pisoi, ar fi bine să vă gândiți la un animal de companie care necesită mai puțin timp. Alți factori care trebuie luați în considerare sunt dacă aveți alte animale de companie care ar putea să nu se înțeleagă cu un nou pisoi, orice alergii pe care dumneavoastră sau familia dumneavoastră le puteți avea și, dacă aveți copii, vor fi capabili să se descurce în mod corespunzător cu un pisoi?

Decideți ce fel de pisoi vă doriți. Vă vine să credeți că există aproximativ 40 de rase diferite de pisici? Dacă știți deja ce rasă doriți, excelent! Dacă nu, cel mai bine este să faceți o mică cercetare pentru a afla care ar putea să vă intereseze. Luați în considerare stilul dvs. de viață atunci când faceți acest lucru. Sunteți acasă toată ziua? Atunci s-ar putea să vă convină o rasă mai energică. Ești prea obosit pentru a te juca cu un pisoi când te întorci de la serviciu? Atunci s-ar putea să vă doriți una care să fie mai puțin activă.

brown tabby kitten on white textile

Decideți de unde doriți să vă luați pisoiul. După ce ați găsit rasa care credeți că va fi cea mai potrivită pentru dumneavoastră, este timpul să vă gândiți de unde să o luați. Printre opțiuni se numără un pet shop, un adăpost sau chiar online. Dacă nu ești atât de pretențios cu privire la tipul de pisoi pe care îl dorești, ar putea fi mai bine să mergi la un adăpost sau să adopți unul online (cu siguranță va fi mai puțin costisitor!). Dar, dacă doriți o anumită rasă sau un pisoi de rasă pură, s-ar putea să nu găsiți ceea ce vă doriți la un adăpost sau pe un site de adopție.

Adoptarea

Odată ce v-ați hotărât de unde să vă luați noul animal de companie, va trebui să vă asigurați că obțineți toate informațiile necesare înainte de a adopta.

Să știți ce să întrebați angajații de la adăpost, crescătorul etc. Când ești gata să primești cel mai nou membru al familiei tale, trebuie să fii pregătit să pui câteva întrebări celui de la care adopți. Cum au primit pisoiul? Dacă actualii săi stăpâni au renunțat la pisoi, a fost din cauza unei probleme de comportament sau din alt motiv? Care este istoricul medical al pisoiului (probleme de sănătate, vaccinuri deja primite etc.)? Cum este personalitatea pisoiului? Este un pisoi pretențios la mâncare? În cele din urmă, întrebați dacă ați putea petrece puțin timp individual cu el.

CITEȘTE ȘI:
Pot două pisici să împartă o litieră? Tot ce trebuie să știți!

Verificați vârsta pisoiului. Pisicuțele ar trebui să rămână cu mamele lor (dacă mama pisică este încă în peisaj) până la 12-14 săptămâni. Adoptarea unui pisoi mai tânăr de atât ar putea avea ca rezultat probleme de sănătate sau comportamentale.

orange tabby cat in close up photography

Înainte de a vă aduce pisoiul acasă

Ați găsit pisoiul perfect pentru dvs. și sunteți aproape gata să-l aduceți acasă. Și acum ce urmează?

1. Găsiți un veterinar bun.

Va trebui să vă duceți imediat noul prieten felin la veterinar, așa că acum este momentul să găsiți unul bun. Dacă ți-ai luat pisoiul de la un adăpost, întreabă-i pe cei de acolo pe cine recomandă, deoarece probabil că au unul pe care îl folosesc des. De asemenea, puteți să vă întrebați prietenii care sunt stăpâni de animale de companie care este veterinarul lor sau puteți să accesați internetul și să citiți recenzii despre veterinarii din zona dvs. pentru a găsi un veterinar bun.

2. Protejați-vă casa împotriva pisicilor.

Noul dvs. pisoi va intra în orice. La propriu. Blocați orice cale prin care pisoiul dvs. ar putea scăpa din casă, cum ar fi ferestrele sau gurile de aerisire. Puneți deoparte obiectele în care pisoiului dvs. i-ar putea plăcea să își înfunde dinții, cum ar fi cablurile electrice sau plantele (unele specii de plante pot fi toxice pentru pisica dvs.). Puneți deoparte orice obiect pe care îl iubiți și care ar putea fi sfâșiat de ghearele mici.

3. Faceți rost de toate obiectele de care noul dvs. micuț va avea nevoie.

Pisoiul tău va avea nevoie de o varietate de lucruri pentru a fi fericit și sănătos. Această listă include o litiera în care să poată intra și ieși cu ușurință, plus nisip, mâncare, boluri pentru apă și mâncare, zgardă și medalion cu nume, cușcă de transport pentru pisici, perie sau pieptene, periuță de dinți și pastă de dinți, plus multe jucării și stâlpi de zgâriat.

Cunoașteți hrana potrivită pentru pisoiul dumneavoastră

Pisicuța ta trebuie să fie bine hrănită, iar asta înseamnă mai mult decât de câte ori îi dai de mâncare pe zi. Pisoiul tău va avea nevoi nutriționale specifice care trebuie satisfăcute pentru ca el să crească și să fie puternic și sănătos.

orange tabby kitten on persons hand

Înțelegeți că pisoiul dumneavoastră are nevoi nutriționale diferite de cele ale unei pisici adulte. Pisoiul dumneavoastră va crește rapid – în special în primele săptămâni – și va avea mult mai multă energie decât o pisică adultă. Așadar, deși unele aspecte ale nevoilor lor nutriționale vor rămâne aceleași pe tot parcursul vieții lor, când vine vorba de aminoacizi, minerale și proteine, vor avea nevoie de mai mult decât o pisică adultă. Pisoiul dumneavoastră va avea nevoie, de asemenea, de mai multe proteine și calciu. Când vine vorba de proteine, ar trebui să obțină între 30-40% din nutriția lor din acestea.

Există avantaje și dezavantaje atât la hrana umedă, cât și la cea uscată. Hrana umedă are un conținut mai mare de apă, ceea ce ajută pisoiul dumneavoastră să rămână hidratat. Cu toate acestea, se poate lipi și de dinții pisicuței, provocându-i probleme dentare pe parcurs. Mâncarea uscată, în funcție de tipul acesteia, poate fi de ajutor în ceea ce privește sănătatea dentară prin răzuirea tartrului. În plus, dacă aveți mai multe pisici, este mai ușor să vă ocupați de ele la ora hrănirii. Pe de altă parte, mâncarea uscată este mai ușor de mâncat în exces, ceea ce poate cauza creșterea în greutate care, la rândul său, duce la probleme de sănătate.

CITEȘTE ȘI:
Înțelegerea aminoacizilor esențiali din dieta pisicii dumneavoastră

Aflați de câte ori pe zi trebuie să vă hrăniți pisoiul. Până la vârsta de aproximativ 6 luni, pisoiul dvs. va trebui probabil să fie hrănit de trei ori pe zi. După aceea, ar trebui să fie în regulă să treceți la două hrăniri pe zi. Cercetați mărcile de hrană pentru animale de companie pentru a vedea care este cea mai potrivită pentru pisoiul dumneavoastră. Mărcile de hrană pentru animale de companie nu sunt toate la fel, așa că trebuie să vă asigurați că îi dați pisoiului dvs. cea mai sănătoasă hrană pe care o puteți oferi. Nu vreți să alegeți o hrană cu multe ingrediente de umplutură, ci una cu ingrediente reale. Compară etichetele între mărci sau întreabă-ți veterinarul care este recomandarea lui.

Pisoiul dumneavoastră este acasă! Și acum ce urmează?

Acum că noul dvs. micuț a sosit în sfârșit, de unde începeți?

1. Du-ți pisoiul la veterinar.

Ar trebui să vă duceți pisoiul la un control în primele două săptămâni de la sosirea sa. Este posibil ca noul dvs. prieten felin să fi făcut câteva vaccinuri înainte de a-l adopta, dar pisicuțele primesc vaccinuri până la vârsta de 4 luni, așa că probabil că nu le vor fi făcut pe toate. De asemenea, medicul veterinar va trebui să le facă un test pentru viermi și să le administreze medicamente pentru a se feri de purici atunci când vor fi suficient de mari. Acesta este, de asemenea, un moment excelent pentru a purta o conversație despre momentul în care animalul dvs. de companie ar trebui să fie sterilizat sau castrat, dacă nu este deja sterilizat. De asemenea, medicul veterinar vă poate sfătui cu privire la semnele care ar putea indica o stare de sănătate precară.

2. Învățați-vă pisoiul să folosească litiera (dacă nu știe deja cum să o folosească)

Pisicuțele ar trebui să înceapă să învețe să facă la litieră în jurul vârstei de 4 săptămâni. În plus, fiind într-o casă nouă, vor trebui să își dea seama unde se află totul. Începeți prin a vă asigura că litiera este una în care pisoiul poate intra (laturile inferioare sau una care nu este acoperită). Apoi, asigurați-vă că este într-un loc la care animalul dvs. de companie poate ajunge cu ușurință și într-o zonă cu puține lucruri care să îi distragă atenția de la sarcina pe care o are de îndeplinit. Dacă aveți mai mult de un etaj în casă, plasați o cutie la fiecare etaj.

După ce ați amplasat cutia (sau cutiile), este timpul să faceți cunoștință cu pisicuța! Aduceți-o la fiecare cutie și lăsați-o să le adulmece bine. După ce au făcut asta, puneți pisoiul în cutie. Este posibil să nu folosească cutia în acest moment – dacă nu, puneți-i în ea după fiecare hrănire până când se obișnuiește. În cele din urmă, păstrați litiera foarte curată în timpul antrenamentului. Dacă nu reușiți să vă convingeți pisoiul să folosească cutia, puteți încerca un alt tip de cutie sau de nisip, puteți încerca să curățați cutia mai des și, dacă totul eșuează, duceți pisoiul la veterinar pentru a vă asigura că totul este în regulă.

3. Fiți cu ochii pe fecalele pisoiului dvs.

În timp ce pisicile se pot îmbolnăvi de afecțiuni stomacale la orice vârstă, paraziții intestinali și infecțiile bacteriene și virale sunt mai frecvente la pisoi. Verificarea litierei animalului dvs. de companie după ce o folosește este un instrument util pentru a depista din timp orice problemă. Fecalele trebuie să fie bine formate și de culoare maro – alte culori și texturi ar putea indica probleme.

CITEȘTE ȘI:
Cum să calmezi o pisică în timpul unei furtuni: 7 sfaturi care funcționează

4. Țineți pisoiul într-o singură cameră.

În primele câteva zile în casă, țineți pisoiul într-o singură cameră, apoi lăsați-l încet în restul casei.

Acest lucru îl va face să se simtă mai în siguranță, pe măsură ce se obișnuiește cu tot ce este nou în jurul său.

5. Socializarea pisoiului dumneavoastră este vitală, așa că începeți procesul din timp.

Jucați-vă cu ei și mângâiați-i des pentru a permite o legătură între voi doi. Apoi, începeți să vă prezentați noul animal de companie altor persoane (și animale de companie) încet (supravegheați întotdeauna copiii și pisicuțele pentru a vă asigura că lucrurile merg bine). Acum este, de asemenea, momentul să începeți să îl învățați cum să călătorească într-o cușcă pentru animale de companie, să poarte o zgardă și să se așeze pentru toaletare. Este posibil ca pisoiul dvs. să fie speriat de unele lucruri, dar cu puțină liniște, se va adapta rapid la toți stimulii noi!

shallow focus photography of white and brown cat

6. Jucați-vă cu pisoiul dvs. în diverse moduri, timp de aproximativ 40 de minute pe zi.

Pisicuțele au nevoie să fie stimulate mental, pentru a nu se plictisi și a nu începe să se comporte urât, așa că folosiți diferite tipuri de joacă. Joacă-te cu pointerul cu laser, un preferat dintotdeauna al pisicuțelor, aruncă mingi mici după care să poată alerga, ia o jucărie care atârnă de un băț pentru a putea sări în jur sau stimulează-l cu hrănitori puzzle atunci când vine vorba de dulciuri. Nu-i lăsați, însă, să se joace cu mâinile și picioarele dumneavoastră, deoarece acest lucru îi va învăța că părți ale corpului sunt jucării – un comportament mult mai puțin drăguț la vârsta adultă decât la cea de pisoi.

7. Curățați-vă pisoiul.

Pisicile sunt cunoscute pentru curățenia lor, așa că, în cea mai mare parte, pisoiul tău se va ocupa singur de îngrijirea sa. Totuși, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a le ajuta. Pentru a vă salva pe dvs. și mobila de orice zgârieturi și pentru a menține unghiile animalului dvs. de companie sănătoase, veți dori să începeți să le tăiați unghiile în mod regulat atunci când sunt suficient de mari. Puteți face acest lucru singur, dacă vă simțiți curajos, sau puteți cere medicului veterinar să o facă.

Periajul pisoiului dumneavoastră de câteva ori pe săptămână va ajuta la îndepărtarea părului mort, a pielii descuamate și a murdăriei.

Periajul dinților pisoiului dvs. o dată pe zi este ideal, dar nu întotdeauna este și posibil. Dacă nu o puteți face în fiecare zi, o dată pe săptămână ar trebui să fie suficient.

Îngrijirea pisoiului dumneavoastră ar trebui să înceapă cât mai repede, pentru ca acesta să se obișnuiască cu ea. Dacă aveți probleme cu toaletarea, medicul veterinar ar trebui să fie mai mult decât fericit să vă demonstreze cel mai bun mod de a face ceva.

Și acum știți!

După cum puteți vedea, îngrijirea unui pisoi necesită multe, dar recompensele sunt mai mult decât meritate. Odată ce ți-ai ales pisoiul, ai făcut rost de toate proviziile necesare și de un veterinar bun și ți-ai pregătit casa pentru pisoi, tot ce rămâne este munca de creștere a pisoiului (și asta este partea distractivă!). Cu ajutorul ghidului pas cu pas de mai sus, vei putea să îți îngrijești și să te ocupi de noul tău animal de companie ca un profesionist atunci când vei adopta în cele din urmă.

Etichete