Șopârlele pot fi niște animale de companie grozave. Cu toate acestea, au nevoie de o mulțime de îngrijiri unice. Nu sunt în niciun caz pisici și câini. Pe lângă hrănirea lor și asigurarea că au suficientă apă, trebuie să le amenajați acvariul pentru a se potrivi nevoilor lor. Multe au, de asemenea, cerințe dietetice speciale, ceea ce poate fi puțin ciudat pentru cineva care nu este obișnuit cu nevoile lor.

Există multe tipuri de șopârle, iar majoritatea dintre ele necesită o îngrijire specifică. Unele au nevoie să mănânce niște legume, în timp ce altele sunt complet carnivore. Dragonii de apă chinezi au nevoie de apă pentru a se dezvolta, deoarece trăiesc în zone mlăștinoase. Cu toate acestea, dragonii bărboși trăiesc în deșert și au nevoie de un set de acvariu complet diferit.

Vom face tot posibilul să analizăm aceste diferențe în acest articol. Cu toate acestea, vă recomandăm să vă faceți propriile cercetări cu privire la rasa de șopârlă specifică.

Informații despre șopârle

Există multe tipuri diferite de șopârle care pot fi ținute ca animale de companie. Dragonii bărboși sunt unele dintre cele mai comune. Ele sunt docile și prietenoase, motiv pentru care sunt bune animale de companie. De asemenea, acvariile lor sunt ușor de amenajat și nu necesită o îngrijire prea specializată.

Geckos sunt foarte populare, deoarece nu fac prea multe. Ei dorm în timpul zilei și sunt nocturni. Nevoile lor de hrănire sunt destul de simple, iar acestea pot trăi până la 20 de ani.

Există câteva specii care nu sunt potrivite pentru începători. De exemplu, Anoles sunt șopârle frumoase, de rasă, dar nu sunt la fel de ușor de îmblânzit ca altele. Ele vor mușca și își vor lăsa coada – adesea mai mult decât alte rase. Iguanele sunt un pic temperamentale și pot fi la fel de complicate de îngrijit. Masculii pot fi deosebit de agresivi. Dragonii de apă chinezi au nevoie de ajustări specifice ale habitatului, cum ar fi o umiditate foarte ridicată. Din acest motiv, dau mult mai mult de lucru decât alte șopârle.

Sunt șopârlele animale de companie bune?

Multe specii de șopârle sunt destul de ușor de îmblânzit, ceea ce înseamnă că se vor comporta prietenos cu oamenii și pot fi ținute în brațe. Nu sunt afectuoase în sensul tradițional. Cu toate acestea, pot fi animale de companie decente în unele cazuri.

Doar că nu vă puteți aștepta ca ele să se comporte la fel ca o pisică sau un câine, deoarece au un model de comportament complet diferit. Unii sunt mai afectuoși decât alții.

Șopârlele nu ocupă mult spațiu, așa că pot fi excelente dacă nu aveți loc pentru o pisică sau un câine. Cu toate acestea, deseori au nevoie de multă grijă, așa că nu luați unul dacă vă așteptați la un animal de companie ușor. Nu sunt animale de companie ușoare în niciun caz din cauza nevoilor lor specializate. Multe dintre ele necesită curățarea regulată a acvariului, o dietă specializată și o manipulare atentă.

CITEȘTE ȘI:
Cât trăiesc broaștele țestoase? Date privind durata medie de viață

De unde pot lua o șopârlă?

Șopârlele sunt disponibile în tot felul de locuri. Le puteți cumpăra din lanțurile de magazine de animale de companie. Cu toate acestea, acestea nu au întotdeauna grijă de șopârlele lor și nu veți avea ocazia să discutați despre pui cu crescătorul. De multe ori, magazinul nu va avea nici măcar datele de contact ale crescătorului. Este posibil ca aceștia să nu știe nici măcar vârsta exactă a șopârlei.

Magazinele mai mici de animale de companie au adesea un furnizor local și ar putea fi în măsură să vă ofere contactul acestuia. De obicei, aceștia au ei înșiși șopârle, așa că sunt destul de bine informați.

De asemenea, puteți găsi adăposturi specializate în șopârle. Acestea sunt, de obicei, șopârle adulte și, uneori, au probleme de sănătate. Cu toate acestea, aceasta este o opțiune solidă dacă sunteți doar în căutarea unei șopârle. De obicei, există mai multe adăposturi în fiecare zonă, așa că ar trebui să puteți găsi destule în apropierea dumneavoastră.

Cât costă să ai o șopârlă?

De obicei, șopârla propriu-zisă nu costă prea mult. Șopârlele sunt destul de ieftine – între 15 și 150 de dolari. Șopârlele mai rare costă mai mult. Șopârlele de companie „obișnuite” sunt totuși destul de ieftine.

Cu toate acestea, lucrurile pe care trebuie să le cumpărați pentru șopârla dumneavoastră pot fi destul de scumpe. Habitatul în sine va costa, de obicei, câteva sute de dolari. Unele vor costa mai mult decât altele, în funcție de nevoile șopârlei. De exemplu, dragonii de apă chinezi vor avea nevoie de o instalație mai mare, deoarece au nevoie de apă, structuri de cățărare și alte elemente.

Dragonii bărboși necesită mai puține lucruri. Ei trăiesc în deșert în mod natural, așa că, de obicei, au nevoie doar de podele din hârtie de șmirghel (care sunt făcute pentru ei), câteva boluri pentru mâncare și apă și o zonă de ascundere. Puteți adăuga structuri de cățărare suplimentare și altele asemenea pe măsură ce cresc.

De ce fel de casă are nevoie șopârla mea?

Nevoile șopârlelor diferă în funcție de nevoile lor. Dragonii de apă chinezi au nevoie de un acvariu decent de înalt – de preferat să nu fie din sticlă. Acesta poate deveni destul de scump. Au nevoie de o zonă în care să înoate, iar aerul ar trebui să fie menținut la o umiditate destul de ridicată. Cu toate acestea, dragonii bărboși au nevoie de un recipient scurt, dar lung, deoarece nu se prea cațără.

CITEȘTE ȘI:
Ce mănâncă broaștele în sălbăticie și ca animale de companie?

Căldura de care are nevoie fiecare șopârlă va depinde de specie. Deoarece au sângele rece, majoritatea vor avea nevoie de un fel de lampă de încălzire. Acest lucru poate deveni costisitor, deoarece lămpile de încălzire sunt puțin costisitoare. Va trebui să schimbați des becul. Majoritatea vor avea nevoie de un bec UVB, precum și de un bec de încălzire. De obicei, șopârlele nu pot vedea roșu, așa că majoritatea lămpilor de încălzire sunt roșii pentru a nu întrerupe somnul șopârlei.

Unele șopârle au nevoie de structuri de cățărare, deși altele abia se cațără. Depinde doar de nevoile specifice ale șopârlei.

Cu ce ar trebui să îmi hrănesc șopârlele?

Șopârlele sunt de obicei foarte pretențioase în ceea ce privește ceea ce mănâncă. De exemplu, unele pot mânca doar anumite insecte. Aceștia trebuie să fie de mărimea potrivită pentru a preveni sufocarea.

Multe sunt, de asemenea, omnivore. Au nevoie de o cantitate decentă de materie vegetală, dar numai de anumite tipuri. Fiecare tip de șopârlă este diferit în ceea ce privește dieta sa. Unele au nevoie de mai multă carne. Altele au nevoie de mai puțină. Depinde de specie.

Șopârlele sunt un pic complicate când vine vorba de hrana lor. Majoritatea au nevoie de hrană proaspătă, ceea ce înseamnă că le veți hrăni cu lucruri precum greieri și viermi de făină. Mulți au nevoie de o dietă foarte specifică care se poate schimba pe măsură ce îmbătrânesc. Vă recomandăm să faceți multe cercetări cu privire la ceea ce are nevoie șopârla dvs. particulară pentru a prospera.

Cum am grijă de șopârla mea?

Majoritatea șopârlelor trebuie hrănite zilnic, deși unele pot manca mai puțin când ajung la vârsta adultă. Acest lucru se datorează faptului că adulții cresc mai puțin decât puii și, prin urmare, au nevoie de mai puține calorii. Ar trebui să vă atingeți frecvent șopârla, dar nu atât de mult încât să o stresați.

Pierderea cozii este obișnuită pentru multe șopârle. Cu toate acestea, majoritatea pot face acest lucru fără niciun fel de asistență. De obicei, proprietarii lor nu trebuie să intervină. În unele cazuri, umiditatea trebuie să fie suficient de ridicată, altfel șopârla nu va pierde coada în mod corespunzător.

Habitatul lor va avea adesea nevoie de curățare, dar majoritatea șopârlelor nu au nevoie de fapt de băi în sine.

Cum știu dacă șopârla mea este bolnavă?

Șopârlele pot fi afectate de diferite tipuri de boli. Tulburarea metabolică a oaselor este destul de frecventă la șopârle și este cauzată de lipsa de calciu. În captivitate, acesta trebuie suplimentat. Aceasta este o boală care poate fi complet prevenită cu ajutorul unui supliment și al unei diete corecte. Din păcate, mulți proprietari nu au grijă de șopârlele lor în mod corespunzător, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai frecvente boli care afectează majoritatea speciilor de șopârle.

CITEȘTE ȘI:
11 fapte fascinante și amuzante despre broaște țestoase

Putregaiul bucal este comun la unele șopârle. Aceasta se caracterizează prin răni în jurul gurii care par să putrezească la propriu. Acest lucru poate deveni destul de grav și a dus la faptul că unele șopârle folosesc o bucată din maxilarul lor. De obicei, acest lucru este cauzat de o rană la gură care se infectează. Dragonii de apă chinezi sunt predispuși în special la această problemă dacă sunt ținuți într-un acvariu de sticlă, deoarece au tendința de a se lovi de ea.

Există câteva virusuri pe care șopârlele le pot dezvolta. Cu toate acestea, deoarece șopârlele sunt de obicei ținute singure, aceasta nu este o problemă atât de mare ca în cazul altor animale. Șopârlele nou achiziționate ar trebui ținute singure pentru a se asigura că nu sunt bolnave înainte de a fi introduse cu alte șopârle (dacă sunt introduse). Curățenia este importantă. Nu ridicați o șopârlă nou adoptată și apoi mergeți să vă îmbrățișați cealaltă șopârlă.

Virușii sunt o problemă mai ales pentru șopârlele ținute de crescători, deoarece aceștia au de obicei mai multe perechi de reproducere în același timp. Șopârlele din magazinele de animale de companie pot fi, de asemenea, afectate, deoarece acestea sunt de obicei ținute împreună.

Infecțiile fungice nu sunt complet nemaiauzite, deși sunt mai frecvente la șopârlele care au nevoie de condiții umede. Pielea lor devine de obicei umedă și deteriorată aparent fără niciun motiv. Din fericire, aceste afecțiuni sunt, în general, destul de ușor de tratat cu un spray antifungic.

Pot apărea și paraziți externi. De obicei, aceștia sunt acarieni care trăiesc pe pielea șopârlei dumneavoastră. Este similar cu puricii la câini sau păduchii la oameni. Aceștia apar de obicei sub forma unor puncte roșii sau negre. Nu sunt de obicei periculoși, dar pot fi foarte enervanți pentru șopârlă.

Concluzie

Șopârlele vin în toate formele și mărimile. Modul în care aveți grijă de una nu este același la toate speciile. Unele au nevoie de o dietă completă de carne și de condiții de umiditate ridicată. Altele mănâncă o porție mare de legume și preferă mediile mai uscate. Unele au nevoie de o amenajare a acvariului și de spațiu.