Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să ai un porcușor de Guineea? Aceștia sunt niște creaturi mici și fascinante care își vor croi drum până la inima ta. Suntem aici pentru a vă spune totul despre cum este să dețineți și cum să aveți grijă de un porcușor de Guineea. Toate informațiile de care ai nevoie sunt chiar aici, așa că hai să începem și să aflăm totul despre porcușorii de Guineea!
Informații despre porcușorul de Guineea
Se crede că porcușorii de Guineea sunt originari din Anzii din America de Sud, nu ca animale sălbatice, ci ca animale domestice încă de la început. Scopul inițial al domesticirii lor a fost pentru carne, dar pe măsură ce au fost aduși în America de Nord și în Europa în secolul al XVI-lea, au devenit populari ca animale de companie.
Aceste mici creaturi pot cântări între 1,5 și 2,5 kilograme și pot avea între 8 și 16 centimetri lungime. De obicei, trăiesc cel puțin 4 ani, dar cu o îngrijire excelentă pot trăi până la 8 ani. Culorile blănii de porcușor de Guineea sunt foarte variate, încadrate în categoriile negru, maro și alb.
Porcușorii de Guineea se deosebesc de alte rozătoare prin faptul că sunt mult mai mari la naștere decât șobolanii sau șoarecii. Porcușorii de Guineea sunt mai mari decât șobolanii, dar mai mici decât iepurii și, de asemenea, nu au coadă.
Porcușorii de Guineea sunt animale de companie bune?
Dacă alegeți să dețineți un porcușor de Guineea, veți descoperi că sunt creaturi destul de sociabile. Nu numai că au tendința de a se dezvolta mai bine având un coleg cușcă, dar se bucură și de interacțiunea cu stăpânul lor. Atunci când sunt expuși la socializare de la o vârstă fragedă, aceștia acceptă cu plăcere joaca cu stăpânii lor.
Porcușorii de Guineea au tipare de somn ciudate care sunt greu de prevăzut. Fiind animale de pradă, instinctul lor este de a dormi în intervale foarte scurte, uneori nici măcar nu închid ochii pentru a dormi. Momentele în care tind să fie cel mai activi sunt în zori și la asfințit, dar probabil că vă veți vedea porcușorul de Guineea activ în cea mai mare parte a timpului, zi sau noapte.
S-ar putea să vă surprindă faptul că aceste creaturi au nevoie de interacțiune și hrănire zilnică, spre deosebire de rozătoarele mai mici (cum ar fi hamsterii), care pot fi lăsate singure câteva zile la rând. Pentru ca un porcușor de Guineea să fie cel mai sănătos, are nevoie de cel puțin ceva timp în afara cuștii sale în fiecare zi. Acest lucru îi permite să aibă timp să dezvolte o legătură cu dvs. și să-și întindă puțin picioarele.
Porcușorii de Guineea au nevoie, de asemenea, de hrană proaspătă, fân și fructe și legume care să le fie furnizate zilnic, precum și de apă. Ei își vor arăta aprecierea pentru că îi hrăniți cu o mulțime de chițăituri adorabile!
De unde pot obține un porcușor de Guineea?
Porcușorii de Guineea pot fi găsiți probabil în orice magazin de animale de companie de mari dimensiuni din apropierea dumneavoastră. De asemenea, internetul vă poate ajuta să vă găsiți următorul porcușor de companie, prin intermediul Facebook Marketplace, OLX sau ceva asemănător.
Cât costă să ai un porcușor de Guineea?
Costul inițial pentru a avea un cobai va fi mai scump decât costul lunar pentru îngrijirea acestuia. Veți cheltui în jur de 200 de euro pentru cușca porcușorului de Guineea, jucării, așternut și pentru animalul în sine atunci când vă veți lua prima dată porcușorul de Guineea. După aceea, vă puteți aștepta să cheltuiți în jur de 40 de euro pe lună pe hrană și așternut. Bineînțeles, acest cost lunar va crește cu cât veți avea mai mulți porcușori de Guineea pe care decideți să îi dețineți. Atunci când trebuie să vă duceți porcușorul de Guineea la veterinar (cel puțin o dată pe an sau pentru o boală), fiecare vizită va costa aproximativ 50 de euro.
De ce fel de cușcă are nevoie porcușorul meu de Guineea?
Fiind rozătoare mai mari, porcușorii de Guineea au nevoie de un spațiu de locuit mult mai mare în comparație cu un șoarece sau un hamster. Fiecare porcușor de Guineea pe care îl aveți ar trebui să aibă cel puțin 100 de centimetri pătrați de podea. Asta înseamnă că, dacă aveți doi porcușori de Guineea, cușca ar trebui să aibă cel puțin 200 de centimetri pătrați.
Cușca în sine poate fi din sârmă, sticlă sau plastic rezistent. Cu toate acestea, podeaua cuștii trebuie să fie solidă, nu din sârmă. Acest lucru se datorează faptului că porcușorii de Guineea pot dezvolta probleme cu picioarele în cuștile cu fundul de sârmă și pot sfârși cu picioarele rupte dacă ele se prind între fire și încearcă să evadeze în grabă.
În ceea ce privește conținutul cuștii, veți avea nevoie de aceste lucruri:
- Hârtie (de preferat) sau așternut din rumeguș (nu din lemn de cedru, însă)
- Bol pentru mâncare
- Sticlă de apă sau vas de apă
- Ascunzătoare (cum ar fi o cutie mică sau o căsuță de plastic)
- Jucării
- Resturi din lemn și pietre
Cu ce ar trebui să îmi hrănesc porcușorul de Guineea?
Dieta porcușorului dumneavoastră de Guineea va consta în principal din salata, legume sau iarbă. Ierburile sunt perfecte pentru porcușorii de Guineea, deoarece oferă o mulțime de fibre solubile și insolubile, precum și multe alte substanțe nutritive de care au nevoie. Natura abrazivă a ierbii ajută, de asemenea, la pilirea dinților porcușorilor de Guineea, care nu se opresc niciodată din creștere.
Porcușorii de Guineea sunt rozătoare unice care, la fel ca oamenii, nu produc singure vitamina C. Din această cauză, va trebui să le suplimentați dieta cu fructe și legume bogate în vitamina C. Le puteți oferi oricare dintre aceste fructe și legume: varză kale, rucola sau frunze de varză, ardei dulci, mere, pere, broccoli, castraveți, busuioc sau pătrunjel.
În plus, este posibil să doriți să îi dați porcușorului dumneavoastră de Guineea bobițe de înaltă calitate. Asigurați-vă că bobițele sunt specifice pentru porcușorii de Guineea și că au adăugat vitamina C.
Porcușorul dumneavoastră de Guineea va avea nevoie, de asemenea, de o rezervă de apă curată, furnizată fie într-un vas cu fundul greu (pentru a preveni răsturnarea), fie într-o sticlă fixată de cușcă.
Cum am grijă de porcușorul meu de Guineea?
În îngrijirea porcușorului dumneavoastră de Guineea intră multe elemente de care trebuie să țineți cont. În timp ce parcurgeți ghidurile de îngrijire, să știți că porcușorii de Guineea prosperă prin rutină. Atunci când îl hrăniți, de exemplu, dați-i de mâncare la aceeași oră în fiecare zi. Scoateți-l din cușcă cam la aceeași oră în fiecare zi pentru a se juca. O întrerupere a rutinei ar putea să vă streseze porcușorul de guineea.
Hrănirea
Oferiți-i porcușorului de Guineea iarbă tot timpul, în cantități nelimitate. Dați-le zilnic ¼ de cană până la ½ cană de fructe și legume ambalate și îndepărtați porțiile neconsumate în cel mult 24 de ore de la servire. De asemenea, se poate oferi zilnic ¼ de cană de bobițe pentru porcușori de Guineea, dacă simțiți că porcușorul dumneavoastră are nevoie de mai multă hrană.
Nu vă hrăniți porcușorul de Guineea cu cereale sau cu orice produs fabricat din cereale (cum ar fi pâinea, cerealele etc.), leguminoase, alimente zaharoase, grase sau sărate, deoarece aceste alimente ar putea perturba bacteriile gastrointestinale ale porcușorului de Guineea, putând duce la deces.
De asemenea, asigurați întotdeauna apă curată într-un castron sau într-o sticlă de apă.
Manipulare
Se recomandă să vă manipulați întotdeauna porcușorul de Guineea cu două mâini, una care să-l ia pe sub fund și cealaltă în jurul mijlocului. În acest fel, este mult mai puțin probabil să îi scăpați. Este posibil să constatați că porcușorul de Guineea adoră să se cuibărească în poala dumneavoastră sau preferă să se plimbe independent. În orice caz, este în regulă, doar asigurați-vă că mediul este stabil și sigur.
Îngrijirea
Porcușorii de Guineea nu au nevoie de băi, dar pot fi curățați pe alocuri cu o cârpă umedă sau cu un șervețel neparfumat pentru bebeluși atunci când este nevoie. Porcușorii cu păr pot fi periați cu o perie cu spate moale aproximativ o dată pe săptămână. Porcușorii de Guineea fără păr pot fi frecați ocazional cu o loțiune non-toxică pe bază de aloe.
Dinții unui porcușor de Guineea sunt în mod natural galbeni, dar nu este nevoie să fie curățați. Unghiile lor trebuie să fie tăiate cel puțin o dată pe lună.
Mediul din cușcă
Cușca porcușorului de Guineea trebuie ținută într-o zonă răcoroasă, cu cel puțin o fereastră, astfel încât porcușorii de Guineea să fie expuși la mediul normal de zi și noapte. Cu toate acestea, cușca nu ar trebui să fie plasată în lumina directă a soarelui, deoarece porcușorii de Guineea se supraîncălzesc ușor. Pentru a vă păstra programul normal de somn, porcușorii de Guineea nu ar trebui ținuți în aceeași zonă în care dormiți dumneavoastră, deoarece activitatea lor nocturnă v-ar putea ține treaz.
Exerciții fizice
Exercițiile fizice pentru porcușorul tău de Guineea sunt importante din mai multe motive. În primul rând, îi ține ocupați. Un porcușor de Guineea plictisit ar putea intra în necazuri (mușcând lucruri pe care nu ar trebui să le muște, evadând etc.). Un alt motiv pentru care au nevoie de exerciții fizice este acela de a-i socializa în mod corespunzător cu oamenii și cu alți porcușori. Un porcușor de Guineea lăsat izolat prea des ar putea deveni timid și ostil. Este ideal să le oferiți aproximativ 3 sau 4 ore de timp în aer liber în fiecare zi, mai ales dacă cușca lor este relativ mică.
Mulți proprietari de porcușori de Guineea își vor așeza porcușorul într-o zonă mare pe gresie sau pe podeaua de lemn masiv, delimitată cu un fel de gard pentru a-l împiedica să evadeze. În interiorul zonei de joacă, puneți obiecte precum cutii, pungi de hârtie sau țevi prin care să încapă. Acest lucru îi va distrage mult timp, iar ei vor beneficia foarte mult de distracție!
Socializare
Porcușorii de Guineea sunt creaturi sociale care au nevoie să fie cu alți oameni și/sau porcușori de Guineea. Veți constata că un porcușor de Guineea cu un partener în aceeași cușcă va fi mult mai fericit decât unul care este singur. Totuși, asigurați-vă că există doar un singur mascul în cușcă, deoarece au tendința de a se lupta. Un mascul castrat și o femelă sterilizată pot fi parteneri de cușcă foarte buni.
Așa cum am menționat mai devreme, atunci când porcușorul dumneavoastră de Guineea este tânăr, stabiliți o rutină de joacă. Acest lucru va asigura că porcușorul dumneavoastră va rămâne jucăuș și distractiv toată viața, în loc să fie timid și speriat.
Curățarea cuștii
Așternutul porcușorului de Guineea trebuie schimbat de cel puțin două ori pe săptămână. De asemenea, îndepărtați petele umede din așternut imediat ce le observați. Acest lucru va menține cușca fără mirosuri, de dragul dvs. și al porcușorului de Guineea.
De asemenea, este recomandat să curățați întreaga cușcă cu o soluție de înălbitor 3% cel puțin o dată pe săptămână. Cel mai bine ar fi să faci acest lucru în timpul timpului de joacă al porcușorului tău, astfel încât cușca să fie curată și să aibă timp să se usuce înainte de a-l pune din nou înăuntru.
Cum știu dacă porcușorul meu de Guineea este bolnav?
În condiții normale de sănătate, porcușorul dumneavoastră de Guineea va fi alert, activ, va mânca și bea în fiecare zi, se va plimba și va chițăi frecvent! Toate acestea sunt semne ale unui porcușor fericit și sănătos. Cu toate acestea, porcușorul dumneavoastră ar putea dezvolta o boală și va trebui să îl duceți la veterinar.
Iată câteva simptome generale la care trebuie să fiți atenți și care ar putea indica o boală:
- Pierdere în greutate
- Cădere anormală a părului
- Umflături anormale
- Leziuni ale pielii
- Respirație dificilă
- Letargie
- Diaree sau fund murdar
- Scurgere nazală sau oculară
- Dinți prea mari
Dacă observați oricare dintre aceste simptome la porcușorul de Guineea, duceți-l la veterinar pentru a-l examina. Medicul veterinar vă va putea instrui cu privire la următorii pași de urmat și, eventual, vă va prescrie medicamente.
Iată mai multe informații despre câteva dintre cele mai frecvente boli pe care le experimentează porcușorul de guineea.
Infecții respiratorii
Infecțiile respiratorii la porcușorii de Guineea seamănă foarte mult cu alergiile: curgerea nasului și a ochilor, strănut, probleme de respirație și tuse, pentru a numi doar câteva. Acestea sunt destul de frecvente la porcușori din cauza mediului în care trăiesc. Asigurați-vă că așternutul lor este curățat în mod regulat și că nu le înrăutățește starea.
Scorbutul
Porcușorii de Guineea nu își produc singuri vitamina C, a cărei deficiență provoacă boala scorbutului. Scorbutul poate cauza probleme dentare, probleme de creștere și un sistem imunitar slăbit. Într-o stare mai gravă, poate provoca probleme articulare grave și probleme de reproducere. Acesta este motivul pentru care porcușorul de Guineea are nevoie de cel puțin 10 mg de vitamina C pe zi.
Tumori
Tumorile pot apărea oriunde pe un porcușor de Guineea, la fel ca la oameni. Este o idee bună să vă verificați regulat porcușorul de Guineea pentru a vedea dacă are noduli. Pipăiți-i ușor burta pentru a face acest lucru. Duceți-vă porcușorul la veterinar dacă observați orice umflătură bruscă. Ar putea fi o tumoare sau o umflătură grasă inofensivă.
Concluzie
Deținerea unui porcușor de Guineea vă poate îmbogăți viața. Sunt suficient de mici și portabili pentru a fi ușor de transportat și de manevrat. Porcușorii de Guineea sunt jucăuși și curioși, atunci când li se oferă mediul potrivit în care să se afle. Nu sunt la fel de ușor de întreținut ca hamsterii sau șoarecii, dar sunt mai interactivi.
Acum că știi cum să ai grijă de un porcușor de Guineea și ai decis că sunt pentru tine, îți urăm succes în căutarea următorului tău prieten de companie și mulți ani de bucurie alături de el sau ea!