Puii de veveriță ar putea fi, fără îndoială, unul dintre cei mai drăguți pui din regnul animal. Sunt atât de mici, fragili, neajutorați și drăgălași. Dacă ați găsit un pui de veveriță micuță și mama nu este de găsit, s-ar putea să vă agitați pentru a găsi resurse pentru a o ajuta.
Sau poate că sunteți pasionat de animale de companie exotice și doriți să păstrați veverițe. Acestea pot fi animale de companie decente pentru proprietarii experimentați. Indiferent unde vă aflați în călătorie, nu vă faceți griji – vom trece în revistă exact cum să abordați situația, astfel încât să puteți avea grijă în mod corespunzător de aceste creaturi rapide.
Informații despre veverițe
Veverițele sunt niște mamifere mici și grozave cărora le place să facă năzbâtii. Indiferent de ce fel de veveriță este în cauză, acești micuți sunt super amabili, curioși și atenți – și băiete, au energie. Dar sunt veverițele bune animale de companie?
Haideți să cunoaștem veverițele un pic mai bine.
Istorie
Veverițele sunt indigene în America de Nord, America de Sud, Asia, Europa și Africa.
În diferite regiuni ale lumii, veverițele sunt foarte diferite ca aspect și personalitate. În ciuda naturii lor sălbatice, unii entuziaști ai speciilor exotice au încercat să domesticească această mică creatură.
Credeți sau nu, veverițele au fost animale de companie populare în vremurile trecute. Ele se găseau în multe case din SUA de-a lungul anilor 1800. Veverițele aveau corpuri agile și personalități simpatice, cucerind inimile celor care le aveau în grijă.
Astăzi, mulți profesioniști în domeniul vieții sălbatice îi sfătuiesc pe oameni să nu țină veverițe ca animale de companie, dar asta nu îi împiedică pe unii să încerce.
Tipuri de veverițe
Există câteva specii diferite de veverițe, printre care se numără:
- Veverițele zburătoare
- Veverițele de pământ
- Tamias
- Veverițe vulpe
- Veverița cenușie estică
- Veverițele de copac
- Veverițele roșii americane
- Veverițele negre
Mediu
Veverițele preferă să trăiască în copaci și să locuiască în zonele împădurite. De asemenea, veverițele adoră dezvoltările urbane. Chiar dacă în suburbii sau în orașe ar putea fi expuse unor pericole suplimentare, ele au la dispoziție o selecție abundentă de hrană.
Durata de viață
Durata de viață a veverițelor variază în funcție de specie și de mediu. Nu este neobișnuit să vezi o veveriță cenușie trăind 20 de ani în captivitate.
Culori
În funcție de specie, blana veverițelor poate varia între:
- Negru
- Negru
- Maro
- Agouti
- Alb
- Roșu
- Argintiu
Dieta naturală
Veverițele sunt ierbivore și se hrănesc cu plante, fructe, legume, semințe, nuci și scoarță. De asemenea, pot sări în curte pentru a fura și semințe pentru păsări.
Veverițele sunt animale de companie bune?
Veverițele sunt niște drăgălășenii compacte și excitabile care au personalități interactive. Unii oameni consideră că a avea o veveriță este o experiență plină de satisfacții. Cu toate acestea, pot exista mai multe dezavantaje care fac ca deținerea unei veverițe să nu fie cea mai bună decizie.
Lăsând la o parte toate celelalte aspecte, este dificil să obțineți autorizații și, uneori, este ilegal să dețineți veverițe de companie. Anumite state și regiuni au cerințe stricte sau o interzic cu totul. Unele zone doresc să aveți o licență de reabilitare a faunei sălbatice înainte de a avea o veveriță pentru a asigura o îngrijire adecvată.
Verificați legile generale privind deținerea de animale exotice din țara dumneavoastră înainte de a merge mai departe pentru a cumpăra sau a obține o licență.
Realitatea de a deține o veveriță
Indiferent cât de drăguțe sunt, aceste animale sunt considerate în continuare sălbatice. Chiar dacă ați putea cumpăra de la un crescător, veverițele nu au ieșit din habitatul lor natural suficient de mult timp pentru a fi complet domesticite. Acest lucru înseamnă că a deține o veveriță este foarte diferit de a avea un câine sau o pisică.
Veverițele au un răspuns de pradă foarte ridicat, ceea ce înseamnă că pot fugi, mușca sau zgâria atunci când se simt amenințate. O singură mișcare greșită ar putea semnala că există un pericol, creând o reacție negativă. Veverițele au picioare musculoase și puternice și dinți ascuțiți – pot da un pumn destul de puternic.
Prin natura lor, veverițele sunt menite să sară din copac în copac fără consecințe. Ele au o energie nelimitată și un sentiment de libertate. Veverițele închise în habitate mici se pot simți foarte singure și chiar deprimate fără o socializare și o stimulare corespunzătoare.
Atunci când ies la plimbare, au gheare ascuțite care vor rupe mobila și alte materiale. Toate explorările în afara cuștii trebuie supravegheate îndeaproape.
Complicațiile îngrijirii veverițelor
Unii oameni nu sunt pregătiți pentru a deține veverițe pentru o varietate de factori. Fie este vorba de o situație de copil abandonat, fie de o achiziție impulsivă. Indiferent de motivul din spatele greutății, s-ar putea să vă aflați în situația de a vă depăși.
Veverițele s-ar putea să vă surprindă cu câtă atenție au nevoie. Nu numai că trebuie să le dați drumul cu fidelitate pentru a face exerciții zilnice, dar trebuie, de asemenea, să vă asigurați că sunt curate, hrănite și îngrijite.
Veterinarii pot deveni și ei scumpi, deoarece veterinarii exotici sunt mai rari și au tarife și taxe mari. Uneori, oamenii se trezesc că nu știu cum să continue îngrijirea și să predea animalul.
Veverițele rănite sau accidentate
Dacă ați găsit o pui de veveriță sau un pui de veveriță singular care a fost abandonat sau rănit, este posibil ca acesta să nu se poată întoarce în mediul sălbatic. Chiar dacă planul dvs. inițial era să îngrijiți puiul până la însănătoșire și să-l eliberați, nu este întotdeauna o opțiune.
În acest caz, ar trebui să contactați întotdeauna un centru de salvare sau de reabilitare a animalelor sălbatice pentru îndrumări sau sfaturi suplimentare.
De unde pot obține un pui de veveriță?
Unde puteți cumpăra un pui de veveriță depinde foarte mult de locul pe care îl ocupați pe hartă. Unele locuri vă permit să țineți veverițe ca animale de companie, în timp ce altele interzic cu strictețe acest lucru.
Veverițele sunt considerate animale sălbatice, așa că majoritatea locurilor cer să aveți un permis și o autorizație corespunzătoare înainte de a le deține.
Licență-înainte de a cumpăra, va trebui să obțineți o licență dacă statul dumneavoastră o cere. Costul variază destul de mult de la un stat la altul, încadrându-se între 5 și 150 de dolari.
Prețul puiului de veveriță – unii pui de veveriță vor fi gratis, deoarece s-ar putea să găsiți un copil abandonat. Dar altele vă vor costa. O veveriță de la un crescător licențiat costă între 200 și 600 de euro, dar pot ajunge la peste 1.000 de euro, în funcție de raritate.
De ce fel de casă are nevoie puiul meu de veveriță?
Un pui de veveriță se simte cel mai bine într-un cuib natural sau într-o vizuină, dar se mai întâmplă și accidente. Dacă găsiți un pui de veveriță orfan, contactați un centru pentru animale sălbatice pentru a afla cum să procedați.
Dacă cumpărați o veveriță de la un crescător, trebuie să imitați cât mai mult posibil stilul lor de viață natural în captivitate.
Cuibul
Veverițele își fac cuiburi în mod natural, ceea ce le face să aibă un sentiment de siguranță. De asemenea, veverițele sunt mari arhitecți. Dacă îi oferiți veveriței dvs. o mulțime de materiale prietenoase cu rozătoarele, își pot face singure un cuib pe cinste.
Jucării
Veverițele sunt niște creaturi foarte jucăușe și vor avea nevoie de activități care să le țină ocupate. Veverițele au nevoie de o mulțime de obiecte sigure pe care să le mestece, deoarece trebuie să își limpezească incisivii.
Tip de cușcă
Veverițele sunt foarte energice și au nevoie de mult spațiu, așa că, cu cât cușca este mai mare, cu atât mai bine. O veveriță se poate potrivi bine într-o cușcă înaltă, verticală, unde poate sări și să se cațere. Multe cuști pentru dihor sau planor de zahăr pot fi cămine potrivite pentru veverițele de companie, cu condiția ca acestea să aibă zilnic timp să exploreze în afara cuștii.
Ascunzătoare
Veverițele preferă să se simtă izolate atunci când se relaxează. De asemenea, le place să aibă o ascunzătoare privată numită „cache” pentru a depozita surplusul de mâncare.
Mâncare și vase de apă
Puteți oferi veveriței dvs. o farfurie de mâncare obișnuită și puțin adâncă – deoarece probabil că vor lua toată mâncarea și o vor aduna în zona lor de cuib. Veverițele au nevoie de o sticlă de apă, cum ar fi cea pe care o cumpărați pentru porcușori de Guineea sau iepuri.
Colegii de cușcă
Veverițele sunt mici creaturi sociale, așa că au nevoie de un prieten în incinta lor? Ei bine, în natură, veverițele trăiesc de obicei singure. De asemenea, nu sunt bune cu alte animale de companie, deoarece se pot răni foarte ușor.
Cu ce ar trebui să îmi hrănesc puiul de veveriță?
Dieta veveriței depinde foarte mult de vârsta puiului.
Puii orfani
Dacă veverița este orfană, trebuie să hrăniți puiul cu biberonul la fiecare câteva ore. Aceștia au nevoie de lapte de înlocuire a formulei pentru cățeluși și de Pedialyte pentru a crește corespunzător. Va trebui să restrângeți vârsta puișorilor pentru a determina cât de mult să le oferiți.
Va trebui să urmați un program riguros de hrănire, ceea ce înseamnă să vă treziți la fiecare câteva ore pe parcursul nopții pentru a vă asigura că sunt hrăniți și îngrijiți. Acest lucru poate fi foarte obositor, deoarece veverițele foarte tinere trebuie să mănânce la fiecare 2 ore în primele câteva zile de viață.
Pe lângă hrănire, trebuie să fiți pregătit să faceți și munca mamei – stimularea organelor genitale pentru a le ajuta să folosească baia. Dacă nu o faceți, veverița s-ar putea să se lege și să se impacteze, fiind incapabilă să își elimine scaunul.
Puii în captivitate
Veverițele născute în captivitate nu-și vor părăsi mamele până când nu vor avea aproximativ 10 și 12 săptămâni de viață. Până în acest moment, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la suplimentarea formulei de lapte praf, deoarece puii sunt complet înțărcați și pregătiți să trăiască în mod autosuficient.
Puteți să vă hrăniți veverița cu:
- Legume
- Legume
- Rădăcini și verdețuri sălbatice
- Nuci
- Semințe
- Coaja de fructe
Majoritatea nevoilor lor alimentare sunt acoperite doar de blocurile pentru rozătoare, dar alimentele proaspete sunt esențiale pentru a vă menține veverița sănătoasă.
Cum am grijă de puiul meu de veveriță?
Dacă țineți o veveriță în captivitate, doriți să creați cea mai bună atmosferă posibilă.
Temperatura din cușcă
Dacă veverița dvs. este foarte tânără, va trebui să o țineți caldă și confortabilă – deoarece acești micuți se bazează la început pe căldura corporală a mamei lor. S-ar putea să aveți nevoie de o lampă de încălzire sau de un tampon pentru primele câteva săptămâni de reabilitare.
Veverițele autosuficiente sunt durabile și făcute să reziste la intemperii. Acestea ar trebui să se afle într-o zonă cu temperatura camerei, departe de curenți de aer sau de lumina directă a soarelui.
Socializare
Veverițele sunt niște mici ticăloși energici care au nevoie de mult timp pentru socializare. Ele sunt foarte curioase și vor forma legături strânse cu oamenii.
Se vor conecta cel mai bine cu dumneavoastră atunci când se bucură de joacă. Așadar, scoaterea veveriței dvs. din incinta lor pentru activități distractive vă va consolida relația.
Cu restricții și supraveghere adecvate, puteți chiar să vă scoateți veverița afară pentru a explora. Aveți grijă, deoarece acestea pot scăpa într-o clipită.
Exercițiu
Veverițele sunt animale mici și vioaie care au nevoie de mult timp pentru a se agita. De asemenea, au nevoie de mult soare, așa că ieșirile zilnice afară la intervale de 30 de minute sunt ideale.
Curățenie
Trebuie să păstrați zona cuștii veveriței dvs. curată și igienică. Cel mai bine ar fi dacă ați curăța pe alocuri cușca pentru a o menține fără accidente. Ar trebui să curățați întreaga cușcă în fiecare săptămână.
Îngrijirea
Veverița dvs. va face toată munca complicată de toaletare pentru dvs. Nu va trebui să îi faceți baie, dar va trebui să îi tăiați unghiile. Dacă nu sunteți familiarizat sau nu vă simțiți confortabil cu efectuarea acestei sarcini, duceți-o la veterinar pentru asistență.
Cum știu dacă puiul meu de veveriță este bolnav?
Dacă ați găsit un pui de veveriță, căutați semne vizibile de probleme, cum ar fi zgârieturi, răni sau traume. Dacă nu există nimic neobișnuit din punct de vedere vizual, acordați atenție respirației și reacției. Va trebui să vă ocupați imediat de puiul de veveriță dacă pare foarte slăbit sau rece.
Mai ales în cazul animalelor de companie exotice, este vital să le duceți la profesioniști în domeniul faunei sălbatice care au experiență. Multe probleme vor fi în afara domeniului dumneavoastră de expertiză, ceea ce poate fi în detrimentul puiului.
Dacă v-ați cumpărat veverița de la un crescător, trebuie totuși să vă asigurați că micuța dvs. fire vii crește și funcționează așa cum ar trebui. Găsiți un veterinar pentru animale exotice în zona dvs. și țineți pasul cu vizitele anuale la veterinar.
Probleme de sănătate ale veveriței
Există anumite boli pe care veverița dumneavoastră le poate contracta – dar există și probleme pe care vi le poate transmite. Chiar și veverițele crescute domestic pot fi purtătoare de boli.
Testele veterinare pot determina starea de sănătate a puiului dumneavoastră de veveriță. Duceți-l pe micuțul dumneavoastră la consultații cu fidelitate, mai ales în primul an de viață.
Afecțiunile comune ale veverițelor includ:
- Leptospiroza
- Salmoneloza
- Boala Lyme
- Tularemia
Protejați-vă în timp ce interacționați cu veverița dumneavoastră pentru a preveni transmiterea bacteriilor. Amintiți-vă întotdeauna să vă protejați pielea și să vă spălați pe mâini după aceea.
Semnele de îmbolnăvire
Veverițele au ochii strălucitori și coada stufoasă. Sunt iuți, alerți și iuți în picioare. Toate veverițele sănătoase ar trebui să aibă aceste caracteristici, așa că, dacă observați că nu se comportă ca ele însele, căutați alte indicii vizuale pentru a vedea ce ar putea fi în neregulă.
Dacă veverița dvs. prezintă oricare dintre aceste simptome, contactați imediat un profesionist:
- Strănut
- Scurgerea nasului sau a ochilor
- Letargie
- Comportament anormal
- Respirație rapidă
- Blana lipsită de strălucire
- Ochii întunecați
Nu ezitați să vă duceți animalul de companie imediat dacă credeți că este o situație de urgență.
Cum îmi pregătesc puiul de veveriță pentru a trăi în natură?
Să lași un pui de veveriță să-și trăiască viața în habitatul său natural este cea mai bună decizie pe care o poți lua pentru micuța simpatică iubitoare de nuci. S-ar putea să fie greu să renunți odată ce ai găsit și te-ai împrietenit cu una, dar aceasta le oferă cu adevărat o calitate optimă a vieții.
Multe agenții împrăștiate în SUA lucrează cu oamenii pentru a reabilita și elibera animalele sălbatice înapoi în pădure. Puteți avea încredere într-un profesionist pentru a reintroduce veverița la rădăcinile sale naturale.
Salvarea animalelor sălbatice este disponibilă în fiecare stat. Aici este o listă de facilități în funcție de stat care vă pot ajuta, dar este posibil să existe mai multe opțiuni pentru dumneavoastră la nivel local.
Concluzie
Fie că vă decideți să aduceți acasă un pui de veveriță de la un crescător sau tocmai ați salvat o pui de veveriță, îngrijirea veverițelor este atât de esențială pentru bunăstarea acestor creaturi uimitoare. Să deții o veveriță s-ar putea să nu fie ceea ce crezi.
Aceștia sunt animale sălbatice care sunt cele mai fericite în habitatele lor naturale. Dacă dețineți o veveriță de companie, aveți întotdeauna grijă de toate aspectele care necesită atenție – de la dietă la incintă și până la exercițiile zilnice. Cel mai important, bucurați-vă de interacțiunea cu micuțul dumneavoastră zburdalnic.