Introducere

Lungi, alunecoși și subțiri, șerpii de companie sunt reptile exotice care necesită un proprietar experimentat. Deși șerpii nu sunt animale drăguțe și drăgălașe, ei pot fi animale de companie fantastice pentru persoana potrivită. Șerpii pot trăi zeci de ani și necesită îngrijire și atenție constantă. Dacă vă gândiți să adăugați acest animal de companie fascinant în gospodăria dumneavoastră, iată tot ce trebuie să știți despre îngrijirea unui șarpe de companie.

Informații despre șerpi

 • Șerpii pot trăi 20 sau mai mulți ani
 • Șerpii sunt carnivori și se hrănesc cu pești, șobolani și alte animale de pradă mici
 • Șerpii nu au pleoape!
 • Nu pot mesteca și înghiți mâncarea întreagă
 • Există peste 300 de specii de șerpi.
 • Șerpii miros cu limba.
 • Peste cinci milioane de oameni dețin șerpi

Sunt șerpii animale de companie bune?

Deși cumpărarea unui șarpe poate părea atrăgătoare, aceste animale nu sunt animale de companie bune pentru început. Mai mult, nu sunt potrivite pentru persoanele care caută un companion social și iubitor. Dacă nu puteți suporta să vă hrăniți animalul de companie cu animale moarte sau vii, un șarpe nu este potrivit pentru dumneavoastră.

Cu toate acestea, pentru unii oameni, șerpii pot fi animale de companie excelente. Șerpii sunt adesea neînțeleși și pot fi un uimitor mijloc de eliberare a stresului pentru mulți oameni. Ei nu necesită plimbări zilnice și sunt super liniștiți. De fapt, cuștile lor sunt extrem de ușor de curățat.

Șerpii pot trăi zeci de ani. Acesta este motivul pentru care vizitele de sănătate de rutină la un veterinar calificat sunt o necesitate. De asemenea, au nevoie de temperaturi de 80 până la 85 grade F pentru a trăi confortabil.

Dacă nu sunteți în măsură să îi asigurați animalului dvs. de companie sănătatea și întreținerea corespunzătoare a mediului înconjurător timp de mulți, mulți ani, este posibil ca un șarpe să nu fie animalul de companie potrivit pentru dvs.

De unde pot obține un șarpe de companie?

Puteți cumpăra un șarpe de companie de la un magazin local de animale de companie, de la un magazin de reptile sau de la un comerciant sau crescător de animale exotice calificat și de renume. De asemenea, puteți vizita o expoziție de șerpi sau de reptile din zona dumneavoastră pentru a cunoaște alți pasionați de șerpi și pentru a găsi mai multe tipuri de șerpi exotici de vânzare.

CITEȘTE ȘI:
11 fapte fascinante și amuzante despre broaște țestoase

Cât costă să ai un șarpe de companie?

Șerpii nu sunt animale ieftine de cumpărat sau de îngrijit. Dacă intenționați cu adevărat să dețineți un șarpe de companie, trebuie să fiți pregătit și dispus să cheltuiți banii de care acesta are nevoie pentru a se dezvolta.

Un șarpe va costa în jur de 75 de euro sau mai mult pentru animalul în sine. Unele specii de șerpi pot costa mii de euro, în funcție de raritatea lor. Prețul îngrijirii șerpilor va varia în funcție de tipul de șarpe pe care alegeți să îl cumpărați. De exemplu, deținerea unui șarpe jartieră este mult mai accesibilă decât deținerea unui piton. Cu toate acestea, costurile generale ale deținerii unui șarpe includ:

 • Între 110 și 145 de euro pentru consumabile, inclusiv un acvariu, boluri pentru apă și mâncare, un încălzitor, lumini, cronometre și manometre, piei și decor.
 • Între 310 și 740 de euro pentru cheltuielile anuale, inclusiv întreținerea și îngrijirea incintei.
 • Între 120 și 300 de euro pentru nevoile anuale de asistență medicală, inclusiv controale și urgențe.
 • Între 120 și 240 de euro pentru hrană.

Costurile anuale totale pentru deținerea unui șarpe se vor situa între 450 și 1.500 de euro.

De ce fel de casă are nevoie șarpele meu de companie?

Șerpii au nevoie de terarii mari, transparente, care să se potrivească dimensiunilor lor. Un acvariu de 20 de litri este bun pentru un șarpe de dimensiuni mici. Capacul ar trebui să fie ecranat pentru ventilație. Șerpii sunt niște artiști ai evadării extraordinari, așa că nu uitați niciodată să puneți un capac sigur deasupra acvariului pentru șerpi.

CITEȘTE ȘI:
Cum să determinați vârsta unei broaște țestoase

Tapetați fundul acvariului cu frunze uscate, nisip, mulci de scoarță sau ziare, astfel încât șarpele dvs. de companie să se poată îngropa și ascunde.

Șerpii sunt animale cu sânge rece și au nevoie de un habitat cu climă controlată pentru a rămâne sănătoși și fericiți. Un tampon de încălzire sub rezervor reprezintă o opțiune bună pentru majoritatea proprietarilor de șerpi. De asemenea, puteți opta pentru becuri deasupra capului. Indiferent de metoda de încălzire pe care o alegeți, asigurați-vă că monitorizați cu atenție temperaturile din acvariu cu ajutorul unor manometre și termometre.

De asemenea, va trebui să mențineți acvariul umed. O umiditate scăzută va face ca șarpelui dvs. de companie să îi fie greu să își piardă pielea veche și moartă. Pulverizați interiorul acvariului cu un fâs fâs în fiecare zi. Bolurile mari de apă și mușchiul umezit vor adăuga, de asemenea, umiditate în acvariu. Urmăriți nivelul de umiditate cu un higrometru.

La fel ca și dumneavoastră, șerpii se bucură de intimitatea lor. Luați-i șarpelui dvs. de companie o peșteră sau un adăpost unde să se poată bucura de puțin timp de singurătate.

Cu ce ar trebui să îmi hrănesc șarpele de companie?

Șerpii sunt carnivori, ceea ce înseamnă că mănâncă doar carne. Hrănirea va depinde de tipul de șarpe pe care îl cumpărați. De exemplu, unii șerpi vor mânca pui de șoareci congelați, în timp ce alții se vor înfrupta din șobolani mari, vii. Înainte de a vă cumpăra un șarpe de companie, faceți-vă temele cu privire la nevoile specifice ale rasei pe care o aduceți acasă.

Toți șerpii au nevoie de acces la apă proaspătă și curată. Păstrați un bol adânc cu apă în cușca șarpelui dumneavoastră. Schimbați apa zilnic.

Cum pot avea grijă de șarpele meu de companie?

Deși șerpii nu sunt creaturi sociale sau dresabile așa cum sunt câinii sau pisicile, ar trebui să vă străduiți să interacționați cu al dumneavoastră în fiecare zi. Puteți permite șarpelui dvs. de companie să vă treacă pe umeri, să se înfășoare în jurul brațului dvs. sau să exploreze o cameră mare și goală din casa dvs. Nu permiteți niciodată ca un șarpe liber să fie nesupravegheat. Nu permiteți niciodată șarpelui dvs. de companie să interacționeze cu alte animale de companie, în special cu animale mici.

CITEȘTE ȘI:
Ce mănâncă șerpii în sălbăticie și ca animale de companie?

Nu vă manipulați niciodată șarpele imediat după ce a mâncat.

Dacă copiii dvs. manipulează șarpele de companie, supravegheați-i îndeaproape. Învățați-i cum să țină și să manipuleze corect și delicat reptila.

Cum știu dacă șarpele meu de companie este bolnav?

Pentru ca șarpele dvs. de companie să rămână sănătos, este esențial să vă programați o programare de sănătate la un veterinar calificat pentru animale exotice la fiecare șase luni.

Deși șerpii în captivitate vor prospera timp de mulți ani, pot suferi de unele probleme de sănătate. Cea mai frecventă este incapacitatea de a mânca sau de a se dezvolta. Acest lucru este în general cauzat de stres, cum ar fi faptul că acvariul șarpelui este la o temperatură necorespunzătoare.

Șerpii pot dezvolta, de asemenea, fălci umflate, bășici, arsuri, abcese, ochi umflați sau tulburi și pete decolorate. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, programați imediat o programare la un veterinar.

Concluzie

Șerpii de companie sunt cei mai potriviți pentru proprietarii experimentați. Ei au nevoie de condiții adecvate de acvariu și de temperatură pentru a înflori. Dacă vi se face rău când vă gândiți să hrăniți un tip de animal cu altul, un șarpe nu este animalul de companie potrivit pentru dumneavoastră. În plus, dacă doriți un animal de companie social și drăgălaș, nu vă luați un șarpe de companie.

Dacă aveți experiența, dedicarea și educația adecvată, un șarpe de companie poate fi animalul de companie perfect pentru dumneavoastră.