Știm cu toții că câinii sunt animale extrem de sociabile și le place să ne aibă în preajmă. Din păcate, unii câini devin anxioși și neliniștiți atunci când sunt lăsați singuri și acest lucru este denumit în mod obișnuit anxietate de separare.

Semnele pe care un câine le manifestă în cazul anxietății de separare sunt variabile, dar de obicei sunt comportamente nedorite și distructive, care îi supără atât pe câine, cât și pe familia sa umană. Dacă, în calitate de proprietar al unui animal de companie, ați suferit vreodată de anxietate sau de sentimente anxioase, puteți înțelege cât de neplăcut este pentru cățelul dumneavoastră.

Anxietatea de separare nu este neobișnuită, dar nu este întotdeauna clar unde sau când a început. Pentru a vă ajuta câinele să învețe că este în regulă să petreacă ceva timp singur, haideți să stabilim câteva fapte și răspunsuri cu privire la anxietatea de separare.

Ce este anxietatea de separare?

Anxietatea de separare este reacția pe care câinele dvs. o manifestă atunci când dvs., persoanele care îl îngrijesc sau persoanele pe care este obișnuit să le aibă în jurul său nu sunteți acolo. Acest lucru se poate întâmpla dacă plecați din casă sau dacă câinele dvs. este lăsat la îngrijitor. În cazuri extreme, poate fi declanșată doar de faptul că părăsiți camera în care vă aflați amândoi.

Semne ale anxietății de separare

Poate fi îngrozitor pentru dvs. când, de exemplu, vă întoarceți acasă după ce v-ați lăsat câinele și găsiți un animal de companie în mod evident stresat. Într-o epocă în care stresul și frica devin din ce în ce mai frecvente la câini, probabil pentru că suntem din ce în ce mai conștienți de existența acestei afecțiuni, care sunt semnele anxietății de separare, astfel încât să vă puteți da seama cât mai repede posibil și să luați măsuri?

S-ar putea să constatați că câinele dumneavoastră prezintă unul sau mai multe dintre aceste semne:

  • Gâfâiala
  • Tremurare
  • Scuturare
  • Orice formă de comportament distructiv, cum ar fi mestecarea, ruperea și zgârierea mobilierului, podelei sau bunurilor
  • Salivare excesivă, în special atunci când crede că va fi lăsat singur
  • Agățare, în special atunci când se gândesc că vor fi lăsați singuri
  • Urinare sau murdărire în casă, la un câine altfel dresat.
  • Lătratul, urletul, văicăreala, văicăreala sau plânsul
  • Lipsa de liniște, incapacitatea de a se liniști
  • Urechile trase în spate sau fixate în jos
  • Linsul buzelor
  • Coadă între picioare
  • Comportamente repetitive, cum ar fi lingerea excesivă
  • Încercarea de a scăpa de izolare și rănile aferente

Dacă câinele dumneavoastră prezintă semne de anxietate de separare, vă sugerăm să vorbiți cu un medic veterinar.

Cele 4 sfaturi despre cum să vă ajutați câinele cu anxietate de separare

Acest lucru necesită timp, consecvență și persistență, dar este posibil de rezolvat. Scopul este să vă ajutați câinele să devină mai puțin temător și mai relaxat atunci când nu sunteți în preajmă, ajutându-l în același timp să se simtă mai puțin dependent de dvs. și de ceilalți membri ai casei.

CITEȘTE ȘI:
Câinilor le plac băile? De ce o iau razna după o baie?

Anxietatea de separare este un domeniu complex și vast de tratat, iar sfaturile și ajutorul ar trebui să fie solicitate de la medicul veterinar și de la un behaviorist canin calificat pentru a obține cele mai bune rezultate. Un plan de tratament se bazează foarte mult pe fiecare câine și situație.

Cu toate acestea, există câțiva pași generali de urmat.

1. Recunoașteți semnele și identificați factorii declanșatori

Inițial, se revine la lista anterioară, iar dumneavoastră, în calitate de părinte al animalului de companie, observați semnele și recunoașteți că există o problemă care necesită atenția dumneavoastră. Apoi, este important să contactați medicul veterinar pentru ca acesta să poată verifica dacă câinele dumneavoastră suferă de vreo afecțiune medicală care ar putea prezenta semne similare, înainte de a identifica că anxietatea de separare este rădăcina problemei.

Deși uneori poate exista un eveniment de viață perturbator evident sau o schimbare semnificativă a rutinei care a dus la apariția anxietății, adesea nu se cunoaște motivul care stă la baza apariției anxietății de separare la câinele dumneavoastră. Cu toate acestea, poate fi util să vedeți dacă puteți identifica orice factori declanșatori specifici.

Este recomandabil să vă observați câinele și să le notați pentru a avea o imagine clară. Este atunci când părăsiți camera sau casa, sau când îl lăsați în locuri necunoscute? Este vorba de toate acestea? Ce semne și comportamente prezintă și când? După cât timp apar acestea?

Acest lucru vă poate ajuta să încercați să descifrați dacă comportamentele se datorează sau sunt agravate de singurătate, plictiseală, frustrare, nevoia de a merge la toaletă, dorința de a face mișcare sau din cauza zgomotelor și deranjamentelor de afară.

2. Începeți antrenamentul

Trebuie inițiat un fel de program de dresaj sau de reeducare, în mod ideal sub conducerea unui behaviorist calificat. Următoarele sugestii sunt un început util pentru majoritatea câinilor.

Nu vă lăsați câinele singur pentru perioade lungi de timp. Configurați-vă telefonul sau camera foto pentru a vă înregistra câinele în timp ce ieșiți afară. Observați cât timp durează până când încep comportamentele lor anxioase. Ținând cont de aceste informații, reduceți timpul pe care îl lăsați înainte de a vă întoarce acasă până chiar înainte ca comportamentul anxios să înceapă, apoi creșteți încet de acolo. Recompensați comportamentul pozitiv și fiți consecvent cu orele de întoarcere. Este posibil ca unii câini să nu poată fi lăsați singuri pentru nicio perioadă de timp la începutul unui proces de desensibilizare.

Configurați-vă telefonul sau camera foto pentru a vă înregistra câinele în timp ce ieșiți afară. Observați cât timp durează până când încep comportamentele lor anxioase. Cu aceste informații în minte, reduceți timpul pe care îl lăsați înainte de a vă întoarce acasă până chiar înainte de începerea comportamentului anxios, apoi creșteți încet de acolo. Recompensați comportamentul pozitiv și fiți consecvent cu orele de întoarcere. Este posibil ca unii câini să nu poată fi lăsați singuri pentru nicio perioadă de timp la începutul unui proces de desensibilizare. Lăsați jucării speciale sau preferate afară pentru a le ocupa și a le distrage atenția. Dacă au ceva interesant și distractiv de făcut în timp ce sunteți plecat, acest lucru poate ajuta. Exemple pot fi jucăriile/păpușile sau păturile de pluș de securitate, mingile lor preferate, puzzle-urile interactive și mingile și jucăriile de răsfăț pe care le puteți împăia și umple cu răsfățuri.

CITEȘTE ȘI:
17 alimente periculoase pe care câinele tău nu ar trebui să le mănânce niciodată

Dacă au ceva interesant și distractiv de făcut în timp ce sunteți plecat, acest lucru poate ajuta. Exemplele pot fi jucăriile de pluș/păpușile sau păturile de securitate, mingile lor preferate, puzzle-urile interactive și mingile și jucăriile pe care le puteți umple cu dulciuri. Satisfaceți-i nevoile de bază. Au fost plimbați sau scoși afară pentru o pauză de oliță? Au urinat sau au defecat efectiv? Au fost exersați corespunzător? Au fost hrăniți? Casa este prea rece sau prea caldă? Au apă?

Au fost plimbați sau scoși afară pentru o pauză de oliță? Au urinat sau au defecat efectiv? Au fost exersați corespunzător? Au fost hrăniți? Este casa prea rece sau prea caldă? Au apă? Minimizați deranjamentele. Într-o anumită măsură și în funcție de problemă sau de zgomot, următoarele idei vă pot ajuta:

Într-o anumită măsură și în funcție de problemă sau de zgomot, următoarele idei vă pot ajuta: Închideți perdelele, jaluzelele sau obloanele la toate ferestrele și ușile

Închideți perdelele, jaluzelele sau obloanele la toate ferestrele și ușile Lăsați radioul sau televizorul deschis pentru a atenua zgomotele

Lăsați un radio sau un televizor pornit pentru a atenua zgomotele Așezați-le într-un spațiu sau într-o cameră liniștită

Așezați-i într-un spațiu sau o cameră liniștită Introduceți un antrenament de desensibilizare sau de contracondiționare. Acestea sunt de obicei sfătuite și derivate de medicul veterinar sau behavioristul dumneavoastră și adaptate nevoilor individuale ale câinelui dumneavoastră. În esență, un program de desensibilizare îl obișnuiește treptat să fie singur acasă, lăsându-l pentru perioade scurte la început și ajungând treptat la perioade mai lungi de timp.

Acestea sunt, de obicei, sfătuite și derivate de medicul veterinar sau behavioristul dumneavoastră și adaptate la nevoile individuale ale câinelui. În esență, un program de desensibilizare îl obișnuiește treptat să fie singur acasă, lăsându-l pentru perioade scurte la început și crescând treptat până la perioade mai lungi de timp. Nu vă pedepsiți niciodată câinele pentru trăsături și comportamente nedorite sau negative. În schimb, ignorați trăsăturile și incidentele negative și nu le acordați atenție. Recompensați doar acțiunile și comportamentele pozitive și dorite.

CITEȘTE ȘI:
De ce sunt câinii speriați de focurile de artificii? 3 motive care pot provoca anxietate

Ignorați trăsăturile și incidentele negative și nu le băgați în seamă. Recompensați doar acțiunile și comportamentele pozitive și dorite. Îngrijirea și plimbarea câinilor. Acestea sunt opțiuni utile și sunt recomandate dacă lăsați un câine pentru mai mult de 4 ore. Faptul că alte persoane îi verifică periodic este, de asemenea, foarte reconfortant și util pentru ei (și pentru dumneavoastră!).

Medicul veterinar sau behavioristul poate sugera medicamente pentru anxietate sau altele similare pentru a ajuta la programul lor de reeducare.

3. Nu ignorați problema

Să vă lăsați câinele să „plângă” este un sfat dat de unele ghiduri de dresaj. Această tehnică, din păcate, este practicată pe scară destul de largă, dar este dăunătoare din punct de vedere neurologic și trebuie evitată. Acest lucru se datorează:

Câinii și cățeii lăsați să plângă și să tolereze acest lucru nu vor face decât să învețe că a fi singur este terifiant.

Câinii și cățeii lăsați să plângă și să tolereze asta vor învăța doar că a fi singur este terifiant. De fiecare dată când câinele dumneavoastră este stresat, hormonii de stres apar și sunt eliberați în organism, iar reducerea și revenirea la nivelurile normale poate dura câteva zile. Acest lucru poate provoca efecte negative pe termen lung și probleme cu sănătatea și starea fizică și psihică a câinelui dumneavoastră.

De fiecare dată când câinele dumneavoastră este stresat, hormonii de stres apar și sunt eliberați în organism, iar reducerea și revenirea la nivelurile normale poate dura zile. Acest lucru poate provoca efecte negative pe termen lung și probleme cu sănătatea și starea fizică și psihică a câinelui dumneavoastră. Unii câini, atunci când folosesc această practică, învață doar că a cere stăpânului să se întoarcă nu funcționează și vor suferi în tăcere.

4. Implicați un specialist

Cu cazuri precum anxietatea de separare, mai ales dacă ați încercat sfaturile de aici sau din alte surse de încredere, implicarea unui specialist este esențială. Tratarea anxietății de separare poate fi complexă și poate lua timp, așa că este întotdeauna recomandat să cereți sfatul unui medic veterinar, sau al unui behaviorist clinic.

Concluzie

Anxietatea de separare la câini este un subiect important de dezlegat. Stați liniștiți, totuși, există o mulțime de ajutor disponibil. Consultați-vă întotdeauna medicul veterinar sau behavioristul canin și acționați de îndată ce observați orice semne, mai degrabă decât să ignorați sau să vedeți cum merge. Anxietatea de separare nu va face decât să se agraveze și nu se va ameliora dacă nu se intervine.