Furtunile sunt cunoscute pentru faptul că provoacă stres și tensiune la animalele noastre de companie. În timp ce unele pisici nu par să fie deloc deranjate de furtuni, altele sunt afectate negativ de sunetele puternice și de luminile intermitente ale furtunilor. Atunci când se apropie o furtună, aceste pisici pot acționa în moduri ciudate, inclusiv agresivitate, ceea ce le face dificil de manevrat și chiar periculoase pentru ele însele.

Deși nu puteți schimba vremea, există câteva modalități dovedite de a vă ajuta felina să rămână calmă în timpul furtunilor. Este posibil să fie nevoie să încercați mai multe metode și să vedeți care funcționează cel mai bine pentru pisica dumneavoastră, dar în majoritatea cazurilor, unul dintre următoarele șapte sfaturi ar trebui să funcționeze pentru dumneavoastră și pentru felina dumneavoastră.

Top 7 sfaturi pentru calmarea pisicii dumneavoastră în timpul unei furtuni

1. Creați un spațiu sigur

Deoarece zgomotele puternice și luminile intermitente ale furtunilor pot provoca stres și anxietate la pisica dumneavoastră, primul pas pentru a atenua aceste reacții este să creați un spațiu în care pisica dumneavoastră să se simtă în siguranță. Acesta va fi, de obicei, o zonă acoperită, cum ar fi o cutie de carton căptușită cu pături sau un pat acoperit pentru pisici, dar ar putea fi chiar sub pat sau într-un dulap.

Indiferent de locul ales de tine (sau de pisica ta), cel mai bine este o cameră separată cu puține sau fără ferestre, cum ar fi o spălătorie, dar este important să eviți să le restricționezi mișcarea în vreun fel, deoarece acest lucru îi poate provoca și mai multă anxietate. Asigurați-vă că lăsați orice ușă deschisă și lăsați-le libertate de mișcare.

CITEȘTE ȘI:
Cum să calmezi o pisică în mașină (8 metode dovedite)

2. Țineți-vă pisica în casă

Acest lucru poate părea evident, dar este vital să țineți pisicile care se tem de furtuni în interior. Unele pisici își petrec cea mai mare parte a timpului în aer liber, iar atunci când se apropie o furtună, trebuie să le duci înăuntru cât mai repede posibil. Dacă pisica dvs. se află afară în timpul unei furtuni, ea poate deveni dezorientată și poate încerca să fugă, ceea ce o face vulnerabilă în fața traficului sau să se piardă. Este posibil să fie nevoie să o ademeniți cu hrană sau dulciuri, iar odată ce a intrat înăuntru, asigurați-vă că nicio fereastră sau ușă nu este deschisă.

3. Reduceți la minimum zgomotul

Deoarece cel mai mult zgomotul puternic al furtunilor este cel care îți sperie pisica, cu cât aude mai puțin din acesta, cu atât se va simți mai calmă. Țineți toate ferestrele și perdelele închise pentru a înăbuși zgomotul și pentru a minimiza fulgerele. Dați drumul la muzică sau la televizor pentru a masca și mai mult zgomotul. Din nou, o cameră cu puține sau fără ferestre este o opțiune excelentă.

4. Oferiți distracții

Uneori, o distragere a atenției poate ajuta pisica dumneavoastră să nu se gândească la furtuna din jurul ei. Puteți încerca să jucați cu ea un joc interactiv cu jucăria lor preferată sau să-i oferiți o sesiune de toaletare liniștitoare. Acest lucru nu numai că va ajuta la oferirea unei distrageri, dar poate ajuta și cu furtunile în viitor, deoarece pisica ta va asocia acum furtunile cu sentimente plăcute, mai degrabă decât cu frica.

5. Dresaj

Uneori, dacă vă cocoloșiți prea mult pisica în timpul unei furtuni, veți avea efectul opus celui pe care îl intenționați, deoarece nu faceți decât să întăriți frica pe care o simte pisica dumneavoastră. Este o linie fină de parcurs – nu doriți să ignorați suferința pisicii dumneavoastră, dar trebuie să aveți grijă să nu înrăutățițiți problema.

CITEȘTE ȘI:
Poate un test de sânge să depisteze cancerul la o pisică?

Oricât de speriată ar fi pisica ta, trebuie să rămâi calm și liniștit în timpul furtunii. Pisicile sunt experte în citirea limbajului trupului și este mai probabil să fie calme dacă și dumneavoastră sunteți calm. Mângâierea este în regulă, dar nu exagerați. Dresarea lor în timp ce nu există furtuni este o idee excelentă dacă frica lor devine o problemă reală. Încercați să redați sunete de tunet la volum mic în timp ce vă jucați sau hrăniți pisica pentru a o desensibiliza încet la zgomot.

6. Oferiți-le spațiu

În timp ce unele pisici se pot bucura să fie îmbrățișate în timpul unei furtuni, acest lucru va înrăutăți pur și simplu situația pentru altele. Trebuie să acordați o atenție deosebită nevoilor pisicii dumneavoastră pentru a stabili preferințele acesteia. Unele pisici sunt pur și simplu fericite să se ascundă singure în spațiul lor sigur și să aștepte până când trece furtuna. A le îmbrățișa sau a le ține în brațe le poate face să se simtă constrânse și, prin urmare, mai speriate și mai anxioase. Dacă pisica ta vine singură la tine, acesta este un semn foarte bun că are nevoie de companie, dar, în caz contrar, este posibil să aibă nevoie doar de spațiu și de timp singur.

7. Tratează-o

A-i oferi pisicii tale răsfățul lor preferat sau chiar un nou răsfăț în timpul unei furtuni poate fi o modalitate excelentă de a o calma. Acest lucru este valabil mai ales pentru dulciurile masticabile care necesită mult timp pentru pisica ta, deoarece pot fi o mare distragere a atenției.

Majoritatea pisicilor adoră iarba pisicii, iar această plantă are chiar un efect calmant asupra multor pisici. Iar iarba pisicii vine în multe forme, inclusiv sub formă de dulciuri gustoase, iar acesta poate fi un moment bun pentru a încerca câteva noi!

CITEȘTE ȘI:
Cum să cureți urechile pisicii tale

Concluzie

Nimeni nu vrea ca pisica sa fie stresată sau speriată, iar furtunile pot provoca cu siguranță această reacție la unele pisici. Din fericire, există câteva modalități de a atenua efectul furtunilor și chiar de a împiedica pisica dvs. să se teamă în viitor.