De obicei, pisicile nu au nevoie de ajutor în departamentul de toaletare. Acesta este un lucru de care pot avea grijă singure. Băile regulate nu sunt necesare pentru majoritatea pisicilor sănătoase.

Cu toate acestea, tăierea unghiilor și tunsul va trebui să fie făcute fie de dumneavoastră, fie de un profesionist. Uneori, pisicile pur și simplu se murdăresc. Plimbarea într-o cameră proaspăt zugrăvită sau rătăcirea în garaj le poate face să fie acoperite de vopsea sau de grăsime. Atunci va fi nevoie de o baie pentru a le curăța din nou.

Dacă pisica dvs. este anxioasă în legătură cu îngrijirea, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a o calma. Citiți aceste sfaturi și trucuri pentru a vă calma pisica pentru toaletare, pentru a face experiența mai ușoară pentru amândoi. Există sfaturi suplimentare pentru îmbăierea pisicii dumneavoastră.

Șase sfaturi și trucuri pentru calmarea pisicii pentru toaletare

Dacă aveți o pisică, știți că va trebui să faceți cel puțin o anumită cantitate de toaletare ocazional. Pisicile au nevoie de ajutor pentru a-și păstra unghiile tăiate. Periajul blănii lor ajută la menținerea ei strălucitoare, netedă și fără încurcături. De asemenea, ajută la îndepărtarea părului liber, care altfel va ajunge prin casă sau în stomacul pisicii dumneavoastră, transformându-se într-un ghem de păr.

Iată câteva idei pe care să le încercați pentru a face acest întreg proces mai ușor.

1. Începeți încet

Pisicile se pot simți neliniștite atunci când începem procesul de toaletare, deoarece nu este ceva ce facem în mod normal. Abaterea de la o rutină stabilită face ca pisicile să se simtă inconfortabil. Începeți încet și nu grăbiți procesul. Dacă nu terminați, puteți oricând să luați o pauză și să terminați mai târziu.

Începeți prin a-i arăta pisicii peria, pieptenele sau mașina de tuns unghiile și permiteți-i să le miroasă și să le examineze. Acest lucru o va ajuta să își dea seama că instrumentele de toaletare nu reprezintă o amenințare pentru ea. Dacă observați că pisica dvs. este anxioasă sau nervoasă, încercați să vorbiți pe un ton liniștitor și, odată ce se calmează, oferiți-i dulciurile lor preferate ca întărire pozitivă.

CITEȘTE ȘI:
Pisicilor le place să fie sărutate?

2. Construiți o nouă rutină

Aducerea periei în mod regulat poate ajuta pisica dvs. să învețe că acest lucru face parte dintr-o nouă rutină acum și nu este ceva de care ar trebui să se teamă. Dacă este posibil, alegeți aceeași zi a săptămânii, în jurul aceleiași ore, pentru sesiuni regulate de periaj.

3. Fiți atenți la limbajul lor corporal

Poate dura ceva timp până când pisicile se simt relaxate. Dacă limbajul lor corporal arată că nu se simt bine, cel mai bine este să vă opriți și să le acordați o pauză.

Semnele că pisica dvs. este inconfortabilă includ:

  • Urechi care se mișcă, se rotesc sau sunt plate
  • Coada care se mișcă
  • Lingerea buzelor
  • Înghețarea pe loc
  • Mârâit sau șuierat
  • Încercarea de a mușca sau zgâria

4. Folosiți un spray cu feromoni

Spray-urile cu feromoni pot relaxa pisicile și le pot calma anxietatea. Unele pisici nu reacționează deloc la ele, dar merită să le încercați dacă aveți o pisică foarte stresată. Puteți pulveriza acest spray pe mâini și să vă mângâiați ușor pisica, sau puteți folosi un difuzor cu priză și să aveți feromoni dispersați în toată camera.

5. Luați în considerare un sedativ

Înainte de a da orice fel de sedativ pisicii dumneavoastră, discutați mai întâi cu medicul veterinar. Nu-i dați pisicii dumneavoastră nimic, chiar și ceva fără prescripție medicală, fără aprobarea medicului veterinar. Dacă te străduiești să îți menții pisica calmă în timpul toaletajului, un sedativ te poate ajuta. Acesta ar trebui folosit cu moderație și numai atunci când este necesar.

Dacă pisica dumneavoastră are nevoie de o baie și nu o puteți calma suficient de mult folosind metodele anterioare, un sedativ ar putea fi util. Acest lucru este valabil și în cazul în care trebuie să tăiați unghiile pisicii dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Cât de departe de casă umblă pisicile domestice?

Discuția cu medicul veterinar vă va ajuta să decideți ce sedativ este sigur pentru pisica dumneavoastră. De asemenea, veți afla ce doză să îi dați și cum să i-o administrați. Acest lucru se poate face fie în cabinetul veterinarului, astfel încât acesta să poată tăia unghiile pisicii dumneavoastră, fie îl puteți folosi acasă și să-i tăiați singur unghiile.

6. Folosiți un profesionist

Dacă pisica ta are nevoie de îngrijire, un îngrijitor profesionist ar putea fi cea mai bună opțiune. Este posibil să trebuiască să vă sedați pisica înainte de o excursie la salonul pentru pisici, dar în multe cazuri, nu este necesar. Profesioniștii au instrumentele necesare pentru a vă imobiliza pisica, astfel încât să o poată îngriji rapid și ușor, fără a se răni. Cu cât pisica dvs. trebuie să treacă mai rar prin această încercare, cu atât mai bine. Dacă nu este nevoie să se folosească un sedativ, este și mai sigur pentru ea.

Sfaturi suplimentare de toaletare

Încercați să mențineți sesiunile de periaj la 5-10 minute. Este o idee bună să vă stabiliți un obiectiv pe termen scurt care să vă permită să vă opriți înainte ca pisica dvs. să devină stresată. Creșteți treptat intervalele de timp până când pisica dvs. vă lasă să finalizați o sesiune întreagă de toaletare. Încercați să vă periați pisica o dată sau de două ori pe săptămână pentru a o familiariza cu rutina și pentru a-i menține blana curată.

Este posibil ca pisicile cu părul lung să aibă nevoie de o periere zilnică pentru a păstra încurcăturile și resturile din blana lor.

Îmbăiatul pisicii dvs.

Pisicile nu au nevoie de băi decât dacă sunt extrem de murdare, dacă au intrat în ceva lipicios sau urât mirositor, sau dacă sunt bolnave și prea slăbite pentru a se curăța singure.

CITEȘTE ȘI:
Pisicile pot fi dresate ca și câinii? Ce trebuie să știți!

Cel mai bun mod de a face acest lucru este să umpleți o chiuvetă sau o cadă cu câțiva centimetri de apă călduță. Sunetul apei curgătoare poate speria pisicile, așa că pregătiți apa înainte de a le aduce înăuntru.

Ridicați ușor pisica și puneți-o în apă cu picioarele înainte. Dați-i timp să se obișnuiască cu apa și vorbiți-i pe un ton liniștitor.

Folosind mâna sau o cană, udați pisica, începând de la ceafă până la baza cozii. Masează-i blana cu un șampon potrivit pentru pisici și clătește-o bine folosind cana sau un furtun cu pulverizator, dacă poate rămâne calmă.

Dacă toate celelalte eșuează și pisica dvs. pur și simplu nu se relaxează suficient de mult pentru a vă lăsa să o îmbăiați, încercați în schimb șervețele de toaletare. Acestea sunt cârpe preumectate cu agenți de curățare care acționează pentru a îndepărta murdăria și murdăria de pe blană. Ștergeți-vă pisica ca și cum ați mângâia-o și faceți-i baie fără apă.

Gânduri finale

Toaletarea pisicilor nu este o treabă ușoară. Nu uitați să vorbiți cu medicul veterinar înainte de a da pisicii dumneavoastră orice sedative. Dacă ați încercat totul și nimic nu funcționează, luați în considerare posibilitatea de a vă duce pisica la un îngrijitor profesionist. S-ar putea să nu fie atât de calmă pe cât v-ați dori acolo, dar sesiunea de toaletare va dura mai puțin timp și va fi mai amănunțită. Acest lucru îi va scuti, în cele din urmă, de perioade mai lungi de anxietate. Sperăm că ați găsit aceste sfaturi și trucuri utile pentru a vă menține pisica calmă în timpul procesului.