În fiecare an, aproximativ 4 milioane de oameni sunt mușcați de câini. Dintre aceștia, 800.000 trebuie să primească tratament medical pentru rănile lor. Orice câine, indiferent cât de mare sau mic, este capabil să muște. Chiar dacă câinele dvs. nu se luptă, pot exista cazuri în care sunteți mușcat accidental în timp ce câinele dvs. încearcă să vă ia o jucărie sau o recompensă din mână. Fiecare mușcătură de câine prezintă un risc de infecție , așa că este important să știi cum să cureți o rană provocată de o mușcătură, indiferent de motivul pentru care s-a întâmplat.
În acest articol, trecem în revistă pașii pe care ar trebui să îi urmați după o mușcătură de câine și cum să evaluați și să curățați rana. De asemenea, analizăm semnele care arată că rana mușcată necesită tratament medical și ce trebuie să faceți dacă câinele dumneavoastră mușcă un alt câine. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre cum să curățați o mușcătură de câine și ce provizii ar trebui să fie în casa dvs. în cazul în care acest lucru se întâmplă.
Dacă sunteți mușcat de propriul câine
Câinele dumneavoastră trebuie să fie la zi cu vaccinările, inclusiv pentru rabie. Rabia este o boală gravă și mortală care afectează sistemul nervos central și provoacă boli la nivelul creierului. Se poate transmite la oameni și animale prin mușcături și zgârieturi ale animalelor infectate. Această boală este prevenită prin vaccinuri, așa că animalele dumneavoastră de companie ar trebui să rămână la zi cu toate vaccinurile în fiecare an. Dacă o persoană nu primește un tratament adecvat pentru rabie în intervalul de timp corespunzător, aceasta va muri.
În cazul în care propriul câine vă mușcă și știți că este la zi cu vaccinurile, puteți evalua rana și decide cum să procedați. Cu toate acestea, unele mușcături de câine apar de la câini vagabonzi sau câini care aparțin familiei și prietenilor.
Dacă sunteți mușcat de un câine care nu este al dumneavoastră
Dacă îl cunoașteți pe proprietarul câinelui, cereți dovada că acesta este în prezent vaccinat împotriva rabiei, astfel încât să nu vă faceți griji că o veți contracta. În cazul în care câinele pare sănătos, dar nu puteți obține dovada că este vaccinat, câinele poate fi ținut în carantină timp de 10 zile la o unitate locală de control al animalelor. Aceasta pentru a supraveghea câinele pentru a vedea dacă prezintă semne de boală. Dacă nu apar semne de boală în intervalul de 10 zile, nu va trebui să solicitați tratament pentru rabie. La noi, nimeni nu a contractat vreodată rabia de la un câine care a fost ținut în carantină timp de 10 zile întregi. În cazul în care câinele începe să prezinte semne de rabie în termen de 10 zile, veți avea nevoie și dumneavoastră de tratament pentru rabie.
În cazul în care câinele este suspectat de rabie sau prezintă semne de boală în momentul mușcăturii, veți avea nevoie de tratament imediat pentru rabie. Dacă câinele a fost un câine vagabond și a părăsit zona, contactați oficialitățile locale de sănătate publică și luați în considerare tratamentul imediat pentru rabie.
Cum se curăță o mușcătură de câine
Mușcăturile de câine pot provoca răni dureroase și grave. Toate mușcăturile trebuie curățate temeinic, deoarece gura unui câine este plină de bacterii. Odată ce bacteriile pătrund sub suprafața pielii, acestea se pot răspândi rapid și pot duce la infecții grave. Aproximativ 15%-20% dintre rănile provocate de mușcăturile de câine se infectează.
Dacă rana poate fi tratată acasă, iată care sunt pașii pentru a o curăța corespunzător.
1. Spălați rana
Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să spălați rana cu apă și săpun. Curățați cât de mult puteți, chiar și în interiorul rănii. După ce ați curățat întreaga zonă, clătiți-o bine cu apă și asigurați-vă că ați îndepărtat tot săpunul. Ideal ar fi să folosiți un săpun antibacterian, cum ar fi clorhexidina sau povidona iodată.
2. Opriți sângerarea
Dacă rana sângerează, trebuie să aplicați o presiune fermă și uniformă cu un prosop curat sau un obiect similar. Cea mai mare parte a sângerării se va fi oprit în 5 minute. Dacă sângerarea nu se oprește sau nu încetinește în acest timp, solicitați asistență profesională.
3. Folosiți un unguent antibiotic
Dacă sângerarea s-a oprit sau a încetinit semnificativ, aplicați un unguent antibiotic fără prescripție medicală pe întreaga zonă afectată. Acesta va distruge bacteriile și va ajuta la prevenirea apariției unei infecții. Asigurați-vă că folosiți mâini curate pentru a aplica unguentul pentru a nu risca recontaminarea.
4. Aplicați un bandaj
Folosiți un bandaj steril pentru a acoperi întreaga rană. Dacă bandajul nu acoperă rana, puteți folosi mai multe bandaje sau tampoane de tifon și bandă adezivă medicală, dacă o aveți.
5. Schimbați bandajul sau pansamentul
Schimbați bandajul de câteva ori în fiecare zi pentru a menține rana curată și pentru a vă da ocazia să verificați dacă există modificări. În cazul în care rana nu mai supurează, puteți îndepărta bandajul complet. Rana se va vindeca mai repede dacă este expusă la aer. Dacă lăsați rana neacoperită, asigurați-vă că continuați să o curățați în mod regulat în fiecare zi cu apă și săpun. Dacă acoperiți din nou rana, curățați-o înainte de aplicarea următorului bandaj.
6. Mergeți la medicul dumneavoastră
Chiar dacă vă simțiți bine, este o idee bună să vă vizitați medicul pentru orice rană provocată de mușcătură care rupe pielea. Acest lucru este deosebit de important dacă rana este adâncă, în apropierea unei articulații sau dacă sângerarea nu se oprește. Consultarea unui medic este cel mai bun mod de a ști cu siguranță dacă rana necesită un tratament suplimentar. Rănile prin înțepătură adâncă pot necesita copci pentru a se închide, iar medicul vă poate da antibiotice pe cale orală pe care să le luați pentru a vă asigura că nu apare o infecție.
7. Monitorizați rana
Pe măsură ce rana mușcăturii se vindecă, acordați-i atenție. Dacă rana începe să se infecteze, veți observa simptome și semne. Fiți atent la cum vă simțiți. Dacă rana este infectată sau dacă începeți să vă simțiți slăbit și cu febră, mergeți imediat la medic.
Semnele și simptomele de infectare a rănii includ:
- Roșeață
- Durere
- Umflături
- Lichid care se scurge din mușcătură
- Sensibilitate
- Pierderea senzației în jurul rănii
- Dungi roșii pe pielea din jurul mușcăturii
- Frisoane
- Febră
- Dificultăți de respirație
- Slăbiciune musculară
- Noduli limfatici umflați
Solicitați imediat tratament medical dacă observați oricare dintre aceste simptome.

În cazul în care câinele dumneavoastră este mușcat de un alt câine
Pentru câinele dumneavoastră se aplică aceleași reguli ca și pentru dumneavoastră în ceea ce privește rabia. Dacă îl cunoașteți pe proprietarul câinelui care v-a mușcat câinele, cereți-i dovada vaccinărilor la zi. Dacă acest lucru nu poate fi furnizat, discutați cu medicul veterinar despre opțiunile de tratament pentru orice rană deschisă pe care o are câinele dumneavoastră. Dacă puteți, faceți fotografii ale câinelui și ale proprietarului, astfel încât să îi puteți identifica ulterior, dacă este necesar.
Este important ca toate rănile provocate de mușcături la câinele dumneavoastră, indiferent cât de ușoare credeți că sunt, să fie examinate de către medicul veterinar. Dacă rănile sunt adânci și sângerează abundent, mergeți direct la medicul veterinar de urgență din localitate.
Rănile provocate de mușcături la un câine se pot vindeca cu pielea care se închide, dar pot, de asemenea, să rețină orice bacterie sub ea. Astfel se formează o pungă care se poate transforma rapid într-un abces. Alte riscuri pentru câinele dumneavoastră includ infecții ale oaselor și articulațiilor, infecții ale țesuturilor și leziuni prin strivire.
Curățarea rănii
Dacă rana provocată de mușcătura câinelui dvs. nu este o urgență și nu puteți ajunge imediat la veterinar, puteți spăla ușor rana cu apă și săpun antibacterian. Uscați zona cu un prosop curat și folosiți un unguent antibiotic pe rana acoperită cu o compresă de tifon sterilă.
Este important să vă împiedicați câinele să lingă sau să mestece rana. De asemenea, nu pot mânca unguentul antibiotic. Dacă rana se află într-un loc la care câinele dumneavoastră poate ajunge cu gura, este posibil să fie nevoie să poarte un guler electronic în timp ce rana se vindecă. De asemenea, medicul veterinar vă poate prescrie antibiotice și analgezice care trebuie administrate câinelui dumneavoastră în conformitate cu instrucțiunile.
Prevenirea mușcăturilor de câine
Câinii au instincte de pradă, ceea ce înseamnă că au dorința de a urmări obiecte în mișcare. De obicei, acest lucru înseamnă animale mici și păsări, dar poate însemna și copii. Copiii mici nu ar trebui să țipe, să alerge sau să îmbrățișeze câinii. Învățați-i pe copii să „fie un copac” dacă sunt abordați de un câine necunoscut. Stați nemișcați, păstrați liniștea, băgați bărbia la piept și mâinile închise și pe lângă corp. Învățați și învățați-vă copiii semnele de stres la un câine care vin înaintea unei mușcături. Ochi de balenă, întoarcerea capului, căscatul, gura încordată, lingerea de liniștire și ridicarea labei, pentru a numi doar câteva.
Câinii trebuie salutați încet și numai cu aprobarea stăpânului, niciodată nu trebuie să fie atinși sau atinși atunci când nu se așteaptă. Permiteți câinelui să vă miroasă mai întâi.
Nu vă apropiați de câinii care nu vă sunt familiari și nu permiteți copiilor să se joace cu câinii nesupravegheați. Dacă un câine mănâncă, doarme sau are grijă de pui, nu-l deranjați.
Raportați imediat orice câine vagabond din zonă, mai ales dacă pare agresiv sau bolnav.
Cum să vă dați seama dacă un câine poate mușca
De obicei, câinii nu mușcă fără să trimită semnale clare de avertizare înainte de a o face. Este de datoria noastră să recunoaștem aceste semnale, astfel încât să ne putem menține pe noi înșine, pe copiii noștri și animalele noastre de companie în siguranță. Majoritatea câinilor nu vor căuta probleme și preferă să evite situațiile agresive. Atunci când câinii mușcă, mulți o fac pentru că sunt speriați sau anxioși și simt că nu au altă opțiune.
Fiți atenți la semnele de frică și anxietate ale câinelui dumneavoastră și ale oricărui câine pe care îl întâlniți afară. Semnele evidente că un câine va mușca sunt comportamentele agresive. Mârâitul, pocniturile, săriturile, mârâitul și arătarea dinților sunt semne clare că acest câine trebuie evitat.
Când un câine este speriat, însă, semnele nu sunt la fel de evidente. Căutați lingerea excesivă a buzelor, căscatul, urechile aplatizate și încercarea de a se îndepărta. Dacă un câine este ghemuit cu coada între picioare, înseamnă că nu se simte în siguranță. Dacă observați aceste semne, puneți o distanță cât mai mare între dumneavoastră și acel câine. Dacă sunteți cu propriul câine, îndepărtați-l rapid și părăsiți zona.
Gânduri finale
Mușcăturile de câine sunt grave și trebuie tratate imediat. Curățarea rănii, oprirea sângerării și aplicarea unui bandaj trebuie făcute cât mai repede posibil. Rănile trebuie curățate temeinic pentru a evita infecțiile. Asigurați-vă că vă consultați medicul după orice mușcătură care rupe pielea. Aceștia vor decide dacă aveți nevoie de antibiotice, copci sau alte tratamente. Monitorizați rana pentru semne de infecție.
Cunoașteți semnele pe care le prezintă un câine înainte de a mușca, astfel încât să puteți fiți conștient de amenințare și să vă duceți pe dumneavoastră și pe câinele dumneavoastră într-o zonă sigură.