Se spune că ochii sunt fereastra către suflet, dar uneori această fereastră devine puțin murdară. Dacă ochii câinelui dvs. încep să pară crustăcioși sau pătați, este timpul să îi curățați! Dar cum poți îndeplini această sarcină în siguranță?

În acest articol, te vom învăța cum să cureți ochii câinelui tău în șase pași simpli. De asemenea, vă vom spune și care sunt simptomele la care trebuie să fiți atenți și care ar putea indica faptul că ochii murdari ai câinelui dvs. sunt un semn de ceva mai grav. Să trecem la treabă.

Pregătire

Duceți-vă câinele într-o cameră liniștită sau într-un spațiu în care să se simtă în siguranță. În cazul în care câinele dumneavoastră este activ sau agitat, este posibil să fie nevoie să apelați la un asistent de încredere care să vă ajute să îl țineți în brațe. Nu uitați că veți lucra în apropierea ochilor, care sunt foarte sensibili și ușor de rănit.

Cum să cureți ochii câinelui tău în 6 pași

1. Umeziți o cârpă sau un tifon cu apă caldă

Pentru o curățare simplă, începeți cu o cârpă sau un tifon moale. Umeziți materialul de curățare cu apă caldă și stoarceți orice exces de lichid. Poziționați câinele confortabil, astfel încât să-i puteți susține capul în timp ce îl curățați.

Pentru a realiza acest lucru, este posibil să fie nevoie să cereți unui câine mare să stea jos sau să așezați un câine mai mic în poala dumneavoastră. De asemenea, ați putea cere asistentului dvs. să vă ajute să vă țină câinele nemișcat, dacă este necesar.

CITEȘTE ȘI:
10 cele mai bune rase de câini pentru copii și familii (cu poze)

2. Ștergeți ușor ochii

Folosind cârpa sau tifonul umed, curățați ușor ochii câinelui dumneavoastră, începând de la colțul interior și îndepărtându-vă de ochi. Nu ștergeți suprafața propriu-zisă a ochiului câinelui dumneavoastră cu cârpa, ci zona din jurul acestuia.

Nu folosiți același tifon sau cârpă de curățare pentru ambii ochi. Fie umeziți din nou cârpa și folosiți un alt colț, fie treceți la o cârpă sau tifon nou în întregime. Acest pas ajută la prevenirea răspândirii oricăror bacterii sau alergeni de la un ochi la celălalt.

3. Clătiți cu soluție de spălare a ochilor

Pentru a ajuta la curățarea suprafeței ochiului câinelui dumneavoastră, utilizați o soluție de spălare formulată pentru a fi sigură pentru ochi. Acest pas este necesar doar dacă există resturi sau mucus pe suprafața ochiului.

Sunt disponibile multe mărci diferite, așa că este posibil să fie nevoie să cereți medicului veterinar o recomandare pentru a vă ajuta să vă restrângeți alegerile. Nu înlocuiți soluțiile pentru lentile de contact sau alte produse pentru ochi umani fără să verificați mai întâi cu medicul veterinar dacă sunt sigure.

Folosiți lavajul ocular conform instrucțiunilor, de obicei prin pulverizarea lichidului în ochii câinelui dumneavoastră pentru a-i clăti. Nu atingeți vârful flaconului de spălare de suprafața ochilor câinelui dumneavoastră. Folosiți tifon sau o cârpă pentru a absorbi excesul de lichid.

De asemenea, ați putea folosi spălătorul de ochi pentru a înmuia orice cruste încăpățânate și uscate din jurul ochilor câinelui dumneavoastră pentru a ajuta la îndepărtarea acestora.

4. Folosiți un pieptene pentru ochi

Dacă secrețiile sau crustele din ochii câinelui dumneavoastră sunt deosebit de groase sau uscate, este posibil să fie nevoie să folosiți un pieptene pentru ochi în jurul zonei oculare pentru a ajuta la îndepărtarea lor.

CITEȘTE ȘI:
17 alimente pentru oameni care pot fi consumate de câini în siguranță

Folosiți o cârpă caldă sau o apă de ochi pentru a umezi crustele uscate și apoi pieptănați-le ușor pentru a le îndepărta din părul câinelui dumneavoastră. Nu încercați acest pas dacă câinele dvs. nu este cooperant sau se agită, cu excepția cazului în care aveți asistență. Fiți foarte atent să țineți pieptenele departe de suprafața ochilor câinelui dumneavoastră.

În unele cazuri, pielea de sub cruste poate fi iritată sau infectată. În acest caz, contactați medicul veterinar.

5. Ștergeți cu șervețele pentru ochi

Pentru petele de lacrimi sau alte pete din apropierea ochilor câinelui dumneavoastră, încercați să folosiți șervețele comerciale pentru ochi concepute pentru a le îndepărta. Din nou, veți găsi mai multe opțiuni disponibile. Folosiți șervețelele conform instrucțiunilor pentru cele mai bune rezultate.

6. Recompensă, recompensă, recompensă, recompensă

În timpul procesului de curățare a ochilor și mai ales după ce ai terminat, oferă-i câinelui tău o mulțime de dulciuri sau alte recompense. Vrei ca procesul să fie pozitiv și nu stresant pentru câinele tău, mai ales dacă trebuie să cureți ochii în mod regulat.

Dacă este posibil, încorporează ștergerea sau curățarea ochilor în rutina de toaletare a câinelui tău de când este cățeluș. Comportamentul unui cățeluș este mai ușor de modelat, iar dacă se poate obișnui cu curățarea ochilor la începutul vieții, este mai probabil să o tolereze pe măsură ce crește (și se face mai mare!)

Când ar trebui să mă îngrijorez de ochii murdari ai câinelui meu?

Unele rase de câini sunt mai predispuse la ochi împuțiți decât altele, dar chiar și pentru acești căței, secreția oculară ar putea fi un semn al unei probleme medicale. Dacă câinele tău are oricare dintre următoarele simptome, s-ar putea să ai de-a face cu ceva mai grav:

CITEȘTE ȘI:
Când puteți face baie unui cățeluș? Care sunt riscurile?

Problemele oculare pot fi destul de dureroase și se pot agrava rapid, așa că nu ezitați să apelați la medicul veterinar dacă aveți orice îngrijorare. În funcție de diagnosticul acestora, este posibil să fie nevoie să le tratați cu picături sau unguente pentru ochi. Urmați cu atenție planul de tratament al medicului veterinar pentru a vă asigura cel mai bun succes la vindecare.

Nu presupuneți nici că petele de lacrimi ale câinelui dvs. sunt normale. Unele rase sunt mai predispuse la pete pentru că au moștenit probleme legate de forma feței lor. Uneori, aceste probleme pot fi corectate prin intervenție chirurgicală sau alte terapii. Medicul veterinar vă va putea sfătui dacă acesta este cazul.

Concluzie

Câinii par să găsească modalități de a face mizerie, indiferent cât de mari sunt sau unde trăiesc. Păstrarea câinelui dvs. în cea mai bună formă poate deveni consumatoare de timp, dar este un aspect necesar al deținerii responsabile a unui animal de companie. Sperăm că acești 6 pași pentru curățarea ochilor câinelui dvs. vă vor ajuta să faceți o parte din rutina de îngrijire a câinelui un pic mai ușoară data viitoare.